Φεύγω από την Google (μέρος 12) | Αντικαθιστούμε το Google Home Hub και το Google Assistant


Ο Google Assistant είναι μία εξαιρετική υπηρεσία προσωπικού βοηθού, η οποία μπορεί να απλοποιήσει πάρα πολύ την καθημερινότητά μας. Είναι όμως παράλληλα και η απόλυτη υπηρεσία συλλογής προσωπικών δεδομένων, για αυτό η αμερικανική εταιρία έχει δημιουργήσει συγκεκριμένες συσκευές όπως το Google Home Hub και το Home mini για να τη βάλει στο σπίτι μας. Για εμάς που ανησυχούμε για την ιδιωτικότητά μας ο Google Assistant είναι απαγορευτικός, υπάρχει όμως τρόπος να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο, το οποίο θα αντικαταστήσει επάξια αυτό που μας προσφέρει η Google.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να αγοράσεις ένα Home Hub ή ένα Home mini, μιας και ο Assistant μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε Android smartphone ή tablet. Ας πούμε όμως ότι χρειάζεσαι κάτι παρόμοιο και έχεις αποκλείσει την πρόταση της Google, γιατί δε θέλεις να μοιραστείς τα προσωπικά σου δεδομένα. Ποιες επιλογές υπάρχουν;


Διαφήμιση

Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας


Υπάρχει λοιπόν η επιλογή της MAIC η οποία είναι μία ελληνική υπηρεσία βοηθού που πωλείται σε αντίστοιχες συσκευές. Δεν είναι όμως μια καλή επιλογή διότι οι εργασίες που μπορεί να εκτελέσει η υπηρεσία είναι πραγματικά αστείες, ενώ η φθηνότερη συσκευή που περιλαμβάνει τη MAIC κοστίζει 150 ευρώ! Επίσης δε γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μεταχειρίζεται η MLS τα προσωπικά μας δεδομένα, οπότε την απορρίπτουμε.


Μία ακόμη επιλογή είναι ο Mycroft, ένας ανοιχτού κώδικα βοηθός ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε όσον αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα. Διατίθεται και αυτός στις δικές του συσκευές, αλλά μπορεί να εγκατασταθεί και σε ένα Raspberry Pi αν θέλουμε να μειώσουμε το κόστος. Δυστυχώς όμως ο Mycroft δε μιλάει ακόμη ελληνικά και για αυτό προς το παρόν πρέπει να τον απορρίψουμε.


Εννοείται τέλος ότι θέλουμε να αποφύγουμε και τους βοηθούς των υπόλοιπων "μεγάλων", όπως τη Siri της Apple, την Cortana της Microsoft και την Alexa της Amazon για τους ίδιους λόγους που θέλουμε να αποφύγουμε τη Google. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τον δικό μας Assistant, τον οποίο θα εγκαταστήσουμε σε ένα οποιοδήποτε Android tablet.


Διαφήμιση

Φτιάχνουμε τo "Κίτσος Home Hub"


Για να αντικαταστήσουμε λοιπόν το Google Home Hub θα χρειαστούμε μία οποιαδήποτε Android συσκευή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό smartphone ή να αγοράσουμε ένα Android tablet τα οποία πωλούνται πλέον κάτω από τα 50 ευρώ και να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες δουλειές. Υπάρχει επίσης η επιλογή του Raspberry Pi όπου μπορούμε να εγκαταστήσουμε εκεί το λειτουργικό του Android, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε επιπλέον ηχεία, μικρόφωνο και οθόνη, άρα θα μας βγει ακριβότερο και δε συμφέρει.

Στο tablet λοιπόν θα δημιουργήσουμε το δικό μας βοηθό με το Tasker, μία εφαρμογή "δράσης - αντίδρασης" ή όπως το λέμε αγγλιστί "if this then that". Το Tasker μας επιτρέπει να φτιάξουμε κανόνες, οι οποίοι όταν εκπληρώνονται, ενεργοποιείται μια λειτουργία. Για παράδειγμα μπορούμε να του πούμε πως "όταν μπαίνω στο σπίτι, θα ανάβουν όλα τα φώτα". Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε και ένα add-on του Tasker το AutoVoice, με το οποίο μπορούμε να δίνουμε φωνητικές εντολές.

Με τη βοήθειά του έχουμε ήδη φτιάξει τον Κίτσο (το λεβέντη), με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις δικές μας προσωποποιημένες εντολές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο βολικές από αυτές της Google. Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τον Κίτσο στο βίντεο που ακολουθεί:


Για τον βοηθό μας θα χρειαστεί να κατεβάσουμε από το Play Store:

  1. το Tasker, το οποίο είναι ο κορμός του βοηθού μας που εκτελεί όλες τις εντολές,
  2. το AutoVoice, ένα addon του Tasker το οποίο αναγνωρίζει τη φωνή μας,
  3. το Google TTS, το οποίο είναι μία μηχανή Text-To-Speach (TTS) και επιτρέπει στο βοηθό μας να μας απαντάει με τη φωνή του (μία εναλλακτική είναι και το Vocalizer).

Σε αυτό το άρθρο θα βρούμε οδηγίες εγκατάστασης και ρύθμισης των εφαρμογών, καθώς και μερικά παραδείγματα για τις πρώτες μας προσωποποιημένες εντολές. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ως βάση και το αρχείο εντολών του Κίτσου το οποίο βρίσκεται εδώ. Τέλος μια καλή πρακτική είναι να αντιγράψουμε μερικές από τις 100 καλύτερες εντολές του Google Assistant για να δημιουργήσουμε έναν πραγματικά ολοκληρωμένο βοηθό.


Μία σημαντική σημείωση για το AutoVoice και τη Google


Δυστυχώς το AutoVoice δε διαθέτει τη δική του υπηρεσία αναγνώρισης φωνής. Για αυτό λοιπόν χρησιμοποιεί τη μηχανή της Google, που βρίσκεται ενσωματωμένη στην εφαρμογή Google. Ο σκοπός για τον οποίο γράφουμε το συγκεκριμένο άρθρο είναι η αποφυγή της Google, οπότε η χρήση μίας δικής της υπηρεσίας είναι παράλογη.

Σε αντίθεση όμως με τον Google Assistant ο οποίος για να τον χρησιμοποιήσουμε απαιτεί να έχουμε ενεργοποιήσει τη "Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών" και άλλες υπηρεσίες καταγραφής της Google, το AutoVoice δε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να πάμε "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές" στη συσκευή μας, να βρούμε την εφαρμογή "Google" και να ενεργοποιήσουμε στις άδειες μόνο το "Μικρόφωνο". Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ποτέ ξανά τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Αν πάμε τέλος στη συσκευή μας στο μενού "Google > Λογαριασμός Google > Δεδομένα και εξατομίκευση", θα δούμε ότι τίποτα από όσα λέμε στο βοηθό μας δεν αποθηκεύεται στον Google λογαριασμό μας.


Έστω λοιπόν και με... λίγη Google μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Home Hub και το Home mini, με ένα δικό μας βοηθό που δεν αποθηκεύει ούτε χρησιμοποιεί με κάποιο τρόπο τα προσωπικά μας δεδομένα.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter