H Google μας παρακολουθεί αλλά αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα


Όσο εξυπηρετική και αν είναι στην καθημερινότητά μας, η τεχνολογία έχει και τη σκοτεινή της πλευρά. Δε χρειάζεται να είσαι συνωμοσιολόγος για να καταλάβεις ότι όσο περισσότερα δεδομένα μοιράζεσαι, τόσο πιο πολύ γεμίζει το "ψηφιακό σου προφίλ" στους server της υπηρεσίας, το οποίο η εταιρία χρησιμοποιεί για να βγάλει χρήματα. Η Google το απέδειξε για άλλη μια φορά, αφού για όλο το 2017 συνέλεγε δεδομένα τοποθεσίας από το κινητό μας, είτε το θέλαμε είτε όχι.

Για τη Google η οποία είναι κυρίως μια διαφημιστική εταιρία, τα δεδομένα μας έχουν ανεκτίμητη αξία. Βλέποντας τι μας αρέσει, μπορεί να μας... πουλήσει σε διαφημιστικές εταιρίες για να βγάλει χρήματα και αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί να έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας. Όταν λοιπόν πηγαίνεις στις ρυθμίσεις τοποθεσίας στη συσκευή σου και τις απενεργοποιείς, δηλώνεις ξεκάθαρα ότι δε θέλεις να τη μοιράζεσαι με κανέναν.

Η Google μας παρακολουθεί;

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι από τον Ιανουάριο του 2017, οι συσκευές μας έστελναν στη Google τη διεύθυνση των κοντινών πύργων τηλεπικοινωνίας, προδίδοντας ουσιαστικά την τοποθεσίας μας, ακόμη και αν είχαμε απενεργοποιήσει την αντίστοιχη επιλογή. Σύμφωνα με τη Google τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα για τη γρήγορη παραλαβή μηνυμάτων και στην πράξη είναι κρυπτογραφημένα και δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από την εταιρία.

Πιο συγκεκριμένη η υπηρεσία στην οποία οφείλεται αυτή η... παρακολούθηση είναι το Firebase Cloud Messaging Service, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά, με την Google να μας ενημερώνει ότι θα σταματήσει τη συλλογή των δεδομένων στο τέλος του Νοέμβρη. Δε χρειάζεται δηλαδή να κάνουμε τίποτα για να προστατευτούμε, αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί άμεσα μόνο του.

Διαφήμιση
ΔιαφήμισηΗ άγνοια στην οποία ζούμε όλοι μας

Αυτή είναι άλλη μια σταγόνα στον ωκεανό της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, τον οποίο ζούμε καθημερινά και μάλιστα δεν είναι καν η χειρότερη. Ξεχάσαμε τις αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις ελληνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών στο παρελθόν ή το ελεύθερο που έχει η αμερικανική CIA για να παρακολουθεί τους πάντες; Το χειρότερο όμως είναι η δική μας άγνοια και το πως δίνουμε τα δεδομένα μας οικειοθελώς.

Το ξέρατε για παράδειγμα ότι σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζουμε στο Facebook, δίνουμε άθελά μας το μοντέλο της συσκευής και την τοποθεσία μας; Αυτό δεν είναι συλλογή δεδομένων τοποθεσίας; Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι αποφεύγοντας τις υπηρεσίες της Google, το Facebook ή ακόμα και την αγορά smartphone, είναι προστατευμένοι. Ούτε αυτό ισχύει αφού όσοι μας έχουν απλά προσθέσει σαν επαφή στο κινητό τους και χρησιμοποιούν το Facebook, έχουν ήδη δώσει όσα στοιχεία διαθέτουν για εμάς σε αυτό.  

Η συζήτηση είναι τεράστια και έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι εταιρίες αυτές σπρώχνουν συνεχώς τα όρια του τι θεωρείται "προσωπικά δεδομένα". Αυτό που θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι στις υπηρεσίες που μας προσφέρονται δωρεάν, τα δεδομένα μας χρησιμοποιούνται με σκοπό το κέρδος και...

...αν μια υπηρεσία μας προσφέρεται δωρεάν, τότε το προϊόν είμαστε εμείς.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Android | Κανε οποιοδήποτε smartphone να φορτίζει ασύρματα!

Android | Είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα φετινό μεσαίο smartphone παρά μία παλιά ναυαρχίδα

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Android | Δε λαμβάνεις αναβαθμίσεις στη συσκευή σου; Μπορεί να φταίει η Wind!

3D Printing | Δημιουργούμε μοναδικά φωτιστικά εκτυπώνοντας τις φωτογραφίες μας σε 3D!

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;