Android Basics | Τι είναι ο Bootloader στο Android και πώς τον ξεκλειδώνω σε όλες σχεδόν τις συσκευές;


Η μνήμη της Android συσκευής μας αποτελείται από πολλά διαφορετικά διαμερίσματα (partition), το καθένα από τα οποία κάνει μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά. Για παράδειγμα στο system βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα, στο recovery είναι η κονσόλα επίλυσης προβλημάτων, ενώ στο data αποθηκεύονται οι εφαρμογές που κατεβάζουμε. Λογικό είναι λοιπόν μερικά από αυτά να είναι κλειδωμένα για τη δική μας ασφάλεια και αυτή είναι στην ουσία η δουλειά του Bootloader.

Ο Bootloader είναι το πρώτο πράγμα που τρέχει στη συσκευή μας όταν την ενεργοποιούμε, το οποίο δίνει την εντολή στον πυρήνα της συσκευής (kernel) να ξεκινήσει και να ελέγξει το hardware, για να προχωρήσει στην πορεία στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος. Ο Bootloader όμως "κρατάει τα κλειδιά" και για όλα τα partition της συσκευής, κυρίως για την ασφάλειά μας, εννοώντας ότι δε μας επιτρέπει να τα διαγράψουμε ή να τα παραποιήσουμε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε μια custom recovery στο αντίστοιχο partition για να κάνουμε root ή για να αλλάξουμε τελείως τη ROM της συσκευής μας.

Σε πολλές συσκευές λοιπόν είναι κλειδωμένος από τον κατασκευαστή και αν τον ξεκλειδώσουμε χάνουμε αυτόματα την εγγύηση στη συσκευή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά η εγγύηση καλύπτει μόνο το επίσημο software και hardware, το πρώτο από τα οποία μπορούμε να το πειράξουμε με αυτό τον τρόπο. Σε συσκευές όπως αυτές της Google (Nexus, Pixel), o Bootloader δεν είναι κρυπτογραφημένος και μπορούμε να τον ξεκλειδώσουμε εύκολα με τις εντολές του Fastboot, υπάρχουν όμως εταιρίες που τον κρυπτογραφούν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Ευτυχώς όμως η κοινότητα του Android απαίτησε και πέτυχε από τις εταιρίες να βοηθήσουν τον κόσμο για να ξεκλειδώσει εύκολα ακόμη και αυτές τις συσκευές. Το αντάλλαγμα είναι φυσικά η απώλεια της εγγύησης, καθώς για να πάρουμε το "κλειδί" θα πρέπει να δηλώσουμε στην εταιρία το IMEI της συσκευής μας. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ανταποκριθεί επίσημα σε αυτό το κάλεσμα και στο Dr. Android έχουμε μεταφράσει και χρησιμοποιήσει τις επίσημες μεθόδους:


Αν τώρα έχετε συσκευή χωρίς κρυπτογραφημένο bootloader, η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και μάλιστα μας δίνεται η δυνατότητα να τον κλειδώσουμε ξανά, χωρίς να χάσουμε την εγγύηση. Την έχουμε καλύψει στο παρελθόν:


Αν λοιπόν θέλετε να παραμετροποιήσετε τη συσκευή σας κάνοντας root, αλλάζοντας ROM ή διαγράφοντας προεγκατεστημένες εφαρμογές, τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε από το ξεκλείδωμα του Bootloader. Πριν το κάνετε όμως πρέπει να γνωρίζετε όλα τα παραπάνω γιατί τείνουμε να αγνοούμε τους όρους χρήσης των προϊόντων που αγοράζουμε. Για να έχετε τέλος μια ιδέα του πώς περίπου γίνεται η διαδικασία σε συσκευές χωρίς κρυπτογραφημένο Bootloader, έχουμε ετοιμάσει το ακόλουθο βίντεο.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter