Φεύγω από τη Google (μέρος 3) | Αντικαθιστούμε το Gmail με το ProtonMail και το Tutanota


Φεύγουμε λοιπόν από τη Google και το πρώτο βήμα αποδείχτηκε παιχνιδάκι! Αφού απαλλαγήκαμε από την Αναζήτηση Google και τον Chrome, χρησιμοποιώντας το ευχάριστα ακριβές DuckDuckGo και τον πάντα γνώριμο Firefox, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το έτερο μεγάλο "θηρίο" της Google. Το Gmail είναι μία καταπληκτική υπηρεσία και κατά τη γνώμη μας είναι η καλύτερη στον κόσμο, για αυτό λοιπόν το λόγο είναι πολύ δύσκολο να το αντικαταστήσουμε. Αν σε ενδιαφέρει όμως η προστασία των προσωπικών σου δεδομένων, αξίζει να κάνεις την προσπάθεια.

Γνωρίζαμε ότι η Google διαβάζει τα email μας. Το έχει παραδεχτεί και επίσημα. Κάναμε όμως μια μικρή έρευνα για να δούμε αν όλα είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας ή αν υπάρχει δόση αλήθειας σε όσα ακούγονται. Ενημερωθήκαμε λοιπόν για το PRISM project και τη συμμαχία Five Eyes που συνδέονται άμεσα με την υπόθεση και για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, είναι όλα αναρτημένα στη Wikipedia.

Ποια είναι λοιπόν η λύση για να κάνουμε ξανά τα email μας ένα προσωπικό δεδομένο που μόνο εμείς μπορούμε να διαβάσουμε; Η απάντηση είναι το "end-to-end encryption" δηλαδή η κρυπτογράφηση από τον αποστολέα μέχρι τον παραλήπτη. Σήμερα λοιπόν θα δούμε εναλλακτικές από το Gmail και τις υπόλοιπες υπηρεσίες μεγάλων εταιριών (Yahoo!, Microsoft, Apple), που μας προσφέρουν την αναγκαία κρυπτογράφηση. Δοκιμάσαμε διάφορες, τσεκάραμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και καταλήξαμε στο ProtonMail και το Tutanota.

Διαφήμιση

ProtonMail


Το ProtonMail είναι το πιο διαφημισμένο από αυτές τις υπηρεσίες. Αν δηλαδή ψάχνεις για πάροχο με βασικό γνώμονα την προστασία των δεδομένων σου, το ProtonMail είναι από τα πρώτα που θα βρεις μπροστά σου. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι η καλύτερη υπηρεσία από άποψη παροχών.

Αυτά που μας προσφέρει είναι τα εξής:

  • "Εnd-to-end encryption" με τα email που αποθηκεύονται στο server του να μην είναι διαθέσιμα προς ανάγνωση ούτε από την εταιρία ProtonMail. Ακόμη δηλαδή και αν ζητηθούν τα δεδομένα μας από μία υπηρεσία πληροφοριών, το μόνο που μπορεί να δώσει το ProtonMail, είναι κρυπτογραφημένα email.
  • Κρυπτογραφία ανοιχτού κώδικα, η οποία μας εγγυάται ότι δεν υπάρχουν τρύπες ασφαλείας κατά παραγγελία, που επιτρέπουν σε υπηρεσίες να παρακολουθούν τους server της εταιρίας.
  • Έχει έδρα στην Ελβετία η οποία είναι παραδοσιακά μία ουδέτερη χώρα. Το ειδικό καθεστώς της Ελβετίας που δημιουργήθηκε για τις τράπεζες και εγγυάται την ανωνυμία των καταθετών, βρίσκει στην περίπτωσή μας μία ευχάριστη εφαρμογή. Έτσι οι ίδιοι νόμοι που προστατεύουν τους καταθέτες, εφαρμόζονται και για τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Καμία αποθήκευση log αρχείων, με την οποία είμαστε σίγουροι ότι η ίδια η εταιρία δε γνωρίζει ούτε καν πότε και από πού κάνουμε login.

Όσο "ονειρική" και αν φαίνεται η υπηρεσία του ProtonMail, έχει και τους περιορισμούς της. Για παράδειγμα στη δωρεάν έκδοση μας προσφέρει μόλις 500MB αποθηκευτικού χώρου, ενώ μας επιτρέπει να στείλουμε 150 email ημερησίως. Μία μικρή αλλά εκνευριστική παράλειψη είναι επίσης στις επαφές, όπου αν τις ανεβάσεις στο δικό τους server (για να τις πάρεις από τη Google), αποθηκεύει μόνο τα email και όχι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Όλα λύνονται βέβαια αν αποκτήσουμε το πλήρες πακέτο του ProtonMail, το οποίο κοστίζει 48 ευρώ το χρόνο, αλλά ποιος θέλει να πληρώνει για να έχει email; Τη δουλειά μας πάντως την κάνει, ακόμη και στη δωρεάν έκδοση.


Tutanota


Πάμε τώρα στο Tutanota το οποίο είναι ο έτερος μεγάλος παίκτης στον τομέα του ασφαλούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαθέτει όλα όσα είπαμε για το ProtonMail, με τη διαφορά ότι η εταιρία βρίσκεται στο Ανόβερο, οπότε δικαιοδοσία έχει το γερμανικό δίκαιο σε περίπτωση που τεθεί θέμα ανοίγματος του λογαριασμού μας. Ακόμη και έτσι όμως, τα δεδομένα που θα δοθούν είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορεί κανείς να τα ανοίξει, παρά μόνο εμείς.

Το Tutanota μας προσφέρει 1GB αποθηκευτικού χώρου στο δωρεάν λογαριασμό, δεν έχει το ίδιο πρόβλημα με τις επαφές, σε σχέση με αυτό που είδαμε στο ProtonMail, ενώ δεν έχει επίσης αναζήτηση, κάτι που είναι βασικό σε ένα σύγχρονο λογαριασμό email. Είναι όμως πολύ φθηνότερο αν αποφασίσουμε κάποια μέρα να το αναβαθμίσουμε, με μόλις 12 ευρώ ετησίως!


Υπάρχει και τρίτη λύση


Υπάρχει και μία τρίτη λύση αλλά δεν είναι τόσο απλή. Μπορούμε να σηκώσουμε το δικό μας mail server, εγκαθιστώντας τα απαραίτητα σε ένα Raspberry Pi που έχουμε στο σπίτι μας και να απαλλαγούμε από όλους τους παρόχους. Τα προβλήματα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι:

  1. Θέλει αρκετή δουλειά για να το στήσεις.
  2. Θέλει πολλή δουλειά για να το κάνεις ασφαλές.
  3. Πολλές φορές τα email που στέλνουμε θα πηγαίνουν στο "Spam" φάκελο του παραλήπτη, γιατί ο server μας δεν είναι γνωστός στους άλλους server

Παρά τα προβλήματα όμως, αυτή είναι η απόλυτη λύση για να έχεις τα email και την προσωπική σου επικοινωνία στην κατοχή σου. Και επειδή μας τρώει το χεράκι, θα το δοκιμάσουμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα του Raspberry Pi.


Διαφήμιση

Και μία σημαντική διευκρίνιση


Επιλέγοντας μία από τις παραπάνω υπηρεσίες, δε σημαίνει ότι όλα μας τα email είναι αυτομάτως κρυπτογραφημένα. Μπορεί από τη μεριά μας η βάση δεδομένων να είναι, αλλά όταν στέλνουμε σε κάποιον φίλο μας στο Gmail, η Google μπορεί να το διαβάσει. Ο μόνος τρόπος για να έχεις αυτόματη κρυπτογράφηση, είναι να βρίσκονται και οι φίλοι σου στο ProtonMail ή το Tutanota!

Επειδή λοιπόν αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε όταν σβήσει ο ήλιος, υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος να έχουμε χειροκίνητη κρυπτογράφηση. Μπορούμε σε επιλεγμένα email να ορίσουμε έναν κωδικό, τον οποίο θα γνωρίζουμε εμείς και ο παραλήπτης του email. Όταν του το στείλουμε με το κείμενο και τα συνημμένα μας, αυτός θα λάβει ένα link, το οποίο αν πατήσει, θα μεταφερθεί στο server του ProtonMail ή του Tutanota, όπου θα χρειαστεί να βάλει τον κωδικό για να το ξεκλειδώσει και να το διαβάσει! Πολύ έξυπνο! Προφανώς όμως αυτή δεν είναι μία καθημερινή λύση, αλλά κάτι που πρέπει να χρησιμοποιούμε σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη.

Εν κατακλείδι


Η υπόθεση απαλλαγής από το Gmail είναι εύκολη, αλλά το θέμα της ιδιωτικότητας των email μας δεν είναι από ότι φαίνεται και για αυτό φταίνε οι μεγάλες εταιρίες, που έχουν τη μερίδα του λέοντος των χρηστών και δε χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση.

Όσοι αποφασίσουν την αλλαγή σε ProtonMail ή Tutanota, δε χρειάζεται να καταργήσουν αμέσως το Gmail τους. Μπορούν να το χρησιμοποιούν παράλληλα για κάποιους μήνες, μέχρι να δουν ότι όλοι οι συνομιλητές τους έχουν μεταφερθεί στο νέο email. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να το καταργήσουν ποτέ, αφού όλο και κάποια υπηρεσία της Google θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν, ενώ μπορούν να το έχουν και ως backup.

Δείτε επίσης



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter