Η Samsung επιχειρεί την ολική ανατροπή με το ιδιαίτερο Galaxy S6 Edge


Η Samsung είναι η πιο αμφιλεγόμενη εταιρία όσον αφορά τα Android smartphone. Μας έχει προσφέρει τα περισσότερα μέχρι σήμερα μοντέλα, είναι η εταιρία με το πιο πετυχημένο (Galaxy S3) αλλά και τα χειρότερα smartphone που έχουμε δει στην αγορά, αντιγράφει χαρακτηριστικά το iPhone στη σχεδίαση και την Apple στην πολιτική της, έχει τη δική της εναλλακτική έτοιμη σε περίπτωση που το Android αρχίσει να φθίνει (Tizen OS) και από σήμερα έχει στη φαρέτρα της το πιο διαφορετικό, ενδιαφέρον και καινοτόμο smartphone στον κόσμο, το Galaxy S6 Edge.

Δεν είμαστε και πολύ fan της Samsung κυρίως λόγω των επιλογών της στο παρελθόν, αλλά από την παρουσίαση του Galaxy Alpha και μετά, κάτι δείχνει να αλλάζει σε όλα τα επίπεδα κρατώντας φυσικά κάποιες σταθερές, όπως το κεντρικό πλήκτρο "Home" αλλά και το βασικό design στο μπροστά μέρος των συσκευών. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η απαλλαγή επιτέλους από το πλαστικό, με το S6 και το S6 Edge να έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά από γυαλί και αλουμίνιο στο εξωτερικό τους, δίνοντας την απόλυτη premium αίσθηση που πρέπει να έχει μία ακριβή ναυαρχίδα. Εκτός από το υλικό κατασκευής όμως, το Galaxy S6 δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσφέρει καθώς είναι απλά μία νέα αναβάθμιση της σειράς "Galaxy S" με τα φώτα να πέφτουν κυρίως στο πολύ "μπροστινό" μοντέλο Edge.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Exynos 7420 @ 1.5GHz A53 & 2.1GHz A57
  • GPU: Mali T760
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32/64/128GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Super Amoled 5.1" @ 2560 x 1440p (576ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP (Auto HDR) με autofocus, OIS και LED flash - Μπροστά 5MP (Auto HDR)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass, Beidou), NFC, IR, microUSB 2.0 (MHL 3, Host)
  • Μπαταρία: 2600mAh
  • Διαστάσεις: 142.1 x 70.1 x 7mm - 132g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0.2 Lollipop (Touchwiz UI)


Από άποψη χαρακτηριστικών η Samsung τα παίζει όλα για όλα φέτος, με κεντρικό χαρακτηριστικό την κυρτή οθόνη του Edge και στις δυο πλευρές. Το περσινό Note Edge δε μας είχε αρέσει για να λέμε την αλήθεια, καθώς ήταν περισσότερο ένα μισοτελειωμένο πείραμα, το φετινό όμως είναι πιο ολοκληρωμένο και αν χρησιμοποιηθούν σωστά τα δύο πλαϊνά μέρη της οθόνης, θα βρούμε νέους τρόπους χρήσης του smartphone μας, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα. Για να είμαστε δίκαιοι όμως αυτό μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο ένα διαφημιστικό τρικ, παρά ένα λειτουργικό κομμάτι, καθώς η κυρτότητα του S6 Edge είναι μικρότερη από αυτή του Note Edge και έτσι αμφιβάλλουμε αν χωράει μια σειρά εικονιδίων και widget εκεί. Η οθόνη είναι Super Amoled φυσικά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη λογική διάσταση στις 5.1 ίντσες, αλλά η υπερβολή στην 2K ανάλυση μάλλον δε χρειάζονταν.

Διαθέτει πολλές επιλογές μνήμης χωρίς θύρα για microSD, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε επιτέλους να σταματάνε τα μοντέλα με 16GB αποθηκευτικού χώρου, που πλέον δεν αρμόζουν σε μία ναυαρχίδα. Στη συνδεσιμότητα όλα είναι σωστά με τη μοναδική έλλειψη να είναι η κεραία FM radio για όσους τη θεωρούν χρήσιμη, ενώ προς έκπληξή μας οι βελτιώσεις στην κάμερα είναι ουσιαστικές και όχι φαντασμαγορικές, με έναν φακό στα 16MP με σταθεροποιητή εικόνας και όλα τα βασικά.

Στο θέμα του επεξεργαστή τώρα, που χωράει μεγάλη κουβέντα, επιλέχθηκε ο δικός της Exynos, αφού πρώτα διέρρευσε εντέχνως ότι ο Snapdragon 810 της Qualcomm που θα φοράνε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα του ανταγωνισμού, απορρίφθηκε λόγω προβλημάτων υπερθέρμανσης. Θα δούμε στην πράξη φυσικά ποιος είναι ο καλύτερος αλλά το παιχνίδι του marketing δημιουργεί μία προκατάληψη προς τον 810. Μοναδικό ψεγάδι είναι η μπαταρία του η οποία είναι μάλλον μικρή, αλλά ενδέχεται να έχουν γίνει βελτιώσεις στο software (αμφιβάλλουμε) που να βοηθούν στον τομέα της αυτονομίας. Αξίζει πάντως να πούμε ότι με 10 λεπτά στην πρίζα, μπορεί να μας δώσει τέσσερις ώρες αυτονομίας.


Software

Εδώ έχουμε πάλι το κλασικό πρόσωπο του Touchwiz, το οποίο δε θα άλλαζε οπτικά αν δεν είχαμε τη μεγάλη αλλαγή στο Lollipop, μην περιμένετε όμως και πολλά πράγματα. Πιστή στο trend της εποχής, η Samsung λανσάρει επίσης και το Samsung Pay, μία υπηρεσία πληρωμών που αντιγράφει το Apple Pay (οι κακές συνήθειες δε σταματάνε), αλλά αυτό που μας εξέπληξε είναι η συμφωνία με τη Microsoft για να περιλαμβάνει τις δικές της εφαρμογές γραφείου προεγκατεστημένες! Δηλαδή δε μας έλειπαν οι εφαρμογές της Google και της Samsung, θα έχουμε και της Microsoft τώρα.

Κυκλοφορία

Θα το δούμε στη χώρα μας στα μέσα Απριλίου και η τιμή του είναι μεγαλύτερη από ένα καλό laptop. Ξεκινάει από τα 780 δολάρια (750 - 800 ευρώ) για το Galaxy S6 και φτάνει έως και τα 950 δολάρια (1000 ευρώ) για το Galaxy S6 Edge.

Αν λοιπόν πέρυσι ήθελες ένα τηλέφωνο που πραγματικά θα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα και δεν είχες πρόβλημα χρημάτων, η καλύτερη λύση θα ήταν το HTC One M8 ή το iPhone 5S, φέτος όμως η μοναδική επιλογή για να ξεχωρίσεις είναι το Samsung Galaxy S6 Edge (για το απλό Galaxy S6 δεν το συζητάμε).

Σχόλια

  1. Είναι σημαντικό ότι ακολουθεί το πρωτόκολλο ufs 2.0 στο storage που βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα στην προσπέλαση στη μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Samsumakias s4...ras02 Μαρτίου, 2015 16:36

    Μαγεία η Samsung έκρυψε πάλι την μπάλα.... ******

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter