Android Basics | Τι είναι το Fastboot και πώς χρησιμοποιούμε τις εντολές του;


Μιλήσαμε παλιότερα για τον Bootloader και για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει σχετικά με την ασφάλεια των partition της συσκευής μας. Δεν είπαμε όμως ότι όταν έχουμε τη συσκευή μας σε Bootloader mode, μπορούμε να επέμβουμε σε αυτή μέσω ενός υπολογιστή και να εγκαταστήσουμε ότι θέλουμε στην εσωτερική μνήμη της συσκευής μας. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια του Fastboot και σήμερα μερικά παραδείγματα για τη χρήση του.

Το Fastboot είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί μόνο όταν είμαστε σε κατάσταση Bootloader και μας επιτρέπει όχι μόνο να τον ξεκλειδώσουμε, αλλά και να αλλάξουμε όλη τη ROM ή την κονσόλα Recovery. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με αυτόν του ADB, δηλαδή θα πρέπει να συνδέσεις τη συσκευή σου σε έναν υπολογιστή και να δώσεις μερικές εντολές μέσω τερματικού. Η διαφορά του Fastboot με το ADB είναι ότι το δεύτερο μπορεί μόνο να παραμετροποιήσει τη ROM που έχουμε στη συσκευή μας, αλλά όχι να την αλλάξει, ενώ με το πρώτο μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα.

Τα αρχεία που εγκαθιστούμε στη συσκευή μας μέσω Fastboot πρέπει να έχουν τη μορφή image (.img) και σε αυτές τις περιπτώσεις η εγκατάσταση σημαίνει συνήθως ολική διαγραφή των δεδομένων του partition. Επειδή τέλος πολύς κόσμος μπορεί να μπερδευτεί, το Bootloader mode σε κάποιες συσκευές αναφέρεται ως Fastboot ή EDL ή Download mode, οπότε θα πρέπει να βάλουμε σε αυτή την κατάσταση τη συσκευή μας, για να δουλέψουμε μαζί του.

Πώς μπαίνω σε Fastboot mode;

Για να χρησιμοποιήσουμε το Fastboot θα πρέπει πρώτα να το κατεβάσουμε τα SDK Platform Tools στον υπολογιστή μας από εδώ. Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλουμε τη συσκευή μας σε Fastboot mode και ο συνηθέστερος τρόπος είναι να την απενεργοποιήσουμε και να την ενεργοποιήσουμε ξανά, κρατώντας αυτή τη φορά πατημένα τα πλήκτρα Volume up + Power. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, αλλά με μία αναζήτηση στο Google, είναι πολύ εύκολο να τον βρούμε. 

Για να είμαστε σίγουροι όμως, υπάρχει μία εντολή του ADB με την οποία μπορούμε να μπούμε σίγουρα σε Fastboot mode σε όλες τις συσκευές. Ανοίγουμε λοιπόν ένα τερματικό / γραμμή εντολών στο φάκελο που βρίσκεται το ADB και το Fastboot, πατώντας Shift + Δεξί κλικ και επιλέγοντας το "Άνοιγμα παραθύρου εντολών" και πληκτρολογούμε τα εξής:

adb reboot bootloader

Για να ελέγξουμε στη συνέχεια αν όλα πήγαν καλά, μπορούμε στο ίδιο τερματικό να δώσουμε την ακόλουθη εντολή και να δούμε να αναγνωρίζεται η συσκευή μας:

fastboot devices

Πώς ξεκλειδώνω τον Bootloader;

Με το Fastboot λοιπόν μπορούμε αφενός να ξεκλειδώσουμε τον bootloader της συσκευής μας, αν αυτός δεν είναι κρυπτογραφημένος, ενώ μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τα περιεχόμενα οποιουδήποτε partition.

Για να ξεκλειδώσουμε τον bootloader δίνουμε μία από τις ακόλουθες εντολές και ακολουθούμε τις οδηγίες στη συσκευή μας:

fastboot oem unlock
fastboot flashing unlock

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κλειδώσουμε ξανά τον bootloader, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε μία από τις εξής εντολές:

fastboot oem lock
fastboot flashing lock

Πώς εγκαθιστώ μία custom Recovery;

Για να εγκαταστήσουμε μία custom recovery θα πρέπει πρώτα να κατεβάσουμε αυτή που προορίζεται για τη συσκευή μας από εδώ. Τη μετονομάζουμε σε 'recovery.img' για ευκολία και την τοποθετούμε στον ίδιο φάκελο που βρίσκεται και το Fastboot. Τέλος δίνουμε την ακόλουθη εντολή για να εγκατασταθεί:

fastboot flash recovery recovery.img

Για να δοκιμάσουμε μία recovery χωρίς να την εγκαταστήσουμε στο κινητό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξής εντολή:

fastboot boot recovery.img

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τσεκάρουμε αν μια recovery λειτουργεί σωστά, χωρίς να κάνουμε κακό στη συσκευή μας, ενώ μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κανονικά για να κάνουμε backup ή να κάνουμε root εγκαθιστώντας το SuperSU ή το Magisk. Με το συγκεκριμένο τρόπο όμως πρέπει να έχουμε πάντα συνδεδεμένη τη συσκευή μας στον υπολογιστή μέσω USB, καθώς αν το αφαιρέσουμε, θα σταματήσει να λειτουργεί η recovery.

Τι άλλο μπορώ να κάνω μαζί του;

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εγκαταστήσουμε όποιο αρχείο θέλουμε σε οποιοδήποτε partition της συσκευής μας. Προσέχουμε όμως στην εντολή μετά το 'flash' να δηλώσουμε το σωστό partition και στη συνέχεια το σωστό αρχείο που θα εγκατασταθεί.

Για παράδειγμα αν η συσκευή μας έχει θέμα με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε ξανά το radio που περιλαμβάνει τους driver του δικτύου. Αυτό γίνεται με την εντολή:

fastboot flash radio radio.img

Αν επίσης διαγράψουμε κάτι στη ROM μας και πλέον δε λειτουργεί, μπορούμε να την επαναφέρουμε εγκαθιστώντας ξανά το system.img. Αυτό γίνεται με την ακόλουθη εντολή:

fastboot flash system system.img

Μπορούμε επίσης να αναβαθμίσουμε τον Bootloader με μία νεότερη έκδοσή του δίνοντας την εντολή:

fastboot flash bootloader bootloader.img

Τέλος υπάρχει η εντολή 'fastboot update' για να εγκαθιστούμε ομαδικά αρχεία img τα οποία έχουμε πακετάρει σε zip, αλλά είναι λιγάκι επικίνδυνο να το κάνουμε χωρίς οδηγίες, ενώ υπάρχει και το 'fastboot reboot' με το οποίο μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση στο Android:

fastboot reboot

και ξανά σε Fastboot mode:

fastboot reboot-bootloader

Αυτά είναι λοιπόν τα βασικά του Fastboot, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας βοηθάει να επιδιορθώσουμε και να ενημερώσουμε την Android συσκευή μας. Οι εντολές είναι εντελώς ακίνδυνες, αρκεί φυσικά να έχουμε τα σωστά αρχεία στο φάκελο και να δηλώνουμε τα σωστά partition για την εγκατάστασή τους.

Στις εντολές του Fastboot βασίζονται επίσης και όλα αυτά τα εργαλεία τύπου Odin, SP Flash Tool, Mi Flash και Sony FlashtoolLG Flashtool , ο οπότε όταν αυτά αποτυγχάνουν μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε την τύχη μας, χειροκίνητα με το τερματικό.

Διαβάστε επίσης...

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο μενού ''Εφαρμογές - ειδοποιήσεις''

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

Μάθε παιδί μου Linux | Οι βασικές εντολές του τερματικού που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε