Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Gadget review: Βάλε την τηλεόρασή σου στο δίκτυο του σπιτιού με το Chromecast της Google


Έχουμε σπάσει το κεφάλι μας εδώ και καιρό για να βρούμε μία αξιόπιστη λύση, με την οποία θα μπορέσουμε να βάλουμε στο κόλπο του οικιακού μας δικτύου την τηλεόραση του σπιτιού. Δοκιμάσαμε Android στικάκια και φτάσαμε μέχρι το σημείο να αλλάξουμε την τηλεόραση με μία νέα Smart TV, μάταια όμως, καθώς η απάντηση κρύβονταν σε μία συσκευή που δε μας γέμισε το μάτι όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Το Chromecast λοιπόν είναι ίσως το απόλυτο gadget αναβάθμισης της τηλεόρασης, που θα συνδέσει για τα καλά το Android κινητό μας και όχι μόνο, με αυτή.

Τι είναι το Chromecast;

Το Chromecast είναι μία πολύ μικρή συσκευή στο μέγεθος του δαχτύλου μας, η οποία συνδέεται μέσω HDMI στην τηλεόραση και μας επιτρέπει να στείλουμε εικόνα και ήχο από το Android μας σε αυτή. Δημιουργήθηκε κυρίως για να μας απαλλάξει από τα καλώδια, στις περιπτώσεις που θέλουμε να συνδέσουμε το κινητό με την τηλεόραση και είναι κάτι που το κάνει πολύ εύκολα και με πολύ απλό τρόπο. Οι αρχικές λειτουργίες του ήταν και είναι σχετικά πλήρεις αλλά με την ενασχόληση των ανεξάρτητων προγραμματιστών που αγκάλιασαν το project, μπορεί να κάνει πλέον τρομερά πράγματα.

Λειτουργεί με Android συσκευές, iPhone, iPad αλλά και με υπολογιστές που έχουν εγκατεστημένο τον Chrome browser, ενώ αφού συνδεθούμε με τον υπολογιστή μας, το τηλέφωνο που κρατάμε στα χέρια μας λειτουργεί πλέον ως τηλεχειριστήριο. Είναι πολύ χαμηλής κατανάλωσης, δε χρειάζεται πρίζα αν η τηλεόρασή μας διαθέτει θύρα USB και ενεργοποιείται αυτόματα με την ενεργοποίηση της τηλεόρασης.

Τι μπορεί όμως να κάνει το Chromecast και γιατί αξίζει να το αγοράσουμε;


Μουσική και βίντεο στη μεγάλη οθόνη

Όσο μεγάλη οθόνη και να έχει το κινητό μας, όσο καλά ηχεία και να έχει το laptop, η τηλεόραση με το δικό της ηχοσύστημα θα είναι πάντα καλύτερα. Με το Chromecast λοιπόν γυρίζεις το κανάλι στο HDMI, απαλλάσσεσαι από το Βαρουφάκη, το Σόιμπλε και την Τρόικα και απολαμβάνεις το I Want Out των Helloween (YouTube) με δυνατό και καθαρό ήχο, ενώ η νόμιμα κατεβασμένη ταινία σου είναι πλέον ένα κλικ μακριά, για απόλαυση στις 50 ίντσες και όχι στις πέντε, με φουλ ανάλυση στα 1080p, χωρίς κολλήματα και διακοπές.

Επίσης για όσους από εμάς έχουμε αποθηκεύσει τα πολυμέσα μας σε cloud υπηρεσίες όπως το Google Music και το Drive ή χρησιμοποιούμε streaming υπηρεσίες όπως το TuneIn Radio, το Plex, το YouTube και το Popcorn Time, μπορούμε να επιλέξουμε το βίντεο, το μουσικό κομμάτι ή το ραδιοφωνικό σταθμό που θέλουμε να ακούσουμε και απλά να πατήσουμε το εικονίδιο του cast για να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στην τηλεόραση.

Όλα αυτά χωρίς διακοπές και καθυστερήσεις, αρκεί να έχουμε μία καλή σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ. Απλά και εύκολα.


Guest mode για τρελά πάρτι

Το Chromecast είναι ιδανικό και για πάρτι στα οποία όλοι οι καλεσμένοι μπορούν να δώσουν... παραγγελιές απευθείας από την Android συσκευή τους! Αυτό γίνεται μέσω του Guest mode, το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να επέμβει στη λίστα των τραγουδιών που παίζει, χωρίς μάλιστα να είναι συνδεδεμένος στο ίδιο WiFi δίκτυο.

Αυτό βέβαια είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού μπορεί να έχετε οργανώσει το τέλειο lounge party με deep house μουσική και ένας στην παρέα να θέλει με το ζόρι να ακούσει το "Βας βας ο Παρασκευάς". Το ζήσαμε και αυτό για αυτό σας το μεταφέρουμε.


Παίξε παιχνίδια χωρίς κονσόλα

Αν και η βασική λειτουργία του Chromecast είναι να streamάρει εικόνα και ήχο, αυτό δε χρειάζεται να είναι ένα μουσικό κομμάτι ή ένα βίντεο. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, αφού και αυτά από εικόνα και ήχο αποτελούνται στην ουσία!

Επειδή λοιπόν τα γραφικά στα παιχνίδια του Android έχουν αρχίσει να φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορούμε να τα παίξουμε απευθείας στην τηλεόραση του σπιτιού μας και να τα απολαύσουμε σε αυτή, ενεργοποιώντας τη "Μετάδοση οθόνης" στη μπάρα των ειδοποιήσεων. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στην μετάδοση, η οποία δεν είναι μεγάλη αλλά δεν είναι επίσης και τόσο μικρή για να παίξεις άνετα platform παιχνίδια όπως το Limbo για παράδειγμα, που έχουν μεγάλη αξία σε μεγαλύτερη οθόνη.

Υπάρχουν όμως και παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί εξ' αρχής για χρήση μέσω Chromecast και αν και δεν είναι τόσο προηγμένα, έχουν τρομερή πλάκα. Ένα από αυτά είναι το Motion Tennis στο οποίο παίζουμε τένις κρατώντας το χειριστήριό μας σα ρακέτα a la Wii...


...και ένα δεύτερο που το λατρέψαμε κυριολεκτικά, είναι το Texas Holdem Poker στο οποίο ο κάθε παίκτης βλέπει στο κινητό του τα δικά του φύλλα και όλοι μαζί στην τηλεόραση το τραπέζι του πόκερ. Απλά τρομερό!


Η άποψή μας

Κατ' αρχάς να πούμε ότι δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω και σε καμία περίπτωση δε μας εκνεύρισε με κολλήματα ή άλλες καθυστερήσεις. Το μόνο που ίσως είναι άξιο αναφοράς είναι ότι κάποιες στιγμές έδειχνε να "μπουκώνει" και έκανε επανεκκίνηση μόνο του, αλλά αυτές οι φορές είναι πραγματικά ελάχιστες.

Αυτό που μας άρεσε περισσότερο όμως στο Chromecast, πέρα από το γεγονός ότι αναβάθμισε την τηλεόρασή μας, είναι ότι μας έλυσε τα χέρια στις διακοπές. Δε χρειάζεται πλέον να κουβαλήσεις το laptop ή το tablet μαζί σου για να βλέπεις ταινίες. Απλά τις αποθηκεύεις στο κινητό σου και παίρνεις μαζί το μικροσκοπικό Chromecast, το οποίο θα φορέσεις στην τηλεόραση του ξενοδοχείου για να τις streamάρεις. Τέλεια!

Η μαγκιά του Chromecast είναι ότι με 35 ευρώ μετατρέπει την τηλεόρασή σου σε Smart TV, η οποία σε αντίθεση με τις πραγματικές, διαθέτει άπειρες εφαρμογές αφού χρησιμοποιεί αυτές που βρίσκονται στο κινητό σου. Για παράδειγμα μέχρι πρόσφατα η LG δεν είχε επίσημη εφαρμογή για το Plex στο webOS, ενώ στο Chromecast ήταν διαθέσιμο. Ένα άλλο επίσης πλεονέκτημα είναι ότι με το Chromecast όλα είναι πιο γρήγορα και πιο smooth σε σχέση με τις συμβατικές Smart TV με DLNA και αυτό το καταλαβαίνεις άμεσα αν συγκρίνεις την εφαρμογή του YouTube.

Να πούμε τέλος ότι είναι μία γόνιμη εποχή για την απόκτηση ενός Chromecast καθώς έχει αρκετό καιρό που κυκλοφορεί στην αγορά, υποστηρίζεται ήδη από πολλές εφαρμογές και αυτό είναι δείγμα της μεγάλης του επιτυχίας, είναι φθηνό και κυκλοφορεί στην Ελλάδα.


Αξιόλογες εφαρμογές για να δοκιμάσετε

Εκτός από αυτές που αναφέραμε νωρίτερα, οι παρακάτω εφαρμογές έμειναν επίσης στην Android συσκευή μας καθώς είναι σούπερ χρήσιμες για μια ολοκληρωμένη χρήση.

  • Chromecast - Η επίσημη εφαρμογή για διαχείριση της συσκευής
  • AllCast, BubbleUPnP, LocalCast - Για προβολή πολυμέσων σε τοπικό δίκτυο
  • Dashboard - Για μετατροπή της τηλεόρασης σε hub ενημέρωσης
  • Google Photos - Για την προβολή προσωπικών φωτογραφιών
  • Chromecast SNES Emulator Pro - Για να μετατρέψεις το Chromecast σε κονσόλα Super Nintendo
  • Just Dance Now - Σε μία μεταφορά του ομώνυμου τίτλου για το XBOX Kinect
  • Play Movies - Για όσους νοικιάζουν ταινίες από το Play Store
  • Videostream - Για την προβολή βίντεο που έχουμε κατεβάσει στον υπολογιστή μας (χρειάζεται και το αντίστοιχο Chrome extension)
  • Cast Store - Για να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα νέες εφαρμογές για το Chromecast

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Chromecast.

21 στο: "Gadget review: Βάλε την τηλεόρασή σου στο δίκτυο του σπιτιού με το Chromecast της Google"