Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick


Το "brick" είναι μία λέξη που προκαλεί ανατριχίλα στους απανταχού ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών συσκευών και όχι άδικα καθώς είναι συνώνυμο του "dead". Καλό όμως είναι να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε αν το πάθουμε, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να σώσουμε τη συσκευή μας.

Τι είναι brick;

Brick για τους αγγλομαθείς σημαίνει τούβλο και είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που είναι πλέον άχρηστες. Ο όρος επινοήθηκε σε συζητήσεις σε forum και δε σημαίνει κάτι συγκεκριμένο όμως όταν λέμε ότι η συσκευή μας είναι τούβλο (brick) εννοούμε ότι η χρήση της είναι πλέον ισάξια της χρήσης ενός τούβλου, δηλαδή για να καθόμαστε πάνω της όταν θέλουμε να ξεκουραστούμε ή να τη βάζουμε να κρατάει την πόρτα ανοιχτή όταν φυσάει. Η πραγματική σημασία όμως του brick είναι η βλάβη σε software ή σε hardware η οποία όμως δε σημαίνει ότι είναι και ανεπανόρθωτη.

Τα είδη του brick

Το brick λοιπόν έρχεται σε δύο "πικρές γεύσεις" και αφορά το software ή το hardware.

Softbrick ονομάζουμε κάθε σφάλμα που αφορά το λογισμικό είτε είναι στο λειτουργικό σύστημα, τη recovery ή τον bootloader και δεν επιτρέπει στη συσκευή να εκκινήσει σωστά. Για παράδειγμα το bootloop θεωρείται softbrick αν και δεν το λέμε συχνά καθώς είναι πλέον εύκολο να διορθωθεί.

Hardbrick ονομάζουμε τις αστοχίες υλικού και στην περίπτωσή του δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αφορά προβληματικά ή καμμένα εξαρτήματα τα οποία χρειάζονται αντικατάσταση για να λειτουργήσει η συσκευή μας σωστά.

Με τα κατάλληλα εργαλεία λοιπόν το softbrick λύνεται αν το ψάξουμε λιγάκι περισσότερο, ενώ αν έχουμε την ατυχία να κάνουμε hardbrick στη συσκευή μας, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε άλλη.


Unbrick

Ο μόνος τρόπος για να αναγνωρίσουμε το είδος του brick είναι να παρατηρήσουμε τα συμπτώματα της συσκευής μας, ποτέ όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αν εκτελεί οποιαδήποτε λειτουργία, ακόμα και αν μας δείχνει μαύρη οθόνη, το πιθανότερο είναι να πάσχει από soft brick. Αν από την άλλη δεν ανάβει, δε φορτίζει και γενικότερα δεν αντιδρά μάλλον μιλάμε για hardbrick.

Στην περίπτωση του softbrick όπου ίσως να μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας, έχουν παρατηρηθεί οι παρακάτω περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε και τις προτεινόμενες λύσεις τους:
  • αν η συσκευή μας για οποιοδήποτε λόγο κατά την εκκίνηση δεν μπορεί να μπει στο Android σημαίνει ότι υπάρχει σφάλμα στο system partition. H λύση είναι να εγκαταστήσουμε μία ROM μέσω recovery κάνοντας πρώτα wipe
  • αν δεν μπορεί να μπει σε recovery mode, πάει να πει ότι ή έχουμε διαγράψει τα περιεχόμενα του recovery partition ή έχουμε εγκαταστήσει μία ακατάλληλη recovery εικόνα. Η λύση είναι να εγκαταστήσουμε τη σωστή recovery μέσω fastboot.
  • αν τελικά η συσκευή μας παρουσιάζει μαύρη οθόνη, πάει να πει ότι έχουμε διαγράψει τον bootloader. Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να την επαναφέρουμε αλλά όχι ακατόρθωτο. Υπάρχουν εργαλεία όπως το Νvlash για συσκευές με Nvidia Tegra επεξεργαστές, το Firekit για το Kindle Fire αλλά και η μέθοδος του USB Jig για τις συσκευές της Samsung, ενώ με λίγο ψάξιμο σίγουρα θα βρούμε και άλλα.

Brick και εγγύηση

Ας έρθουμε και στο μεγάλο θέμα της εγγύησης. Όπως είναι φυσικό αν η συσκευή μας είναι προβληματική, η εταιρία που μας την πούλησε θα πρέπει να την επισκευάσει ή να την αντικαταστήσει δωρεάν. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις hardbrick θα πρέπει να επιμένουμε σε αυτό μιας και πρόκειται για αστοχία υλικού, ασχέτως αν έχουμε κάνει root ή όχι. Το ότι έκανες root δε σημαίνει ότι φταις που κάηκε η μητρική σου.

