Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android without Google

Στα άρθρα της σειράς "Φεύγω απ'την Google" έχουμε δει πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις βασικές υπηρεσίες της εταιρίας, με εναλλακτικές εφαρμογές που σέβονται το ιδιωτικό μας απόρρητο. Τώρα λοιπόν που έχουμε συνηθίσει τις νέες μας υπηρεσίες, είναι ευκαιρία να αφαιρέσουμε εντελώς την Google και από το Android smartphone μας. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό σε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι "δεμένο" με τη συγκεκριμένη εταιρία;

Και μόνο που έχεις αντικαταστήσει τις υπηρεσίες της Google, έχεις ήδη κάνει ένα τεράστιο βήμα όσον αφορά το ιδιωτικό σου απόρρητο. Είναι επίσης δεδομένο οτι αν αφαιρέσεις τις ενσωματωμένες υπηρεσίες της από το κινητό σου τηλέφωνο, το βήμα αυτό θα γίνει άλμα! Υπάρχει όμως κάποιο άλλο κέρδος από αυτή τη διαδικασία ή μήπως δημιουργούνται προβλήματα που χαλάνε εν τέλει την εμπειρία χρήσης του Android; Για να το πούμε απλά:

Αξίζει τον κόπο να αφαιρέσεις τελείως τα Google apps από το Android;

Google surveillance

Τι κερδίζω αν αφαιρέσω τις Google εφαρμογές;


Όταν μιλάμε για αφαίρεση των Google εφαρμογών, δεν εννοούμε φυσικά την απενεργοποίηση της εφαρμογής του Gmail ή άλλων εφαρμογών της εταιρίας.  Μιλάμε για το "ξήλωμα" όλων των ενσωματωμένων υπηρεσιών, που λειτουργούν "κάτω από το καπώ", ακόμη και αν δεν έχουμε συνδέσει κάποιον λογαριασμό Google στη συσκευή μας. Τα κέρδη μας λοιπόν από αυτή τη διαδικασία είναι δύο και πιο συγκεκριμένα:

  1. Η πλήρης διακοπή της συλλογής δεδομένων από την Google και
  2. η αύξηση της αυτονομίας της συσκευής κατά 15% - 20% περίπου.

Όσον αφορά το πρώτο, απαλλάσσεσαι πλήρως από την συλλογή των δεδομένων σου από την Google. Έχεις πλέον ήσυχο το κεφάλι σου, οτι η εταιρία δεν έχει κανέναν εύκολο τρόπο για να μάθει την τοποθεσία σου, τη διεύθυνση IP, το MAC address της συσκευής, το IMEI της κάρτας SIM και άλλα δεδομένα που προστίθενται στο ψηφιακό σου "ghost profile". Έχεις δηλαδή μετατρέψει το Android σε ένα πραγματικά ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα.

Σχετικά με το δεύτερο, η αύξηση στην αυτονομία της συσκευής είναι σημαντική, σε ένα ποσοστό του 15% - 20% περίπου! Στις δοκιμές που κάνουμε στο Xiaomi Mi A2, με τη stock ROM και με μία πλήρη φόρτιση παίρναμε χονδρικά 4-5 ώρες οθόνης καθημερινά, ανάλογα με τη χρήση. Με τo LineageOS χωρίς Google εφαρμογές, η χρήση έχει πάει κατά μέσο όρο στις 5-6 ώρες οθόνης, ανάλογα με τη χρήση και πάλι.

Διαφήμιση

Android problems

Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται;


Επιγραμματικά, τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργούνται από την αφαίρεση των Google υπηρεσιών από το Android είναι τα εξής:

  • Πολλές Google εφαρμογές δε λειτουργούν καθόλου.
  • Δεν μπορούμε να συνδεθούμε σε συσκευές της Google όπως το Chromecast.
  • Κάποιες εφαρμογές που εξαρτώνται από το "Google Play Services" έχουν προβλήματα.

Πρώτα από όλα πολλές από τις επίσημες εφαρμογές της Google δε λειτουργούν χωρίς το "Google Play Services", αλλά αυτό δε θα έπρεπε να μας απασχολεί μιας και ο σκοπός μας είναι να τις αφαιρέσουμε. Αν παρ' όλα αυτά μας είναι απαραίτητη κάποια από αυτές, μπορούμε να την κατεβάσουμε κανονικά από το Aurora Store. Αν δε λειτουργεί μπορούμε να την ανοίξουμε μέσω brower ή να χρησιμοποιήσουμε τρίτες εφαρμογές. Για παράδειγμα:

  • το Gmail μπορούμε να το σετάρουμε στην ενσωματωμένη εφαρμογή "Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο" ή σε κάποια τρίτη όπως το FairEmail για να λαμβάνουμε κανονικά τα email μας.
  • το περιεχόμενο του YouTube μπορούμε να το απολαμβάνουμε μέσω του NewPipe ή του YouTube Vanced, ενώ
  • τις εφαρμογές μας μπορούμε να τις κατεβάζουμε κανονικά από το Google Play Store, χρησιμοποιώντας το Aurora Store

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η σύνδεση σε συσκευές της Google. Για παράδειγμα δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις "Μετάδοση οθόνης" από το smartphone σε ένα Chromecast, οπότε αν διαθέτεις αυτή τη συσκευή δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Δεν το έχουμε δοκιμάσει αλλά πιθανότατα δεν υπάρχει τρόπος να συνδέσεις το smartphone σου και με το Android Auto στο αυτοκίνητο, ενώ το ίδιο ενδεχομένως θα ισχύει και για τα smartwatch με WearOS.

Σημείωση:
Με το YouTube Vanced λειτουργεί κανονικά η μετάδοση οθόνης σε Chromecast.

Google Play Services

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με εφαρμογές οι οποίες εξαρτώνται από τις "Υπηρεσίες Google Play". Αυτές οι εφαρμογές:

  • είτε δε λειτουργούν καθόλου,
  • είτε δε λαμβάνουν ειδοποιήσεις, 
  • είτε δεν επιτρέπουν την αγορά περιεχομένου με "in-app billing".

Για παράδειγμα η εφαρμογή "Protonmail" εξαρτάται από το Firebase Cloud Messaging (υπηρεσία της Google) για να λαμβάνει ειδοποιήσεις, οπότε αν και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις κανονικά, δε θα ενημερώνεσαι όταν έρχονται νέα email.

Επίσης η εφαρμογή "Winbank Mobile" της Τράπεζας Πειραιώς, έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, αλλά σε αυτή την περίπτωση (από λάθος των προγραμματιστών της) δε σου επιτρέπει καν να τη σετάρεις αν δεν έχεις το "Google Play Services" στη συσκευή σου.

Τέλος η εφαρμογή "Event Flow Widget" σου δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσεις μερικές έξτρα ρυθμίσεις, αγοράζοντας την "Premium" έκδοση εντός της εφαρμογής. Πατώντας όμως για να το αγοράσεις, δε συμβαίνει τίποτα και αυτό γιατί δεν υπάρχει το "Google Play Services" στη συσκευή.

Όλες οι εφαρμογές που εξαρτώνται από το "Google Play Services" θα μας εμφανίσουν μία ειδοποίηση (εικόνα αριστερά), ενώ μερικές από αυτές, κάθε φορά που τις ανοίγουμε, θα μας εμφανίζουν ένα ενημερωτικό (εικόνα δεξιά) το οποίο μπορούμε απλά να προσπεράσουμε και θα λειτουργήσουν κανονικά.

Android missing Google Play Services

Την ειδοποίηση μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε κρατώντας την πατημένη και επιλέγοντας "Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων" και στη συνέχεια "Διαθεσιμότητα υπηρεσιών Google Play". 

Android disable notification

Pro tip:
Πολλές εφαρμογές απλά τσεκάρουν αν υπάρχει στο σύστημα το πακέτο "com.google.android.gms" που είναι και η επίσημη ονομασία του "Google Play Services". Μπορούμε να "ξεγελάσουμε" αυτές τις εφαρμογές εγκαθιστώντας απλά το "microG Services Core" από εδώ. Δε χρειάζεται να το σετάρουμε, απλά να το έχουμε εγκατεστημένο.

Διαφήμιση

Pros and cons

Αξίζει τελικά τον κόπο η όλη διαδικασία;


Για να απαλλαγούμε από τις ενσωματωμένες υπηρεσίες Google, η ενδεδειγμένη λύση είναι να αλλάξουμε ROM. Η διαδικασία δηλαδή προϋποθέτει: 

  1. να κάνεις μία έρευνα για να βρεις μία σταθερή ROM που θα υποστηρίζει τη συσκευή σου,
  2. να εκτελέσεις τη διαδικασία εγκατάστασης η οποία δεν είναι εύκολη για όλους,
  3. να χάσεις την εγγύηση της συσκευής σου αν είναι σχετικά καινούρια και
  4. να μπεις στον κόπο να φτιάξεις αντίγραφα ασφαλείας και να τα επαναφέρεις.

Αν λοιπόν έχεις ήδη απενεργοποιήσει τις Google εφαρμογές στη συσκευή σου, τις έχεις αντικαταστήσει με υπηρεσίες που σέβονται το ιδιωτικό σου απόρρητο και αν δεν αποθηκεύεις στη Google τις επαφές, τα αρχεία, το ημερολόγιο και τις φωτογραφίες σου, τότε έχεις ήδη κερδίσει μεγάλο μέρος της ιδιωτικότητάς σου και δεν αξίζει να αλλάξεις ROM. Αν επίσης είσαι γενικά ευχαριστημένος από την αυτονομία της συσκευής σου και δεν κόπτεσαι για την έξτρα μία ώρα μπαταρίας, τότε επίσης δεν αξίζει να μπεις στον κόπο!

Από την άλλη αν σε ενδιαφέρει σε απόλυτο βαθμό το ιδιωτικό σου απόρρητο και αν έχεις μία παλιότερη συσκευή η οποία έχει σταματήσει να αναβαθμίζεται, τότε αξίζει 100% ο κόπος. Δε θα κερδίσεις μόνο την ηθική ικανοποίηση, αλλά θα κάνεις και οικονομία επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του smartphone σου για ακόμη ένα με δύο χρόνια.

LineageOS Android ROM

Το αποφάσισα! Ποιες επιλογές έχω;


Ο καλύτερος τρόπος είναι να εγκαταστήσουμε μία ROM που προέρχεται απ' ευθείας από τον κώδικα του AOSP (Android Open Source Project). Τρεις καλές επιλογές είναι:

  1. το LineageOS, η οποία είναι γενικά πολύ σταθερή και υποστηρίζει πολλές συσκευές, 
  2. η Treble-GSI ROM του phhusson, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις Treble συσκευές και 
  3. η CalyxOS, η οποία απευθύνεται σε λίγες μόνο συσκευές, αλλά διαθέτει έξτρα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ιδιωτικότητας.

Ενδιαφέρουσες επιλογές είναι επίσης το GrapheneOS το οποίο δεν προτείνουμε γιατί οι έξτρα ρυθμίσεις απορρήτου που διαθέτει, το κάνουν πολύ βαρύ και το /e/ OS, το οποίο θα αποφύγουμε γιατί προωθεί το δικό το /e/cloud λογαριασμό.

Τέλος για όσους χρειάζονται οπωσδήποτε κάποιες Google υπηρεσίες ή θέλουν να διορθώσουν τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει η λύση του microG, μίας ελεύθερης υπηρεσίας ανοιχτού κώδικα, η οποία μιμείται το "Google Play Services", αλλά δίνει στη Google ελάχιστα από τα προσωπικά μας δεδομένα. Οι δημιουργοί του microG μας προσφέρουν μάλιστα και τη δική τους ROM, το "LineageOS for microG", μία ειδική έκδοση του LineageOS με ενεργοποιημένο το "Signature Spoofing" και ενσωματωμένο το microG.

Τι είναι το "signature spoofing"; Πρόκειται για κάτι βολικό αλλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ επικίνδυνο, καθώς με την ενεργοποίησή του το λειτουργικό σύστημα δε θα μπορεί πλέον να αναγνωρίσει αν οι εφαρμογές μας είναι "γνήσιες" ή όχι. Για αυτό λοιπόν το εγκαθιστούμε μόνο αν γνωρίζουμε καλά από πού προέρχονται όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.

Σχόλια

  1. Καλησπερα υπαρχει καποιος οδηγος για σωστη εγκατασταση του vanced σε Lineage 17.Σε Mi 9t (root).Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατεβάζεις το Vanced Manager και από εκεί εγκαθιστάς όλα τα υπόλοιπα:
      https://vancedapp.com/

      Διαγραφή
  2. Μέσω adb μπορείς να κάνεις uninstall ότι εφαρμογή υπάρχει μέσα στο σύστημα. Ουσιαστικά την "διαγράφεις" από τον χρήστη, και με επαναφορά ρυθμίσεων επανέρχεται κανονικά.

    Το κάνω χρόνια σε εταιρικά τηλέφωνα που δεν θέλω να έχουν play store.

    Είναι άραγε το αποτέλεσμα το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το ADB. Αν πας και την απενεργοποιήσεις μέσα από τις ρυθμίσεις, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

      Το αποτέλεσμα είναι ότι η εφαρμογή δε λειτουργεί, οπότε είναι σα να μην υπάρχει.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα ,
    ως εντελός αρχάριος ,το ίδιο ισχύει και για i phone ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα iPhone έχουν τελείως άλλη λογική. Εκεί αφαιρούνται ευκολότερα οι εφαρμογές της Google και δεν προκύπτουν τα ίδια προβλήματα.

      Διαγραφή
  4. Ήθελα μόνο να σας ευχηθώ χρόνια πολλά και καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προφανώς το microG θέλει δικαιώματα root και μάλλον costom ROM. Κάτι που αναφέρεις αλλού αλλά όχι εδώ... Δυστυχώς τσάμπα μπήκα στην διαδικασία αφού το κινητό μου είναι αδύνατον να το rootάρω.
    https://www.doctorandroid.gr/2019/09/quitting-google-on-android.html

    "Για όσους έχουν ήδη μπει στον κόπο να αλλάξουν τη ROM τους μπορούν για αυτό το σκοπό να χρησιμοποιήσουν το microG, για όλους τους άλλους όμως θα δούμε πώς απενεργοποιούμε τις άδειες των εν λόγω εφαρμογών."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μου ανοίγει καθόλου η εφαρμογή "Ημερολόγιο" χωρίς το Google Play Services. Υπάρχει καμία εναλλακτική εφαρμογή για Ημερολόγιο με ειδοποιήσεις; Το NextCloud απ' όσο κατάλαβα έχει πάρα πολλά μέσα εκτός από ημερολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια καλή εναλλακτική είναι αυτή:

      https://play.google.com/store/apps/details?id=com.simplemobiletools.calendar

      Το Nextcloud είναι ολόκληρη σουίτα υπηρεσιών. Πολύ χρήσιμο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ. Το είχες αναφέρει και στο μάθημα
      https://www.doctorandroid.gr/2019/03/google-google-calendar-tasks-keep.html
      αλλά το είχα ξεχάσει!
      Είναι ολόιδιο με το Google calendar. Δεν ξέρω όμως αν το Google calendar αφήνει την εισαγωγή και εξαγωγή αρχείων .ics. To simple calendar pro αφήνει!
      Το simple calendar pro στο google play store έχει 80 λεπτά, ενώ στο F-Droid είναι δωρεάν χωρίς διαφημίσεις, απλώς με μια προτροπή στο κατέβασμα για δωρεά.

      Διαγραφή
  7. Που μπορω να απευθυνθω για βοηθεια τεχνικων θεματων υπολογιστη και android κινητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κινητό μου brickαρε μετα απο αρκετές εβδομαδες που είχα απενεργοποιήσει το google play. Υποψιαζομαι αυτό ως αιτια. Σε μια ιστοσελίδα έγραφε οτι παρα πολλές διεργασίες του ιδιου του λειτουργικού εξαρτώνται απο τις υπηρεσίες google play και για πιθανή αστάθεια του συστήματος αν τις απενεργοποιησουμε. Κοιμηθηκα και έκλεισαν το κινητό μου ενα βράδι. Το πρωι που πήγα να το ανοιξω, μου έβγαζε ενα μενού επιλογών σαν recovery που δεν οδηγούσαν όμως πουθενά. Ευτυχώς ήμουν ίσα- ίσα εντος εγγύησης και μετα απο καιρό το service της TCL μου το επανέφερε στις εργοστασιακές ρυθμισεις, χανοντας όλα τα δεδομένα μου! Επίσης χωρίς google play και log in δεν υπάρχει και google wallet για το market pass.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανότερο είναι να έκανε κάνε update το λειτουργικό, όπου κάτι πήγε στραβά.

      Διαγραφή
  9. Αν το "φορμάρω" μπορώ να εγκαταστήσω το Oxygen OS? Εάν ναι, ποιο θα είναι το όφελος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να είναι ελαφρύτερο αλλά κανένα ιδιαίτερο όφελος. Αλλάζεις ROM μόνο αν θέλεις κάτι για ιδιωτικότητα.

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου. 🤗💐

      Διαγραφή
  10. Τί μπορώ να κάνω αν brickάρει ξανά το κινητό μου όπως έγραψα πριν; Στο TCL που έχω είναι αδύνατο το rooting, οπότε δεν μπορώ να ξαναπεράσω την επίσημη ROM; Να έχω ενεργή την αποσφαλμάτωση USB απο πριν, οπότε αν κολλήσει να μπορω να χρησιμοποίησω τις ADB εντολές; Να έχω και ξεκλήδωτο το bootloader; Θα μπορω να κάνω factory reset;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter