Φεύγω από την Google (μέρος 9)| Παίρνουμε επαφές και μηνύματα από τη Google

Google security

Συνεχίζουμε την έρευνά μας για τις καλύτερες εναλλακτικές των υπηρεσιών της Google και πλέον ήρθε η σειρά να ασχοληθούμε με τις επαφές και τη γραπτή επικοινωνία. Οι επαφές μας είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορεί να έχει ένας πάροχος, καθώς με αυτές μπορεί να αναγνωρίσει το στενό μας οικογενειακό ή φιλικό κύκλο και να προσωποποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαφημίσεις που παρέχει. Με τα γραπτά μηνύματα από την άλλη, μοιραζόμαστε με τους φίλους και την οικογένειά μας, όλα όσα σκεφτόμαστε και μας ανησυχούν μέσα από εφαρμογές chat, είναι λοιπόν σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι δεν τα διαβάζει κάποιος τρίτος.

Στη Google οι επαφές μας αποθηκεύονται στη σελίδα contacts.google.com και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τις έχεις κάπου online, χωρίς να φοβάσαι αν χαθούν σε περίπτωση που χαλάσει το τηλέφωνό σου. Για το σκοπό των άρθρων που γράφουμε όμως, θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε, προτείνοντας τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Σχετικά με τα μηνύματα, ευτυχώς η Google δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτιάξει μία εφαρμογή της προκοπής, οπότε ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε διαφορετικές εφαρμογές. Θα προτείνουμε όμως εφαρμογές που κάνουν την έξτρα προσπάθεια για να κρατήσουν τις συνομιλίες μας κρυφές και ιδιωτικές.

Διαφήμιση

Για τα γραπτά μας μηνύματα χρησιμοποιούμε το Signal


Ξεκινάμε με τις εφαρμογές μηνυμάτων τις οποίες η αλήθεια είναι ότι επιλέγουν οι φίλοι μας και όχι εμείς. Αν για παράδειγμα όλοι οι γνωστοί μας είναι στο Viber, εκεί θα πάμε κι εμείς σωστά; Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το έχουμε "παντρευτεί" κιόλας, οπότε μπορούμε εναλλακτικά να εγκαταστήσουμε το Signal στη συσκευή μας και να αρχίσουμε να... τραβάμε εκεί έναν έναν τους φίλους μας και την οικογένειά μας.

Το Signal είναι μία εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων η οποία διαθέτει "end-to-end encryption" (κρυπτογράφηση από τον αποστολέα μέχρι τον παραλήπτη), κάτι που θα έπρεπε να έχουν όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι όσα λέμε μέσω του Signal τα γνωρίζουμε μόνο εμείς και ο παραλήπτης, κανείς άλλος. Είναι επίσης μία εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, οπότε μπορεί οποιοσδήποτε να τσεκάρει ανά πάσα στιγμή, αν στέλνει τα δεδομένα μας σε τρίτους server (κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής). Τέλος όσον αφορά την ασφάλεια την προτείνει και ο ίδιος ο Edward Snowden και αυτό λέει πολλά.

Signal Private Messenger

Δεν είναι όμως απλά μια ασφαλής εφαρμογή, αλλά έχει όλο το σετ των χαρακτηριστικών που πρέπει να διαθέτει ένα app τέτοιου είδους. Για παράδειγμα:

  1. Μας επιτρέπει να κάνουμε πλήρως κρυπτογραφημένες κλήσεις (βίντεο και ήχου) με πολύ καλή ποιότητα.
  2. Μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κρυπτογραφημένα group chat για να μιλάμε όλοι μαζί στο ίδιο μέρος.
  3. Υποστηρίζει την αποστολή φωτογραφιών, GIF, αρχείων ήχου, επαφών, τοποθεσίας και άλλων αρχείων.
  4. Μπορεί να στείλει μηνύματα που εξαφανίζονται για έξτρα ιδιωτικότητα.
  5. Μπορεί να διαχειριστεί και τα SMS/MMS μηνύματά μας, οπότε μαζί του θα καταργήσουμε και την αντίστοιχη εφαρμογή SMS του Android.
  6. Χρησιμοποιεί τον αριθμό του τηλεφώνου μας για να πιστοποιήσει ότι είμαστε εμείς, οπότε δε χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα username, password και άλλους κωδικούς που μπορεί να χάσουμε ή να ξεχάσουμε.

Signal Private Messenger

Το μόνο λοιπόν που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να πείσουμε σιγά σιγά μόνο τους στενούς μας φίλους και την οικογένειά μας (γιατί με αυτούς λέμε τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας) να το εγκαταστήσουν και να ξεκινήσουμε να μιλάμε από εκεί. Για όλους τους υπόλοιπους μπορούμε να έχουμε το Viber, το Messenger ή το WhatsApp, αν και τα δύο τελευταία δεν τα προτείνουμε γιατί ανήκουν στο Facebook.

Το Signal διατίθεται δωρεάν στο Play Store.

Διαφήμιση

Συγχρονίζουμε τις επαφές μας με ένα PC ή με το δικό μας server (Nextcloud)


Πάμε τώρα στις επαφές οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές. Ο λόγος είναι γιατί πέρα από τα ενδιαφέροντά μας, το έτερο σημαντικό στοιχείο που θέλει να πάρει από εμάς μία εταιρία, είναι η λίστα των επαφών. Για να της "κρύψουμε" τα ενδιαφέροντά μας, πρέπει να αποφύγουμε ένα σωρό υπηρεσίες της, για τις επαφές όμως αρκεί μόνο να τις πάρουμε από το server της.

Θα χρειαστεί κατ' αρχάς να εξάγουμε τις επαφές μας από το Google Contacts σε ένα αρχείο "vcf" και στη συνέχεια να τις διαγράψουμε από εκεί. Αυτό το αρχείο το αποθηκεύουμε σε ένα σκληρό δίσκο ως εφεδρικό και στη συνέχεια μπορούμε να το εισάγουμε στην εφαρμογή επαφών του υπολογιστή μας ή του server μας.

Αν επιλέξουμε τον προσωπικό μας υπολογιστή, μπορούμε με την εφαρμογή MyPhoneExplorer να συγχρονίζουμε τακτικά τις επαφές μας με αυτόν, χωρίς να περνάνε από το server κάποιας άλλης εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα τις έχουμε σε δύο συσκευές τοπικά, οπότε αν χαλάσει (χτύπα ξύλο) ο υπολογιστής, θα τις έχουμε στο κινητό και αντίστροφα.

MyPhoneExplorer Android to PC sync application


Μία δεύτερη λύση είναι μέσω του Thunderbird, στον οποίο μπορούμε να έχουμε επαφές και email στον υπολογιστή μας. Ο Thunderbird μπορεί να πάρει απ' ευθείας τις επαφές από το Google λογαριασμό μας, μέσω του gContactSync add-on, οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε τον κόπο με την εξαγωγή τους.

Αν επιλέξουμε το server, μπορούμε με το Nextcloud να δημιουργήσουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή που μας προσφέρει η Google! Εγκαθιστώντας το σε ένα Raspberry Pi ή ένα PC, μπορούμε με την εφαρμογή DAVx5 να συγχρονίζουμε αυτόματα τις επαφές μας και ένα σωρό άλλα πράγματα μαζί του. Η Android εφαρμογή του Nextcloud έχει μάλιστα και επιλογή για αυτόματο ημερήσιο backup όλων των επαφών μας σε ένα "vcf" αρχείο, το οποίο ανεβαίνει από μόνο του στο server μας!

Αυτή είναι και η λύση που έχουμε επιλέξει εμείς, με την εγκατάσταση στο Android να έχει ως εξής:

  • Κατεβάζουμε το DAVx5 και το Nextcloud στο Android από το F-Droid.
  • Ανοίγουμε την εφαρμογή του Nextcloud και του δίνουμε τα στοιχεία του server μας για να συνδεθεί μαζί του.
  • Πηγαίνουμε στις "Ρυθμίσεις" και ενεργοποιούμε την επιλογή "Εφεδρικό αντίγραφο επαφών", αν θέλουμε να δημιουργείται κάθε μέρα ένα "vcf" και να αποστέλλεται στο server.

Nextcloud contact backup

  • Επιλέγουμε "Συγχρονισμός ημερολογίου & επαφών", με το οποίο ανοίγει αυτόματα το DAVx5.
  • Συμπληρώνουμε το URL του server μας, το Όνομα χρήστη και το Συνθηματικό και πατάμε "Είσοδος".
  • Περιμένουμε να γίνει ο πρώτος συγχρονισμός για να συγχρονιστούν οι επαφές μας.

Nextcloud sync contacts settings

Στο Nextcloud μπορούμε επίσης αν συγχρονίσουμε τα ημερολόγια, τις σημειώσεις, τη λίστα καθηκόντων, τα SMS, τα feed των site που παρακολουθούμε, τους σελιδοδείκτες, τα αρχεία μας και ένα σωρό άλλα πράγματα. Είναι λοιπόν μία "όλα σε ένα" λύση και για αυτό το προτιμάμε στην προσπάθειά μας να φύγουμε από την Google.

Σχόλια

  1. Δοκίμασε το zohomail.eu .Είναι ο μόνος πάροχος που βρήκα χωρίς να σηκωσω σερβερ που συνδεεται με davx5 και συγχρονιζει επαφες ,ταυτόχρονα είναι και email παροχος και έχει και σουiτα εργαλειων office κλπ. Δοκιμασμένο από συσκευή με Lineage με Micro g.Αν εξαιρέσεις messenger που το έχω αναγκαστικα ,γιατί έχουμε και κοινωνική ζωη μπορείς να μην έχεις τπτ απο Google.Βεβαια δε γλιτώνεις αρκετες closed source εφαρμογες που αναγκαστικα παίρνω απο Aurora store γιατι όπως και να το κανουμε το Fdroid θελει δουλεια ακομη.Π.χ μια της προκοπης εφαρμογη καιρου δεν εχει.Και άλα τόσα παραδείγματα.Ζοhomail λοιπον αν δε θες να στήσεις server

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter