LG G6 | Ένα καλό σύνολο με πολύ συγκρατημένα χαρακτηριστικά το οποίο σίγουρα δεν αποκαλείς ναυαρχίδα!


Το LG G6 ανακοινώθηκε και το περιμέναμε με ανοιχτές αγκάλες, για να δούμε πώς μια εταιρία βάζει τα δυνατά της για να επανέλθει μετά από μία εμπορική αποτυχία. Η LG λοιπόν έκανε ότι μπορούσε αλλά δεν κατάφερε να αποζημιώσει τις προσδοκίες μας, καθώς κινήθηκε εκ του ασφαλούς, εκτός αν το G6 πουληθεί σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές του.

Το G6 λοιπόν δεν έχει το "WOW factor" και σίγουρα δε μας εντυπωσίασε όσο το περσινό G5 άσχετα αν το δεύτερο απέτυχε να μας πείσει με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του. Η LG επέλεξε να ρίξει το βάρος στην οθόνη, ένας τομέας όπου η Samsung είναι βασιλιάς με τα AMOLED πάνελ της, αλλά ούτε αυτό δεν κατάφερε να το κάνει ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 821 @ 2.35GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB/64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.7" @ 2880 x 1440p (18:9, 564ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/1.8, OIS, LED flash, laser autofocus) + 13.0MP (f/2.4) - Μπροστά 5.0MP (f/2.2)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), NFC, Fingerprint, USB Type-C
  • Μπαταρία: 3.300mAh
  • Διαστάσεις: 148.9 x 71.9 x 7.9mm - 163gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.0 Nougat (LG UX 6.0)


Ξεκινώντας από το βασικό του χαρακτηριστικό λοιπόν, η LG επέλεξε φέτος να φτιάξει ένα τηλέφωνο με την κλασική IPS οθόνη που χρησιμοποιεί στις ναυαρχίδες της, την οποία απλά επιμήκυνε κατά μερικά pixel. Αποτέλεσμα είναι το Fullvision Display, το οποίο μας προσφέρει ένα ομολογουμένως όμορφο μπροστινό μέρος, με αναλογία οθόνης 18:9 και όχι 16:9 όπως συνηθίζεται. Για να το δούμε όμως τελείως πεζά, το μόνο θετικό σε όλο αυτό είναι ότι θα βοηθήσει όσους χρησιμοποιούν το άνοιγμα δύο εφαρμογών ταυτόχρονα στο Android, προσφέροντάς τους μεγαλύτερο χώρο για τα δύο παράθυρα.

Για όσους όμως έχουν την εντύπωση ότι θα βλέπουν καλύτερα τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους, αυτό δεν ισχύει γιατί και τα δύο έρχονται σε διαφορετικές αναλογίες. Ετοιμαστείτε λοιπόν να συνηθίσετε το απέραντο μαύρο που θα βλέπετε δεξιά και αριστερά στην κατά τα άλλα εκπληκτική αυτή οθόνη.


Η επόμενη ένσταση που έχουμε με τη συγκεκριμένη συσκευή είναι ο επεξεργαστής που έχει επιλεγεί ή μάλλον αυτός που δεν επιλέχθηκε, δηλαδή ο Snapdragon 835. Αν πιστέψουμε τις φήμες που λένε ότι η Samsung αγόρασε όλη την πρώτη παρτίδα επεξεργαστών από την Qualcomm, με σκοπό να μην μπορέσει η LG να τον έχει στη δική της ναυαρχίδα, τότε μιλάμε για τεράστιο φάουλ από μία εταιρία τέτοιου μεγέθους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί τελικά το G6 να χαρακτηριστεί "φετινή ναυαρχίδα", γιατί πολύ απλά έχει έναν υποδεέστερο επεξεργαστή.

Θα μπορούσε φυσικά η εταιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προσφέροντας 6GB ή 8GB RAM και έχοντας αποθηκευτικό χώρο στα 128GB ή τα 256GB, κάτι που στην πραγματικότητα δεν κοστίζει ιδιαίτερα σα χαρακτηριστικό. Αντ' αυτού όμως βλέπουμε πολύ μετριοπαθείς επιλογές που δεν κάνουν τη συσκευή να ξεχωρίζει. Εικάζουμε βέβαια ότι σε κανένα τρίμηνο που η Qualcomm θα έχει διαθέσιμο και πάλι τον Snapdragon 835, η LG θα μας παρουσιάσει ένα 'Plus' μοντέλο το οποίο θα είναι υπέρ-τούμπανο.

Μία αρκετά διφορούμενη επιλογή έγινε και με την κάμερα, στην οποία και πάλι η LG έχει χάσει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει με κάτι πρωτοποριακό. Το G6 λοιπόν έχει την ίδια λογική διπλής κάμερας με το G5, αλλά αυτή τη φορά ο βασικός του αισθητήρας είναι χειρότερος από τον προκάτοχό του! Αντί δηλαδή του 16MP + 8MP που είδαμε στο G5, το G6 έχει 13MP + 13MP. Μπορεί βέβαια κάτω από το καπό που λέμε να έχουν γίνει πράγματα και θαύματα, αλλά ονομαστικά η κάμερα έχει χαμηλότερη ανάλυση, προσφέροντας όμως καλύτερες πληροφορίες βάθους μέσω του αναβαθμισμένου δεύτερου αισθητήρα. Πάντως φοβερή φαίνεται πως είναι η βελτίωση στην εφαρμογή της κάμερας, η οποία έχει ακόμη περισσότερες εξυπηρετικές επιλογές.


Πολύ σημαντική είναι επίσης η επιλογή της κατασκευής η οποία είναι πλέον αδιάβροχη (IP68),  με την LG όμως να χάνει ένα χαρακτηριστικό που την έκανε να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, δηλαδή την αποσπώμενη μπαταρία. Είναι η πρώτη συσκευή πέραν του Google Pixel που διαθέτει τον Google Assistant, αλλά αυτό δε μας απασχολεί ιδιαίτερα, πρώτον γιατί δε μιλάει ελληνικά και δεύτερον γιατί η Google ξεκίνησε ήδη να τον προσφέρει μέσω του Google Play Services σε όλες τις συσκευές με Android 6.0+. Τέλος το LG G6 έχει τρομερά χαμηλή ακτινοβολία, καθώς ο δείκτης SAR είναι μόλις στα 0.23W/kg στο κεφάλι και 0.15W/kg στο σώμα, σύμφωνα με το GSMarena, κάτι που είναι τρομερά σημαντικό αλλά η ίδια η εταιρία δε διαφημίζει καθόλου.

Με χαμηλή τιμή κάτι μπορεί να γίνει

Μετά από όλα αυτά λοιπόν το G6 μας αφήνει τη γεύση μιας πολύ καλής συσκευής, η οποία όμως δε θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ναυαρχίδες της Samsung, της Google της Huawei και όλων των υπολοίπων. Επειδή με τις ναυαρχίδες απευθύνεσαι σε ανθρώπους που έχουν χρήματα για να ξοδέψουν, δεν μπορώ να βρω κάποιο λόγο για να αγοράσει κάποιος το G6, έναντι του Galaxy S8 και του iPhone 8 που θα δούμε αργότερα στη χρονιά. Για αυτό λοιπόν το λόγο η συσκευή αυτή θα πρέπει να κοστίζει κοντά στα 500 ευρώ στην αγορά.

Η αλήθεια είναι ότι η LG ακόμα κι έτσι είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεχωρίσει μέσω της οθόνης της, αν έφτιαχνε κάτι τόσο όμορφο όσο το Xiaomi Mi Mix. Αυτό που επέλεξε όμως και το διαφήμισε ιδιαίτερα στις "διαρρέουσες" φωτογραφίες είναι στρόγγυλες γωνίες, κάτι που προσωπικά θεωρώ ότι είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter