Τα καλύτερα του Dr. Android για το 2015: Τα γεγονότα, οι εφαρμογές και οι συσκευές που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει


Πάει και το 2015! Μία κατά γενική ομολογία δύσκολη χρονιά, ειδικά για τον τόπο μας έφτασε στο τέλος της και ελπίζουμε και ευχόμαστε το 2016 να είναι πολύ πολύ καλύτερο για όλους. Ευτυχώς εδώ δε συζητάμε για καταθλιπτικά θέματα όπως πολιτική, οικονομία και μεταναστευτικό και θα δούμε όλα όσα ξεχωρίσαμε στο αγαπημένο μας Android για το 2015. Τα γεγονότα, οι εφαρμογές και οι συσκευές που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά, είναι εδώ.

Τα σημαντικά γεγονότα

Ξεκινάμε λοιπόν με αυτά που είδαμε και ακούσαμε να αλλάζουν φέτος με το 2015 να έχει τις δικές του πρωτιές. Κατ' αρχάς είδαμε το πρώτο κινέζικο Nexus με το Huawei Nexus 6P να είναι όχι απλά το καλύτερο από άποψη χαρακτηριστικών, αλλά το πρώτο με μεταλλική κατασκευή. Είναι επίσης το πρώτο Nexus με κάμερα αντάξια μιας ναυαρχίδας, ένα γεγονός που ικανοποίησε πολλούς fan της σειράς της Google, αλλά δυστυχώς χάσαμε την εξαιρετική τιμολογιακή πολιτική της Google, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κρίμα...

Επόμενο στη λίστα μας το Android 6.0 Marshmallow, με το οποίο η Google μας έδειξε ότι η ανάπτυξη τόσο οπτικά όσο και "κάτω από το καπό" συνεχίζεται αδιάλειπτα. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι ένα λειτουργικό σύστημα εξελίσσεται συνεχώς σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στην κορυφή. Σε αυτό βοηθάει φυσικά ότι το Android είναι ανοιχτού κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ελεύθερα και δωρεάν, με μοναδική προϋπόθεση να δώσεις πίσω όσες βελτιώσεις έχεις κάνει σε αυτό. Έτσι η Google πήρε όλα τα καλά στοιχεία των custom ROM που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια και τα έχει ενσωματώσει στη δική της ROM, κάνοντάς την αυτή τη στιγμή μία από τις πιο πλήρεις και πιο όμορφες με το material design της.


Αφού αναφερθήκαμε στις custom ROM το 2015 είδαμε και το τέλος τους. Η Google κυριαρχεί πλέον με τη ROM της, με τους κατασκευαστές συσκευών να προσπαθούν να απλοποιήσουν τις δικές τους, φέρνοντάς τις πιο κοντά στην αυθεντική. Όσο για τους ανεξάρτητους προγραμματιστές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με την AOKP και την OmniROM να έχουν σταματήσει από το καλοκαίρι και την Paranoid Android να παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, αν και οι δημιουργοί της ασχολούνται περισσότερο με την ανάπτυξη της Oxygen OS για λογαριασμό της OnePlus. Μοναδικός αξιόπιστος επιζών η Cyanogen, η οποία όμως δεν έχει πλέον νέες ιδέες και αρκείται στο να αναβαθμίζει παλιότερες συσκευές στη νεότερη έκδοση του Android. Κάτι είναι κι αυτό.

Τι άλλο είδαμε; Το πρώτο Android iPhone με την HTC να μετατρέπεται σε premium κινέζικη εταιρία! Μετά την τρομερή πτώση στις πωλήσεις, η HTC αποφάσισε ότι για να πετύχεις πρέπει να μοιάζεις με το iPhone, κάτι που κάνουν εδώ και χρόνια μικρές κινέζικες εταιρίες. Έτσι μας έφερε το HTC One A9 το οποίο είναι απλά ολόιδιο! Αυτό που δεν καταλαβαίνουν μάλλον στην HTC είναι ότι ο κόσμος ζητάει φθηνά και ποιοτικά Android smartphone με εγγύηση αναβαθμίσεων, για αυτό η σειρά Nexus είχε μεγάλη επιτυχία και για αυτό οι Κινέζοι θριαμβεύουν φέτος.


Πάσα λοιπόν στο επόμενο αξιοσημείωτο γεγονός, την άνοδο των Κινέζων. Οι τύποι το έχουν πιάσει το νόημα. Φθηνά κινητά με τη βοήθεια της Mediatek που ξεσκίζει φέτος με τον εξαιρετικό Helio x10 επεξεργαστή της, τα οποία φοράνε την προτελευταία έκδοση του Android (5.1), που είναι ίσως η καλύτερη μέχρι σήμερα. Ποιος θα το περίμενε ότι θα βλέπαμε κινητά με 50.000 πόντους  στο Antutu, 3GB RAM και 1080p οθόνες, με κόστος μόλις 100€ - 150€. Αυτά βλέπουν και οι γνωστοί κατασκευαστές και ρίχνουν τις τιμές των ναυαρχίδων τους στα δύο τρίτα, μόλις τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία τους. Με τη μέση τιμή ναυαρχίδας να είναι πλέον στα 600€ - 650€ και όχι στα 800€.

Ελλείψει ιδεών είδαμε φέτος και τα πρώτα camera-phone με την LG να κάνει το μπαμ με το G4, τη Sony να βγάζει τα δικά της selfy-phone όπως το Xperia C5 Ultra και να ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι τελικά ανέβασαν τρομερά τον πήχη φέτος όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του DxOΜark. Τελικός νικητής στην κούρσα δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τη Sony, η οποία έχει μακρά παράδοση στις κάμερες και με το Xperia Z5 απέδειξε ότι μπορούν να γίνουν θαύματα και στα κινητά.

Τελευταίο και όχι τόσο σημαντικό είναι η εμφάνιση των Android TV στην Ελλάδα. Η Sony έκανε το πρώτο βήμα φέρνοντας τηλεοράσεις με λειτουργικό Android στη χώρα μας, αλλά έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν, καθώς προς το παρόν αγοράζοντας ένα Chromecast είσαι καλυμμένος. Έφτασε επίσης και το Android Auto στη χώρα μας και νομίζω ότι το πρώτο αυτοκίνητο που το διαθέτει είναι το νέο Opel Astra. Τέλος δεν είδαμε επίσημα να κυκλοφορούν Android Wear smartwatch στην Ελλάδα, που νομίζω ότι θα είναι το "the next best thing" στις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι πολύ εξυπηρετικά αλλά και αυτά έχουν να διανύσουν το δικό τους δρόμο για να γίνουν απαραίτητα στην καθημερινή μας ζωή.


Οι καλύτερες συσκευές

Πάμε στο αγαπημένο μας κομμάτι, τις συσκευές. Η καινοτομία φέτος πήγε περίπατο από όλους τους κατασκευαστές οι οποίο αρκέστηκαν να "τουμπανιάσουν" απλά τα χαρακτηριστικά των μοντέλων τους. Ξεχωρίζουμε το Samsung Galaxy S6 edge για την κυρτή του οθόνη, η οποία είναι μεν πρωτότυπη αλλά δεν έδειξε να χρησιμεύει ιδιαίτερα στην καθημερινότητά μας. Καλό επίσης το LG G4 με την πολύ προηγμένη κάμερά του και το Huawei Mate 8, με τα θηριώδη αποτελέσματά του στο Antutu.

Το καλύτερο κινητό για εμάς όμως φέτος είναι το Sony Xperia Z5 compact και αυτό γιατί συνδυάζει όμορφο και νεανικό design, τρομερά χαρακτηριστικά, την καλύτερη κάμερα της χρονιάς και σωστό μέγεθος. Είναι αδιάβροχο, φοράει τη νέα βελτιωμένη ROM της Sony η οποία είναι πανάλαφρη, συνδέεται με το PS4 και είναι γενικά το πιο προσεγμένο smartphone φέτος. Πολύ καλό, μπράβο Sony!


Όλα τα παραπάνω είναι για αυτούς που δε λυπούνται το χρήμα και στο Dr. Android έχουμε μία φιλοσοφία "value for money" στα κινητά. Έτσι τα καλύτερά μας για φέτος είναι τα εξής:


Μία κινητάρα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει φέτος είναι το LG G Flex 2, το οποίο θα έκανε τρελές πωλήσεις αν έβγαινε κοντά στα 350€ - 400€, αλλά η LG το "έπνιξε" για χάρη του G4 και μας έφερε τα αν όχι τραγικά, σίγουρα αμφιλεγόμενα Leon, Spirit και λοιπά. Πολύ κρίμα! Φυσικά υπάρχουν ακόμη ένα σωρό κινητά για να διαλέξετε, με τις περσινές ναυαρχίδες να είναι καλές επιλογές τώρα που που έχουν χαμηλότερες τιμές.

Το καλύτερο λοιπόν "value for money" κινητό για το Dr. Android φέτος είναι το Xiaomi Mi4c. Στην τιμή του παίρνεις τα χαρακτηριστικά του LG G4 και του Nexus 5X, φοράει την τρομερή MIUI ROM η οποία αναβαθμίζεται τακτικά και έχει επίσης μία εξαιρετική κάμερα. Μια χαρά για 200 ευρουλάκια.


Εφαρμογές & παιχνίδια που ξεχώρισαν

Πάμε λοιπόν και στις εφαρμογές που είναι η κινητήριος δύναμη κάθε smartphone, καθώς αν το κινητό σου δεν κάνει αυτό που θέλεις, είναι απλά άχρηστο όσα χρήματα και να έχεις πληρώσει για να το αποκτήσεις. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε μία λίστα με εφαρμογές και παιχνίδια που μας άρεσαν πάρα πολύ φέτος και μερικές από αυτές έγιναν απαραίτητες πλέον για τη συσκευή μας. Όπως και να έχει πρέπει να τις δοκιμάσετε.

Εφαρμογές



Παιχνίδια


Τις αγαπημένες μας εφαρμογές και παιχνίδια μπορείτε να βρείτε ανά πάσα στιγμή και στην πλαϊνή μπάρα της σελίδας με όνομα "must have εφαρμογές", για να έχετε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενημέρωση για τα καλύτερα.


Αυτά λοιπόν για φέτος και μιας και το έφερε η κουβέντα, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μόνιμους και όχι μόνο αναγνώστες για άλλη μία πετυχημένη χρονιά του Dr. Android, με την επόμενη να προβλέπεται ακόμη καλύτερη!

Φιλικά,
Χρήστος

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter