Φεύγω από την Google (μέρος 8) | Αντικαθιστούμε το Google Music και το YouTube με το NewPipe και το MusicPiped


Οι περισσότερες υπηρεσίες της Google είναι καλογραμμένες, όμορφες και ευέλικτες, αλλά μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτές. Μπορεί για παράδειγμα το Gmail να μας προσφέρει μεγάλες ευκολίες, αλλά δε χάνεις την ουσία αν θέλεις να το αποφύγεις και να πας σε άλλο πάροχο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το Google Music, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, αλλά το αντίστροφο συμβαίνει με το YouTube, γιατί σε αυτό ο πρωταγωνιστής είναι το περιεχόμενο και όχι η ίδια η υπηρεσία.


Στην προσπάθειά μας λοιπόν να φύγουμε από την Google, έφτασε η στιγμή να ασχοληθούμε με τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν ήχο και εικόνα. Για το Google Music τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, καθώς υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες από αυτό. Η υπόθεση του YouTube όμως δεν είναι εύκολη και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απολαμβάνουμε το περιεχόμενό του, αποφεύγοντας παράλληλα την παρακολούθηση από την Google.

Διαφήμιση

Για τη μουσική μας χρησιμοποιούμε το MusicPiped


Το Google Music μας προσφέρει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το ένα είναι η συνδρομητική του υπηρεσία, με την οποία μπορούμε να ακούμε μουσική από τη λίστα τραγουδιών που περιλαμβάνει, ενώ το άλλο είναι η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τη δική μας μουσική στο server της Google. Το πρώτο αντικαθίσταται εύκολα από το Spotify, αλλά υπάρχει καλύτερη λύση και μάλιστα δωρεάν.

Το MusicPiped είναι ένας πανέξυπνος media player, ο οποίος μας προσφέρει επίσης online μουσική σαν το Google Music. Η διαφορά είναι ότι αντλεί το περιεχόμενό του από το YouTube, το οποίο ως γνωστόν είναι δωρεάν, οπότε δε χρειάζεται να πληρώσουμε καμία συνδρομή!

Μπορούμε να αναζητήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι και να ακούσουμε μόνο τον ήχο (δεν παίζει δηλαδή το βίντεο), ενώ λειτουργεί και με την οθόνη του κινητού μας κλειστή. Τα κομμάτια αποθηκεύονται στη λίστα μας (δεν κατεβαίνουν στη συσκευή μας) και κατηγοριοποιούνται αυτόματα ανά καλλιτέχνη. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε ή να εισάγουμε μια playlist, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις τελευταίες προσθήκες και τα πιο πολυ-ακουσμένα κομμάτια. Δε μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για τα κομμάτια που έχουμε κατεβάσει στη συσκευή μας, ενώ είναι τελείως γυμνό και από ρυθμίσεις, με το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις το σκούρο θέμα.


Επειδή όλα τα κομμάτια βρίσκονται πλέον στο YouTube, μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες και με αυτά που έχουμε ήδη στη συλλογή μας, άρα δε χρειάζεται να τα αποθηκεύουμε πλέον. Για όσους όμως δε θέλουν να αποχωριστούν τη "βιβλιοθήκη" τους, υπάρχει η λύση του Nextcloud, το οποίο διαθέτει media player και μας επιτρέπει να τα έχουμε όλα διαθέσιμα από οπουδήποτε!

Το MusicPiped είναι μία εξαιρετική εναλλακτική την οποία μπορούμε να βρούμε στο Play Store αλλά και στο F-Droid και το σημαντικό στην περίπτωσή μας είναι ότι δε χρησιμοποιεί το Google API, οπότε η Google δε λαμβάνει δεδομένα από τη συσκευή μας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν έχει υποστήριξη για Chromecast.

Διαφήμιση

Για τα βίντεό μας υπάρχει το εξαιρετικό NewPipe


Πάμε τώρα στο YouTube το οποίο δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία του, καθώς το DailyMotion για παράδειγμα, δεν έχει ούτε κατά διάνοια το περιεχόμενό του. Μπορούμε λοιπόν να το αντικαταστήσουμε με το εξαιρετικό NewPipe, μία ελαφριά και μικρή εφαρμογή, η οποία μας προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο χωρίς διαφημίσεις και... "περίεργες" άδειες στα προσωπικά μας δεδομένα.

Όπως και η επίσημη εφαρμογή του YouTube, μας επιτρέπει να έχουμε κανονικά τις συνδρομές στα κανάλια που μας αρέσουν, να αποθηκεύσουμε σε σελιδοδείκτες βίντεο ή λίστες που θέλουμε να δούμε κάποια άλλη στιγμή, ενώ κρατάει και το ιστορικό μας σε περίπτωση που θέλουμε να δούμε κάτι για δεύτερη φορά. Σε αντίθεση όμως με την επίσημη εφαρμογή, μας επιτρέπει να κατεβάσουμε τα βίντεο που θέλουμε στη συσκευή μας, ενώ μπορεί να παίξει μουσική στο παρασκήνιο ή σε pop-up παράθυρο. Το σημαντικότερο και εδώ είναι ότι δεν περιλαμβάνει του YouTube API ή το Google API, οπότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα από την Google.

Σε σχέση με το επίσημο YouTube το NewPipe είναι ανώτερο σε χαρακτηριστικά, ενώ είναι επίσης ελαφρύτερο και μας κάνει οικονομία σε data αλλά και μπαταρία. Το μόνο που λείπει και εδώ είναι η σύνδεση σε Chromecast, κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό.

Το NewPipe είναι διαθέσιμο μόνο στο F-Droid.



Σημείωση: 
Η σελίδα του F-Droid είναι "down" τις τελευταίες μέρες. Μπορείτε εναλλακτικά να κατεβάσετε το NewPipe από το Github.

Εν κατακλείδι


Η περίπτωση του YouTube μας δείχνει για άλλη μια φορά, ότι η Google έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει τις υπηρεσίες της, σεβόμενη παράλληλα και τα προσωπικά μας δεδομένα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι επιλέγει να μην το κάνει και από κάθε εφαρμογή αποθηκεύει κάτι για εμάς, με την πρόφαση ότι αυτό "καλυτερεύει την υπηρεσία". Ορίστε λοιπόν το παράδειγμα του NewPipe, που μας προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο, με περισσότερα όμως χαρακτηριστικά και χωρίς την παρακολούθηση.

Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter