Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

I have nothing to hide
 

Η πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένων από μισό δισεκατομμύριο λογαριασμούς του Facebook, στην οποία περιλαμβάνονται από το κινητό του Χαρδαλιά μέχρι του Mark Zuckerberg, είναι άλλη μία ευκαιρία για να πούμε πόσο σημαντικό είναι να μη συμπληρώνουμε όλα τα πεδία ή να δηλώνουμε ψεύτικα στοιχεία στα προφίλ μας. Τα προσωπικά δεδομένα είναι προσωπικά, όχι δημόσια αλλά πολύς κόσμος δυστυχώς δεν το καταλαβαίνει, προτάσσοντας το επιχείρημα του "Δεν έχω τίποτα να κρύψω".


Αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος είναι ότι το Facebook, η Google, η Apple, η Microsoft και η Amazon, συλλέγουν τα δεδομένα μας απλά για να μας προτείνουν διαφημίσεις και να βελτιώσουν την εμπειρία μας στις υπηρεσίες τους. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Όπως όμως μας απέδειξε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, με τα δεδομένα αυτά μπορεί οποιαδήποτε εταιρία να δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ, με απώτερο σκοπό την αλλαγή της ψήφου μας, δηλαδή την αλλαγή των "πιστεύω" και της συμπεριφοράς μας. Αν και αυτό το πράγμα έχει ήδη συμβεί και αποδειχτεί, πολύς κόσμος συνεχίζει να λέει ότι "Δε με νοιάζει αν με παρακολουθούν, δεν κάνω κάτι κακό και δεν έχω τίποτα να κρύψω".

Διαφήμιση



Πραγματικά δεν έχεις τίποτα να κρύψεις;


Αν λοιπόν φίλε μου δεν έχεις όντως τίποτα να κρύψεις, απάντησέ μου σε παρακαλώ στις εξής ερωτήσεις:

  1. Γιατί έχεις κουρτίνες στο σπίτι σου; Γιατί δηλαδή δεν επιτρέπεις στην κουτσομπόλα από απέναντι να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα σε αυτό;
  2. Γιατί δεν ποστάρεις αύριο στο Facebook, πόσα αυτοκίνητα ή ακίνητα έχεις, πόσα λεφτά έχεις στον τραπεζικό λογαριασμό σου και το ύψος του μισθού σου;
  3. Άσχετα με τις πολιτικές πεποιθήσεις σου και για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, μπορεί να θέλεις να διαβάσεις το "Ο Αγών μου" του Αδόλφου Χίτλερ ή το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς. Θα το έκανες εύκολα σε δημόσιο χώρο, γνωρίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος θα σε έλεγε "φασίστα" ή "κουμούνι";
  4. Θα σε πείραζε να σου φέρνει ο ταχυδρόμος τα πακέτα και τους φακέλους σου ανοιγμένα και χρησιμοποιημένα;
  5. Γιατί δεν ποστάρεις στο Facebook πώς αισθάνεσαι για το αφεντικό σου, αφού δεν έχεις κάτι να κρύψεις;
  6. Στις συνεντεύξεις για μια νέα θέση εργασίας είσαι απόλυτα ειλικρινής με το μελλοντικό αφεντικό σου; Αφού εγώ κι εσύ δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, γιατί υπάρχουν άπειρα άρθρα στο ίντερνετ σχετικά με το "Πώς να φερθείς σε μία συνέντευξη για εργασία";
  7. Συμπεριφέρεσαι το ίδιο στη δουλειά σου μπροστά στους συναδέλφους σου και το ίδιο όταν βρίσκεσαι με τους φίλους σου;

Ας κάνουμε όμως και ένα κοινωνικό πείραμα. Δώσε το κινητό σου σε ένα φίλο σου και πες του να μπει σε όλες τις εφαρμογές, να διαβάσει τα μηνύματα και τις σημειώσεις σου, να ρίξει μια ματιά στο ιστορικό του browser και ούτω καθεξής. Θα του επέτρεπες να στείλει στις επαφές σου όσα πιστεύει ότι δεν πρέπει να γνωρίζουν οι άλλοι;

Αν λοιπόν κάτι από όλα τα παραπάνω σου "κλοτσάει", τότε ενδιαφέρεσαι για τα προσωπικά δεδομένα, γιατί τα προσωπικά δεδομένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προσωπική ζωή γενικότερα. Μία λαϊκή ρήση λέει ότι "καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα" και στην κοινωνία που ζούμε έχουμε δει άπειρους "παρεξηγημένους" ανθρώπους, τους οποίους η κοινωνία έχει αδίκως βάλει στο περιθώριο. Πρέπει λοιπόν να έχουμε έναν ασφαλή χώρο για να πειραματιστούμε και να κάνουμε τα λάθη μας, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας και αυτός δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχει σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα.

Διαφήμιση


surveillance breeds conformity


Αυτή η αφέλεια μπορεί να φέρει άσχημα αποτελέσματα


Σύντομα ο νομοθέτης θα ασχοληθεί με τα προσωπικά δεδομένα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει όχι μόνο τη διαχείρισή τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται, δηλαδή το "end-to-end encryption". Ως γνωστόν οι νόμοι είναι γενικοί για να καλύπτουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Η γενικότητα όμως φέρνει παραφράσεις του νόμου ή "παραθυράκια" όπως συνηθίζουμε να λέμε και όπως έχει πει ο σοφός λαός "κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά".

Ο νόμος λοιπόν δε θα λέει "πώς θα διαχειρίζεται το Facebook τα προσωπικά δεδομένα", αλλά "πώς θα διαχειρίζονται ΟΛΟΙ τα προσωπικά δεδομένα" και αν καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο δε σέβεται τα προσωπικά μας δεδομένα, η εφαρμογή του νόμου μπορεί να ξεπεράσει τον ψηφιακό κόσμο και να έρθει στον πραγματικό.

Για παράδειγμα σε μία κοινωνία όπου δεν υπάρχει αυτή η μέριμνα, θα μπορούσε η αστυνομία να μπαίνει όποτε θέλει στο σπίτι σου και να σε αναστατώνει, απλά και μόνο με την υποψία ότι έχεις κάνει κάτι κακό. Επίσης θα μπορούσε το κράτος να κόβει όποτε θέλει την πρόσβαση σε σελίδες ή υπηρεσίες του ίντερνετ που θεωρεί ότι είναι βλαβερές για τον κοινωνικό ιστό, ενώ θα μπορούσε να εγκαταστήσει παντού κάμερες και να σε παρακολουθεί όπου και αν πας με το πρόσχημα της "ασφάλειας". Αν όλα αυτά σου φαίνονται σα να βγήκαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, τότε μάλλον δε ζεις στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και σε τόσες άλλες χώρες που εφαρμόζουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Επειδή λοιπόν έχουμε δικαίωμα στην προσωπική ζωή, επειδή απολαμβάνουμε μία ελευθερία την οποία θεωρούμε δεδομένη και επειδή το ανθρώπινο είδος δε θα είναι ποτέ ώριμο για δημόσιο βίο, κόψε τις δικαιολογίες του τύπου ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω'' γιατί αυτή η αφέλεια μπορεί να φέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα.


Σχόλια

  1. Eιμαι υπερ της ανωνυμοτητας αλλα δε συμφωνω με το αρθρο.
    1.Μας ενοχλει κυριως να ξερει πραματα ο "κυκλος" μας για αυτο και δε θελουμε να ξερει η γειτόνισσα τι κανουμε στο σπιτι μας, πολλοι τουριστες πανε σε αλλες χωρες και κανουν πραματα που δε θα τα εκαναν αν ηταν στον τοπο τους.
    2.Τα δεματα μας τα ανοιγουν στα τελωνεια ουτως η αλλως, ο ταχυδρομος ειναι ο τελευταιος υπαλληλος, οι εταιριες το κανουν.
    3.Αν υπηρχε καποιος νομος που θα ελεγε οτι δε θα απολυθεις και θα εχεις την ιδια διαχείριση απο τον εργοδοτη σου πολλοι θα το εκαναν, δεν το κανουν επειδη φοβουνται την απωληση.
    4.Το πως να φερθεις σε μια συνεντευξη εχει να κανει με την καλη εντυπωση που θα δωσεις σε εναν ανθρωπο που σε βλεπει για πρωτη φορα.
    5.Με τους φιλου σου συμπεριφερεσαι πιο ανετα και δε θα σε παρεξηγησουν με τους αγνωστους εισαι πιο τυπικος.
    6. Οσο αφορα τα χρηματα ειναι πολλοι οι λογοι, αλλοι ειναι προληπτικοί, αλλοι πιστευουν οτι απλα δεν υπαρχει λογος να το ξερουν οι γυρο τους, οι περισσοτεροι ομως δεν το λενε γιατι θελουν να δειξουν στο κοσμο οτι ΕΧΟΥΝ χρηματα
    Συμφωνω ομως με το αρθρο για το οτι οι πληροφοριες που περνουν ολες αυτες οι εταιριες ειναι ενα οπλο για τα κρατη και μπορουν να επηρεασουν τα πιστευω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και η άλλη όχη του νομίσματος φυσικά. Χαίρομαι που το μοιράστηκες.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως το άρθρο έχει σκοπό να μας αφυπνίσει και επιτελεί μια χαρά αυτό το σκοπό. Προσωπικά είμαι στο ίντερνετ από το 1986 και ενώ επιδιώκω να μην μοιράζομαι τα προσωπικά δεδομένα μου με όλον τον κόσμο, έρχεται ο κάθε Ζούκης και με αιφνιδιάζει. Όχι, δεν είμαι αφελής, απλά προσπαθώ να μην είναι προσβάσιμες οι εφαρμογές μου. Είμαι μόνος μου και δαπανώ πολύ χρόνο στην ανάπτυξη, ενώ "χάνω συνέχειες" στο θέμα εξελίξεις στην ασφάλεια των δεδομένων.
      Σ'ευχαριστώ Chris 👍

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία τα λέτε μάγκες, αλλά δυστυχώς δηλ, εγώ δεν γνωρίζω από ίντερνετ προσπαθώ πολύ για να μάθω πράγματα αλλά και παλυ δεν το βγάζω πουθενά, δηλ, εμένα μου έχουν κλέψει όλα τα δεδομένα κινητής ιντερνιακης διαδικτοσεις, μέχρι που με κοροϊδεύουν και για την λέξη που γράφω ανοθρωγραφα άραγε καταλαβαίνουν πος νιώθω εγώ εκείνη την στιγμή, αλλά ο κόσμος θέλει να γελάει μαζί σου, μέχρι που θα γελάσω εγώ τελευταίος, ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φίλε μου.

    Στην περίπτωσή σου έχεις δει με τα μάτια σου πόσο έχει αλλάξει το τοπίο τα τελευταία 10 χρόνια στα κινητά τηλέφωνα.

    Δε θα σου πρότεινα όμως να χρησιμοποιείς το Lumia καθώς έχει να αναβαθμιστεί πολλά χρόνια και θα έχει βασικά θέματα ασφάλειας.

    Όσον αφορά την εφαρμογή που ψάχνεις εγώ χρησιμοποιώ το Phone track αλλά πρέπει να το συνδέσεις σε Nextcloud server.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μόνη οριστική λύση είναι το AdGuard, αλλά κοστίζει 25 ευρώ το χρόνο. Τα πνίγει όλα και δεν σ'ακολουθεί κανένας. Είναι το ίδιο για τέσσερις συσκευές, κινητό, τάμπλετ, υπολογιστής και κινητό του παιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή λύση. Προσωπικά έχω το Adguard Home δωρεάν, καθώς το έχω σηκώσει σε δικό μου οικιακό server.

      Διαγραφή
    2. Κρις καλημέρα! 🌞🤗💐
      Μήπως να έκανες ένα άρθρο σχετικά με τα διάφορα "....Guard...."? Νομίζω ότι υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει πώς και γιατί δουλεύουν.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα.

      Καλή ιδέα. Θα κάνω μια έρευνα και αν καταλήξει κάπου καλά, θα το δούμε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter