Φεύγω από την Google (μέρος 5) | Αντικαθιστούμε τα Google Calendar / Tasks / Keep


Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε την Google από την ψηφιακή μας ζωή, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το ημερολόγιο, τις σημειώσεις και τη λίστα καθηκόντων μας. Οι τρεις αυτές κατηγορίες εξυπηρετούνται από το Ημερολόγιο Google, το Google Tasks και το Google Keep και είναι ενσωματωμένες στο Gmail. Αφού λοιπόν απαλλαγήκαμε από το τελευταίο, τώρα πρέπει να βρούμε ένα νέο "σπίτι" και για αυτές τις υπηρεσίες.


Ψάξαμε και δοκιμάσαμε αρκετές λύσεις και πραγματικά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για αυτές τις τρεις υπηρεσίες. Για παράδειγμα το Google Tasks μπορεί να αντικατασταθεί άνετα από το Wunderlist, ενώ το Google Keep από το Evernote ή το Simplenote. Αποφασίσαμε όμως να προτείνουμε δύο ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα μας εξυπηρετήσουν με ένα λογαριασμό και ένα γραφικό περιβάλλον, αποφεύγοντας φυσικά και τους άλλους "μεγάλους" παρόχους.

Η πρώτη υπηρεσία είναι το Timeblocks και απευθύνεται σε όσους θέλουν απλά να πάρουν τα δεδομένα τους από την Google και τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες, ανεβάζοντάς τα σε μία τρίτη υπηρεσία. Η δεύτερη είναι το Nextcloud και ταιριάζει σε αυτούς που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στα δεδομένα τους.


Διαφήμιση


Η "όλα σε ένα" λύση του Timeblocks για ευκολία στη μετάβαση


Το Timeblocks είναι κατά βάση ένα ημερολόγιο, το οποίο μας επιτρέπει να προσθέσουμε σημειώσεις και λίστες καθηκόντων ανά ημερομηνία. Μας προσφέρει τα πάντα μέσα από μία εφαρμογή, κάτι που το κάνει ακόμη πιο εύκολο στη χρήση από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Google.

Η βασική του λειτουργία λοιπόν είναι το ημερολόγιο, στο οποίο προσθέτουμε τα ραντεβού, τα γενέθλια των φίλων μας και τις υπενθυμίσεις μας. Αν για παράδειγμα θέλουμε να πάμε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να προσθέσουμε στο ημερολόγιο μία λίστα με τα ψώνια, με υπενθύμιση για την ώρα που θέλουμε να γίνει αυτό. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε οποιαδήποτε λίστα καθηκόντων (To-do) σε οποιαδήποτε μέρα. Τέλος μας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε και σημειώσεις (Memo), στις οποίες μπορούμε να επισυνάψουμε αρχεία ή φωτογραφίες.


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Timeblocks offline στην Android συσκευή μας, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε λογαριασμό σε αυτό. Έτσι τα ημερολόγιά μας γίνονται backup στο server του, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και μέσω υπολογιστή, κάνοντας login στην ιστοσελίδα του.

Το κακό είναι ότι πολλές από τις υπηρεσίες του είναι επί πληρωμή και μάλιστα με συνδρομή, αλλά τουλάχιστον τα βασικά που χρειαζόμαστε είναι διαθέσιμα.


Η τρομερή λύση του Nextcloud για απόλυτη ιδιωτικότητα


Για όσους τώρα παίρνουν στα σοβαρά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, η λύση του Nextcloud είναι εκπληκτική! Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, το οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή, με σκοπό το συγχρονισμό και διαμοιρασμό των προσωπικών μας αρχείων.

Εγκαθιστώντας λοιπόν το Nextcloud στο σταθερό μας υπολογιστή και χρησιμοποιώντας τις Android εφαρμογές του, μπορούμε κάθε φορά που μπαίνουμε στο σπίτι, να συγχρονίζονται σε αυτό τα ημερολόγια, οι λίστες καθηκόντων και οι σημειώσεις μας.



Αν θέλουμε να έχουμε αυτόματο backup και εκτός σπιτιού, μπορούμε να το εγκαταστήσουμε σε ένα Raspberry Pi, όπως έχουμε δείξει παλιότερα και να το βγάλουμε στο ίντερνετ, ανοίγοντας μία πόρτα στο router μας. Αν πάλι δε θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό σε κάποια υπηρεσία που προσφέρει προεγκατεστημένο το Nextcloud. Αντί δηλαδή να γραφτείς στο Dropbox για να ανεβάζεις απλά τα αρχεία σου, μπορείς να γραφτείς στο Spryservers και να συγχρονίζεις τα πάντα!

Ο συγχρονισμός του ημερολογίου από το Android στο Nextcloud γίνεται μέσω του DAVx5, και αν θέλουμε να αποφύγουμε και την εφαρμογή της Google, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικά απλό Simple Calendar. Για τις σημειώσεις χρησιμοποιούμε το Nextcloud Notes ή το Carnet, ενώ για τη λίστα καθηκόντων μας πολύ καλό είναι το Tasks. Για όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε πρώτα και την επίσημη εφαρμογή του Nextcloud.


Διαφήμιση


Εν κατακλείδι


Είναι ο τρίτος μήνας που έχουμε κάνει τη μετάβαση από τη Google σε άλλες υπηρεσίες (κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούμε το Nextcloud) και πέρα από το αρχικό ξεβόλεμα, ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γυρίσουμε πίσω. Όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στη μετάβαση και διαγράφουμε μία προς μία τις υπηρεσίες της, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αίσθημα ιδιωτικότητας που αποκομίζουμε. Αν έχετε παρόμοιες ανησυχίες δοκιμάστε το και δε θα το μετανιώσετε.

Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter