Magisk | Ο νέος τρόπος root που θα στείλει στη σύνταξη το SuperSU και το Xposed framework!


Όσο το Android αλλάζει σε κάθε νέα έκδοση που μας φέρνει η Google, τόσο θα βελτιώνονται τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να παραμετροποιήσουμε το λειτουργικό σύστημα των συσκευών μας. Μιλάμε φυσικά για τη διαδικασία root αλλά και για χρήσιμα εργαλεία όπως το Xposed framework, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν έχουμε δικαιώματα διαχειριστή. Οι τελευταίες λοιπόν αλλαγές που εμφανίστηκαν στο Android 7.0 Nougat, ώθησαν την κοινότητα στη δημιουργία του Magisk, ενός εργαλείου που ενδέχεται να βάλει στη ναφθαλίνη το SuperSU και το Xposed!

Από το Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθούμε την εξέλιξη του Magisk και πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όχι απλά ήρθε για να μείνει, αλλά εξελίσσεται σε ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για όλους τους power user του Android. Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν το Magisk να ξεχωρίζει:

  1. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε root χωρίς να "πειράξουμε" το system partition και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να λαμβάνουμε κανονικά τα OTA update της συσκευής μας χωρίς να χάνουμε το root. 
  2. Μπορεί να "κρύψει" το root από τις εφαρμογές που δε λειτουργούν σε αυτή την κατάσταση όπως για παράδειγμα το Pokemon GO και εφαρμογές πληρωμών όπως το Android Pay.
  3. Διαθέτει module όπως αυτά του Xposed αν και είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Είναι λοιπόν μία "ανώδυνη" λύση root για τη συσκευή μας, με την οποία δε θυσιάζουμε καμία λειτουργία που συνήθως χάνεται όταν κάνουμε root. Όσον αφορά τα module όλα βρίσκονται στην επίσημη σελίδα τους στο XDA και μας επιτρέπουν να εγκαταστήσουμε διάφορα πράγματα που βελτιώνουν τη συσκευή μας όπως Ad-blocker, λογισμικά βελτίωσης του ήχου σαν το DAC enabler για συσκευές με Qualcomm επεξεργαστή και το Viper4Android, πολλά από αυτά χωρίς καν να "πειράξουμε" το system partition.


Πώς εγκαθιστούμε το Magisk

Το Magisk εγκαθίσταται φλασάροντας ένα αρχείο zip μέσω recovery, οπότε προϋποθέτει να έχουμε την TWRP στη συσκευή μας, επειδή όμως δεν υποστηρίζει όλες τις Android συσκευές, η εγκατάστασή του μπορεί να οδηγήσει σε bootloop. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να το κάνουμε μέσω της εφαρμογής Magisk Manager, ενώ καλό θα είναι να έχουμε στη συσκευή μας και το αρχείο απεγκατάστασης Magisk Unistaller, το οποίο επαναφέρει το αυθεντικό boot.img της συσκευής μας.

  • Κατεβάζουμε λοιπόν την εφαρμογή και μέσω αυτής κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του Magisk.
  • Μπαίνουμε σε recovery mode, επιλέγουμε 'Install' και βρίσκουμε το zip του Magisk.
  • Στη συνέχεια σέρνουμε το 'Swipe to install' και περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία.
  • Κάνουμε επανεκκίνηση και είμαστε έτοιμοι.

Αφού τελειώσει η διαδικασία, μπορούμε μέσω της εφαρμογής να τσεκάρουμε αν η εγκατάσταση έχει γίνει σωστά και κυρίως αν περνάει το SafetyNet check της Google, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει "πειράξει" το system. Περισσότερες πληροφορίες για το Magisk θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του στο XDA.

Διαβάστε επίσης...

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart home & AirBnB | Αύξησε την αξία ενοικίασης και κάνε οικονομία με ένα ''έξυπνο'' σπίτι

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Play Store με το Aurora Store και το F-Droid

3D Printing | Φτιάχνουμε πιόνια ή ζάρια για επιτραπέζια, είδη μοντελισμού και άλλα παιχνίδια!

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Google Music και το YouTube με το NewPipe και το MusicPiped

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι

Raspberry Pi | Ενεργοποιούμε την πρόσβαση στο server μας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με το Let's Encrypt (SSL) και το DuckDNS