Διαγράψτε το Facebook | Χάρισε έμμεσα στο Donald Trump τα στοιχεία 50 εκατομμυρίων λογαριασμών για να κερδίσει τις εκλογές!


Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το Facebook, το Google και άλλες εταιρίες του ίντερνετ μας παρακολουθούν και πουλάνε τα προσωπικά μας δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν σε σκοπούς που δεν αναφέρονται στους όρους χρήσης τους. Αν δεν είστε από αυτούς τους... "συνωμοσιολόγους", μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το Facebook έδωσε έμμεσα τα στοιχεία 50 εκατομμυρίων λογαριασμών για την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump!

Το πρόβλημα όπως θα διαβάσετε και παρακάτω δεν είναι ότι για παράδειγμα κάποιοι χάκερ μπήκαν στη βάση δεδομένων του Facebook και έκλεψαν τα στοιχεία των χρηστών του, αλλά ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν "νόμιμα" ή τουλάχιστον σε συμμόρφωση με τους όρους χρήσης του Facebook, τους οποίους φυσικά κανείς μας δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει από αυτό είναι αν άλλες εταιρίες έχουν και αυτές πρόσβαση στα δεδομένα μας και απλά δεν το έχουμε μάθει ακόμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ιστορία

Η Cambridge Analytica είναι μία εταιρία ανάλυσης δεδομένων, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία διαφημίσεων που βασίζονται στη συμπεριφορά μας. Μαζεύει λοιπόν τα δεδομένα μας και με την ανάλυσή τους μπορεί να προβλέψει για παράδειγμα τι θα ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει εξειδικευμένες καμπάνιες, οι οποίες έχουν ως σκοπό να μας αλλάξουν γνώμη ή να μας πείσουν για κάτι που δεν πιστεύουμε.

Σύμφωνα με τους New York Times η εταιρία δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο έπρεπε να κάνεις login μέσω Facebook για να το συμπληρώσεις. Διανεμήθηκε από έναν καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge για "ερευνητικούς" σκοπούς, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας στην Cambridge Analytica. Το ερωτηματολόγιο αυτό συμπληρώθηκε από 270.000 άτομα, επειδή όμως είχε ως προϋπόθεση το login μέσω Facebook, τα στοιχεία που αποθηκεύτηκαν δεν ήταν μόνο αυτών των χρηστών, αλλά και των φίλων τους! Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν στα χέρια της εταιρίας τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών, κάτι που όπως είπαμε δεν έγινε παράνομα, καθώς επιτρέπεται από τους όρους χρήσης του Facebook!

Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν ειδικές διαφημίσεις για την προεκλογική καμπάνια του Donald Trump, με αποτέλεσμα την εκλογή του σε πρόεδρο των ΗΠΑ.


Ο ρόλος του Facebook

Το Facebook δεν είναι ένα κοινωνικό δίκτυο αλλά μια διαφημιστική εταιρία. Είναι έτσι δομημένο για να μας προκαλεί να μοιραστούμε όλο και περισσότερα δεδομένα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για διαφημιστικούς σκοπούς. Μας προσφέρει "δωρεάν" τις υπηρεσίες του γιατί στην πραγματικότητα το πληρώνουμε με τα δεδομένα που ανεβάζουμε σε αυτό. Εκμεταλλεύεται λοιπόν όλο τον όγκο των δεδομένων και υπόσχεται σε άλλες εταιρίες, ότι αν διαφημιστούν εκεί το αποτέλεσμα θα είναι στοχευμένο και σίγουρα πετυχημένο.

Καλώς ή κακώς χρησιμοποιώντας το Facebook συμφωνούμε να το "πληρώνουμε" με τα δεδομένα μας και εφόσον το αναφέρουν οι όροι χρήσης, αυτά τα δεδομένα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει και μάλιστα νόμιμα. Αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι ότι τα δικά μας δεδομένα επηρεάζονται επίσης από τις επιλογές των φίλων μας, αλλά και από όλες τις εφαρμογές στις οποίες κάνουμε login μέσω Facebook.

Αυτό είναι το ανεπίτρεπτο της όλης υπόθεσης και είναι κάτι που ξεγυμνώνει τους όρους χρήσης του Facebook και κάθε άλλου κοινωνικού δικτύου που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Μπορεί σήμερα το Facebook να "ζητάει τα ρέστα", δηλώνοντας ότι δεν είχε γνώση επί του θέματος, αλλά η Cambridge Analytica δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να χρησιμοποιήσει προς όφελός της τους όρους χρήσης του. Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια που χρησιμοποιεί ο πλανήτης το FB, τα δεδομένα μας μπορεί να έχουν μοιραστεί σε δεκάδες εταιρίες και κυβερνήσεις, χωρίς καν να το γνωρίζουμε.


Αλλάξτε ρυθμίσεις ή διαγράψτε το Facebook

Και ερχόμαστε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε. Η σίγουρη λύση, αυτή δηλαδή που αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου, έρχεται από τον δημιουργό του WhatsApp, της εφαρμογής chat που ανήκει στο Facebook τα τελευταία χρόνια:

Διαγράψτε το λογαριασμό σας στο Facebook

Κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος που έχει δει και από μέσα πώς λειτουργούν τα πράγματα. Επειδή όμως δε γίνεται εύκολα κάτι τέτοιο, πρέπει όλοι μας να ανοίξουμε άμεσα τις ρυθμίσεις του προφίλ μας και να κάνουμε προσεκτικές επιλογές στο τι μοιραζόμαστε. Πρέπει επίσης να ρίχνουμε μια ματιά κάθε χρόνο σε ποιες εφαρμογές έχουμε κάνει login μέσω Facebook και να τις αποκλείουμε από την πρόσβαση αν δεν τις χρησιμοποιούμε πλέον, ενώ καλό είναι να περιορίσουμε και τα περιττά "like" γιατί και αυτά μετράνε στη δημιουργία του ψυχολογικού μας προφίλ.


Το πόρισμα

Εννοείται ότι ακόμη και μετά από αυτό το σκάνδαλο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ούτε στη λειτουργία του Facebook, αλλά ούτε και στον τρόπο που το χρησιμοποιούν οι πολλοί. Το άρθρο γράφεται για όσους ήθελαν λίγο "σπρώξιμο" για να το πάρουν απόφαση και να το βγάλουν από τη ζωή τους, όπως έκανα εγώ προσωπικά πριν πολλά χρόνια. Μια χαρά είμαι, ζω και βασιλεύω χωρίς FB!

Εννοείται επίσης ότι δεν είναι αυτή η μόνη περίπτωση που μας έχει απασχολήσει. Είδαμε πρόσφατα πώς πιάστηκε η Google να παρακολουθεί την τοποθεσία μας, ενώ προτείναμε και τους αντίστοιχους τρόπους για να μειώσουμε τη δική της επιρροή στα δεδομένα μας. Όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν στη δική μας συμπεριφορά και στο πώς χρησιμοποιούμε αυτές τις "δωρεάν" υπηρεσίες του ίντερνετ. Σε αυτό το σημείο είναι καλό να θυμίσουμε ότι...

...αν μια υπηρεσία μας προσφέρεται δωρεάν, τότε το προϊόν είμαστε εμείς.

Σημείωση:
Παρακολουθήστε το θέμα στο hashtag #deletefacebook στο Twitter


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter