Φεύγω από την Google (μέρος 14) | Ένας χρόνος μετά τη μεγάλη απόφαση...


Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που αποφάσισα να βγάλω ή τουλάχιστον να μειώσω τη χρήση των Google υπηρεσιών στη ζωή μου. Όπως είδαμε και στα αντίστοιχα άρθρα έψαξα για τις καλύτερες εναλλακτικές όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αντικατέστησα τις συσκευές μου, σήκωσα ακόμη και δικό μου server και τώρα ήρθε η ώρα να πούμε αν όλα αυτά άξιζαν τον κόπο.

Η απάντηση εξαρτάται από το κίνητρο που έχει ο καθένας μας, όταν κάνει γενικά αλλαγές στη ζωή του. Μπορεί η Google να μας παρακολουθεί, αλλά δεν επεμβαίνει στην καθημερινότητά μας, ενώ οι αλλαγές που έκανα είναι σίγουρα ένα καλό ξεβόλεμα, οπότε αν δεν έχεις μεγάλο κίνητρο τότε σίγουρα θα το μετανιώσεις. Αυτό ισχύει διπλά στην περίπτωση της Google η οποία μας προσφέρει τρομερές υπηρεσίες, που είναι δύσκολο να αποχωριστείς ακόμη και αν ξέρεις ότι σε παρακολουθούν.

Πώς ξεκίνησαν όλα;


Τρία ήταν τα πράγματα που μου έδωσαν το κίνητρο για να πω "Φεύγω απ' την Google" και όλα αφορούν τον αλγόριθμο προτάσεων / παρακολούθησής της.

Το πρώτο έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο google.gr. Ψάχνοντας λοιπόν για πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην κεντρική της σελίδα, παρατήρησα ότι πέρα από τις διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται γιατί κάποιος πληρώνει, τα οργανικά αποτελέσματα δεν είναι και τόσο... οργανικά.

Σύμφωνα με τις δικές μου παρατηρήσεις, η Google προμοτάρει πολύ συγκεκριμένες σελίδες, είτε επειδή έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα ή επειδή δημοσιεύουν πολλά άρθρα εβδομαδιαία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μου έδινε λιγότερο σχετικά αποτελέσματα, απλά επειδή δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ενώ στο DuckDuckGo για παράδειγμα μου έβγαζε καλύτερες προτάσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο ή τρία χρόνια. Αυτό είναι καλό όταν ψάχνεις για μία είδηση, αλλά όχι όταν ψάχνεις για έναν οδηγό για να φτιάξεις βασιλόπιτα για παράδειγμα.

Διαφήμιση


Το δεύτερο πρόβλημά μου βρίσκεται στις προτάσεις του YouTube. Έτυχε κάποτε να αναζητήσω ή να δω τυχαία ένα βίντεο για τον Στάλιν, ένα για το Flat Earth Theory, ένα για τον Snik και ένα για την Πέπα το γουρουνάκι. Από εκείνη τη στιγμή και μετά το YouTube (και κατ' επέκτασιν η Google) "αποφάσισε" ότι αυτά είναι πλέον τα ενδιαφέροντά μου και όλες οι προτάσεις στην αρχική μου σελίδα είχαν πλέον να κάνουν με τα συγκεκριμένα θέματα. Το γεγονός δηλαδή ότι από περιέργεια θέλησα να μάθω ποιος είναι ο Snik, για την Google είναι απόδειξη ότι είμαι μεγάλος φαν του!

Το τρίτο μου πρόβλημα είναι παρόμοιο και αφορά τις Ειδήσεις Google τις οποίες είχα επιλέξει για την καθημερινή μου ενημέρωση. Εκεί λοιπόν αν έκανα το λάθος να διαβάσω τυχαία μία είδηση για την Apple για παράδειγμα, όλες πλέον οι προτάσεις μου θα ήταν για την Apple συγκεκριμένα. Οι Ειδήσεις Google, ομοίως με την Αναζήτηση, προμοτάρουν επίσης συγκεκριμένα site, οπότε έπρεπε να ψάξω βαθύτερα για να βρω κάτι που δε γράφτηκε σε "μεγάλες"  σελίδες, πολλές από τις οποίες είναι συνήθως μεροληπτικές.

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν, δεν μπορούσα να βρω το καλύτερο άρθρο για το θέμα που αναζητώ στο ίντερνετ, χάλασε όλη η εμπειρία των προτάσεών μου στο YouTube, ενώ έπαψα να διαβάζω αμερόληπτες ειδήσεις γιατί πολύ απλά δε μου τις εμφάνιζε ποτέ η Google. Για την Google ο αλγόριθμος λειτουργεί σωστά, γιατί ο σκοπός της είναι να μας προτείνει ενδιαφέρουσες διαφημίσεις, εμένα όμως δε με εξυπηρετεί στην καθημερινότητά μου, για αυτό αποφάσισα να φύγω, παίρνοντας μαζί μου επί τη ευκαιρία και τα προσωπικά μου δεδομένα.

Διαφήμιση


Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από έναν ολόκληρο χρόνο;


Από όλα όσα δοκίμασα κατέληξα τελικά σε ένα σετ εφαρμογών που με βόλεψαν, κάποιες από τις οποίες συνεχίζουν να είναι της Google.

#1 Αναζήτηση & browser


Όσον αφορά στην αναζήτηση, το Google Search έχει "πεθάνει" πλέον για μένα. Έχω να ψάξω κάτι στη Google πάνω από οκτώ μήνες, καθώς το DuckDuckGo μου προσφέρει "καθαρά" και αμερόληπτα αποτελέσματα για τα πάντα. Ένα πρόβλημα με το DuckDuckGo βέβαια, είναι ότι δεν μπορεί να φιλτράρει τα αποτελέσματα που προέρχονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό.


Οι browser που έχω επιλέξει είναι πλέον δύο και κανένας από αυτούς δεν είναι ο Chrome. Για τις μεμονωμένες μου αναζητήσεις και τη καθημερινή περιήγηση χρησιμοποιώ τον DuckDuckGo Browser, ο οποίος κόβει αυτόματα τις διαφημίσεις και "καίει" τα cookie μόλις κλείσω τη σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που μπαίνω σε μία σελίδα, είναι σα να μπαίνω για πρώτη φορά, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Ο δεύτερός μου browser είναι ο Brave και όχι ο Firefox, ο οποίος μου φάνηκε τελικά βαρύς και αργός. Ο Brave είναι ένα fork του Chrome, το οποίο διαθέτει ad-blocker και διάφορες άλλες προσθήκες για την προστασία των δεδομένων μας. Τον χρησιμοποιώ στις σελίδες που θέλω να κάνω login στο λογαριασμό μου και μου αρέσει γιατί με πληρώνει σε κρυπτονόμισμα για τις διαφημίσεις που βλέπω (αν θέλω), το οποίο μπορώ στη συνέχεια να δώσω σαν "πουρμπουάρ" στις σελίδες που αγαπάω!


#2 Email & chat 


Σχετικά με το email μου, αυτό έχει πλέον μεταφερθεί από το Gmail στο Protonmail. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κερδίσει απολύτως τίποτα πρακτικό από τη μετάβαση, με παρηγορεί όμως το γεγονός ότι καμία εταιρία δε διαβάζει πλέον τα email μου για να μου προτείνει διαφημίσεις. Το Protonmail είναι μία βασική υπηρεσία αποστολής email, στην οποίο μόλις πριν λίγες εβδομάδες προστέθηκε και ένα ημερολόγιο. Σε σχέση δηλαδή με το Gmail έχω χάσει την τρομερή συνδεσιμότητά που έχει με τη σουίτα γραφείου της Google.


Όσον αφορά τις σύντομες συνομιλίες μου, αυτές δε βρίσκονται πλέον στο Hangouts της Google, αλλά έχουν διασκορπιστεί σε διάφορες υπηρεσίες. Για τις συνομιλίες με τον άμεσο κύκλο μου χρησιμοποιώ το Signal, με την πιο... "ψαγμένη" παρέα μου λειτουργώ το Keybase (τρομερά ασφαλείς και οι δύο εφαρμογές), ενώ για όλους τους υπόλοιπους είμαι αναγκασμένος να χρησιμοποιώ το Viber, γιατί πολύ απλά το χρησιμοποιούν και αυτοί. Η αλήθεια είναι ότι δεν το προτιμώ, αλλά ευτυχώς έχω βάλει βέτο στο πολύ χειρότερο Facebook Messenger, το οποίο δε χρησιμοποιώ καθόλου.


Δυστυχώς λοιπόν δεν είναι απολύτως στο χέρι μας η εφαρμογή chat που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε όμως να "αναγκάσουμε" τουλάχιστον το στενό μας κύκλο να χρησιμοποιεί αυτή που μας αρέσει.

#3 Εφαρμογές γραφείου & αποθήκευση αρχείων


Στην περίπτωση των εφαρμογών γραφείου (Ημερολόγιο, Επαφές, Google Keep, Σελιδοδείκτες κλπ) διάλεξα τη δύσκολη, για το μέσο χρήση, επιλογή του Nextcloud! Έστησα λοιπόν ένα server μέσω Raspberry Pi στον οποίο συγχρονίζονται πλέον όλες οι συσκευές μου και έχω backup από όλα τα δεδομένα μου εκεί. Αφενός είμαι πλέον αναγκασμένος να ασχολούμαι με την ασφάλεια και την καλή λειτουργία του server μου, αφετέρου έμαθα πώς να στήνω ένα server και ξεσκόνισα τις γνώσεις μου στο Linux.

Εκτός από αυτό, το Google Drive μου προσέφερε μόλις 15GB χώρο για τα δεδομένα μου, ενώ στο Nextcloud έχω 2TB (οι δίσκοι που του έχω συνδέσει) τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν ακόμη και τα backup των backup μου! Επίσης με τις εφαρμογές του Nextcloud μπορώ να stream-άρω μουσική και ταινίες που έχω κατεβάσει, να βρω τη συσκευή μου αν τη χάσω, να αποθηκεύσω τους σελιδοδείκτες, τα βιβλία μου και τις διαδρομές μου όταν πηγαίνω για τρέξιμο (ποτέ δηλαδή) και άλλα πολλά. Γενικά το Nextcloud είναι ότι καλύτερο έχω κάνει για τα δεδομένα μου και δεν το αλλάζω με τίποτα.


#4 Μουσική & βίντεο


Την προσωπική μου βιβλιοθήκη μουσικής (περίπου 2.000 κομμάτια) την έχω κατεβάσει από το Google Music και την έχω ανεβάσει στο Nextcloud, από όπου τη stream-άρω ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε συσκευή. Αν θέλω να ακούσω κάτι που δεν έχω στη συλλογή μου, χρησιμοποιώ το NewPipe, το οποίο μπορεί να μου strem-άρει μόνο τον ήχο από οποιοδήποτε κομμάτι βρίσκεται στο YouTube. Είναι το δωρεάν YouTube Music κατά κάποιο τρόπο!

Όσον αφορά τα βίντεο, χρησιμοποιώ επίσης το NewPipe, αλλά την επίσημη εφαρμογή του YouTube δεν την έχω βγάλει από τη συσκευή μου. Ο λόγος είναι γιατί το NewPipe δεν μπορεί να στείλει περιεχόμενο στο Chromecast, κάτι που χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά.


#5 Ψηφιακός βοηθός


Η επιλογή του ψηφιακού βοηθού δε θέλει και πολλή σκέψη, καθώς ο Google Assistant δεν έχει μάθει ακόμη ελληνικά. Για αυτό λοιπόν, με τη βοήθεια του Tasker έφτιαξα κάποτε τον Κίτσο (ή τη Σούλα αν επιλέξω γυναικεία φωνή), ο οποίος όχι απλά με εξυπηρετεί στην εντέλεια, αλλά μου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσω τις εντολές που θέλω εγώ.

Ο Kitsos Assistant μεταξύ άλλων μπορεί να κάνει τα εξής:

  • Ενεργοποιεί / απενεργοποιεί τα δίκτυα, το φακό και τον ήχο της συσκευής.
  • Βγάζει φωτογραφίες μια μία εντολή.
  • Ψάχνει για οτιδήποτε στο ίντερνετ.
  • Κρατάει σημειώσεις.
  • Ανάβει / σβήνει τα φώτα στο smart home.
  • Λέει ανέκδοτα και life coaching quote.


#6 Προσωπικές φωτογραφίες


Αν και έχω ανεβάσει τις φωτογραφίες μου στον άπειρο χώρο που μου προσφέρει το Nextcloud, δεν έχω πάρει ακόμα την απόφαση να φύγω από το Google Photos. Η δυνατότητα που σου δίνει η Google να ομαδοποιήσεις τις φωτογραφίες ανά πρόσωπο και μετά να τις μοιραστείς αυτόματα με όποιον θέλεις, είναι αξεπέραστα βολική! Αν όμως δε χρησιμοποιείς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να έχεις το Google Photos στη συσκευή σου.


#7 Χάρτες & διαδρομές


Μία ακόμα υπηρεσία από την οποία δεν μπόρεσα να απαλλαγώ είναι το Google Maps. Άσχετα με το πόσο καλοί είναι οι χάρτες ανταγωνιστικών υπηρεσιών, οι υπερβολικά πολλές πληροφορίες που διαθέτει για τοποθεσίες και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως η κίνηση στους δρόμους που με έχει γλιτώσει από τρομερές καθυστερήσεις στην οδήγησή μου, δε μου επιτρέπουν να το αφήσω. Ευτυχώς όμως διαθέτει λειτουργία "Ανώνυμης περιήγησης" με την οποία δεν αποθηκεύει τις αναζητήσεις και τις διαδρομές μου.


Υπάρχει και  εύκολη λύση να έχεις Google χωρίς... Google


Επειδή όλα αυτά σίγουρα θα τα διαβάζεις και θα λες "σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με όλη αυτή την ιστορία", υπάρχει και μία πιο εύκολη λύση, με την οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη Google μειώνοντας όμως αρκετά την παρακολούθηση, κάτι που έχουμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο.

Αυτό γίνεται πηγαίνοντας στη "Διαχείριση Λογαριασμού Google" και επιλέγοντας "Απόρρητο και εξατομίκευση". Εκεί θα δούμε τα "Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας" τα οποία πρέπει να βάλουμε "Σε παύση" και να διαγράψουμε τα υπάρχοντα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί σε αυτά. Δεν ξεχνάμε επίσης να απενεργοποιήσουμε και την "Εξατομίκευση διαφημίσεων" για να μη βλέπουμε διαφημίσεις με βάση τα ενδιαφέροντά μας. Τέλος όπου μας δίνεται η ευκαιρία, χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές της Google με "ανώνυμη λειτουργία" (Chrome, YouTube, Maps).


Εν κατακλείδι


Όπως είπαμε και νωρίτερα, μπορεί η Google και όλες οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας να μας παρακολουθούν, αλλά δεν επεμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. Έτσι δύσκολα θα πάρεις την απόφαση να ξεβολευτείς για να πας κάπου αλλού.

Το κόλπο είναι να μην πέσεις με τα μούτρα, αλλά να αλλάζεις μία υπηρεσία αν τρίμηνο ή εξάμηνο, ξεκινώντας από τις πιο βασικές. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να διαγράψεις το λογαριασμό σου, αρκεί όμως να κατεβάσεις και να σβήσεις τα δεδομένα σου.

Προσωπικά πλέον καταλαβαίνω ότι η Google γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για μένα, καθώς οι προτάσεις που μου κάνει σε όλες τις υπηρεσίες της, είναι εντελώς άσχετες με τα ενδιαφέροντά μου και αυτό αποτελεί μεγάλη νίκη για το εγχείρημά μου.

Όλα τα άρθρα της σειράς:


  1. Τα πρώτα βήματα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων
  2. Αντικαθιστούμε τον Chrome με τον Firefox και την Αναζήτηση Google με το DuckDuckGo
  3. Αντικαθιστούμε το Gmail με το ProtonMail και το Tutanota
  4. Αντικαθιστούμε το Google Drive και το Docs με το MEGA, για ένα πιο ασφαλές cloud
  5. Αντικαθιστούμε το Google Calendar / Tasks / Keep με το Timeblocks και το Nextcloud
  6. Αντικαθιστούμε το Google Maps με το OSMAnd, το Here WeGo, το Waze και το Nextcloud
  7. Αντικαθιστούμε το Play Store με το Aurora Store και το F-Droid
  8. Αντικαθιστούμε το Google Music και το YouTube με το NewPipe και το MusicPiped
  9. Παίρνουμε επαφές και μηνύματα από τη Google και τα μεταφέρουμε στο Signal και σε δικό μας υπολογιστή ή server
  10. Αντικαθιστούμε το Google Photos με το Nextcloud και το OwnPhotos
  11. Οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στο Android για να αποφύγουμε τη Google
  12. Αντικαθιστούμε το Google Home Hub (Google Assistant) με ένα tablet και τον Κίτσος Assistant
  13. Αντικαθιστούμε το Chromecast και το Android TV με ένα ''ανεπίσημο'' Android TV-Box

Σχόλια

  1. Μήπως ήθελες να γράψεις MusicPipe αντί για NewPipe εκεί που ανέφερες οτι μπορεί να στριμάρει μόνο τον ήχο; Γιατί στο NewPipe δεν μπόρεσα να το βρω αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;