Φεύγω από την Google (μέρος 13) | Αντικαθιστούμε το Chromecast και το Android TV


Το πιο πετυχημένο hardware που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα η Google είναι χωρίς αμφιβολία το Chromecast. Για την τηλεόρασή μας η εταιρία μας προσφέρει επίσης και το Android TV, μία ειδική έκδοση του Android για TV-Box η οποία είναι "δεμένη" με τις υπηρεσίες της. Αν λοιπόν χρειάζεσαι ένα streamer ή ένα TV-Box και θέλεις παράλληλα να αποφύγεις την Google, ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;

Πριν ξεκινήσουμε ας δούμε τις διαφορές των δύο προϊόντων:

  • Το Chromecast είναι μία συσκευή που μας επιτρέπει να στείλουμε ήχο και εικόνα από το κινητό μας στην τηλεόραση, για να το απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη. Το μεγάλο του μειονέκτημα όμως είναι ότι υποστηρίζει μόνο τις εφαρμογές που περιλαμβάνουν το πρωτόκολλο "Google Cast", οι οποίες δυστυχώς δεν είναι πολλές. 
  • Το Android TV από την άλλη είναι ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για τηλεοράσεις, που διαθέτει τις λειτουργίες του Chromecast και επιπλέον μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε και τις εφαρμογές που μας αρέσουν. 


Και τα δύο είναι "δεμένα" με τις υπηρεσίες της Google, οι οποίες δεν είναι και τόσο εύκολο να απενεργοποιηθούν ή αν τις απενεργοποιήσουμε, θα χάσουμε μεγάλο μέρος της λειτουργικότητάς τους, οπότε θα πρέπει να τα αποφύγουμε.

Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το Fire TV Stick της Amazon, το οποίο όμως θα αποφύγουμε γιατί όπως δε θέλουμε να περνάνε τα δεδομένα μας από τους server της Google, έτσι δε θέλουμε να συμβαίνει το ίδιο με την Amazon. Επίσης δε θα χρησιμοποιήσουμε κανέναν από τους κινέζικους κλώνους σαν κι αυτόν, γιατί είναι πολύ πιθανό να στέλνουν τα δεδομένα μας σε κάποιον άγνωστο server, κάτι που συνηθίζεται με αυτά τα προϊόντα. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Διαφήμιση

Παίρνουμε ένα "ανεπίσημο" Android TV-Box


Θα αγοράσουμε ένα οποιοδήποτε "ανεπίσημο" Android TV-Box. Χρησιμοποιούμε τον όρο "ανεπίσημο" για να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να τρέχει Android TV (όπως το Mi Box S για παράδειγμα) αλλά την κλασική έκδοση του Android, η οποία επίσημα δεν υποστηρίζει τα TV-Box. Σε αυτό το TV-Box μπορούμε να μη ρυθμίσουμε ποτέ τον Google λογαριασμό μας και να απενεργοποιήσουμε τις εφαρμογές της που ενδεχομένως να έχει προεγκατεστημένες.

Μπορούμε λοιπόν να πάρουμε όποιο μας αρέσει ή όποιο σηκώνει η τσέπη μας και να εγκαταστήσουμε όλες τις εφαρμογές που θέλουμε, σε αντίθεση με το Android TV που χρειάζεται να κάνεις αλχημείες για να χρησιμοποιήσεις τις περισσότερες. Σε σύγκριση με το Chromecast, ένα Android TV-Box σου επιτρέπει επίσης:

  • να μπεις στο ίντερνετ με τον browser του,
  • να αποθηκεύσεις αρχεία στην ενσωματωμένη μνήμη του,
  • να το μετατρέψεις σε ολοκληρωμένο media center με το Kodi,
  • να το κάνεις κονσόλα παιχνιδιών με έναν emulator και ένα χειριστήριο και 
  • ένα σωρό πράγματα ακόμη...


Διαφήμιση

Μετατρέπουμε το TV-Box σε streamer με το LocalCast


Το νέο σου TV-Box δε διαθέτει το πρωτόκολλο "Google Cast", οπότε δεν μπορείς να stream-άρεις περιεχόμενο από το κινητό σου στην τηλεόραση. Εγκαθιστώντας όμως το LocalCast μπορείς να το μετατρέψεις σε κάτι καλύτερο από Chromecast!

Με τη βοήθεια του LocalCast μπορείς να στείλεις περιεχόμενο στην τηλεόρασή σου το οποίο είναι αποθηκευμένο τοπικά στο κινητό σου ή σε κάποιο δικό σου server (SMB, DLNA, UPnP) ή σε κάποια cloud υπηρεσία (Dropbox, Google Drive, Google Photos) ή ακόμα και σε κάποια σελίδα στο ίντερνετ! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το εγκαταστήσεις από το Play Store στο TV-Box σου και να επιλέξεις "Αποδέκτης" από το πλαϊνό μενού. Στη συνέχεια το εγκαθιστάς και στο κινητό σου και κάνεις αναζήτηση για "DLNA Renderers".



Με ένα "ανεπίσημο" Android TV-Box λοιπόν και με το LocalCast, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσεις ένα Chromecast ή ένα κουτί με Android TV. Αν έχεις τέλος στην κατοχή σου ένα Raspberry Pi, μπορείς να το μετατρέψεις σε streaming συσκευή με το RaspberryCast ή να κάνεις το ίδιο ένα Android TV-Box, φλασάροντας σε μία microSD κάρτα το Android.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter