HTC One A9: Έφτασε το πρώτο iPhone με Android 6.0!!!


Η HTC κάνει τη μεγαλύτερη στροφή της ιστορίας της για να αποφύγει τον αφανισμό, με το νέο iPhone ...εεεεεμ συγνώμη... με το νέο HTC One A9, να είναι η πρώτη της μεσαία συσκευή προς αυτή την κατεύθυνση. Η ομοιότητα είναι κάτι περισσότερο από εξώφθαλμη με το τηλέφωνο της Apple, αλλά η HTC μας επιφυλάσσει και κάποιες πρωτοποριακές εκπλήξεις.

Μας έχει συνηθίσει η HTC σε πρωτιές, αφού είναι η εταιρία που κατασκεύασε το πρώτο Android smartphone αλλά και το πρώτο Nexus και με το One A9 διαφοροποιείται και πάλι σε μερικούς τομείς από τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Το συγκεκριμένο τηλέφωνο λοιπόν είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει με Android 6.0, το πρώτο που φοράει τον ολοκαίνουριο Snapdragon 617, το πρώτο που υποστηρίζει ταχεία φόρτιση Quick Charge 3.0 και είναι επίσης το πρώτο που μοιάζει τόσο πολύ με το iPhone. Μάλιστα η ίδια η πρόεδρός της είπε χαρακτηριστικά ότι "είναι μία πολύ καλή εναλλακτική έναντι του iPhone", οπότε τα σχόλια περισσεύουν.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 617 @ 1.5GHz (A53)
  • GPU: Adreno 405
  • Μνήμη: 2GB/3GB RAM - 16GB/32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Amoled 5.0" @ 1920x1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (HDR, autofocus, OIS, dual LED flash) - Μπροστά 4MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), FM radio, Fingerprint sensor, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2150mAh (Quick Charge 3.0)
  • Διαστάσεις: 145.8 x 70.8 x 7.3mm - 143g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (HTC Sense)


Σε πολλά site αναφέρεται ως ναυαρχίδα αλλά δεν είναι, αφού ο SD 617 είναι η φυσική συνέχεια του SD 615 που φοράνε πολλές συσκευές στο εύρος τιμής των 200 - 250 ευρώ (Sony Xperia M4 Aqua, Xiaomi Mi4i). Έτσι η τιμή των 600 ευρώ που ακούγεται για την Ευρώπη είναι μάλλον υπερβολική, αν και θα είναι ένας καλός επεξεργαστής με βάση τα όσα είδαμε από τον προκάτοχό του. Η συσκευή θα έχει επίσης δύο εκδόσεις, η μία με 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου και η άλλη με 3GB / 32GB και ας ελπίσουμε τουλάχιστον η δεύτερη να κοστίζει 600 ευρώ και η πρώτη λιγότερο. Η κάμερά του τέλος πρέπει να είναι αρκετά καλή καθώς διαθέτει έναν αισθητήρα στα 13MP με διπλό LED flash και σταθεροποιητή εικόνας, ενώ στα υπόλοιπα δεν του λείπει κάτι καθώς φοράει μία πεντάρα Amoled 1080p οθόνη, αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων και ραδιόφωνο, ενώ δεν φαίνεται να έχει NFC.


Οι εκπλήξεις της HTC, πέρα από την τρομερή ομοιότητα με το iPhone που δεν περνάει απαρατήρητη, είναι ότι υπόσχεται αναβάθμιση εντός 15 ημερών μετά από τις Nexus συσκευές, κάτι που είναι πραγματικά απίθανο αν τηρηθεί. Επίσης για όσους θελήσουν να ξεκλειδώσουν τον bootloader της συσκευής για να "παίξουν" μαζί της, η εγγύηση θα ισχύει κανονικά και με το νόμο έως το τέλος της διετίας από την ημερομηνία αγοράς και αυτό είναι επίσης ένα πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό στο χώρο του Android.

Από άποψη χαρακτηριστικών και ποιότητας κατασκευής λοιπόν είναι μια χαρά συσκευή, αλλά με τέτοια τιμή... δύσκολα.



Η άποψη του Doctor

Η HTC με αυτή τη συσκευή μας λέει το εξής:

Έχω χάσει το παιχνίδι στο Android και πλέον δεν μπορώ να κερδίσω πελάτες από τη Samsung, την LG και τους υπόλοιπους. Θα πάρω λοιπόν τους πελάτες της Apple που αγοράζουν το iPhone μόνο λόγω εμφάνισης. Θα τους δώσω λοιπόν το A9 με 300 ευρώ λιγότερα και με Android 6.0 που ούτως ή άλλως είναι η μόνη αξιόπιστη επιλογή. Για να το πάω παραπέρα, θα προσφέρω την ίδια εμπειρία αναβαθμίσεων με τα Nexus και το iPhone, ενώ και για όσους θέλουν να χακάρουν, η εγγύηση δε θα χάνεται.

Είναι ένα καλό σκεπτικό και πρωτοποριακό για το χώρο των smartphone αλλά η εταιρία χάνει πλέον το status της και μετατρέπεται σε έναν κοινό Ασιάτη που κατασκευάζει συσκευές που απλά μοιάζουν με το iPhone. Καμία προοπτική, καμία ιδέα. Το χειρότερο είναι ότι εφόσον εξισώνεσαι πλέον με τους Κινέζους, θα πρέπει να έχεις και ανάλογες τιμές και εσύ δεν έχεις, άρα δύσκολα τα πράγματα κυρία HTC.

Σαν συσκευή πάντως και με όλα τα καλούδια που προφέρει η HTC, είναι πολύ καλή, αλλά το πρόβλημά της είναι το ίδιο με του iPhone, δηλαδή είναι ακριβό χωρίς λόγο.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter