Τα καλύτερα του 2017 | Κάνουμε την ανασκόπηση και μοιράζουμε τα όσκαρ στα καλύτερα smartphone της χρονιάς


Το 2017 φτάνει στο τέλος και μαζί του φεύγει άλλη μία γεμάτη τεχνολογική χρονιά. Οι εξελίξεις στον κόσμο του Android ήταν πολλές, είτε από άποψη λογισμικού, είτε όσον αφορά τα νέα smartphone που κυκλοφόρησαν φέτος. Είδαμε επίσης άλλη μία επανάσταση στις οθόνες με τη νέα 18:9 αναλογία και τέλος γίναμε μάρτυρες της ανακάλυψης του Magisk που κατάφερε να αντικαταστήσει το SuperSU. Αυτά και άλλα πολλά έχουμε σήμερα, στην ανασκόπηση της χρονιάς από το Dr. Android.

Το Android μέσα στο 2017

Ξεκινάμε από τα γεγονότα που μας έκαναν εντύπωση και το σημαντικότερο από όλα είναι η νέα έκδοση του Android. Σε κάθε καινούρια version του λειτουργικού συστήματος, η Google μας λέει ότι "πλέον είναι πιο γρήγορη και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια", αλλά μόλις τη λάβεις στη συσκευή σου αντιλαμβάνεσαι ότι όλα γίνονται χειρότερα.

Όχι όμως σε αυτή καθώς για πρώτη φορά στις συσκευές μας είδαμε πραγματική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Το Nexus 5X έχει καλύτερη αυτονομία, ενώ και το Xperia XZ που την έλαβε πρόσφατα τρέχει καλύτερα, έχοντας και αυτό μία ελαφριά βελτίωση στην μπαταρία του. Βέβαια για άλλη μια φορά δε λύθηκε το πρόβλημα των αναβαθμίσεων, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αναβαθμίσει από μία συσκευή, έτσι για το "θεαθήναι".


Φέτος είδαμε επίσης ότι η Google σκοπεύει να επαναφέρει τη μικρή κατηγορία συσκευών, η οποία είχε χαθεί από το προσκήνιο χάρη στους Κινέζους και τις χαμηλές τιμές τους. Ετοιμαστείτε να δείτε ξανά συσκευές με 1GB RAM και κόστος κοντά στα 50 ευρώ, οι οποίες θα τρέχουν το ελαφρύ Android Go! Η ειδική αυτή έκδοση του Android περιλαμβάνεται στην 8.1 Oreo,αλλά οι πρώτες συσκευές θα μας έρθουν το 2018 για να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Αυτή η κίνηση πάντως ενδέχεται να τελειώσει για πάντα τα "κινητά με κουμπιά", μιας και το κόστος αγοράς συσκευών με Android Go θα είναι μηδαμινό.


Όσον αφορά τώρα το Android στα PC, το πρόγραμμα Android x86 συνεχίζει να υφίσταται και να εξελίσσεται και μετά το τέλος του Remix OS, δίνει πλέον δύναμη στο Phoenix OS. Δοκιμάσαμε το Phoenix OS (και πρέπει να σας το δείξουμε σε κανένα βίντεο σύντομα) στο χειρότερο "μηχανάκι" που έχει βγει στην ιστορία των υπολογιστών. Σε ένα netbook της HP με Intel Atom πρώτης γενιάς και 1GB RAM. Δεν περιμέναμε τρελά αποτελέσματα, αλλά πραγματικά το netbook αυτό βρήκε το λειτουργικό σύστημα που του ταιριάζει! Πάρα πολύ καλό και σίγουρα θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό τη νέα χρονιά.


Κλείνοντας με το Android, μέσα στο 2017 καταφέραμε να ρίξουμε μια ματιά και στο μέλλον του, το οποίο όμως δε θα έρθει και πολύ σύντομα. Το Fuchsia OS είναι μία... δοκιμή της Google με ελάχιστη Java και πολύ HTML5, με τις εφαρμογές να είναι κυρίως webapps. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρα το μέλλον και θα λύσει πολλά από τα προβλήματα του συστήματος, αλλά για να ωριμάσει θα χρειαστούν δύο με τρία ακόμη χρόνια ανάπτυξης.


Τα γεγονότα της χρονιάς

Στα γεγονότα που αξίζουν την προσοχή μας για τη χρονιά που φεύγει, δε γίνεται να μην αναφέρουμε την ανακάλυψη του Magisk, το νέο τρόπο για να κάνουμε root τις συσκευές μας, ο οποίος είναι ακόμη πιο ασφαλής και μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το δικαίωμα στις επίσημες αναβαθμίσεις.


Επίσης όλες οι συσκευές φέτος, παλιές και νέες, απέκτησαν πολύ καλύτερη κάμερα! Αυτό έγινε με την εξαγωγή της εφαρμογής κάμερας από το πρώτο Google Pixel, μέσω της οποίας δημιουργήθηκε το Google Camera HDR+ port. Όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει μιλάνε με τα καλύτερα λόγια και αν η συσκευή σας υποστηρίζεται και δεν του έχετε ρίξει μια ματιά, δεν ξέρετε τι χάνετε.


Τα smartphone φέτος άλλαξαν και σχήμα, έχοντας πλέον αναλογία 18:9. Η νέα μόδα ξεκίνησε κυρίως από το LG G6, το οποίο η κορεάτικη εταιρία μας λάνσαρε ως το πρώτο smartphone που μπορεί να ανοίξει δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε τέλεια τετράγωνα. Αν λάβουμε υπ' όψιν μας τις πωλήσεις, μάλλον δεν πείστηκε κανένας, αλλά η βιομηχανία των smartphone βρήκε την ευκαιρία να μας προσφέρει άλλο ένα "απαραίτητο" χαρακτηριστικό που ποτέ δε ζητήσαμε.


Γενικότερα όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, είχαμε επιτέλους την κατάργηση της περιαγωγής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τον Ιούλιο που μας πέρασε, μπορούν να ξοδέψουν κανονικά τα πακέτα ομιλίας και ίντερνετ, χωρίς έξτρα κόστος. Το τέλος του καλοκαιριού έφερε επίσης και το τέλος της ελεύθερης αγοράς smartphone από την Κίνα, καθώς τα ελληνικά τελωνεία αποφάσισαν να κάνουν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα όμως να παραλαμβάνουμε τα δέματά μας με δίμηνες καθυστερήσεις. Τέλος το Δεκέμβριο είδαμε στην Αμερική και την κατάργηση του Net Neutrality, κάτι που σημαίνει στην ουσία το τέλος της ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ. Ευτυχώς υπάρχουν αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτό το θέμα μέσα στο '18.


Το Dr. Android στο 2017

Πάμε στα του οίκου μας, όπου φέτος κάναμε μια μεγάλη αλλαγή στο theme της σελίδας. Πλέον είναι πιο σύγχρονο και πιο γρήγορο, με περισσότερα άρθρα και άλλες πληροφορίες στην κεντρική του σελίδα (όπως πολύς κόσμος μας ζήτησε). Το νέο theme μας έδωσε τη δυνατότητα να συμμαζέψουμε και να αναδείξουμε πολλές κατηγορίες με τις οποίες ασχολούμαστε και εμπλουτίζουμε όλη τη χρονιά. Έτσι αν πατήσετε "ΟΚ" στην ειδοποίηση για τα... κούκια, θα δείτε από κάτω την μπάρα με τις "Εφαρμογές", τις "Συσκευές" και κυρίως τα "Θέματα" στα οποία βρίσκονται όλες οι ειδικές κατηγορίες.


Θέλω να ξαναπώ για όσους μπήκαν φέτος στην παρέα μας και δεν έχουν διαβάσει το λόγο ύπαρξης του Dr. Android, ότι η σελίδα είναι θεματική και όχι ειδησεογραφική. Αυτό σημαίνει ότι τα άρθρα μας είναι λιγότερο ενημερωτικά και περισσότερο προσφέρουν άποψη. Ασχολούμαστε με το Android και με τις smart συσκευές γενικότερα, θέλοντας η σελίδα αυτή να γίνει ο νούμερο ένα προορισμός, για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη χρήση τους και να μάθουν πέντε πράγματα για το Android.

Μας αρέσει να ψάχνουμε για θετικά στοιχεία σε συσκευές που εκ πρώτης όψεως δεν αξίζουν τα χρήματά μας, γουστάρουμε να κριτικάρουμε και να απομυθοποιούμε τις ακριβές ναυαρχίδες και θέλουμε το ένα ή δύο άρθρα που γράφουμε κάθε μέρα, να περιλαμβάνουν κάτι χρήσιμο. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνουμε, αλλά εμείς είμαστε ευχαριστημένοι!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα Όσκαρ!

Και πάμε στο πιο ωραίο κομμάτι της ανασκόπησης της χρονιάς, τα Όσκαρ! Φέτος αν προσέξατε δεν είχαμε σοβαρές προτάσεις από την Κίνα, πέραν των συσκευών της Xiaomi. Όλοι οι Κινέζοι αναλώθηκαν σε έναν αγώνα αντιγραφής του design του Mi Mix, χωρίς όμως να συνοδεύουν τις συσκευές τους από αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Καιροσκόποι. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τους μεγάλους κατασκευαστές (πλην της Sony), οι οποίοι όμως προώθησαν ο καθένας τη δική του καινοτομία.

Καλύτερο smartphone ανεξαρτήτως τιμής: 




Ξεκινάμε με την κατηγορία "έχω άπειρα λεφτά και θέλω απλά το καλύτερο smartphone". Δεν υπάρχει όμως ξεκάθαρος νικητής, καθώς το OnePlus 5T και το Samsung Galaxy Note 8 ξεχωρίζουν σε δύο ισότιμα κατά τη γνώμη μας χαρακτηριστικά.

Το Galaxy Note 8 διαθέτει το καλύτερο hardware. Είναι τούμπανο στα βασικά χαρακτηριστικά του, έχει μία από τις καλύτερες κάμερες της χρονιάς, διαθέτει το πενάκι για όσους το βρίσκουν χρήσιμο και θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, αλλά κυρίως φοράει την κορυφαία οθόνη που υπάρχει μέχρι στιγμής σε smartphone. Στο Note 8 μπορείς να κάνεις απλά τα πάντα και υψηλή ποιότητα.

Το OnePlus 5T διαθέτει το καλύτερο software. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι εξίσου δυνατά, η κάμερα δεν είναι εξίσου καλή, αλλά φοράει μία από τις καλύτερες ROM του Android που του επιτρέπουν να αναβαθμίζεται γρήγορα και κυρίως το κάνει το ταχύτερο smartphone στον κόσμο. Η εμπειρία χρήσης όπως όλοι γνωρίζουμε και γκρινιάζουμε για αυτή πολλές φορές, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε βάθος χρόνου και το OnePlus 5T μας υπόσχεται την καλύτερη στο Android.

Είμαστε λοιπόν πολύ κοντά στην ισοπαλία, αλλά προσωπικά κλίνω περισσότερο στην ποιότητα του software. Οπότε με ελάχιστη διαφορά κερδίζει το OnePlus 5T.

Καλύτερο "value for money" smartphone: 




Συνεχίζουμε με την κατηγορία "έχω ένα καλό ποσό, αλλά θέλω να πιάσει τόπο μέχρι και το τελευταίο μου ευρώ". Εδώ νομίζω ότι ο απόλυτος κυρίαρχος είναι το Xiaomi Mi 6. Το συγκεκριμένο smartphone δεν έχει το "ουάου" χαρακτηριστικό, γιατί πολύ απλά τα κάνει όλα σε επίπεδο "ουάου".

Το έχουμε αρκετούς μήνες, οπότε καταφέραμε να το τεντώσαμε και αν αποκτήσουμε μια καλή άποψη για αυτό. Πέρα από το μέτριο design και το μικρό του σχήμα για τα δικά μας γούστα, το τηλέφωνο αυτό διαθέτει τα καλύτερα βασικά χαρακτηριστικά της χρονιάς, τα οποία όμως συνοδεύονται από μία εξαιρετική κάμερα. Σε αυτό προσθέστε επίσης και την αυξημένη του αυτονομία σε σχέση με άλλες ναυαρχίδες και έχετε το τέλειο "value for money" smartphone.

Αυτό που προσφέρει κυρίως το Mi 6 είναι ότι δεν... αγχώνει τον ιδιοκτήτη του. Για παράδειγμα έχεις βρεθεί σε ένα ωραίο τοπίο και θέλεις να το φωτογραφίσεις. Δε θα σκεφτείς αν το smartphone που πήρες φέτος έχει καλή κάμερα ή αν πρέπει να δανειστείς ενός φίλου σου. Θα το βγάλεις από την τσέπη, θα πατήσεις το κουμπί και τέλος.

Θέλεις επίσης μια μέρα να λιώσεις σε ένα παιχνίδι για να περάσει η ώρα. Δε θα σκεφτείς να παίξεις λίγο γιατί θα τελειώσει η μπαταρία και μετά δε θα σε βρίσκουν στο τηλέφωνο. Απλά θα αράξεις και θα λιώσεις, γιατί ακόμη κι έτσι θα έχεις άφθονη μπαταρία μέχρι να φτάσεις σε μία πρίζα.

Θέλεις να παίξεις οποιοδήποτε βαρύ παιχνίδι; Μπορεί να το κάνει. Θέλεις να ανοίξεις όλες τις εφαρμογές σου και να μείνουν στη RAM, για να επιστρέψεις αργότερα; Άνετα! Θέλεις να δοκιμάσεις VR εφαρμογές; Κανένα πρόβλημα.

Θέλεις τέλος μία ROM που διαθέτει πολλές επιλογές παραμετροποίησης και δε θα σε αναγκάσει να κάνεις root για να τις αποκτήσεις; Η MIUI ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή.

Το μόνο πρόβλημα του Mi 6 είναι οι αναβαθμίσεις, καθώς μόλις πρόσφατα πήρε το Android Nougat και όχι το Oreo.

Το smartphone με το καλύτερο design: 



Πάμε τώρα στην κατηγορία "θέλω μια συσκευή που όμοιά της δεν υπάρχει". Εδώ παρά λίγο να προτείνουμε το iPhone X για φέτος με τον κίνδυνο να μας κυνηγήσετε, αλλά ευτυχώς το... σεμεδάκι στην οθόνη του μας έσωσε. Όπως και πέρυσι όπου το Xiaomi Mi Mix κέρδισε δικαιωματικά τον τίτλο, αφού άλλαξε τη βιομηχανία με το προχωρημένο του look, έτσι και φέτος το Mi Mix 2 είναι η ομορφότερη συσκευή.

Η Xiaomi βελτίωσε τις ατέλειες, άλλαξε την αναλογία της οθόνης σε 18:9 για να συμβαδίζει με τη σημερινή μόδα και κράτησε την κεραμική του κατασκευή που δίνει έναν πιο "premium" τόνο στο design. Η αλήθεια είναι ότι εξίσου ωραίο είναι και το Samsung Galaxy S8, με τις ωραίες καμπύλες του, αλλά δίπλα στο Mi Mix 2 παύει να είναι ενδιαφέρον.

Το smartphone με την καλύτερη κάμερα: 



Φτάνουμε στην κατηγορία "η αλήθεια είναι ότι θέλω μια DSLR, αλλά πού λεφτά και για smartphone, οπότε καλύτερα να τα συνδυάσω". Εδώ έπεσαν κορμιά φέτος με τις περισσότερες εταιρίες να λανσάρουν νέους φακούς, όπως η LG με το V30, το οποίο είναι το πρώτο με φακό διαφράγματος f/1.6! Η Google όμως έκανε αυτό που ξέρει καλά. Πήρε έναν άνω του μετρίου αισθητήρα κάμερας, τον φόρτωσε με το λογισμικό και την τεχνητή της νοημοσύνη και γεννήθηκε ο βασιλιάς του DxOMark, το Google Pixel 2.

Η υψηλή ποιότητα της κάμερας του Pixel 2, δεν οφείλεται στην ικανότητά του να βγάζει καλές φωτογραφίες, καθώς σε αυτό τον τομέα είναι ισάξιο με το iPhone X, το Galaxy Note 8 και το Huawei Mate 10 Pro. Το θέμα είναι ότι στα βίντεο υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα (κάτι που εδώ δε φαίνεται) και αυτό είναι που το κάνει συνολικά το καλύτερο camera-phone για φέτος.

Το καλύτερο "value for money" ελληνικής αγοράς: 



Σειρά έχει η κατηγορία "μόνο τόσα μάζεψα από τα κάλαντα;". Εδώ θέλουμε ότι καλύτερο μπορεί κάποιος να αγοράσει με ένα λογικό αλλά σχετικά μικρό ποσό. Το Xiaomi Redmi Note 4 / 4X είναι το απόλυτο φθηνό smartphone για φέτος και η επιτυχία του είναι τόσο μεγάλη που ξεπέρασε ακόμη και το περσινό Redmi Note 3 Pro.

Μιλάμε πάντα για τη Snapdragon έκδοση, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφορεί από το Φθινόπωρο του 2016 και ακόμη πουλάει σα ζεστό ψωμί! Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και το νέο Redmi 5 Plus, που θα είναι ο διάδοχός του, είναι στην ουσία ένα απλό facelift και τίποτα περισσότερο.

Το πιο αδικημένο smartphone της χρονιάς: 



Κλείνουμε με την κατηγορία "υπάρχει αυτό το smartphone;" στην οποία περιλαμβάνονται συσκευές που ξεκίνησαν με υψηλές περγαμηνές, αλλά πιθανότατα κανένας δε θα αγοράσει. Η σημαντικότερη από αυτές είναι το LG V30, το οποίο είναι στα χαρτιά το πιο πλήρες smartphone για φέτος, αλλά δε συζητιέται πουθενά. Ο λόγος είναι γιατί η τιμή του κυρίως δε βοηθάει κι έτσι υπάρχουν καλύτερες επιλογές αν είναι να δώσεις τόσα χρήματα.

Από κοντά και το HTC U11, μία ακόμη ναυαρχίδα που πέρασε και δεν ακούμπησε. Το μοναδικό χαρακτηριστικό που το έκανε να ξεχωρίζει, το γνωστό μας "ζούλα το", υπάρχει πλέον και στο Pixel 2, ενώ κυρίως μετά από την εξαγορά της Google, κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται τόσα χρήματα σε μια τέτοια εταιρία.

Χρόνια πολλά!

Αυτά για φέτος! Ελπίζουμε το 2018 να μας βοηθήσει να μιλήσουμε για περισσότερη θετική τεχνολογία, να μας αξιώσει να δείξουμε ακόμη περισσότερα gadget και φυσικά να κληρώσουμε περισσότερα και ακριβότερα smartphone (αν δεν πήρατε πρέφα την κλήρωση του Xiaomi Mi 6, ίσα που προλαβαίνετε).

Φίλοι του Doctor σας ευχόμαστε καλή υγεία και ευτυχία. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter