Lenovo Moto Z & Mods: Η καλύτερη πρόταση στην αγορά σήμερα ή μήπως η χειρότερη επένδυση της χρονιάς;


Από την ημέρα που η Google μας τρέλανε με το Project Ara και το συναρμολογούμενο smartphone της, περιμέναμε με ανυπομονησία να δούμε αν και πώς θα αντιδράσουν οι γνωστοί κατασκευαστές. Αρχικά είδαμε το πολύ ενδιαφέρον LG G5, αλλά τα Mods του Moto Z και του Moto Z Force, φαντάζουν ως η καλύτερη επιλογή σήμερα. Είναι όμως η ιδέα της Lenovo κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε ή θα χάσουμε τα λεφτά μας σε ακόμη ένα "ελπιδοφόρο" smartphone;

Το ερώτημα γεννήθηκε με το απλό σκεπτικό ότι το Moto Z χωρίς τα Mod είναι μία κοινή ναυαρχίδα, ενώ αποκτώντας κάποιο από τα mod, ενδεχομένως να είναι κακή επένδυση, αφού κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξεις τηλέφωνο. Για να λύσουμε την απορία θα πρέπει να δούμε τι τελικά προσφέρει η Lenovo όσον αφορά το smartphone αλλά και τα παρελκόμενά του.

Lenovo Moto Z

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 820 @ 2.15GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB/64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Amoled 5.5" @ 2560 x 1440p (534ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/1.8, OIS, laser autofocus, dual-LED flash, slo-mo video) - Μπροστά 5.0MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), NFC, FM radio, fingerprint, USB Type-C
  • Μπαταρία: 2.600 mAh (Quick Charge)
  • Διαστάσεις: 153.3 x 75.3 x 5.2mm - 136gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Ξεκινάμε από τη συσκευή η οποία είναι μία ναυαρχίδα με τα όλα της και μάλιστα διαθέτει πιο προσεγμένο design από τους ανταγωνιστές της. Πρόκειται για ένα γνήσιο απόγονο της σειράς RAZR η οποία έγινε γνωστή με τα πολύ λεπτά τηλέφωνά της και πραγματικά απορούμε με ποιο τρόπο κατάφερε η Lenovo να τα χωρέσει όλα σε μόλις 5.2 χιλιοστά, όταν το Samsung Galaxy S7 και το LG G5 χρειάζονται πάνω από 7.5 χιλιοστά για τον ίδιο σκοπό! Για να είμαστε δίκαιοι όμως τον έξτρα χώρο οι άλλοι εκμεταλλεύονται με επιπλέον μπαταρία, η οποία όμως δεν είναι και τόσο μεγαλύτερη από αυτή του Moto Z.

Σε χαρακτηριστικά έχουμε ότι καλύτερο κυκλοφορεί, με τον Snapdragon 820 να δεσπόζει με τους 140.000 πόντους του στο Antutu, ο οποίος συνοδεύεται από 4GB RAM και 32GB ή 64GB αποθηκευτικού χώρου τεχνολογίας UFS 2.0. Έχουμε επίσης Amoled οθονάρα στα 1440p η οποία είναι ότι πρέπει και για οικονομία στην ενέργεια, αλλά και για όσους αρέσκονται να "χαζεύουν" στο Google Cardboard, ενώ η βασική του κάμερα είναι στα 13.0MP με μεγάλο διάφραγμα, laser autofocus, OIS και οτιδήποτε υπάρχει για να μας βοηθήσει να βγάλουμε καλές φωτογραφίες.

Η συνδεσιμότητά του είναι εξαιρετική, αφού του λείπει μόνο η θύρα υπερύθρων για όσους αρέσκονται να χειρίζονται το air condition από το κινητό, ενώ άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι δεν υπάρχει η συμβατική θύρα για τα ακουστικά! Η "παλιά" πλέον θύρα δεν έχει αντικατασταθεί από τίποτα αφού τα ακουστικά μας μπορούμε να τα συνδέσουμε στη θύρα USB Type-C, μέσω ενός αντάπτορα που περιέχεται στη συσκευασία. Εννοείται αργότερα θα αγοράσουμε κατευθείαν USB Type-C ακουστικά.


Είναι λοιπόν ένα υπέρ-πλήρες τηλέφωνο το οποίο θα κοστίζει σίγουρα λιγότερο από τους βασικούς ανταγωνιστές του και αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η τιμή του, πολλοί εικάζουν ότι θα είναι ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ! Αν είναι έτσι έτσι τα πράγματα τότε το Moto Z είναι ότι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει φέτος και δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για τα Mods!

Για όσους τέλος θέλουν το κάτι παραπάνω, η Lenovo μας παρουσίασε και το Moto Z Force, μία πιο "σκληρή" έκδοση του Moto Z με 21MP κάμερα και μπαταρία 3.500mAh, στα 7.5 χιλιοστά πάχος! Έχουμε λοιπόν ένα ακόμη καλύτερο υπέρ-πλήρες Moto Z για να επιλέξουμε αν το θέλουμε.

Moto Mods

Πάμε τώρα στα "Mods" τα οποία αποτελούνται από διάφορα παρελκόμενα που δίνουν ένα boost στη συσκευή μας εκεί που το χρειάζεται ο κάθε κάτοχος. Ενσωματώνονται σχεδόν μαγικά στο πίσω μέρος της συσκευής, χάρη σε πολύ δυνατούς μαγνήτες και είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για καλύψουν τις βασικές κατηγορίες στις οποίες χωλαίνουν όλα τα smartphone οι οποίες είναι:

  • η μικρή αυτονομία,
  • ο τραγικός ήχος και
  • το μικρό μέγεθος της οθόνης.

Έχουμε λοιπόν το Incipio Offgrid Power Pack, ένα οπίσθιο κάλυμμα με μπαταρία 2.200mAh, που δίνει στη συσκευή μας επιπλέον 22 ώρες αυτονομίας, φτάνοντάς τη στο συνολικό μέγεθος των 4.800mAh. Είναι μάλιστα ικανό να φορτιστεί και ασύρματα, οπότε όταν το βγάζουμε από τη συσκευή, απλά το ακουμπάμε πάνω στον αντίστοιχο φορτιστή χωρίς να ψάχνουμε για καλώδια. Το Power Pack αυτό προσθέτει ακόμη 6.2 χιλιοστά στη συσκευή μας, αλλά με το ήδη μικρό πάχος της, μάλλον παλεύεται η νέα διάσταση.


Δεύτερο και μάλλον αγαπημένο μου είναι το JBL Soundboost Speaker, ένα διπλό ηχείο που επίσης μπαίνει στο πίσω μέρος της συσκευής και δίνει αυτό που δεν έχει κανένα άλλο smartphone, δηλαδή εξαιρετικό ήχο. Το έξυπνο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Lenovo του έχει ενσωματώσει μία ξεχωριστή μπαταρία 1.000mAh, η οποία του δίνει 10 ώρες αυτονομίας, χωρίς να επηρεάζει την αυτονομία του smartphone! Το ηχείο διαθέτει επίσης ένα μικρό stand για να μην καλύπτεται ο ήχος όταν αφήνουμε το smarpthone στο τραπέζι, ενώ λειτουργεί κανονικά και σαν speaker για τις κλήσεις μας.


Τρίτο και τελευταίο το Insta-Share Projector, το οποίο μεταμορφώνει το κινητό μας σε ένα mini κινηματογράφο για τις στιγμές που δεν έχουμε τηλεόραση ή Chromecast για να προβάλουμε το περιεχόμενό μας. Μπορεί να μη θεωρείται και τόσο πρόβλημα το συγκεκριμένο, αλλά αν σκεφτούμε πόσες φορές πήγαμε σε ένα φίλο να δούμε ταινία και κουβαλήσαμε μαζί το laptop ή το Kodi, θα καταλάβουμε ότι αυτή είναι μία πολύ έξυπνη λύση.

Αυτό το Mod λοιπόν είναι ένας προτζέκτορας ο οποίος προβάλει την οθόνη της συσκευής μας με ανάλυση στα 480p και σε μέγεθος μέχρι 70 ίντσες. Η λυχνία του δεν είναι της πλάκας, αφού έχει διάρκεια ζωής έως 10.000 ώρες, ενώ η μέγιστη φωτεινότητά του μπορεί να φτάσει και τα 50 lumens. Διαθέτει και αυτό μία μπαταρία 1.100mAh, η οποία θα μας επιτρέψει να δούμε την πρώτη ώρα της ταινίας, πριν αρχίσει να "ρουφάει" από αυτή του κινητού μας, ενώ μας επιτρέπει να συνδέσουμε και εξωτερικά ηχεία για ακόμα καλύτερο ήχο.


Τιμές και για αυτά δεν υπάρχουν φυσικά αλλά τα υπολογίζουμε μεταξύ 60€ και 150€ με τη σειρά που τα παρουσιάσαμε.

Το δίλημμα

Εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο ερώτημα:

Το παίρνω ή δεν το παίρνω το Moto Z;

Σα συσκευή είναι πραγματικά ότι καλύτερο είδαμε φέτος και νομίζω ότι είναι η πιο πλήρης, αφού διαθέτει και χαρακτηριστικά και design αλλά και τα παρελκόμενα που την κάνουν ακόμη καλύτερη. Από την άλλη τα Mod δε στα δίνουν δωρεάν και ανεβάζουν το κόστος σε μία συσκευή που αύριο μεθαύριο θα πρέπει να την αλλάξουμε. Δε θέλουμε λοιπόν να μας μείνουν χάνοντας τη μεταπωλητική τους αξία.

Μπορείς φυσικά να πάρεις τη συσκευή χωρίς κανένα Μod αλλά θα είναι σα να αγοράζεις hot dog χωρίς μουστάρδα / κέτσαπ. Για αυτό η Lenovo μας έριξε το πανέξυπνο "τυράκι" λέγοντας ότι όλα τα Mod θα είναι συμβατά με τις ερχόμενες γενιές Moto Z. Αυτό σημαίνει ότι σε κρατάει σαν πελάτη γιατί θα πρέπει να αγοράσεις και πάλι συσκευή της ίδιας σειράς, ενώ κερδίζεις κι εσύ γιατί η επένδυσή σου στα Mod δεν πάει χαμένη.

Για εμένα η καλύτερη λύση θα ήταν να λειτουργούν τα Mod και χωρίς το smartphone, συνδέοντας απλά ένα ανταπτοράκι που θα βγάζει σε θύρα USB. Έτσι θα μπορούσαμε να συνδέσουμε οποιοδήποτε smartphone και ας μην κουμπώνουν στο πίσω μέρος του. Ακόμη κι έτσι όμως η πρόταση της Lenovo είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτή της LG,  η οποία έχει σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο το G5, που τα δικά του mod θα πάνε για πέταμα / πούλημα όταν θα παλιώσει.

Όπως και να έχει όμως δεν μπορώ να καταλήξω, καθώς η πρόσφατη διάλυση του Moto G, δε μου δίνει ελπίδες ότι και το Moto Z θα έχει αντάξιους απογόνους τα επόμενα χρόνια για να πιάσει τόπο η επένδυση.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter