Φεύγω από την Google (μέρος 7) | Αντικαθιστούμε το Play Store με το Aurora Store και το F-Droid


Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκύπτουν όταν αποφασίσουμε να βγάλουμε την Google από τη ζωή μας είναι "και τι θα γίνει με το Android;". Συγκεκριμένα, ακόμη και αν αντικαταστήσουμε τις υπηρεσίες της Google με άλλες εναλλακτικές, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά το Play Store για να κατεβάζουμε και να ενημερώνουμε τις εφαρμογές και τα παιχνίδια μας. Σήμερα θα δούμε πώς αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει εξίσου εύκολα αλλά και ανώνυμα με το Aurora Store και το F-Droid.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το Play Store, πέρα από το γεγονός ότι είναι προεγκατεστημένο σε όλες τις συσκευές, είναι γιατί οι εφαρμογές που περιλαμβάνει ελέγχονται τακτικά από την Google, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από ιούς. Αυτό που δίνουμε στην Google για αυτή τη δωρεάν υπηρεσία, είναι η καταχώρηση των συνηθειών μας στο προφίλ μας, μέσω των εφαρμογών που κατεβάζουμε, οι οποίες πηγαίνουν στη συνέχεια προς πώληση σε διαφημιστικές εταιρίες.

Αν για παράδειγμα παίζουμε πολλά παιχνίδια, η Google θα "πουλήσει" τα δεδομένα μας σε διαφημιστές που προωθούν παιχνίδια. Αν πάλι ψάχνουμε για να εγκαταστήσουμε εφαρμογές fitness, οι διαφημίσεις που θα αρχίσουμε να βλέπουμε θα αφορούν την αγορά αθλητικών ειδών. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αλλά για κάποιον που δε θέλει να δίνει τέτοιου είδους δεδομένα, η λύση του Aurora Store είναι εξαιρετική, ενώ για τους hardcore υποστηρικτές της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, το F-Droid είναι ακόμη καλύτερο.

Διαφήμιση

Το πλήρες και ασφαλές Aurora Store


Η ιδιαιτερότητα του Aurora Store σε σχέση με άλλα εναλλακτικά "καταστήματα" που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, είναι ότι χρησιμοποιεί τη ίδια βάση δεδομένων με το Play Store για να μας προσφέρει τις εφαρμογές του. Αυτό σημαίνει αφενός ότι μας παρέχει την ίδια ασφάλεια με την Google και αφετέρου, δεν περιλαμβάνει πειρατικές ή παραποιημένες εφαρμογές.

Η διαφορά τώρα με το Play Store είναι ότι μας επιτρέπει να συνδεθούμε σε αυτή τη βάση εφαρμογών και να κατεβάσουμε ότι θέλουμε ανώνυμα. Δε χρειάζεται δηλαδή να έχουμε καν λογαριασμό στην Google για να το χρησιμοποιήσουμε!


Εκτός από αυτό όμως, μας επιτρέπει να παρακάμψουμε και πολλούς από τους περιορισμούς του Play Store. Αν πάμε στις ρυθμίσεις του θα δούμε ότι μπορούμε αλλάξουμε την τοποθεσία μας, τη γλώσσα, αλλά και την ίδια τη συσκευή και αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπει να βρούμε και να κατεβάσουμε εφαρμογές που κανονικά δεν είναι διαθέσιμες για τη συσκευή μας. Μπορούμε για παράδειγμα να βρούμε εφαρμογές που είναι διαθέσιμες μόνο στις ΗΠΑ ή εφαρμογές που είναι συμβατές μόνο με tablet ή τηλεοράσεις!

Το Aurora Store όμως έχει και ένα κακό. Δε σου επιτρέπει να αγοράσεις εφαρμογές, αφού δε διαθέτει το αντίστοιχο API της Google. Για όσους όμως δεν αγοράζουν, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Το Aurora Store είναι διαθέσιμο μέσα από το F-Droid.


Διαφήμιση

Το ιδιαίτερο και "ευαίσθητο" F-Droid


Πάμε τώρα στο F-Droid το οποίο μπορούμε να προτείνουμε μόνο συμπληρωματικά. Ο λόγος είναι γιατί η γκάμα των εφαρμογών του είναι αρκετά μικρότερη, οπότε αν ψάχνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο, δε θα το βρεις. Για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει παιχνίδια ή μάλλον αυτά που διαθέτει δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο.

Η ιδιαιτερότητα όμως του F-Droid είναι ότι περιέχει κυρίως εφαρμογές FOSS (Free Open Source Software), οι περισσότερες από τις οποίες έχουν φτιαχτεί με βασικό γνώμονα την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Για αυτό και μόνο το λόγο, το F-Droid αξίζει και πρέπει να βρίσκεται στη συσκευή μας, αν ψάχνουμε τον τρόπο να αποφύγουμε την Google και όλους τους υπόλοιπους μεγάλους.


Το καλό με το F-Droid είναι ότι μας προσφέρει δωρεάν κάποιες εφαρμογές που στο Play Store θα τις βρούμε επί πληρωμή. Για παράδειγμα η πλήρης έκδοση των χαρτών OsmAnd που είδαμε τις προάλλες, κοστίζει 8,99 ευρώ στο Play Store, ενώ στο F-Droid είναι εντελώς δωρεάν! Και νόμιμα δωρεάν!

Το κακό τέλος με το F-Droid, πέρα από τον περιορισμένο αριθμό εφαρμογών που είπαμε πιο πάνω, είναι ότι φιλοξενείται σε server που δεν μπορούν να αντέξουν την κίνηση των χρηστών. Αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μην κατεβαίνουν με την πρώτη προσπάθεια οι ενημερώσεις των εφαρμογών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το κατέβασμα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Το F-Droid μπορούμε να το κατεβάσουμε από την επίσημη σελίδα του.


Εν κατακλείδι


Η Google συνηθίζει να μας αναγκάζει να συμφωνήσουμε στη συλλογή των δεδομένων μας, από υπηρεσίες στις οποίες αυτά δεν είναι εκ πρώτης όψεως απαραίτητα. Το Aurora Store είναι μία από τις εφαρμογές που μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία, χωρίς όμως να υποκύψουμε στη συλλογή των δεδομένων μας. Το ίδιο ισχύει και με άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το YouTube, το οποίο δεν μπορείς εννοείται να το βγάλεις από τη ζωή σου, μπορείς όμως να το χρησιμοποιήσεις με έναν τρόπο με τον οποίο θα αποφύγεις την Google. Αυτό είναι λοιπόν που θα δούμε και στο επόμενο άρθρο της σειράς.

Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;