Όσον αφορά το softbrick νομίζω ότι για το service της εταιρίας είναι απλή υπόθεση να επαναφέρει τη συσκευή μας, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να το κάνει δωρεάν. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και να μην κάνουμε φασαρίες (γνώμη).

Όπως και να έχει το brick είναι μια δύσκολη περίπτωση κυρίως για την ψυχολογία μας, για αυτό αν ποτέ σας συμβεί φερθείτε ψύχραιμα, παρατηρήστε τα συμπτώματα, ψάξτε για λύσεις στο ίντερνετ και τέλος επισκεφθείτε το κατάστημα που το αγοράσατε.

Σχόλια

  1. Mπράβο Χρήστο, πολύ κατατοπιστικό άρθρο.Όροι γνωστοί σε εμάς που τα <>.Έχω πάθει softbrick και το έχω διορθώσει με τον Aroma File Manager που έχεις παρουσιάσει!Και παραλίγο να πάθαινα και hardbrick αν επέμενα σε overclocking...Θα είχαν ενδιαφέρον νομίζω ανάλογες εμπειρίες φίλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παθαίνω softbrick μια φορά κάθε 2 εβδομάδες με αυτά που κάνω. Χαχαχα!

      Διαγραφή
  2. σε συσκευη που εχει σβησει,λογω του οτι η μπαταρια ειναι 0% και δεν αντιδρα ουτε οταν ειναι συνδεδεμενη στη πριζα,τι μπορει να κανει καποιος..?
    η μπαταρια δυστυχως δεν ειναι αποσπομενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η συσκευή είναι Samsung, το USB Jig ίσως να μπορούσε να φλασάρει όλα τα partition γιατί θα έδινε και ρεύμα μέσω USB.

      Διαγραφή
    2. Άντε ρε! Δοκίμασες να το βάλεις στην πρίζα και να πατήσεις για πολλή ώρα το Power; (κάτι μου λέει ότι την έχουμε ξανακάνει αυτή την κουβέντα)

      Διαγραφή
    3. οντως την εχουμε ξανακανει μονο που τωρα ειναι real-life situation :P τω εχω αφησει 3 και ωρες στη φορτιση χωρις να το πειραξω. βεβαια ο φορτιστης δεν εχει "ιχνος" θερμοτητας θα δοκιμασω το βραδυ

      Διαγραφή
  3. Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό από το άρθρο είναι ότι αν πρόκειται για hardbrick, ότι και να έχεις κάνει στο λογισμικό η εταιρία θα πρέπει να στο αντικαταστήσει / επισκευάσει δωρεάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επισης ενας ακομα τροπος να επαναφερουμε το κινητο μας απο softbrick, σε περιπτωση που δεν μπουταρει και ταυτοχρονα εχουμε σβησει την recovery, ειναι να του περασουμε την εργοστασιακη rom μεσω του αντιστοιχου προγραμματος που υποστηριζει το καθε κινητο π.χ. η Sony εχει το pc companion, η Samsung το Kies κτλ.
    Για τα Sony, ανοιγουμε το pc companion, συνδεουμε το κινητο μας, του λεμε να ψαξει για αναβαθμισεις και οταν τελειωσει την αναζητηση, ασχετως αν θα βρει κατι, εμεις παταμε το κουμπακι για επανεγκατασταση του λογισμικου.
    Το κινητο μας πλεον εχει την εργοστασιακη rom και ειναι ετοιμο να μπουταρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ έχω ένα sony xperia t το βάζω αλλά δεν βρίσκει ποτέ την σισκεβει ...έχει κλίση από πατάρια και δεν ανοιγη με τίποτα

      Διαγραφή
    2. Καταρχην βαλτο κανα 2ωρο στη φορτιση. Αν εχεις ξεκλειδωτο bootloader τα παραπανω δεν ισχυουν. Θα πρεπει να χρησιμοποιησεις το flashtool και να βρεις το αντιστοιχο firmware της συσκευης σου. Στη σελιδα του flashtool http://www.flashtool.net/index.php θα βρεις και τα δυο.

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστούμε Χρίστο για αυτά τα καταπληκτικά άρθρα. Σε παρακολουθώ από το Osarena να φανταστείς. Mέχρι και στο youtube με εκείνες τις καταπληκτικες εκπομπές με τον Salih. Άσχετο, αλλά θέλω να ρωτήσω αν θα ξαναβγάλεις εκείνον τον τύπο από το Παρίσι χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το Λέλο μιλάς; Χαχαχα, μορφή.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα ναιιιι, ο Λέλος. Δεν υπάρχεις. Μιλάμε τότε είχα πεθάνει στο γέλιο. Κανε μια χάρη. Αναδημοσιευσε το βίντεο για το κοινό σου!! Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μορφή!

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν τα βίντεο στο κανάλι στο YouTube αν θέλεις να τα δεις.

      Διαγραφή
    4. Χρήστο άφησα comment και στο OSArena, αλλά ήταν παλιά συζήτηση, οπότε ίσως θάφτηκε...: Υπάρχει περίπτωση να ξανακάνετε εκπομπές;;; Ο λαός απαιτεί OSArena στην TV!! (ή AndroidTV, ό,τι αποφασίσετε τελοσπάντων!!)

      Διαγραφή
    5. Ψήνομαι αλλά μόνος μου δεν μπορώ να το κάνω. Έχει γίνει η συζήτηση αλλά οι συνεργάτες δεν πείθονται δυστυχώς.

      Διαγραφή
    6. τι;!! δεν θέλει ο Πιπίλος;!! μα τι σνομπ... μάλλον ασχολείται με το "μηλαράκι" του (εννοώ συσκευή)... χα..
      ΟΚ, κατανοητό, ελπίζω να υπάρξει χρόνος και διάθεση και να μαζευτείτε κάποια στιγμή! (ή ψήσε και την Kallis :P )

      Διαγραφή
    7. Ο λαός απαιτεί Dr Android εκπομπή !!!

      Διαγραφή
  6. Χρηστό τα φώτα σου. Το πρώτο μου Softbrick!

    Μετά από ΟΤΑ αναβάθμιση ανοίγει στη recovery.
    Δοκίμασα να κάνω restore το nandroid backup αλλά δεν βλέπει την ext-card
    που την έχω αποθηκευμένη.

    Επομένη κίνηση ήταν να περάσω μετά από wipe την cm-10.1.2
    και φυσικά μετά τα gapps αλλά και πάλι μετά την επανεκκίνηση ανοίγει στη recovery.

    Δοκίμασα και με την μέθοδο KDZ να περάσω την τελευταία stock
    αλλά αντιμετώπισα πρόβλημα με κάποια προγράμματα στον Η/Υ.

    Είναι σοβαρή η περίπτωση μου Doc;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω να έχει πρόβλημα. Δοκίμασε να περάσεις μία ακόμα ROM μετά από Wipe και πες μου αν γίνεται με επιτυχία. Ποια συσκευή έχεις;

      Διαγραφή
  7. Η συσκευή είναι η LG L9 P760.
    Δοκίμασα αρκετά πράγματα δυο μέρες τώρα αλλά δεν τα κατάφερα.
    ROM πέρασα την cm-10.2 nightly και την PACman v23.0.0 αλλά το αποτέλεσμα ίδιο :(
    Έχεις να προτείνεις και κάποια άλλη;

    Από τα πολλά που διάβασα, κάποιος στο xda λέει ότι πρέπει να του περάσω μια stock ROM για να βγει
    από το Clockworkmod Recovery boot loop.
    Άλλος λέει:
    S/W update mode in JB is broken.
    To solve it you need to fastboot your phone and flash xloader and uboot from ICS.
    Διάβασα τόσα πολλά πάλι που έχω χάσει τη μπάλα και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες :(

    Από την άλλη το κακό είναι ότι έχω το nandroid backup στην external sdcard αλλά δεν την βλέπει.
    Αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να το μεταφέρω στην sdcard θα μπορούσα να το φλασάρω.

    Όταν επιλέγω restore from external sdcard μου βγάζει:
    Couldn't open directory.
    No files found.
    Μπορεί να γίνει κάποια ρύθμιση να την δεί;

    Στην sdcard βλέπω ότι έχει ακόμη όλους τους καταλόγους μου όπως titanium, voxer, viber και στο τέλος ένα – update.zip
    Τι είναι αυτό, μπορεί να γίνει κάτι αν το φλασάρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να φλασάρεις αυτό: http://www.doctorandroid.gr/2013/03/aroma-file-manager-bootloop.html

      και να μεταφέρεις τα backup σου από την εξωτερική, στην εσωτερική μνήμη για να κάνεις restore.

      Διαγραφή
  8. Πολύ καλό εργαλείο.
    Καθυστερεί όμως το αποτέλεσμα γιατί η εσωτερική ήταν γεμάτη απο ενα backup που πήρα καταλάθος χθές και μια ώρα περίπου τώρα με έχει στο Please Wait... όσο το σβήνει.
    Γιάτι χρειάζεται όμως τόσο πολύ χρόνο για να σβήσει 1GB;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είναι πολλά τα αρχεία και το read / write των μνημών στα κινητά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

      Διαγραφή
    2. Αν το έσβηνα από την recovery θα ήταν πιό γρήγορα;

      Διαγραφή
    3. Προβλέπω ξενύχτι μέχρι να μεταφέρει το 1.5GB του backup μου.
      Ακόμη σβήνει... 70-75' λεπτά τώρα.
      Θα αργήσουμε να μάθουμε αν θα ξυπνήσει από τη νάρκη :)
      Καλού-κακού το σύνδεσα στον φοστιστή γιατί δεν ξέρω την κατάσταση της μπαταρίας μετά από 48 ώρες χωρίς λειτουργικό.

      Διαγραφή
    4. Ωραίος. Στείλε μου email για τα υπόλοιπα, μη χαθούμε στα σχόλια εδώ πέρα.

      Διαγραφή
  9. Έγινε και το δικό μου xperia L hardbrick από αυτό τον οδηγό http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=45573975&postcount=30&nocache=1&z=7424171892926097 και είχα ξεκλείδωτο τον boootloader. Δεδομένου ότι το κινητό είχε την ταινία προστασίας (από το κουτί) το είχα λιγότερο απο ένα μήνα. Το έστειλα στον γερμανό και τους είπα πως έκλεισε και δεν ανοιγει και δεν το βλεπει το pc. Θα έχω επιτυχία λετε η θα το βρουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ψάξει κάποιος συγκεκριμένα για αυτό το πράγμα και η συσκευή λειτουργεί για να το εξακριβώσει, θα το βρει. Έχω όμως την εντύπωση ότι δε μπαίνουν τόσο βαθιά στις αντιπροσωπείες.

      Διαγραφή
  10. Δεν λειτουργεί και δεν αναγνωρίζεται από το pc σε καμία περίπτωση. Θα το είχα επαναφέρει με flashtool άρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πήγα να περάσω μια ρομ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το αρχείο για να εγκαταστήσω την νέα ρομ
    E:can't mount /sdcart/
    το κινητό δεν ανοίγει αλλά μπορώ να μπω σε recovery.
    μάλλον έσβησα κάτι που δεν έπρεπε.πως στο καλό θα μπορέσω να βάλω νέα ρομ αφου δεν μπορεί αν συνδεθεί ούτε στο pc ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να την αλλάξεις τη recovery μέσω ADB. Δες αυτό:

      http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=44260249&postcount=998

      Διαγραφή
  12. Μια βοηθεια λιγο....εχω αυτο το κινητο Hauwei u8650 και κολλησε και δεν ανοιγει...μονο την εναρξη οθονης δειχνει (αυτο που δειχνει παντα οταν ανοιγει) αλλα κολλαει και δειχνει ξανα και ξανα μονο αυτο? Το πηγαινω συνηθως στο Γερμανο και το κανει αλλα ειναι κλειστα τωρα και ειναι μεγαλη αναγκη να το φτιαξω...εχετε καμια ιδεα? :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις, μπες σε recovery mode (συνήθως power + volume down) και επέλεξε wipe data / factory reset (θα διαγραφούν τα δεδομένα σου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα σε huawei p6 ευρωπαικο δοκιμασα (αναθεμα την ωρα και την στιγμη να βαλω την B118CN) η οποια ειναι της Κινας αλλα απο την Huawei!!!Την εχουν βαλει και αλλα παιδια .. αλλα σε πολυ μικρο ποσοστο συμβαινει. Εφοσον εκανα απλα αναβαθμιση και τιποτα παρανομο μπορουν να βρουν πατημα να μου πουν δεν το φτιαχνουμε? Η διαδικασια ξεκινησε ελεγε σε ολα τα αρχεια οκ με το ρομποτακι του ανδροιδ και την στιγμη που λεει restarting εκλεισε και δεν ξανα ανοιξε ποτε οτι και αν εκανα... ουτε φορτιση ουτε τιποτα πληρως νεκρο .Εχασα το κινητακι μου? το εχω μονο 1 μηνα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα. Πήγαινέ το για service και το πολύ πολύ αν σου που κανένα εξωφρενικό ποσό, μην το φτιάχνεις. Πάντως δε νομίζω να είναι "πεθαμένο" το τηλέφωνο.

      Διαγραφή
    2. Αρα αν εχω εγγυηση υφισταται το ενδεχομενο να μου ζητησουν να πληρωσω? ποιο το νοημα

      Διαγραφή
    3. Όχι. Αλλά μπορεί να βρουν κάτι που ακυρώνει την εγγύηση.

      Διαγραφή
    4. "Iδιαίτερα σε περιπτώσεις hardbrick θα πρέπει να επιμένουμε σε αυτό μιας και πρόκειται για αστοχία υλικού, ασχέτως αν έχουμε κάνει root ή όχι. Το ότι έκανες root δε σημαίνει ότι φταις που κάηκε η μητρική σου." Μα γραφεις οτι ασχετως με το root εφοσον δεν περασα custom rom και περασα δικια τους θα το αντικαταστησουν συμφωνα με τα λεγομενα σου

      Διαγραφή
  15. Εκπέμπω SOS. Έχω το Sony Soon. Το τάιμινγκ δυστυχώς, λόγω φόρτου εργασίας δεν το πρόλαβα. Πάνω που ήμουν έτοιμη να αλλάξω συσκευή και ήμουν στη φάση για μεταφορά επαφών, έπαθα τα εξής ωραια:
    1. χαλαει το touch screen
    2. η οθόνη αν έκλεινα το πορτάκι έμενε φωτισμένη, με αποτέλεσμα να τρώει όλη την μπαταρία. Έτσι, το είχα μονίμως ανοικτό.
    3. Σταματάει να ακούγεται το ηχείο, έτσι το έβαζα ανοικτή ακρόαση ή hands free.
    4. Πριν λίγο, η οθόνη μαύρισε.. Πλέον δεν ξέρω σε τι φάση είναι.. Προφανώς ζητά pin..
    Είχα προλάβει να αποθηκεύσω τις επαφές αλλά είναι .dbk κάτι τέτοιο και δεν μπορώ να τις επεξεργαστώ.
    Όταν το συνδέω στον υπολογιστή το βλέπει ως USB και βλέπω κανονικότατα όλα τα αρχεία και της κάρτας και της συσκευής.

    Πως μπορώ να τραβήξω τις επαφές μου; πάνω από σύγκριση τις συσκευές έγινε. Σε μια δυο μέρες θα είχα καινούργια συσκευή!

    Έχετε κάποια ιδέα για το τι συνέβη και αν διορθώνεται έστω και στιγμιαια; όπως στιγμιαία είναι τα λάθη, δεν υπάρχει και στιγμιαία επανορθωδη; :) έτσι κι αλλιώς πάει για ανακύκλωση...
    2.μετα από δύο εβδομάδες σε αυτήν την κατάσταση, το ηχείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφεις Ξένια είναι πανωλεθρία! Αν δεν μπορείς από το PC Companion, τότε δεν ξέρω αν γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χρήστο. Το πως αισθάνομαι το καταλαβαίνεις. Το ότι δεν φρόντισα πιο νωρίς, παρόλα τα καμπανάκια.. καλά να πάθω. Έχω όμως μια αμυδρη.. τολμώ να πω και σοβαρή ελπίδα.. γιατί πιθανολογω ότι απλά δεν κάνει επαφή το συρρομενο πορτάκι. Απλά για μένα ασφαλώς. Και αυτό γιατί όταν το ανοίγω, φωτίζεται το πληκτρολόγιο. Έτσι, μάντεψα ότι ζητά πιν, το έβαλα στα τυφλά και άκουσα τον ήχο της ενεργοποίησης. Άρα, αν η συσκευή δουλέψει ως USB , τη στιγμή που έχω ήδη δει αρχεία τηλεφώνου και κάρτας, θεωρώ ότι θα δω και επαφές, όταν θα το συνδέσω στον υπολογιστή με το companion. Έτσι κι αλλιώς αύριο έχει επίσκεψη στον Γερμανό και με το φλασακι που είχα αποθηκεύσει τις επαφές ως .dbk.... Εννοείται ότι δεν έχει κανένα νόημα για service. Αύριο ελπίζω να έχω καλά νέα. Αλλιώς, θα κάνω την κλασική ερώτηση όταν με καλουν . Ποιος εισαι; και ανοικτό κάλεσμά μέσω κοινωνικών δικτύων να μου στείλουν το τηλέφωνο τους σε π.μ. :p

      Διαγραφή
    3. Με αυτό το πρόγραμμα θα κάνεις τη δουλειά σου. Θα αποκτήσεις τα αρχεία σου ξανά.

      Διαγραφή
  16. Με αυτό το πρόγραμμα θα κάνεις τη δουλειά σου. Θα αποκτήσεις τα αρχεία σου ξανά: http://www.fjsoft.at/en/downloads.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτό το πρόγραμμα δεν μου έκανε δουλειά.Τώρα ίσως λειτουργήσει σε εσένα Ξένια.

      Διαγραφή
  17. Παίδες καλημέρα.
    Σας ευχαριστώ όλους για τη συνδρομή.
    ΑΓΑΠΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!
    Πριν λοιπόν κάνω οτιδήποτε από αυτά που μου προτείνατε και πριν φθάσω στον Γερμανό... έκανα κάτι άλλο. Συνέδεσα το τηλέφωνο στον υπολογιστή.
    Είχα ήδη, κατεβάσει ένα pc companion...
    Και αφού το εξερεύνησα καλά... και αναβαθμισμένο λόγω της προϊστορικής πια συσκευής που διαθέτω...Μετέφερα τις επαφές με google σε μια άλλη συσκυεή (μάπα γενικώς... η Σαμμυ με απογοήτευσε σε αυτήν την Galaxy Fit), ωστόσο έκανα τη δουλειά μου. Μπήκα στο ίντερνετ (αφου άλλαξα τις κάρτες στις δύο συσκευές, έχω μια εφεδρική what's up) και πλέον όλες οι επαφές βρίσκονται στο Fit. Μάζεψε βέβαια σαβούρα... από διπλοεγγραφές κ.λπ αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Καλύτερα να πετάς, παρά να μην έχεις να πάρεις...!!! Σας ευχαριστώ και πάλι!
    Καιρός πιά, να πάρω το επόμενο android κινητό μου.
    Χαίρομαι που σας γνώρισα μέσα από ένα τέτοιο πρόβλημα που μάλλον δεν ήταν brick!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερα!Εχω το zte blade και δεν ανοιγη το κινιτο.Εχω android 2.2 και κολαει εκει που λεει το ονομα android.Και αφου κολιση εκει ξανααρχιζει απο την αρχη παλι απο εκει απο το ονομα που λεει android!Θελω να με βοιθισης για να με πεις πως να το κανω αυτο που λες με το ''σφάλμα στο system partition''Ευχαριστω αν μπορεσεις να με βοιθισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε νίκο για αρχή πρόσπαθησε να πεις στην recovery mode και επειτα να κανεις restore(οτι αρχεια εχεις θα τα χασεις,Αν δεν θελεις να τα χασεις κανε πρωτα backup αν δεν σε νοιαζει προχωρα)νομίζω οτι είναι HOME+VOLUME UP+POWER BUTTON
      αν δεν κατάλαβες πήγαινε εδώ http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2163493
      όπου φέρεται αν είναι για ZTE BLADE.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα έχω ένα θέμα στο κινητό τελευταία μου έπεσε και έσπασε η οθόνη φυσικά λειτουργεί κανονικά βλέπω καθαρά αλλά εδώ και μέρες ενώ έχω μπαταρία και το κλείσω δεν ανοίγει χρειάζεται ρεύμα και αναγκαστικά το βάζω στον φορτιστή άλλαξα μπαταρία αλλά και πάλι το ίδιο δεν έχω καταλάβει τι φταίει help

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει χαλάσει η μίζα δηλαδή και θέλει καλώδια για να πάρει μπροστά. Χαχαχαχα.

      Αφού σου έπεσε κιόλας φίλε μου ίσως κάτι να έχει γίνει εσωτερικά. Εσύ μπορείς να δοκιμάσεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων ή και αλλαγή ROM για να είσαι σίγουρος ότι δε φταιει το λογισμικό.

      Διαγραφή
  20. ενω ανοιγει κανονικα το κινητο δεν μπαινει στο λογισμικο android και κολλαει στο σημειο τις εκκίνησης με τα γραμματα.....παρακαλω βοηθήστε με....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην boot screen κολλησε

      Διαγραφή
    2. παρεπηπτοντως καλησπερα

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχα. Καλησπέρα φίλε. Λοιπόν, πρέπει να μπεις σε recovery mode και να κάνεις Wipe ή να εγκαταστήσεις ξανά τη ROM σου.

      Διαγραφή
    4. εκανα root αλλα το rom manager δεν υποστηριζε το μοντελο του κινητου μ ( samsung galaxy ace ) και προσπαθησα να βαλω εγω απο το ιντερνετ αλλα με το που ξανα εκανα reboot κολλησε στο boot screen.....εχω τηο εργοστασιακο recover οποτε πως να κανω wipe????

      Διαγραφή
    5. και δευτερον πως μπορω να ξανα ξκαταστησω ξανα την rom μ

      Διαγραφή
    6. Νομίζω ότι και η εργοστασιακή έχει την επιλογή. Για το εργοστασιακό firmware δες αυτό:

      http://www.doctorandroid.gr/2013/11/unroot-downgrade-bootloop-official.html

      Διαγραφή
  21. καλησπερα, εχω το sony xperia p LT22i , ενω το φορτιζα πηγα να το ανοιξω να δω τα email μου γιατι μου αναβοσβηνε το ledακι και δεν ανοιγε. ( εβγαλα τη micro sim να κανει επανεκκινηση γιατι η μπαταρια δεν ειναι αποσπομενη και δεν εγινε τιποτα) τι μπορω να κανω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατα πατημενο το power+volume up και μολις νιωσεις τη δονηση μια φορα (μετα απο 5sec περιπου) θα κανει reboot. Αν το κρατησεις παραπανω (περιπου 15sec) και κανει 3 δονησεις κλεινει.

      Διαγραφή
  22. Ωραιο αρθρο!! Βοηθεια τα τραγουδια τα κατεβαζω απο μια εφαρμογη και μενουν στις λειψεις τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατέβασε έναν file.explorer και διέγραψε τα από το φάκελο Downloads.

      Διαγραφή
  23. exw to xperia p... to thl mia mera esvise 3afnika paw na to ani3w kai den fenontan kala h othonh htan les kai eixe kaei den fenontan toso 3ekathara... dokimasa thn epanekinish kai den doulepse katholou meta h othonh. an kai to thl otan fortizei anavi to fotaki pou exei kai litourgouse kai h donish.. twra h donish den litourgei kai dokimazw thn epanekinish kai kanonika na ani3w thn siskevh kai tipota... mia voithia parakalw....!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη εδώ μιλάμε για ολική καταστροφή έτσι όπως τα περιγράφεις. Λοιπόν, αν όταν το ανοίγεις σου εμφανίζει κάτι όπως π.χ. το animation, ίσως μπορείς να το σώσεις αλλάζοντας ROM ή κάνοντας επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

      Αν δεν εμφανίζει τίποτα, στείλτο στο σέρβις.

      Διαγραφή
  24. kalispera

    exo sony E kai ekleise apo mpataria kai tora den anoigei .. ti na kano ? kai den exo kai tin apodeiji gia tin eggiisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανδρέα βγάλε τη μπαταρία για λίγα λεπτά, βάλτο στην πρίζα για κανένα μισάωρο και πάτα το power για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα και πες μου τι έγινε.

      Διαγραφή
  25. γεια σας εχω το samsung note 1 εκει που ολα ηταν καλα εσβησε και δεν ανοιγει με τιποτα εβαλα και δευτερη μπαταρια και παλι τιποτα το βαζω στον φορτιστη και ζεστενεται αλλα δεν ανοιγει με τιποτα μηπως μπορειται να μου πειτε τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να κρατήσεις το Power περισσότερα από 15 δεύτερα ή να μπεις σε recovery mode.

      Διαγραφή
    2. δοκιμασα το power χρηστο και τιποτα οταν λες recovery mode ποια πληκτρα παταω?

      Διαγραφή
    3. Νομίζω Volume down + Home + Power.

      Διαγραφή
    4. Ειναι νεκρο φιλε τιποτα δεν γινεται τι μπορει να ειναι;

      Διαγραφή
    5. Ενδέχεται και καμμένη πλακέτα. Στείλτο καλύτερα σε ένα κατάστημα για σέρβις να είσαι σίγουρος.

      Διαγραφή
  26. καλημερα
    το τηλεφωνο μου εκει που δουλευε εκλεισε και δεν ανοιγει με τιποτα .
    μαυρη οθονη .hard reset den πετυχε.ειναι 2 εβδομαδων.
    καποια ιδεα.οταν φορτιζει αναβει το λαμπακι αλλα οχι η οθονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα.
    Έχω πρόβλημα με ένα κινητό Sony Xperia T LT30p που που αγόρασα τον Μάρτιο, πριν έξι μήνες. Χθες ξαφνικά, χωρίς να έχει πέσει κάπου ή να έχει βραχεί, άρχισε να κάνει επανεκκινήσεις και στο τέλος έσβησε και δεν ανοίγει πλέον. Το φόρτισα κανονικά αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Δεν ανάβει καν το λαμπάκι φόρτισης και όταν πατάω το power δεν λειτουργεί ούτε η δόνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται να έχει σοβαρό θέμα, επειδή όμως είναι πολύ καινούριο, είναι κρίμα να κάνεις χακιες και να χάσεις την εγγύηση. Βουρ στην αντιπροσωπεία λοιπόν για επισκευή.

      Διαγραφή
  28. καλησπερα...εχω παθει κατι με το κινητο μου και μου εχουν σπασει τα νευρα/...εχει κλεισει τελειως και δεν κανει τιποτα....το βαζω να φορτισει και μου δειχνει μονο το εικονιδιο της μπαταριας χωρις ομως αυτο να κανει τιποτα....παταω το power και παλι τιποτα προσπαθω να βρω και μεσα στο ιντερνετ καμια λυση,αλλα ολα τα βιντεακια μιλανε μονο για αναβαθμιση...το κινητο μου ειναι το samsung galaxy s2...αν ειναι ευκολο στειλε μου την απαντηση στο email μου[email protected] ευχαριστω πολυ και πιστευω να με βοηθησεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Όταν σου εμφανίζει την εικόνα της μπαταρίας, πάτα με δύναμη και για περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα το Power. Δε φαίνεται να είναι πρόβλημα λογισμικού γιατί δε φτάνεις ποτέ να φορτώσεις το λειτουργικό, άρα η αναβάθμιση δε θα σε βοηθήσει. Τσέκαρε μήπως σου έχει χαλάσει το Power button επίσης.

      Διαγραφή
  29. Εχω το ainol tablet κολλησε στο android και δε ανοιγει τι μπορω να κανω για να το επαναφερω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λύσεις είναι δύο:

      Μπαίνεις σε recovery mode και επιλέγεις wipe data / factory reset ή εγκαθιστάς ξανά το λειτουργικό. Και στις δύο περιπτώσεις θα χάσεις τα δεδομένα σου.

      Διαγραφή
  30. καλησπερα εχω το samsung galaxy ace 2 τις προαλλες ειχε κολλησει 2 φορες δεν μπορουσα να πατησω κανενα πληκτρο και εβγαλα την μπαταρια για να ξεκολλησει μου το εκανε 2 φορες μετα ενω λειτουργησε μ το ξανακανε κ ανοιγε μεχρι εκει που ελεγε ποιο κινητο ειναι μετα απο λιγο κολλαγε παλι οταν ηταν προσ το τελοσ της η μπαταρια κ το εβαλα να το φορτισω μετα απο λιγο εκλεισε κ δεν ξανα ανοιξε ποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει είτε να μπεις σε recovery mode και να κάνεις wipe data / factory reset, είτε να εγκαταστήσεις ξανά το firmware.

      Διαγραφή
  31. καλησπερα μολις εκανα αυτο που μου ειπες και το μονο που κανει ειναι να μου δειχνει το σημα samsung galaxy s2...και δεν κανει τιποτα αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε επανεγκατάσταση του firmware Kies ή μέσω Odin.

      Διαγραφή
  32. καλησπερα...προσπαθω να το κανω μεσο odin,αλλα δεν ξερω ποια rom να διαλεξω για το κινητο μου....εχω μπερδευτει...και σε ποια εκδοση να κανω την αναβαθμιση?αν εχεις καποια link για να κατεβασω και να με βοηθησεις...σε ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπερα εχω το mls royal IQ9806. Μετα απο αναβαθμιση που εκανε ενα προγραμμα της Mls εκανε επανεκκινηση και ειχε κολλησει στο λογοτυπο της Mls και δεν ανοιγε. Εκανα factory reset παλι το ιδιο. Το service της mls λογω της καταστασης ειναι κλειστο. Επισης λογω της καταστασης το χρειαζομαι οσο ποτε αλλοτε. Εψαξα να βρω ρομ για να την περασω μονος μου. Μετα απο ψαξιμο βρηκα ρομ για το δικο μου μοντελο σε ενα φορουμ και εκανα εγκατασταση με το flashtools. Aφου ολοκληρωθηκε δεν μου εβγαλε καποιο σφαλμα και ηταν επιτυχεις πηγα να ανοιξω το ταμπλετ και δεν ανοιγε βαζω τον φορτιστη και δεν εχει εχει καποια ενδειξη το μονο που κανει ειναι οταν το συνδεω στον υπολογιστη ακουγεται ο ηχος οτι συνδεω και ξεσυνδεω την συσκευη και στη διαχειριση συσκευων την αναγνωριζει. Υπαρχει καποιος τροπος να το επαναφερω μονος μου η αν υπαρχει καποιο μαγαζι που να κανει τετοια δουλεια?
    Ευχαριστω για εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter