Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick


Το "brick" είναι μία λέξη που προκαλεί ανατριχίλα στους απανταχού ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών συσκευών και όχι άδικα καθώς είναι συνώνυμο του "dead". Καλό όμως είναι να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε αν το πάθουμε, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να σώσουμε τη συσκευή μας.

Τι είναι brick;

Brick για τους αγγλομαθείς σημαίνει τούβλο και είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που είναι πλέον άχρηστες. Ο όρος επινοήθηκε σε συζητήσεις σε forum και δε σημαίνει κάτι συγκεκριμένο όμως όταν λέμε ότι η συσκευή μας είναι τούβλο (brick) εννοούμε ότι η χρήση της είναι πλέον ισάξια της χρήσης ενός τούβλου, δηλαδή για να καθόμαστε πάνω της όταν θέλουμε να ξεκουραστούμε ή να τη βάζουμε να κρατάει την πόρτα ανοιχτή όταν φυσάει. Η πραγματική σημασία όμως του brick είναι η βλάβη σε software ή σε hardware η οποία όμως δε σημαίνει ότι είναι και ανεπανόρθωτη.

Τα είδη του brick

Το brick λοιπόν έρχεται σε δύο "πικρές γεύσεις" και αφορά το software ή το hardware.

Softbrick ονομάζουμε κάθε σφάλμα που αφορά το λογισμικό είτε είναι στο λειτουργικό σύστημα, τη recovery ή τον bootloader και δεν επιτρέπει στη συσκευή να εκκινήσει σωστά. Για παράδειγμα το bootloop θεωρείται softbrick αν και δεν το λέμε συχνά καθώς είναι πλέον εύκολο να διορθωθεί.

Hardbrick ονομάζουμε τις αστοχίες υλικού και στην περίπτωσή του δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αφορά προβληματικά ή καμμένα εξαρτήματα τα οποία χρειάζονται αντικατάσταση για να λειτουργήσει η συσκευή μας σωστά.

Με τα κατάλληλα εργαλεία λοιπόν το softbrick λύνεται αν το ψάξουμε λιγάκι περισσότερο, ενώ αν έχουμε την ατυχία να κάνουμε hardbrick στη συσκευή μας, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε άλλη.


Unbrick

Ο μόνος τρόπος για να αναγνωρίσουμε το είδος του brick είναι να παρατηρήσουμε τα συμπτώματα της συσκευής μας, ποτέ όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αν εκτελεί οποιαδήποτε λειτουργία, ακόμα και αν μας δείχνει μαύρη οθόνη, το πιθανότερο είναι να πάσχει από soft brick. Αν από την άλλη δεν ανάβει, δε φορτίζει και γενικότερα δεν αντιδρά μάλλον μιλάμε για hardbrick.

Στην περίπτωση του softbrick όπου ίσως να μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας, έχουν παρατηρηθεί οι παρακάτω περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε και τις προτεινόμενες λύσεις τους:
  • αν η συσκευή μας για οποιοδήποτε λόγο κατά την εκκίνηση δεν μπορεί να μπει στο Android σημαίνει ότι υπάρχει σφάλμα στο system partition. H λύση είναι να εγκαταστήσουμε μία ROM μέσω recovery κάνοντας πρώτα wipe
  • αν δεν μπορεί να μπει σε recovery mode, πάει να πει ότι ή έχουμε διαγράψει τα περιεχόμενα του recovery partition ή έχουμε εγκαταστήσει μία ακατάλληλη recovery εικόνα. Η λύση είναι να εγκαταστήσουμε τη σωστή recovery μέσω fastboot.
  • αν τελικά η συσκευή μας παρουσιάζει μαύρη οθόνη, πάει να πει ότι έχουμε διαγράψει τον bootloader. Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να την επαναφέρουμε αλλά όχι ακατόρθωτο. Υπάρχουν εργαλεία όπως το Νvlash για συσκευές με Nvidia Tegra επεξεργαστές, το Firekit για το Kindle Fire αλλά και η μέθοδος του USB Jig για τις συσκευές της Samsung, ενώ με λίγο ψάξιμο σίγουρα θα βρούμε και άλλα.

Brick και εγγύηση

Ας έρθουμε και στο μεγάλο θέμα της εγγύησης. Όπως είναι φυσικό αν η συσκευή μας είναι προβληματική, η εταιρία που μας την πούλησε θα πρέπει να την επισκευάσει ή να την αντικαταστήσει δωρεάν. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις hardbrick θα πρέπει να επιμένουμε σε αυτό μιας και πρόκειται για αστοχία υλικού, ασχέτως αν έχουμε κάνει root ή όχι. Το ότι έκανες root δε σημαίνει ότι φταις που κάηκε η μητρική σου.

Όσον αφορά το softbrick νομίζω ότι για το service της εταιρίας είναι απλή υπόθεση να επαναφέρει τη συσκευή μας, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να το κάνει δωρεάν. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και να μην κάνουμε φασαρίες (γνώμη).

Όπως και να έχει το brick είναι μια δύσκολη περίπτωση κυρίως για την ψυχολογία μας, για αυτό αν ποτέ σας συμβεί φερθείτε ψύχραιμα, παρατηρήστε τα συμπτώματα, ψάξτε για λύσεις στο ίντερνετ και τέλος επισκεφθείτε το κατάστημα που το αγοράσατε.

90 στο: "Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick"