Φεύγω από την Google (μέρος 6) | Αντικαθιστούμε το Google Maps


Μία από τις μεγαλύτερες... παρατυπίες που κάνει ασταμάτητα η Google τα τελευταία χρόνια, είναι η καταγραφή της τοποθεσίας μας. Έχει πιαστεί πάμπολλες φορές να log-άρει αυτόματα τη θέση που βρισκόμαστε, ενώ το κάνει ακόμη και αν έχουμε απενεργοποιήσει την τοποθεσία στην Android συσκευή μας. Η βασική υπηρεσία της εταιρίας που χρησιμοποιεί την τοποθεσία μας, είναι οι Χάρτες Google και σήμερα θα δούμε μερικούς από τους καλύτερους αντικαταστάτες της.


Το Google Maps είναι μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες της Google. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να το αντικαταστήσεις και θα θέλαμε να προτείνουμε μία ισάξια υπηρεσία, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Επειδή όμως κάθε ένας από εμάς το χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να μας βολέψουν κατά περίπτωση.

Το Waze είναι η καλύτερη εναλλακτική για οδηγούς που χρησιμοποιούν την Πλοήγηση


Αν χρησιμοποιείς το Google Maps αποκλειστικά για την πλοήγηση και για να μαθαίνεις την κίνηση στους δρόμους, το Waze είναι η καλύτερη εναλλακτική. Πρόκειται στην ουσία για ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο οι οδηγοί μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ενημερώσουν ζωντανά ο ένας τον άλλο, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δρόμο που κινούνται. Είτε αυτό είναι απλή κίνηση, είτε έργα, είτε ένα ατύχημα, ένας φίλος Wazer θα σε ειδοποιήσει εγκαίρως για να αποφύγεις τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Το Waze διαθέτει επίσης κάτι πολύ σημαντικό που λείπει από τις αντίστοιχες υπηρεσίες πλην του Google Maps. Πρόκειται για την αναζήτηση καταστημάτων και εταιριών, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε σε ένα μαγαζί χωρίς να γνωρίζουμε τη διεύθυνσή του. Είναι κάτι που μπορεί να μας ξενίζει, γιατί το έχουμε συνηθίσει στο Google Maps, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στις υπόλοιπες υπηρεσίες.


Είναι λοιπόν μία καθαρόαιμη εφαρμογή πλοήγησης που απευθύνεται αποκλειστικά σε οδηγούς, για αυτό το λόγο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τουρίστες που ψάχνουν να δουν τα αξιοθέατα. Αξίζει επίσης να πούμε ότι το Waze ανήκει στη Google και ανταλλάσσει δεδομένα με του χάρτες της, αλλά δε μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε λογαριασμό για να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί δηλαδή να μην εξυπηρετεί το συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο θέλουμε να αλλάξουμε εφαρμογή χαρτών.

Το Waze είναι χρήσιμο κυρίως μέσα από την Android εφαρμογή του, διαθέτει όμως και desktop έκδοση.

Διαφήμιση

Το Here WeGo Maps είναι η πιο απλή και ολοκληρωμένη λύση για τους αρχάριους


Το Here WeGo Maps είναι μία απλή και ολοκληρωμένη υπηρεσία, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει τους περισσότερους από εμάς. Οι χάρτες του είναι αρκετά ενημερωμένοι και μας προσφέρει προβολή της κίνησης στους δρόμους, δορυφορικές φωτογραφίες και πληροφορίες για μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου αυτό είναι διαθέσιμο φυσικά. Μας δίνει τη δυνατότητα επίσης να κατεβάσουμε τους χάρτες που θέλουμε, για πλοήγηση χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ διαθέτει και λειτουργία φωνητικών εντολών στα ελληνικά, κάτι το οποίο είναι βασικό.

Αυτό που του λείπει κυρίως είναι οι πληροφορίες για καταστήματα και εταιρίες, ένα προσόν το οποίο διαθέτει μόνο το Google Maps (και το Waze εν μέρει). Μπορείς δηλαδή να χρησιμοποιήσεις το Here WeGo σε έναν ξένο τόπο για να βρεις τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά αν θέλεις κριτικές για εστιατόρια και άλλα καταστήματα, δε θα τα βρεις εδώ. Δεν έχει επίσης κάτι εφάμιλλο του StreetView της Google, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μας.

Το Here WeGo μπορούμε να το βρούμε στη desktop έκδοση και μέσω της Android εφαρμογής του.


Το OSMAnd είναι για όσους θέλουν άπειρες επιλογές παραμετροποίησης

Πάμε στο OSMAnd, μία Android εφαρμογή  που χρησιμοποιεί τους ελεύθερου κώδικα χάρτες του OpenStreetMap. Ξεκινώντας από τα αρνητικά του, το OSMAnd δεν έχει και αυτό πληροφορίες για μαγαζιά και εταιρίες. Είναι όμως πιο πλήρες σε αυτό τον τομέα από το Here WeGo, καθώς μπορούμε να δούμε στο χάρτη του Εστιατόρια, Φαρμακεία, Τράπεζες και πολλά άλλα καταστήματα. Του λείπει επίσης ο δορυφορικός χάρτης, διαθέτει όμως ένα είδος StreetView από την υπηρεσία Mapillary.  Το μεγάλο του προσόν είναι οι άπειρες επιλογές παραμετροποίησης που διαθέτει στο Android!

Πέρα από τους κλασικούς χάρτες που έχει το Google Maps, το OSMAnd διαθέτει ειδικούς χάρτες για ποδηλάτες, τουρίστες και για όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχει επίσης χιονοδρομικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να δούμε πίστες χιονοδρομικών κέντρων, έχει ναυτικό χάρτη για όσους κυκλοφορούν μέσω θαλάσσης και τοπογραφικό χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει ισοϋψείς γραμμές. Μας επιτρέπει επίσης να καταγράψουμε τις διαδρομές μας, τη θέση που παρκάραμε και να κρατήσουμε μία σημείωση ήχου ή βίντεο στην τοποθεσία που μας ενδιαφέρει!


Αν εξαιρέσουμε την έλλειψη πληροφοριών για εταιρίες, το OSMAnd είναι κατά τη γνώμη μας πολύ ανώτερο από το Google Maps και αποτελεί την προσωπική μας επιλογή. Θα το βρείτε στο F-Droid, ενώ στο desktop μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το OpenStreetMap από την επίσημη σελίδα του.

Διαφήμιση

Το Nextcloud μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το Ιστορικό τοποθεσίας της Google


Μιλήσαμε για τους χάρτες και τις πληροφορίες που μας προσφέρουν, είδαμε επίσης και εφαρμογές πλοήγησης, αλλά το Google Maps μας προσφέρει και μία τρίτη υπηρεσία, το Ιστορικό τοποθεσίας. Εκεί μπορούμε να δούμε χρονολογικά όλες τις τοποθεσίες που έχουμε επισκεφτεί και όλα τα δρομολόγια που έχουμε κάνει και αν και είναι λίγο τρομακτικό να βλέπεις πόσο καλά σε παρακολουθεί η Google, πολύς κόσμος το βρίσκει χρήσιμο.

Αν λοιπόν έχουμε στήσει έναν Nextcloud server, όπως έχουμε δείξει παλαιότερα, μπορούμε με την εφαρμογή PhoneTrack να έχουμε ακριβώς την ίδια υπηρεσία. Η διαφορά είναι ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στο δικό μας server και όχι σε κάποιον τρίτο, οπότε αποφεύγουμε με αυτό τον τρόπο την Google, αλλά και όλους τους υπόλοιπους παρόχους.

Με το Nextcloud και το PhoneTrack μπορούμε να αποθηκεύουμε την τοποθεσία και να βλέπουμε ζωντανά στο χάρτη, οποιαδήποτε Android συσκευή. Μπορούμε δηλαδή να το ρυθμίσουμε στις συσκευές αγαπημένων μας προσώπων, για να μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε αν παραστεί ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε τη χαμένη μας συσκευή, αντικαθιστώντας μία ακόμη υπηρεσία της Google, την Εύρεση συσκευής!


Εν κατακλείδι

Ακόμη και αν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το Google Maps, δε σημαίνει ότι η Google θα πάψει να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία μας, έχουμε κάνει όμως ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Για μία πιο ολοκληρωμένη λύση, ενδείκνυται η εγκατάσταση μίας AOSP ROM, η οποία δε θα περιλαμβάνει τα Google Apps.

Στο επόμενό μας άρθρο θα δούμε πώς θα πάρουμε τις επαφές και τα μηνύματά μας από τους server της Google. Δε σταματάμε όμως εκεί, καθώς έχουμε επίσης να δούμε τις καλύτερες εναλλακτικές για το Google Music, το YouTube, το Google Photos, τις συσκευές της Google (όπως το Google Home και το Chromecast) και φυσικά το Play Store.

Δείτε επίσης:


  1. Τα πρώτα βήματα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων
  2. Αντικαθιστούμε τον Chrome με τον Firefox και την Αναζήτηση Google με το DuckDuckGo
  3. Αντικαθιστούμε το Gmail με το ProtonMail και το Tutanota
  4. Αντικαθιστούμε το Google Drive και το Docs με το MEGA, για ένα πιο ασφαλές cloud
  5. Αντικαθιστούμε το Google Calendar / Tasks / Keep με το Timeblocks και το Nextcloud

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter