Android Basics | Γιατί η Google αναβαθμίζει έως δύο χρόνια τις συσκευές της και η Apple έως τέσσερα;


Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα τυχαία σε μία τρομερά διασκεδαστική συζήτηση στο ίντερνετ, όπου Apple και Android fan έδιναν τα ρέστα τους για να πείσουν ο ένας τον άλλο ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα. Κάποια στιγμή τέθηκε το θέμα των αναβαθμίσεων στο οποίο ένας υπέρμαχος της Apple είπε ότι η συσκευή του αναβαθμίζεται για τέσσερα χρόνια και όχι για δύο όπως συμβαίνει με τα Nexus. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάποια ανταπόκριση, αλλά από ότι φάνηκε ούτε οι χρήστες του Android γνωρίζουν τι παίζεται με τις αναβαθμίσεις!

Ο λόγος είναι γιατί κολλάμε στα νούμερα, δηλαδή δεν κοιτάμε τα πραγματικά χαρακτηριστικά μίας έκδοσης ή μίας μικρής OTA αναβάθμισης, αλλά μας ενδιαφέρει να έχουμε Android 7.0 ότι και αν περιλαμβάνει. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να ρίξουμε λίγο φως στην προσπάθεια που κάνει η Google να αναβαθμίσει όσο περισσότερες συσκευές γίνεται αλλά θα μιλήσουμε κυρίως για Nexus και Pixel συσκευές, καθώς η Google δεν είναι υπεύθυνη για της συσκευές άλλων εταιριών.

Οι αναβαθμίσεις στο iOS

Η Apple λοιπόν αναβαθμίζει τις συσκευές της για έως και τέσσερα χρόνια, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό αρκεί να μην έχει μόνο ονομαστική αλλά πραγματική αξία. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι γιατί ως γνωστόν η Apple δε φέρνει όλα τα νέα χαρακτηριστικά της τελευταίας έκδοσης στις παλιές συσκευές, πρώτον γιατί απλά δεν μπορούν να τα σηκώσουν και δεύτερον γιατί θέλει να προωθήσει τις νεότερες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι στην ουσία να παίρνουμε ελάχιστα νέα χαρακτηριστικά με την αλλαγή κυρίως του skin αλλά και του αριθμού έκδοσης του iOS να δίνει την εντύπωση στον κάτοχο της συσκευής ότι έχει αναβαθμιστεί. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε φέτος η Xiaomi με τη MIUI 8, αναβαθμίζοντας 25 συσκευές της αλλά πολλές από αυτές μόνο όσον αφορά το skin της, αφήνοντάς τις στην ουσία στο Android 5.1 και όχι στο Android 6.0.

Προς τιμήν της όμως η Apple σε κάθε της αναβάθμιση περιλαμβάνει το σημαντικότερο από όλα, δηλαδή τα patch για τρύπες ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, κάτι που φαίνεται στη δυσκολία που υπάρχει κάθε φορά για να γίνουν jailbreak οι συσκευές της. Αυτό όμως συμβαίνει μία φορά το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα βρεθεί η τρύπα ασφαλείας μέχρι να κλείσει με την αναβάθμιση, είμαστε δυστυχώς εκτεθειμένοι.


Οι αναβαθμίσεις στο Android

Πάμε τώρα στο Android όπου το θέμα των αναβαθμίσεων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς κυκλοφορούν χιλιάδες ξεχωριστά μοντέλα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεγέθη και skin. Εδώ η Google με τον καιρό έμαθε ότι οι ετήσιες ή εξαμηνιαίες αναβαθμίσεις δεν οδηγούν πουθενά, κυρίως γιατί δεν μπορείς να περιμένεις ένα χρόνο για να κλείσεις ένα μικρό κενό ασφαλείας. Έχει λοιπόν "σπάσει" τις αναβαθμίσεις σε πολλά κομμάτια για να μπορεί να επέμβει ακόμη και όταν η εταιρία κατασκευής δε θέλει να αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη συσκευή.

-- Ετήσια --

Πρώτα από όλα έχουμε την ενημέρωση του λειτουργικού, με την οποία αλλάζει ο αριθμός έκδοσης του συστήματος. Το θέμα με αυτές τις αναβαθμίσεις είναι ότι προσθέτουν λειτουργίες στο λειτουργικό σύστημα, οι οποίες είναι πλέον εμπνευσμένες είτε από custom ROM, είτε από εφαρμογές που κυκλοφορούν στο Play Store. Πάρτε για παράδειγμα το App Shortcuts στο Android 7.1.1, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια σε παρόμοια μορφή στον Action και τον Nova launcher. Πέρα δηλαδή από την "ψυχολογική" αλλαγή στην έκδοση του Android, η ενημέρωση μας προσφέρει στην ουσία λίγα πράγματα. Η διαφορά όμως είναι ότι αν λάβει η συσκευή σου την έκδοση, τη λαμβάνει με όλα της τα χαρακτηριστικά.

Εδώ η Google προσπαθεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο, αφενός με την έκδοση της beta, για να έχουν οι κατασκευαστές και οι δημιουργοί εφαρμογών μια εικόνα σχετικά με την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του Android και αφετέρου με το "σπάσιμο" των αναβαθμίσεων πλέον, ανά τρίμηνο ή τετράμηνο.

-- Μηνιαία --

Υπάρχει επίσης η μηνιαία αναβάθμιση ασφαλείας του κώδικα του Android, που είναι κατά τη γνώμη μου και η σημαντικότερη. Κλείνοντας συγκεκριμένες τρύπες ασφαλείας και ενημερώνοντας άμεσα τον κώδικα, όλες οι εταιρίες αλλά και οι δημιουργοί custom ROM πλέον, έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ασχέτως ποια συσκευή ή ποια ROM χρησιμοποιούν. Αυτό το κάνει η Google κάθε μήνα στα Nexus και τα Pixel, οπότε από θέμα ασφαλείας είμαστε σχετικά καλυμμένοι.

-- Ημερήσια --

Τέλος έχουμε την αναβάθμιση των Google υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής 'Υπηρεσίες Google Play', η οποία υποστήριζε μέχρι πριν λίγες μέρες ακόμη και συσκευές με Android 2.3 Gingerbread! Με αυτό τον τρόπο η Google κατάφερε να μας φέρνει πάντα ότι νεότερο είχε όσον αφορά τις υπηρεσίες της, ακόμη και με ημερήσιες αναβαθμίσεις, οι οποίες έκλειναν και τρύπες ασφαλείας.

Βλέποντας λοιπόν πόσο βολικό είναι αυτό, έχει βγάλει πλέον στο Play Store και όλες τις εφαρμογές συστήματος του Android, ακριβώς για να μπορεί να τις αναβαθμίζει χωρίς να χρειάζεται να ενημερώνει όλο το σύστημα. Το παράδειγμα ακολούθησαν επίσης και οι υπόλοιπες εταιρίες, όπως η Samsung, η LG, η Sony και η HTC, που κάνουν το ίδιο πράγμα για τη δική τους ευκολία και τη δική μας προστασία.


Γιατί όμως υποστήριξη μέχρι δύο χρόνια;

Η Google μας έχει πει ότι υποστηρίζει τις συσκευές της για έως δύο χρόνια αλλά στην πραγματικότητα εννοεί ότι:

  • αναβαθμίζει την έκδοση του Android για έως δύο χρόνια,
  • αναβαθμίζει την ασφάλεια των συσκευών για έως τρία χρόνια,
  • αναβαθμίζει τις εφαρμογές για... πάντα.

Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις τα χαρακτηριστικά της τελευταίας έκδοσης μετά το πέρας της διετίας, δεν μπορείς να τα έχεις επίσημα, αλλά μπορείς να τα αποκτήσεις είτε μέσω κάποιας custom ROM, είτε μέσω του Play Store. Για παράδειγμα το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Android 6.0 είναι το Doze mode που μας εξοικονομεί μπαταρία και μπορείς να το αποκτήσεις εγκαθιστώντας το Greenify από το Play Store, μιας και από αυτό είναι εμπνευσμένο.

Σε επίπεδο ασφάλειας τώρα, η Google μας προσφέρει προστασία για έως τρία χρόνια που είναι κατά τη γνώμη μου και ο μέγιστος χρόνος τον οποίο θα κρατήσεις ένα smartphone, ενώ αν η τρύπα ασφαλείας βρίσκεται μέσα σε κάποια εφαρμογή, η προστασία συνεχίζεται για όσο την αναβαθμίζεις από το Play Store.

Γιατί όμως η υποστήριξη να κρατάει για μόνο δύο χρόνια όταν η Apple την προσφέρει για τέσσερα; Γιατί πολύ απλά η βελτίωση του Android είναι τόσο μεγάλη κάθε δύο χρόνια, που οι παλιότερες συσκευές δεν μπορούν να "σηκώσουν" πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά. Πάρτε για παράδειγμα το φετινό Daydream VR, το οποίο υποστηρίζεται μόνο στα Google Pixel και το Lenovo Moto Z προς το παρόν. Κανείς δεν ήξερε πριν από δύο χρόνια ότι η τεχνολογία θα κάνει τόσο mainstream το VR, που θα μπορούσαμε να το έχουμε στο κινητό μας.

Η Google επίσης δε θέλει να έχουμε διαφορετικές εκδόσεις του Android 7.0 (για παράδειγμα), πέρα από το γραφικό περιβάλλον. Αυτό γιατί πρέπει να υπάρχει ένα κοινό στάνταρ, το οποίο θα μπορούν να τρέξουν όλες αυτές οι χιλιάδες συσκευές που κυκλοφορούν, χωρίς να έχουν προβλήματα. Γιατί; Επειδή τη Google την ενδιαφέρει απλά να έχουμε Android συσκευή και να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της, ασχέτως μάρκας.


Πού καταλήγουμε;

Καταλήγουμε λοιπόν στην άποψη ότι οι αναβαθμίσεις συστήματος στο Android αλλά και στο iOS είναι μία ουτοπία κυρίως για τους αρχάριους, γιατί οι προχωρημένοι χρήστες ξέρουν πώς να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν. Σημασία έχει τα δύο λειτουργικά συστήματα να είναι προστατευμένα όσον αφορά τον κώδικά τους, κάτι που μπορούμε να εξακριβώσουμε εύκολα στο Android που είναι ανοιχτού κώδικα και δύσκολα στο iOS που συμβαίνει το αντίστροφο.

Ακόμη όμως και αν έχεις μία παμπάλαια συσκευή που δεν αναβαθμίζεται πλέον, μπορείς να είσαι ασφαλής αν εγκαθιστάς μόνο εφαρμογές από τα αντίστοιχα Store, αν δεν μπαίνεις σε δημόσια WiFi δίκτυα και αν δε δίνεις τα στοιχεία σου σε spam email.

Όλα τα υπόλοιπα και οι "μάχες" των fanboy στα forum είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter