Φεύγω από την Google (μέρος 10) | Αντικαθιστούμε το Google Photos


Μία από τις νεότερες και πιο βολικές υπηρεσίες της Google είναι χωρίς αμφιβολία το Photos. Πέρα από την πολλαπλή ταξινόμηση των φωτογραφιών, το μεγάλο του προσόν είναι ότι μας προσφέρει κυριολεκτικά άπειρο αποθηκευτικό χώρο στους server της εταιρίας. Σε αντάλλαγμα η Google λαμβάνει την τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκαν, ενώ μπορεί με τη βοήθειά τους να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη της (AI), για να αναγνωρίζει ευκολότερα τις τοποθεσίες, τα πρόσωπα και τα αντικείμενα που υπάρχουν στις φωτογραφίες. Για κάποιους αυτό είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μία παρόμοια υπηρεσία στο δικό μας όμως server.

Υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικές υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά του Google Photos, αλλά και πάλι προϋποθέτουν να έχουμε τις φωτογραφίες μας σε έναν ξένο server. Για το σκοπό της συγκεκριμένης σειράς άρθρων, η καλύτερη λύση για να έχεις προστατευμένες τις φωτογραφίες σου, είναι να τις αποθηκεύσεις σε έναν τοπικό σκληρό δίσκο και αυτό είναι στην ουσία που θα κάνουμε σήμερα. Θέλουμε όμως να έχουμε πρόσβαση σε αυτές από παντού και επίσης να γίνονται αυτόματα backup στο δίσκο μας, όπως ακριβώς κάνει το Google Photos. Για αυτό το σκοπό λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε το Nextcloud και το OwnPhotos.

Διαφήμιση

Η εύκολη λύση του Nextcloud Gallery


Σε πολλά από τα άρθρα της σειράς "Φεύγω απ' την Google" θα έχετε προσέξει ότι μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι συνήθως το Nextcloud. Ένας λόγος είναι κατ' αρχάς γιατί πρέπει να έχεις το δικό σου server αν θέλεις να απολαμβάνεις παρόμοια εμπειρία με αυτή που προσφέρει η Google, ενώ ένας δεύτερος είναι γιατί με το Nextcloud μπορείς να αντικαταστήσεις πολλές υπηρεσίες μαζί. Στη δική μας περίπτωση ο Nextcloud server έχει αντικαταστήσει το Gmail, το Ημερολόγιο, το Drive, το Tasks, το Keep, τους Σελιδοδείκτες του Chrome, τις Επαφές, το Google Music, την Εύρεση Android Συσκευής και τώρα... το Photos.


Αφού κάνουμε λοιπόν την εγκατάσταση σε έναν τρίτο server ή σε ένα Raspberry Pi, όπως έχουμε δείξει παλιότερα, πρέπει να ανεβάσουμε τους φακέλους με τις φωτογραφίες μας στη μνήμη του. Αυτό μπορεί αν γίνει χειροκίνητα, μεταφέροντας δηλαδή το φάκελο με τις φωτογραφίες από το κινητό μας στο Raspberry Pi, μπορεί όμως να γίνει και αυτόματα, ενεργοποιώντας το συγχρονισμό στην εφαρμογή του Nextcloud στο Android. Ο δεύτερος τρόπος είναι φυσικά ο προτιμότερος, καθώς με τη βοήθεια του συγχρονισμού, είμαστε πάντα σίγουροι ότι όλες μας οι φωτογραφίες έχουν γίνει backup στο server μας!


Για να δούμε και να κατεβάσουμε τις φωτογραφίες σε οποιαδήποτε συσκευή, πρέπει να πάμε στη Συλλογή μέσα από το μενού του Nextcloud. Η μοναδική ταξινόμηση που μας προσφέρει είναι με αλφαβητική σειρά και ανά ημερομηνία, με το δεύτερο να είναι μάλλον προτιμότερο. Στην περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε λευκώματα, θα πρέπει να μεταφέρουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε σε έναν νέο φάκελο και να τον ονομάσουμε αναλόγως, για παράδειγμα "Χριστούγεννα 2031".

Είναι λοιπόν μία πολύ απλή λύση αποθήκευσης, χωρίς ιδιαίτερες λειτουργίες και είναι κρίμα να μην την εκμεταλλευτείς αν έχεις ήδη το δικό στου Nextcloud server. Αν όμως θέλεις κάτι που να μοιάζει στο Google Photos και να προσφέρει σχεδόν την ίδια εμπειρία, πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις το OwnPhotos!

Διαφήμιση

OwnPhotos: Ο κλώνος του Google Photos


Αν και το OwnPhotos είναι μία πολύ φρέσκια εφαρμογή και αυτό σημαίνει ότι έχει προς το παρόν τα προβληματάκια του, οι λειτουργίες του είναι εξαιρετικές! Αφού το εγκαταστήσουμε με τις επίσημες οδηγίες μέσω του Docker στο Raspberry Pi και ανεβάσουμε τις φωτογραφίες μας, θα δούμε αμέσως ότι πρόκειται ουσιαστικά για έναν κλώνο του Google Photos!


Μας προσφέρει ωραία τακτοποίηση ανά ημέρα και μας επιτρέπει να μαρκάρουμε τις αγαπημένες φωτογραφίες ή να κρύψουμε αυτές που δε θέλουμε να βλέπουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε άλμπουμ και να κάνουμε αναζήτηση ανά τοποθεσία, ανά πρόσωπο ή ανά κατηγορία. Τέλος μας προσφέρει στατιστικά στοιχεία, ενώ συγχρονίζει και με το Nextcloud, αν τυχόν το έχουμε στημένο και αυτό.


Το κακό με το OwnPhotos όμως είναι ότι δε διαθέτει ακόμη Android εφαρμογή, οπότε δεν υπάρχει τρόπος (ακόμη) για απ' ευθείας συγχρονισμό των φωτογραφιών μας.

Εν κατακλείδι


Όσο καλοφτιαγμένες και αν είναι οι υπηρεσίες της Google, η αναζήτησή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να βρούμε αξιόλογες υπηρεσίες για να τις αντικαταστήσουμε. Ειδικά η λύση του Nextcloud, την οποία έχουμε εδώ και έξι μήνες περίπου, είναι εξαιρετική καθώς μας επιτρέπει όπως είπαμε και στην αρχή, να αντικαταστήσουμε πολλές υπηρεσίες της Google ταυτόχρονα. Το OwnPhotos όμως μας αποδεικνύει πως αν θέλουμε το κάτι παραπάνω, μπορούμε και πάλι να βρούμε δωρεάν υπηρεσίες και εφαρμογές για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Έχουμε πλέον καλύψει όλες τις βασικές υπηρεσίες της Google, αλλά δεν τελειώσαμε ακόμη. Σειρά έχει να δούμε τις καλύτερες ρυθμίσεις για να αποφύγουμε την Google στο Android (γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε), ενώ θα δούμε επίσης και εναλλακτικές για τις καλύτερες συσκευές της όπως το Chromecast και το Google Home!

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter