Android Basics | Τι είναι το Recovery Mode, τι είναι η custom recovery και πώς τα χρησιμοποιώ;


Οι ηλεκτρονικές συσκευές και ειδικά όσες αναβαθμίζονται συχνά, διαθέτουν μία ειδική κονσόλα επιδιόρθωσης, την οποία στο Android ονομάζουμε Recovery Mode. Αυτή η κονσόλα υπάρχει για να μπορεί το σέρβις μιας εταιρίας να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη στο λογισμικό, επεμβαίνοντας στο λειτουργικό σύστημα από ένα ασφαλές περιβάλλον. Στο Android φυσικά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα χάρη στην κοινότητα που ασχολείται μαζί του και αυτά είναι που θα δούμε σήμερα.

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, η εσωτερική μνήμη του Android είναι χωρισμένη σε διαμερίσματα, στα οποία το κάθε ένα έχει τη δική του χρησιμότητα. Τα λέμε partition και σε αυτό που ονομάζουμε recovery, βρίσκεται η ομώνυμη κονσόλα. Στο recovery partition λοιπόν υπάρχει εγκατεστημένο ένα λογισμικό, το οποίο χρησιμεύει κυρίως για να παρεμβαίνουμε στα μοναδικά partition της συσκευής που μεταβάλλονται και αυτά είναι:

  • το system partition στο οποίο βρίσκεται το λειτουργικό μας σύστημα,
  • το data partition στο οποίο αποθηκεύονται οι εφαρμογές που κατεβάζουμε και
  • το cache partition το οποίο περιέχει χρήσιμα αρχεία που βοηθούν τις εφαρμογές μας να ανοίγουν γρηγορότερα.

Μέσω της επίσημης recovery λοιπόν μπορούμε να αναβαθμίσουμε το λειτουργικό μας σύστημα, είτε επιλέγοντας ένα αρχείο που έχουμε αποθηκεύσει στη μνήμη της συσκευής (Apply update from SD card), είτε στέλνοντάς το από τον υπολογιστή μας μέσω ADB (Apply update from ADB). Μπορούμε επίσης να κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων, διαγράφοντας όλα τα δεδομένα και τις εφαρμογές μας (Wipe data / factory reset), ενώ τέλος μία ακόμη χρήσιμη επιλογή είναι αυτή που διαγράφει τα περιεχόμενα και του cache partition (Wipe cache partition).


Τι είναι η custom recovery;

Στο Android κάποια στιγμή δημιουργήθηκε η ανάγκη να κάνουμε root, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησαν να φτιάχνονται οι πρώτες custom ROM. Έτσι εμφανίστηκαν οι custom recovery, οι οποίες μας επιτρέπουν να εγκαταστήσουμε τέτοιου είδους πακέτα στις συσκευές μας. Επικρατέστερη σήμερα είναι η TWRP, η οποία διαθέτει αρκετά χρήσιμα εργαλεία, με τα σημαντικότερα να είναι:

  • η εγκατάσταση των πακέτων που περιγράφεται στην ακόλουθη εικόνα και
  • το backup ολόκληρης της ROM.

Η εγκατάσταση μίας custom recovery στο κινητό μας γίνεται με διάφορους τρόπους, αλλά στις περισσότερες συσκευές θα πρέπει να έχουμε ξεκλειδώσει τον bootloader. Αν γίνει αυτό τότε για να την εγκαταστήσουμε σε όλες τις Android συσκευές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:Πώς μπαίνω σε Recovery mode;

Αφού εγκαταστήσουμε μία custom recovery, θα πρέπει να την ανοίξουμε για να τη χρησιμοποιήσουμε. Αυτό διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, αλλά στις περισσότερες γίνεται με τον εξής τρόπο:

  • Απενεργοποιούμε τη συσκευή μας και κρατάμε πατημένα το Power και το Volume Down.
  • Μόλις η συσκευή ενεργοποιηθεί, αφήνουμε το Power και συνεχίζουμε να κρατάμε το Volume Down μέχρι να δούμε το μενού της recovery.

Σε κάποιες συσκευές ο συνδυασμός είναι Power + Volume Up, ενώ σε άλλες μπαίνουμε πρώτα σε Bootloader mode και στη συνέχεια επιλέγουμε τη recovery. Για όσους τέλος παίζουν στα δάχτυλα το τερματικό, η εισαγωγή σε Recovery mode γίνεται πολύ εύκολα με την εντολή:

adb reboot recovery

Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους εργαλεία, γιατί μια μέρα ενδέχεται να σώσουμε τη συσκευή μνας από την καταστροφή. Καλό θα είναι λοιπόν να δοκιμάσετε με ποιο τρόπο μπαίνει κανείς σε Recovery mode στη συσκευή που κρατάτε στα χέρια σας και γιατί όχι, να εγκαταστήσετε και κάποια custom.

Διαβάστε επίσης...

Raspberry Pi | Μετατρέπουμε το Pi σε έναν πραγματικό ραδιοφωνικό σταθμό!

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Android | Δε λαμβάνεις αναβαθμίσεις στη συσκευή σου; Μπορεί να φταίει η Wind!

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;

3D Printing | Δημιουργούμε μοναδικά φωτιστικά εκτυπώνοντας τις φωτογραφίες μας σε 3D!

Raspberry Pi 4 | Τρομερά αναβαθμισμένο με 4GB RAM και υποστήριξη για διπλή 4K οθόνη!