Οθόνες 18:9 | Τα smartphone ψηλώνουν αλλά για ποιο λόγο;


Το 2017 βιώνουμε την επανάσταση της οθόνης στα smartphone, η οποία γίνεται σε δύο επίπεδα, τα πλαϊνά περιθώρια (ελληνιστί "bezels") και το σχήμα. Το πρώτο είναι κάτι που χρειαζόμασταν εδώ και καιρό και επιτέλους συμβαίνει, αλλά όσον αφορά το δεύτερο, ο προσανατολισμός στην αναλογία 18:9 φαίνεται πως πρακτικά δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.

Πάνε οι εποχές που υπήρχε πλάνο και συγκεκριμένος λόγος για να αλλάξεις δραστικά το σχήμα μιας συσκευής. Πλέον είναι απλά της μόδας η αναλογία 18:9, για την οποία καμία εταιρία δε μας λέει πώς θα ωφεληθούμε από αυτή, με εξαίρεση την LG που μας έκανε σαφές ότι χάρη σε αυτή, το multitasking στο LG G6 είναι πολύ καλύτερο. Μου θυμίζει λιγάκι την ιστορία του iPhone 5, το οποίο ψήλωσε σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και όλος ο πλανήτης ειρωνεύτηκε με εικόνες σαν αυτή που ακολουθεί. Η διαφορά με τη σημερινή κατάσταση όμως είναι ότι δε γελάει κανείς.


Το σχήμα της οθόνης ορίζεται από το περιεχόμενο

Πριν αναρωτηθούμε γιατί τα smartphone άρχισαν να ψηλώνουν, πρέπει να δούμε σε ποια πλαίσια κινούνται οι υπόλοιπες συσκευές που διαθέτουν οθόνη. Για παράδειγμα οι τηλεοράσεις μας είναι εδώ και χρόνια στο 16:9 γιατί πολύ απλά σε αυτό το format φτιάχνονταν οι ταινίες μέχρι πριν λίγα χρόνια, ενώ σε αυτό εκπέμπονται επίσης και τα περισσότερα κανάλια. Τα monitor στους υπολογιστές μας βλέπουμε ότι πηγαίνουν προς το 21:9, γιατί στο γραφείο θέλουμε να έχουμε δύο παράθυρα ταυτόχρονα ανοιχτά λόγω παραγωγικότητας.

Στα tablet τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και το σχήμα διαφέρει ανάλογα με τη χρήση τους. Για παράδειγμα το iPad έχει αναλογία 4:3 η οποία είναι η καλύτερη για browsing, ενώ το Lenovo P8 έχει 16:9 το οποίο βολεύει στην προβολή βίντεο. Πριν λοιπόν επιλέξεις το επόμενό σου tablet, πρέπει να γνωρίζεις με ποιο τρόπο θα το χρησιμοποιείς, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι σίγουρο ότι θα συμβιβαστείς.

Τα smartphone λοιπόν μεταφέρονται στο 18:9, αλλά δεν υπάρχει περιεχόμενο που να ταιριάζει με αυτή την αναλογία, το οποίο μάλιστα θα επιλέξουμε να δούμε σε μία συσκευή 5.5 ιντσών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η αναλογία αυτή κάνει χειρότερα τα πράγματα, ενώ το κρίμα είναι ότι οι προγραμματιστές αναγκάζονται να επανασχεδιάσουν τις εφαρμογές τους για να εκμεταλλεύονται τον έξτρα χώρο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα θετικά και τα αρνητικά του 18:9

Η αναλογία 18:9 όπως είναι φυσικό έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Για παράδειγμα με τη βοήθειά της μπορούμε όντως να δουλέψουμε άνετα σε δύο εφαρμογές μαζί, όσο άνετα γίνεται αυτό σε ένα smartphone. Δε χρειάζεται επίσης να κυλήσουμε πολλές φορές την οθόνη προς τα κάτω σε ένα site, γιατί πολύ απλά βλέπουμε ήδη ένα μεγαλύτερο μέρος του. Τέλος το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές chat, οι οποίες λόγω του κατακόρυφου χαρακτήρα τους, μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι συσκευές αυτές είναι πιο στενές, άρα μπορούμε να έχουμε ένα smartphone με μεγάλη οθόνη 5.7 ιντσών, το οποίο θα πιάνουμε εύκολα με το ένα χέρι. Αυτό είναι όμως και μια μεγάλη παγίδα, καθώς δεν μπορείς πλέον να συγκρίνεις δύο smartphone με την ίδια διαγώνιο και διαφορετική αναλογία στην οθόνη, γιατί πολύ απλά δεν προβάλουν το ίδιο περιεχόμενο.

Αν βάλουμε για παράδειγμα να δούμε ένα βίντεο σε οριζόντια θέση στο smartphone μας, θα δούμε ότι το προβάλει γεμίζοντας πρώτα το ύψος. Σε ένα μακρύτερο smartphone 5.7 ιντσών, τα μαύρα περιθώρια δεξιά και αριστερά θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με ένα "κανονικό". Αν μετρήσουμε λοιπόν τη διαγώνιο του βίντεο και όχι όλης της οθόνης, θα δούμε ότι τελικά αυτό που βλέπουμε έχει μέγεθος περίπου 5.2 ίντσες και όχι 5.7! Δεν απολαμβάνουμε δηλαδή καλύτερα τα βίντεο σε ένα τέτοιου είδους smartphone.


Αντίθετα το Xiaomi Mi Mix για παράδειγμα που έχει την κλασική αναλογία, η οθόνη του σε οριζόντια θέση δε μικραίνει τόσο πολύ γιατί είναι στην ουσία πλατύτερη. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση το smartphone δεν πιάνεται εύκολα με ένα χέρι γιατί είναι τεράστιο. Ευτυχώς με αυτό το πρόβλημα ασχολήθηκαν η LG και η Samsung, οι οποίες έχουν εξοπλίσει τις συσκευές τους με μία ρύθμιση που "τεντώνει" το βίντεο σε όλη την οθόνη. Αυτό όμως είναι "μπάλωμα" και όχι η λύση.

Η απόδειξη ότι το 18:9 είναι λάθος

Την απόδειξη όμως ότι η συγκεκριμένη αναλογία είναι πρακτικά άχρηστη, τη βρήκαμε στο ίντερνετ ψάχνοντας για το "τι μπορείς να κάνεις για να εκμεταλλευτείς την έξτρα οθόνη σου;". Η καλύτερη / χειρότερη λύση είναι αυτή που προτείνουν στο Android Central, το μεγαλύτερο site που ασχολείται με το Android. Εκεί λοιπόν μας λένε ότι η καλύτερη χρησιμότητα του χώρου είναι να βάλουμε ψηλά στην οθόνη τα widget μας! Λογικό αν σκεφτείς ότι δε φτάνει το χέρι σου τόσο ψηλά, οπότε θα πρέπει να βάλεις κάτι που θα σου προσφέρει πληροφορίες. Το ρολόι, ο καιρός, το ημερολόγιο και η μουσική είναι μερικά από αυτά, αλλά το όλο σκεπτικό μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά λόγος ύπαρξης του "έξτρα χώρου".

Αυτό είναι κάτι που ήδη κάναμε όσοι χρησιμοποιούμε τα widget, γιατί πολύ απλά τα smartphone είναι πολύ μεγάλα για τα χέρια μας και ούτως ή άλλως δε φτάναμε στα ψηλότερα σημεία. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι πολύς κόσμος όχι απλά δε χρησιμοποιεί τα widget, αλλά δε γνωρίζει καν τι είναι, τότε καταλαβαίνεις ότι η αναβάθμιση σε αναλογία 18:9 είναι παντελώς άχρηστη.


Πώς πρέπει να σχεδιαστούν τα smartphone του 2018;

Τη χρονιά που τα smartphone έχουν περισσότερη οθόνη και μικρότερα περιθώρια, είναι πραγματικά πολύ κρίμα που οι εταιρίες δεν κοιτάζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που θέλαμε πάντα είναι μικρές σε μέγεθος συσκευές, αλλά η ανάγκη για μεγάλες οθόνες μας ώθησε στα μεγέθη που βλέπουμε σήμερα.

Τώρα λοιπόν που τα "πλαστικά" έχουν μικρύνει, θα έπρεπε να κυκλοφορούν ήδη smartphone με bezel-less σχεδιασμό και κλασική αναλογία 16:9, που θα ξεκινούν ακόμη και από τις 4,5 ίντσες οθόνης. Αντ' αυτού βλέπουμε ξανά έναν ανούσιο αγώνα να ανακαλύψουμε νέες ανάγκες, ο οποίος φυσικά θα λήξει με την έλευση των αναδιπλούμενων συσκευών.


Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να μάθω πώς χρησιμοποιείτε την έξτρα οθόνη, όσοι έχετε αποκτήσει ένα τέτοιου είδους smartphone. Τα σχόλια δικά σας...

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter