Επιδρομή στην Κίνα s05e09 | Το Xiaomi Mi 6 είναι το ''flagship killer'' του 2017


Το OnePlus One μας έμαθε για πρώτη φορά το "flagship killer". Επρόκειτο για έναν πολύ πετυχημένο μαρκετίστικο όρο, με τον οποίο περιέγραφε τέλεια μία συσκευή με χαρακτηριστικά ναυαρχίδας, σε τρομερά χαμηλή τιμή. Φέτος όμως το OnePlus 5 ξεκίνησε με αρχική τιμή πάνω από 500 ευρώ κι έτσι δεν μπορεί να συγκαταλέγεται πλέον σε αυτή την κατηγορία. Ευτυχώς για εμάς όμως η θέση του "flagship killer" δε μένει ορφανή, αφού το Xiaomi Mi 6 αναλαμβάνει επάξια τα σκήπτρα της απόλυτης "value for money" ναυαρχίδας για το 2017.

Η ποιότητα των συσκευών της Xiaomi ήταν πάντα πολύ καλή και αυτό φαίνεται ακόμη και από τις πολύ φθηνές συσκευές της. Στις ναυαρχίδες όμως είχε πάντα ένα μειονέκτημα σε κάποιο σημαντικό χαρακτηριστικό, που σε έβαζε σε σκέψεις για το αν είναι τελικά η καλύτερη επιλογή. Το Mi 6 λοιπόν δεν είναι η τέλεια συσκευή, αλλά αυτή τη φορά οι ελλείψεις του δεν είναι τόσο σημαντικές, με τα βασικά του χαρακτηριστικά να είναι... τούμπανο!

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 835 @ 2.45GHz
  • GPU: Adreno 540
  • Μνήμη: 6GB RAM - 64GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.15" @ 1920 x 1080p (428ppi)
  • Κάμερα: Πίσω διπλή 12.0MP (ΙΜΧ386, f/1.8, OIS, dual-LED flash) - Μπροστά 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS), IR, NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 3.350mAh
  • Διαστάσεις: 145.2 x 70.5 x 7.5mm
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1.1 Nougat (MIUI 8.0)


Κατασκευή & Design

Ξεκινάμε όπως πάντα από το design, το οποίο θα το έλεγες απλά κλασικό. Πλέον και μετά την εμφάνιση του Mi Mix, του LG G6 και του Samsung Galaxy S8, τις συσκευές σαν το Mi 6 δεν μπορείς να τις πεις εντυπωσιακές. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί ένα πιο mainstream design απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο. Σε αυτό βοηθάει και το μέγεθός του, το οποίο είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με άλλα smartphone, αλλά χωρίς μικρά πλαϊνά περιθώρια, η οθόνη του είναι επίσης μικρή.

Η κατασκευή του είναι πολύ καλή και αυτό φαίνεται ακόμη και από τον τρόπο που διαχέεται η δόνηση σε όλο το πλαίσιο. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια δείχνει το καλό εσωτερικό "δέσιμο" της συσκευής και παραπέμπει σε καλή ποιότητα. Το σασί του είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, αλλά δεν το καταλαβαίνεις ιδιαίτερα στο χέρι, ενώ στην υπόλοιπη συσκευή επικρατεί το γυαλί. Αυτό σημαίνει ότι στις πτώσεις ίσως να έχουμε ένα θεματάκι, αλλά ευτυχώς μέσα στη συσκευασία υπάρχει μια απλή TPU θήκη για έξτρα προστασία.

Για όσους θέλουν βέβαια το κάτι παραπάνω, μπορούν να αποκτήσουν την 'Exclusive' έκδοση, η οποία είναι φτιαγμένη από κεραμικό. Είναι το ίδιο υλικό που περιβάλλει το Mi Mix και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι όχι απλά δε σπάει αλλά δεν γρατζουνιέται καν! Είτε πάρεις τη μία, είτε την άλλη έκδοση πάντως, θα έχεις σίγουρα καλύτερη κατασκευή από αυτή του Mi 5 που έσπαγε στη μέση!


Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, για αυτό θα αφιερώσουμε μερικές παραγράφους και σε αυτόν. Βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της συσκευής, κάτι που προσωπικά δε μου αρέσει, αλλά σου δίνει τουλάχιστον τη δυνατότητα να ξεκλειδώσεις το κινητό σου χωρίς να το σηκώσεις από το τραπέζι. Είναι ακριβέστατος αλλά δεν είναι και ο πιο γρήγορος που έχουμε δει, χωρίς όμως να είναι ενοχλητικά αργός.

Έχει παρόμοιο design με αυτό του iPhone 7, βρίσκεται δηλαδή "χωνευτός" στο τζάμι της οθόνης και λειτουργεί με την αφή. Δεν έχει όμως την ίδια αίσθηση όταν το αγγίζεις, καθώς στο iPhone η δόνηση (haptic engine) σου δίνει την εντύπωση ότι πατάς ένα πραγματικό πλήκτρο! Όσοι το έχουν πιάσει στα χέρια τους καταλαβαίνουν τι εννοούμε και είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Τα παραπάνω βέβαια τα αναφέρουμε περισσότερο ως παρατήρηση, παρά ως ένα μειονέκτημα της συσκευής, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου κακός.


Οθόνη & Ήχος

Πάμε στην οθόνη του η οποία είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της συσκευής, όντας απλά μέτρια για επίπεδο ναυαρχίδας. Ο λόγος είναι γιατί αποτελείται από ένα IPS πάνελ και όχι από ένα OLED, όπως αρμόζει στον καλύτερο εκπρόσωπο της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τα αντίστοιχα ζωηρά χρώματα και το υψηλό κοντράστ που βλέπουμε σε αυτά τα πάνελ, αλλά με αυτή τιμή είναι λογικό ότι από κάπου έπρεπε να κόψει και η Xiaomi.

Η οθόνη δεν είναι κακή, καθώς έχει πολύ υψηλή ανάλυση για το μέγεθός της, με τα χρώματα και τη μέγιστη φωτεινότητα να είναι και αυτά σε άνω του μετρίου επίπεδα. Δε θα έχουμε πρόβλημα ότι και να κάνουμε μαζί της, απλά στο φως του ηλίου είναι λίγο δυσδιάκριτη, λόγω της έλλειψης υψηλού κοντράστ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι διυλίζουμε λιγάκι τον κώνωπα, καθώς όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν κάνουν τη διαφορά κατά τη γνώμη μου και η εναλλακτική για μία καλύτερη οθόνη θα ήταν μια χειρότερη κάμερα, κάτι που δε θα το θέλαμε καθόλου.


Αυτό που πραγματικά δε μου άρεσε στην οθόνη και πρόκειται καθαρά για θέμα γούστου, είναι το μέγεθος. Έχοντας μία από τις δυνατότερες συσκευές της αγοράς, στην οποία μπορείς να κάνεις παπάδες, δεν μπορείς να απολαύσεις τίποτα στις 5,15". Πώς να παίξω τα ωραία μου παιχνίδια με τα πανέμορφα γραφικά τους; Πώς να απολαύσω ένα βίντεο τώρα που γερνάω και έχω σιγά σιγά σημάδια πρεσβυωπίας; Βέβαια μιλάει και ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει για προσωπικό τηλέφωνο το Mi Mix με την οθόνη των 6.4", αλλά αν επρόκειτο να αγοράσω το Mi 6, σίγουρα θα περίμενα το Plus μοντέλο, που θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Όσον αφορά το ηχείο αν δεν είχε διαφημιστεί ως "διπλό στερεοφωνικό", τότε θα λέγαμε ότι είναι πάρα πολύ καλό. Διαθέτει όντως δύο εξόδους ήχου, με τη μία να αναλαμβάνει κυρίως τα πρίμα, όπως συμβαίνει στα περισσότερα smartphone και τη δεύτερη να προσθέτει το μπάσο για να γεμίζει ο ήχος. Πριν το δοκιμάσουμε είχαμε την εντύπωση ότι θα ακούσουμε κάτι παρόμοιο με αυτό του Sony Xperia X, αλλά η σύγκρισή τους είναι η μέρα με τη νύχτα. Το "βοηθητικό" ηχείο που βρίσκεται στο ακουστικό είναι αρκετά αδύναμο κι έτσι δε γεμίζει τον ήχο όπως θα έπρεπε και αυτό μας λέει ότι η Xiaomi έχει απλά ρυθμίσει το ακουστικό της συσκευής να λειτουργεί και σα μεγάφωνο. Είχαμε δει κάτι παρόμοιο παλιότερα με ένα mod που έκανε το ίδιο πράγμα στα κινητά της Samsung.

Περισσότερα για τον ήχο μπορείτε να δείτε και στο live review που κάναμε πρόσφατα, μέσα από το οποίο απαντήσαμε σε αρκετές ερωτήσεις σας.


Τέλος να μην ξεχάσουμε ότι το Mi 6 δεν έχει θύρα για ακουστικά, αλλά στη συσκευασία του θα βρούμε έναν αντάπτορα USB-C σε 3.5mm jack για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αν χαθεί όμως... κλάφ' τα Χαράλαμπε!

Κάμερα

Η κάμερα είναι πραγματικά το δυνατό του σημείο και αποτελεί τη μεγαλύτερη αναβάθμιση από τον προκάτοχό του, ο οποίος δεν τα πήγαινε και τόσο καλά σε αυτό τον τομέα. Ο διπλός αισθητήρας της Sony τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά στις περισσότερες καταστάσεις και σε συνδυασμό με την απλή και εύχρηστη εφαρμογή της MIUI, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο γίνεται απολαυστική. Αυτό βέβαια μπορεί να μην αρέσει σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω από άποψη παραμετροποίησης, αλλά ευτυχώς στο Play Store μπορούμε να βρούμε κι άλλες εφαρμογές όπως το Footej, το Open Camera και το Snapseed.


Γενικά δε μου αρέσει να μιλάμε με τεχνικούς όρους όσον αφορά την κάμερα, καθώς το ζητούμενο είναι απλό:

Αυτό που βλέπει το μάτι μας, ακριβώς το ίδιο πρέπει να αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες.

Η νέα κάμερα λοιπόν το καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχοντας τα σωστά χρώματα και τη σωστή διαχείριση του φωτός, αν είμαστε λίγο προσεκτικοί. Μας προσφέρει επίσης 2x οπτικό ζουμ, το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ έχει και το πάρα πολύ καλό εφέ πορτρέτου, αυτό δηλαδή που θολώνει το φόντο πίσω από το θέμα μας. Σε αυτό το τελευταίο νομίζω ότι το Honor 8 ήταν ελαφρώς καλύτερο και το αναφέρω χάριν της σύγκρισης.

Βέβαια ο καλύτερος κριτής είναι πάντα τα δικά μας μάτια, οπότε ρίξτε μια ματιά στα δείγματά μας (πλήρες μέγεθος):




Λειτουργικό σύστημα

Στο software έχουμε Android 7.1 Nougat με MIUI 8 αλλά ήδη κυκλοφορεί η αναβάθμιση σε MIUI 9, η οποία εδώ που τα λέμε δε φέρει και κάποια σημαντικά νέα χαρακτηριστικά. Εδώ όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επιλογές του μενού στο Mi 6 (Android 7.0 - MIUI8) ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές του Mi Mix (Android 6.0 - MIUI8)! Αυτό λοιπόν μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναβαθμίσεις της MIUI παρά αυτές του Android για τις συσκευές της Xiaomi, αν φυσικά έχουμε πάντα την τελευταία ενημέρωση ασφαλείας. Αυτός είναι και ακόμη ένας τομέας στον οποίο η Xiaomi έχει βρει τον τρόπο να καταπολεμήσει το πρόβλημα των αναβαθμίσεων, έχοντας τους πάντες ευχαριστημένους.

Δε θα μείνουμε περισσότερο στη MIUI, καθώς το έχουμε τεντώσει φέτος το θέμα με τα πολλά review Xiaomi συσκευών, αλλά θα πούμε ότι παραμένει σταθερή και είναι πλήρης σε δυνατότητες και επιλογές.



Επιδόσεις & Αυτονομία

Και φτάνουμε στις επιδόσεις όπου νομίζω πως δεν χρειάζεται να πούμε ότι το Mi 6 είναι μία από τις δυνατότερες Android συσκευές, αφού φοράει τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς. Η αξία του αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν σκεφτείς ότι οι συσκευές που ξεπερνάει σε επιδόσεις πωλούνται σε κάποιες περιπτώσεις στη διπλάσια τιμή. Αν αυτό δεν είναι "value for money" τότε τι είναι;

Σκοράρει 170.000 πόντους στο Antutu και κάναμε τα πάντα μαζί του, από browsing και gaming, μέχρι λήψη 4K βίντεο και μεταφορά μεγάλων αρχείων για να δοκιμάσουμε τη μνήμη του. Απλά δεν κολλάει πουθενά. Επειδή όμως οι επιδόσεις δεν πηγαίνουν συνήθως μαζί με την καλή αυτονομία, αρχίσαμε να ανησυχούμε ότι εκεί δε θα τα πάει τόσο καλά.


Η πραγματικότητα όμως είναι εξαιρετική! Το τεστ του PC Mark μας έδωσε 13.5 ώρες συνεχούς λειτουργίας με ανοιχτή οθόνη, μία επίδοση η οποία είναι πολύ πάνω από αυτή που περιμέναμε! Γενικά οποιοδήποτε αποτέλεσμα πάνω από τις 10 ώρες στο συγκεκριμένο τεστ είναι πολύ καλό και αυτό που είδαμε στο Mi 6, μεταφράζεται σε δύο σίγουρες μέρες λειτουργίας με μικτή βαριά χρήση, ενώ σε κανονική λειτουργία, ακόμη και οι τρεις πλήρεις μέρες είναι πιθανές. Σίγουρα δε φτάνει τον πρωταθλητή μας Redmi 4 Pro (αλλά και το Redmi Note 4X), αλλά πλησιάζει πολύ και είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν σκεφτείς ότι μιλάμε για έναν πολύ δυνατότερο και ενεργοβόρο επεξεργαστή.


Πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι το Xiaomi Mi 6, μέσα από τα θετικά και τα αρνητικά του, είναι η απόλυτη "value for money" ναυαρχίδα φέτος. Είναι δηλαδή ότι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις, με τα λιγότερα δυνατά χρήματα.

Τα πολύ καλά του στοιχεία είναι η εξαιρετική κάμερα, ο επεξεργαστής και γενικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν (RAM, ταχύτητα αποθήκευσης κλπ.). Η κατασκευή του είναι επίσης σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ όσον αφορά τη ROM ξέρεις ότι θα έχεις υποστήριξη. Καλό είναι επίσης το ηχείο του και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η οθόνη αν και μικρή δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει κάποιο θέμα. Αν το δούμε ψυχρά και αφαιρέσουμε τον όρο "ναυαρχίδα" και "flagship killer", δεν μπορούμε να βρούμε σημαντικά αρνητικά στοιχεία πάνω του.


Έτσι λοιπόν το Mi 6 της Xiaomi είναι ένα εξαιρετικό smartphone που αξίζει να έχεις υπ' όψιν σου αν θέλεις να ξοδέψεις κάτω από 400 ευρώ. Θα το βρείτε σε όλα τα καλά e-shop, με το Gearbest να το προσφέρει στα 360 ευρώ και μην ξεχάσετε να επιλέξετε τη νέα μέθοδο αποστολής χωρίς τελωνείο.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;