Φεύγω από τη Google (μέρος 2) | Αντικαθιστούμε τον Chrome και την Αναζήτηση Google


Οι λόγοι για να φύγεις από τη Google είναι αρκετοί, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Στοιχειοθετήσαμε την προσπάθεια που θα κάνουμε για να βρούμε εναλλακτικές στο εισαγωγικό μας άρθρο και πλέον ήρθε η ώρα να δούμε ποιες είναι αυτές. Σήμερα ξεκινάμε με δύο από τις κυριότερες υπηρεσίες της εταιρίας, τον Chrome και το Google Search, οι οποίες αποτελούν στην ουσία την... πόρτα για να μπούμε στο internet.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα προϊόντα της Google είναι η Αναζήτηση, ο Chrome και το Android. Πρόκειται για τις τρεις υπηρεσίες που μαζεύουν ευκολότερα τα προσωπικά μας δεδομένα. Ο απώτερος σκοπός της Google όπως έχουμε πει, είναι να δημιουργήσει ένα προφίλ για όλους μας, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ενδιαφέροντά μας, την ηλικιακή ομάδα, τον τόπο στον οποίο ζούμε, τις επαφές μας και άλλα πολλά. Το προφίλ αυτό χρησιμοποιείται επίσημα για τη στόχευση διαφημίσεων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το θέμα είναι τι συμβαίνει "ανεπίσημα" και από όλα αυτά που έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας, έχουμε μια καλή εικόνα πλέον. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η χρησιμοποίηση δεδομένων στις ΗΠΑ για να βγει ο "σωστός" πρόεδρος.


DuckDuckGo αντί για Αναζήτηση Google


Η Αναζήτηση λοιπόν είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Google και ο λόγος είναι γιατί... γνωρίζει τις σκέψεις μας. Ξέρει δηλαδή ποιο smartphone θέλουμε να αγοράσουμε, αν μας ενδιαφέρει να μάθουμε περισσότερα για το Quantum theory ή αν είμαστε περίεργοι για το ποια κέρδισε το Next Top Model. Όλα αυτά γιατί απλά τα έχουμε αναζητήσει.

Το κακό με το Google Search είναι ότι κάνει καταπληκτικά τη δουλειά του! Ακόμη και αν πάμε στη μηχανή αναζήτησης της Yahoo ή του Bing, που ανήκουν επίσης σε τεράστιες εταιρίες, δε θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στις αναζητήσεις μας. Ο λόγος είναι γιατί οι άλλες μηχανές δεν διαθέτουν τον αλγόριθμο της Google και επίσης δε γνωρίζουν τόσα πολλά για εμάς. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα παιδευτούμε λιγάκι στην αρχή, αλλά αν θέλουμε μία ασφαλή μηχανή αναζήτησης που μας φέρνει αφιλτράριστα αποτελέσματα για αυτό που ζητάμε, τότε πρέπει να επιλέξουμε το DuckDuckGo.

Το DuckDuckGo είναι και αυτό μία μηχανή αναζήτησης, η οποία διαφέρει στο σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας από τις άλλες. Σκοπός της είναι να μας εξυπηρετεί χωρίς να νοιάζεται για την ταυτότητά μας. Δεν αποθηκεύει λοιπόν τις αναζητήσεις και το ιστορικό μας και δε μας ακολουθεί με tracker για να προσφέρει διαφημίσεις. Αναζητούμε αυτό που θέλουμε, παίρνουμε αγνά, αφιλτράριστα αποτελέσματα και κάνουμε τη δουλειά μας.

Εκτός από τα link, τις εικόνες, τα βίντεο και τις ειδήσεις, μας παρέχει πληθώρα ευκολιών όπως χρονόμετρο, αριθμομηχανή, ημερολόγιο, ενώ μας λέει και τον καιρό.





Μπορεί επίσης να μας εμφανίσει κοινωνικά προφίλ, κάρτες πληροφοριών και χαρτών, ενώ μας εξηγεί και την ετυμολογία διαφόρων λέξεων.




Τέλος μπορεί να δημιουργήσει για εμάς κωδικούς, να μας ενημερώσει αν ένα site δε λειτουργεί, αλλά και να επεκτείνει ένα link για να δούμε πού οδηγεί πριν το πατήσουμε!




Σημαντική σημείωση:
Τέλεια όλα αυτά, αλλά δυστυχώς είναι διαθέσιμα μόνο στα αγγλικά. Για να δούμε για παράδειγμα το χάρτη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να γράψουμε "map Θεσσαλονίκη".

Εδώ και ένα μήνα περίπου χρησιμοποιούμε "αποκλειστικά" το DuckDuckGo, για να δούμε αν είναι όντως μία βιώσιμη λύση. Αν και τα αποτελέσματα των αναζητήσεων διαφέρουν πολύ από αυτά της Google, στο 80% των περιπτώσεων βρήκαμε αυτό που θέλαμε στην πρώτη σελίδα. Για το υπόλοιπο 20% όμως, επιστρέψαμε στη Google, στην οποία βρήκαμε μεν αυτό που θέλαμε, αλλά με δυσκολία σε κάποιες περιπτώσεις. Μετά από τις πρώτες 15 μέρες πάντως συνηθίζεται η αλλαγή και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψεις στη Google, ειδικά αν βάλεις και το Dark theme του DuckDuckGo.

Για να το χρησιμοποιήσουμε λοιπόν στον browser του smartphone ή του υπολογιστή μας, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του, επιλέγουμε τις μηχανές αναζήτησης και ορίζουμε το DuckDuckGo ως προεπιλεγμένο.

Διαφήμιση

Firefox αντί για Google Chrome


Πάμε τώρα στον Chrome ο οποίος είναι το μέσο για να μπούμε στο internet και είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο για να στέλνει τα πάντα στη Google. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε login στο λογαριασμό μας και έτσι συλλέγει το ιστορικό, τους σελιδοδείκτες μας και τους κωδικούς όλων των site στα οποία κάνουμε login. Εξαιρετικά βολικές υπηρεσίες και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτές.

Το θέμα είναι ότι ο Chrome στέλνει δεδομένα στη Google, ακόμη και χωρίς να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας και ακόμη και όταν κάνουμε "Ανώνυμη περιήγηση"! Έχει πιαστεί επίσης πολλές φορές να κάνει login στο λογαριασμό μας, όταν εμείς προσπαθούμε να μπούμε απλά στο Gmail μας. Για όσους τέλος σκέφτονται να τον αντικαταστήσουν με τον ανοιχτού κώδικα Chromium, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και εκείνος επικοινωνεί με τη Google. Είναι σίγουρα μια καλύτερη πρόταση, αλλά δεν εξυπηρετεί το σκοπό μας σήμερα.


Οι εναλλακτικές που έχουμε λοιπόν είναι κυρίως ο Opera και ο Firefox (γιατί προφανώς δε θέλουμε να πάμε σε Safari και Edge). Αν και ο Opera είναι υπέρ πλήρης και σε κάποια σημεία καλύτερος από τον Firefox, επιλέξαμε τον δεύτερο. Ο λόγος είναι γιατί διαθέτει περισσότερα και καλύτερης ποιότητας add-on, οπότε θα βρούμε σίγουρα αυτό που χρειαζόμαστε, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση που τον χρειαζόμαστε, έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο Mozilla Foundation.

Ο Firefox λοιπόν μπορεί να κάνει όλα όσα και ο Chrome, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί λιγότερη RAM, δεν επιτρέπει στις διαφημίσεις να μας ακολουθούν σε όλο το ίντερνετ, ενώ διαθέτει μία πραγματικά "Ανώνυμη περιήγηση". Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι:

  • ο συγχρονισμός ανοιχτών καρτελών, σελιδοδεικτών και κωδικών σε όλες τις συσκευές μας,
  • ο αποκλεισμός tracker και cookie τρίτων υπηρεσιών και
  • ο αποκλεισμός χρήσης τοποθεσίας, μικροφώνου και κάμερας της συσκευής μας.


Είναι ελαφρώς πιο αργός από τον Chrome, κυρίως γιατί ο δεύτερος καταλαμβάνει σχεδόν όλη τη διαθέσιμη RAM στη συσκευή μας, δημιουργώντας άλλα προβλήματα. Δε σέρνεται όμως και φορτώνει γρηγορότερα τις σελίδες, γιατί κόβει πολλές από τις tracking υπηρεσίες που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Διαφήμιση

Εν κατακλείδι


Με δύο μικρές αλλά τρομερά σημαντικές αλλαγές, ξεκινήσαμε λοιπόν την αποχώρησή μας από τις υπηρεσίες της Google. Χωρίς την Αναζήτηση και τον Chrome μειώνεται δραστικά η συλλογή δεδομένων από τον γίγαντα της τεχνολογίας και το καλό είναι ότι είναι αρκετά βολικές οι εναλλακτικές τους.

Θα πάρουμε μία προς μία τις υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιούμε καθημερινά, για να δούμε κατά πόσον είναι εύκολο να τις αποφύγουμε. Το σκεπτικό όπως είπαμε είναι να μην πάμε σε extreme λύσεις που θα μας δυσκολέψουν και φυσικά να αποφύγουμε άλλες εταιρίες που ακολουθούν τις πρακτικές της Google.

Διαβάστε επίσης



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter