Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter


Σχεδόν κάθε μήνα ακούμε πλέον για νέα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες εταιρίες όπως η Google, το Facebook, η Apple και η Microsoft δεν ενδιαφέρονται καθόλου να προστατεύσουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Μία λύση είναι να μη χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες τους, αλλά υπάρχουν κάποιες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το Google Maps, που είναι πραγματικά αναντικατάστατες. Δεν μπορείς όμως να αφήνεις το Google Maps να τρέχει 24/7 στο κινητό σου τηλέφωνο, απλά επειδή το χρειάζεσαι μια φορά την εβδομάδα. Η μέση λύση λοιπόν είναι το Shelter, μία εφαρμογή που εγκαθιστά σε έναν ξεχωριστό χώρο όλες τις εφαρμογές στις οποίες δεν έχουμε εμπιστοσύνη και μας δίνει τη δυνατότητα να τις "παγώσουμε" όταν δεν τις χρειαζόμαστε.

Ποιο είναι το πρόβλημα;


Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έχουν σκοπό να αντλήσουν όσο περισσότερα προσωπικά δεδομένα μπορούν από εμάς, για να πωληθούν αργότερα σε διαφημιστικές (και όχι μόνο) εταιρίες. Οι επαφές, η τοποθεσία, οι κλήσεις και η λίστα των κατεβασμένων μας αρχείων είναι μόνο μερικά από αυτά και σε κανονικές συνθήκες δεν είναι εύκολο να τα προστατεύσουμε.

Διαφήμιση

Θα μπορούσαμε ίσως να αγοράσουμε μία συσκευή στην οποία θα εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές στις οποίες έχουμε εμπιστοσύνη (π.χ. εφαρμογές ανοιχτού κώδικα που δε συγχρονίζουν τα δεδομένα μας με εξωτερικούς server) και μία δεύτερη με αυτές τις "σκιώδεις" εφαρμογές που έχουν τον παραπάνω σκοπό (π.χ. εφαρμογές Google, Facebook και άλλες). Κάτι τέτοιο εννοείται ότι δεν είναι πρακτικό. Πιστέψτε μας το δοκιμάσαμε!

Ευτυχώς για εμάς το λειτουργικό σύστημα του Android διαθέτει εδώ και μερικά χρόνια το "Προφίλ εργασίας", το οποίο δημιουργήθηκε για ανθρώπους που θέλουν να έχουν σε μία συσκευή τις προσωπικές τους εφαρμογές, αλλά και αυτές που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους. Τα δύο προφίλ (Προσωπικό και Εργασίας) λειτουργούν αυτόνομα, με τους δικούς τους κανόνες και στο δικό τους χώρο αποθήκευσης και έτσι δεν υπάρχει τρόπος οι εφαρμογές του ενός προφίλ να επικοινωνήσουν με αυτές του άλλου. Είναι δηλαδή σα να έχεις δύο συσκευές σε μία!

Android work profile
Αριστερά: Προσωπικό προφίλ | Δεξιά: Προφίλ εργασίας


Τι είναι το Shelter και τι μας προσφέρει;


Το Shelter λοιπόν είναι μία εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, η οποία ενεργοποιεί το "Προφίλ Εργασίας" και μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τις εφαρμογές μας σε αυτό, τις οποίες μάλιστα μπορούμε να "παγώσουμε" αν δε θέλουμε να τις δουλέψουμε για λίγο καιρό. 

Το μενού του Shelter

Το κάθε προφίλ λειτουργεί όπως είπαμε αυτόνομα και έχει τη δική του λίστα επαφών, κλήσεων ή δεδομένων τοποθεσίας. Έτσι αν για παράδειγμα μία εφαρμογή εργασίας μας ζητήσει πρόσβαση στις επαφές, θα λάβει τις επαφές εργασίας και όχι τις προσωπικές (στη δική μας περίπτωση είναι απλά μία κενή λίστα). Αντίστοιχα και με την τοποθεσία, μπορούμε να την έχουμε συνέχεια ανοιχτή στο προσωπικό προφίλ και μονίμως κλειστή στο προφίλ εργασίας όπου έχουμε τις "κακές" εφαρμογές.

Αριστερά: Η κενή λίστα επαφών του προφίλ εργασίας
Δεξιά: Χρήση τοποθεσίας ενεργή αλλά όχι για το προφίλ εργασίας

Διαφήμιση

Στο "Προφίλ Εργασίας" μπορούμε επίσης να συγχρονίσουμε το λογαριασμό της Google ή οποιασδήποτε άλλης εταιρίας που κάνει data mining, αποκλείοντάς την από τα προσωπικά μας δεδομένα που βρίσκονται στο άλλο προφίλ.

Αριστερά: Λογαριασμοί στο προσωπικό | Δεξιά: Λογαριασμοί στο προφίλ εργασίας

Ένα ακόμη προσόν του "Προφίλ Εργασίας" και κατ' επέκτασιν του Shelter είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε δύο φορές την ίδια εφαρμογή, για τη χρήση διαφορετικών λογαριασμών. Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Shelter για να δοκιμάζουμε εφαρμογές στο "Προφίλ Εργασίας" πριν τις εγκαταστήσουμε στο κανονικό μας προφίλ και τους δώσουμε πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.

Εν κατακλείδι


Είτε λοιπόν ενδιαφέρεσαι για τα προσωπικά σου δεδομένα, είτε θέλεις απλά να έχεις διπλές εφαρμογές στη συσκευή σου, το Shelter μπορεί να σε εξυπηρετήσει. Έχε όμως υπ' όψιν σου ότι πολλές εταιρίες έχουν απενεργοποιήσει το "Προφίλ Εργασίας" στα μοντέλα τους, οπότε μπορεί να μη λειτουργεί στη δική σου περίπτωση.

Το Shelter θα το βρεις δωρεάν στο F-Droid.

Σχόλια

  1. Επιτέλους, άρθρο μετά από καιρό! Το site αυτό έχει γίνει εξάρτηση για μερικούς από εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει δυνατότητα να βλέπει το NFC συσκευής στο Προφίλ Εργασίας;
    Για παράδειγμα να βάλουμε το google wallet ("πρώην" google pay) στο προφίλ εργασίας και να κάνουμε ανέπαφες πληρωμές; Το δοκίμασα αλλά δεν μου δίνει επιλογή να επιλέξω εφαρμογή από το προφίλ εργασίας, μόνο από το προσωπικό προφίλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;