Huawei Ascend G750 review: Ένα πλήρες οκταπύρηνο phablet σε προσιτή τιμή


Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων ξεκίνησε με τις λεγόμενες "παντόφλες", είκοσι χρόνια μετά και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, επιστρέφουμε και πάλι στις "παντόφλες" με τον εξευγενισμένο όρο "phablet". Η διαφορά με την παλιά εποχή ήταν ότι η οθόνη υπήρχε στο κινητό σου μόνο για να σου δείχνει τί πληκτρολογείς, ενώ σήμερα χρειαζόμαστε τις μεγάλες οθόνες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο browsing, το gaming και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που μας προσφέρουν τα smartphone.

Η κατηγορία των phablet δημιουργήθηκε για να μας προσφέρει το λεγόμενο 2 σε 1. Με μία συσκευή μπορούμε να έχουμε τη φορητότητα ενός smartphone, ενώ παράλληλα και την άνεση ενός tablet και το Huawei Ascend G750 είναι μία συσκευή που θέλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την κατηγορία. Φυσικά έχει τα ατού αλλά και τα ψεγάδια του τα οποία θα δούμε ευθύς αμέσως για να καλύψουμε όλες τις απορίες του υποψήφιου αγοραστή.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος MediaTek MTK6592 @ 1.7GHz
  • GPU: Mali 450MP4 (700MHz)
  • RAM: 2GB
  • Μνήμη: 8GB (microSD)
  • Οθόνη: LCD IPS 5.5 ιντσών @ 1280 × 720p
  • Κάμερα: Πίσω 13MP ΒSI με LED flash και δυνατότητα Βurst Mode και εγγραφής Full HD video / Μπροστά 5 MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, GPS, Bluetooth, FM radio, dualSIM, microUSB
  • Μπαταρία: 3000mAh
  • Διαστάσεις: 149.5×77.4×8.9mm - 162gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.2.2 Jelly Bean (Emotion UI 2.0)

Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά νομίζω ότι ο οκταπύρηνος επεξεργαστής και τα 2GB της RAM αποτελούν εγγύηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος. Τα 8GB του αποθηκευτικού χώρου (στην πράξη 5.5GB) είναι ελάχιστα για μία συσκευή που αντικαθιστά το smartphone και το tablet μας αλλά τουλάχιστον υπάρχει ενσωματωμένος επιλογέας για να εγκαθιστούμε τις εφαρμογές απευθείας στην κάρτα microSD, ενώ ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε ένα partition και έχουμε πει πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Η ανάλυση της οθόνης είναι μικρή για να λέμε την αλήθεια για μία συσκευή 5.5 ιντσών αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι μεγάλη υπερβολή να έχουμε τόσο μικρές συσκευές με 1080p οθόνες. Πάντως η οθόνη δεν κουράζει το μάτι και σε αυτό βοηθάει η μειωμένη, σε σχέση με άλλες συσκευές, μέγιστη φωτεινότητα η οποία σε συνθήκες εξωτερικού χώρου με πολύ ήλιο ίσως να μην είναι ευδιάκριτη.

Τέλος όσον αφορά τη συνδεσιμότητα παίρνει άριστα καθώς είναι δίκαρτο ενώ διαθέτει και ραδιόφωνο για τις δύσκολες ώρες μοναξιάς. Μοναδική έλλειψη το NFC το οποίο προς το παρόν δεν έχει κάποιες στάνταρ χρήσεις στην καθημερινότητά μας, άρα δε θα μας λείψει.


Εμφάνιση & ποιότητα

Εμφανισιακά το G750 θυμίζει πάρα πολύ το Samsung Galaxy Note 3 κάνοντας σαφές ότι ανήκει στην κατηγορία του και ότι ήρθε για να το ανταγωνιστεί. Ιδιαίτερα η πλάτη του η οποία έχει τη γνωστή πλέον επικάλυψη δερματίνης, αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό αλλά δυστυχώς δεν έχει να δώσει κάτι νέο σχεδιαστικά σε σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αυτό δε σημαίνει ότι η Huawei δεν μπορεί να κατασκευάσει όμορφα τηλέφωνα και το έχουμε δει με το Ascend P7, αλλά μάλλον ο σκοπός ήταν να να μοιάζει περισσότερο με ένα φθηνό Note 3.

Η ποιότητα των υλικών είναι η κλασική ποιότητα ενός κοινού πλαστικού τηλεφώνου, το οποίο αν σου πέσει από τα χέρια πιθανότατα δε θα σωθεί αλλά ποιο τηλέφωνο σώζεται στις μέρες μας από πτώσεις. Με ξενέρωσε πολύ το πίσω κάλυμμα το οποίο είναι πάρα πολύ λεπτό και στο ενδεχόμενο μιας πτώσης δεν ξέρω αν μπορεί να προστατέψει το περιεχόμενο αλλά αυτό το είδαμε και στο πανάκριβο στην εποχή του Galaxy S4 (και το είχαμε σχολιάσει επίσης).

Δικαιολογούμε όμως αυτές τις εκπτώσεις καθώς το σκεπτικό του κατασκευαστή ήταν να μας δώσει ένα όσο πιο φθηνό phablet γίνεται και τα κατάφερε.





Android 4.2.2 & Emotion UI 2.0

Το λογισμικό του G750 νομίζω ότι είναι το καλύτερό του χαρακτηριστικό. Αν και στην έκδοση 4.2.2 του Android, για την οποία δύσκολα θα δούμε αναβάθμιση από τη Huawei, η παραμετροποίηση του Emotion UI 2.0 είναι πολύ καλή και μπορεί να μας προσφέρει ολική out of the box εμπειρία. Ο launcher δε διαθέτει συρτάρι εφαρμογών και έτσι τα εικονίδια βρίσκονται χύμα στις επιφάνειές του αλλά είναι τόσο όμορφα που δύσκολα θα ενοχλήσουν. Στα θετικά του επίσης οι προεγκατεστημένες εφαρμογές οι οποίες δεν είναι πολλές με τις περισσότερες να είναι και πολύ χρήσιμες.

Όσον αφορά το λογισμικό κρατάμε επίσης το "Απλό" στυλ στην επιφάνεια εργασίας με το οποίο μπορεί ο κάθε άσχετος με τα smartphone να τη χρησιμοποιήσει με ευκολία, την "Εξοικονόμηση ενέργειας" με τις έξυπνες ειδοποιήσεις για ενεργοβόρες εφαρμογές και τη "Διαχείριση δικαιωμάτων" για να πάρουμε στα χέρια μας την ασφάλεια της συσκευής από εφαρμογές με... περίεργες άδειες.

Τέλος η κατηγορία "Έξυπνη βοήθεια" στις ρυθμίσεις, περιλαμβάνει τις ιδιαίτερα χρήσιμες "Διεπαφή χρήστη One Hand" και "Λειτουργία Glove" με την πρώτη να είναι must για το μέγεθος οθόνης της συσκευής.



Κάμερα

Με τη φωτογραφία δεν ασχολήθηκα ποτέ προσωπικά και έτσι η γνώμη μου περιορίζεται σε αυτή του απλού χρήστη. Ως απλός χρήστης λοιπόν βρήκα την εφαρμογή της ιδιαίτερα "γεμάτη" και σε συνδυασμό με τα 13MP και το LED flash οι φωτογραφίες μας θα είναι πάντα όμορφες και καθαρές. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα του πλήκτρου και στη λήψη της φωτογραφίας κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σπαστικό, ενώ η μπροστινή κάμερα των 5MP είναι υπεραρκετή για selfies (συχαίνομαι τον όρο) και για υψηλής ανάλυσης βιντεοκλήσεις.

Μερικά δείγματα (πλήρες μέγεθος):




Επιδόσεις & Αυτονομία

Έχουμε ξαναπεί ότι τα benchmark δε λένε τίποτα σε σχέση με την πραγματική χρήση αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα παράδοξο. Στις περισσότερες μετρήσεις το G750 έφτανε κοντά στο τετραπύρηνο Nexus 7 2013 αλλά στην καθημερινότητα φαίνεται πολύ γρηγορότερο, ιδιαίτερα στο browsing. Ένα επίσης παράδοξο στοιχείο είναι ότι στο 3D Mark αναφερόταν ως Huawei Honor 3X G750, μια συσκευή που είναι ολόιδια με το Ascend με τη μοναδική διαφορά ότι διαθέτει 16GB αποθηκευτικού χώρου.

Πάμε τέλος και στη μπαταρία η οποία είναι άπλετη. Κρατάει άνετα μία ολόκληρη ημέρα σε σχετικά βαριά χρήση, ενώ σε λογικά πλαίσια μπορεί να μας βγάλει και δύο μέρες συνεχόμενες.



Τελικό συμπέρασμα

Το G750 λοιπόν είναι μία συσκευή που δημιουργήθηκε για να μας φέρει τα phablet σε τιμές κάτω των 300 ευρώ και το καταφέρνει θαυμάσια. Παρά τη μειωμένη ποιότητα των υλικών η Huawei πετάει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή επάνω για να μας πείσει για τις επιδόσεις του και σε συνδυασμό με τις δύο πολύ καλές κάμερες διαμορφώνει μία συσκευή για όλα τα γούστα. Το λογισμικό έχει σωστές προσθήκες και όχι περιττές εφαρμογές αλλά η έκδοση 4.2.2 του Android ίσως είναι απογοητευτική για πολλούς. Η μειωμένη ανάλυση της οθόνης θεωρείται αναγκαία για τη συγκράτηση της τιμής αλλά δεν είναι κακή, ενώ το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ο αποθηκευτικός χώρος των 8GB.

Όσοι θέλετε ένα δυνατό phablet δε χρειάζεται να πλέον να δώσετε ένα σκασμό λεφτά στη Samsung (Note 3), ενώ όσοι σκέφτεστε ότι η Huawei είναι κινέζικη εταιρία και μπορείτε να αγοράσετε παρόμοιες συσκευές από το ίντερνετ, έχετε υπόψη σας ότι με τη Huawei αγοράζετε και δύο χρόνια εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπείας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Θα το βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα Wind και Public στην τιμή των 299 ευρώ.

Σχόλια

  1. Να ρωτησω μια αδιάκριτη ερώτηση; με πιο κινητο τραβάς το βίντεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου αδιάκριτη φίλε μου. Είναι το Meizu MX3 και θα είναι το επόμενο review.

      Διαγραφή
    2. πφφφφ!! spoiler alert! :) keep going ντόκτορα!

      Διαγραφή
  2. Xρήστο για μια ακόμη φορά έδειξες πώς πρέπει να γίνεται η παρουσίαση μιας συσκευής, μπράβο σου! Όσο για το Meizu συντόμευσέ το σε παρακαλώ, πιστεύω θα ενδιαφέρει αρκετούς ως αγορά και περιμένω την αξιολόγησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Κώστα, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει. Θα τα πούμε όλα στα review και τα καλά και τα άσχημα.

      Όσο για το Meizu το έχω ήδη δύο μήνες και είναι σε γενικές γραμμές ένα πολύ καλό τηλέφωνο. Θα το δούμε σύντομα.

      Διαγραφή
  3. μάλλον το note 3 neo ανταγωνίζεται που είναι στην ίδια τιμή αλλά ποιότητα samsung ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το έχω δει ακόμα το video όποτε σχολιαζω για το κείμενο το οποίο ήταν πληρεστατο όπως πάντα! Αν κάποια στιγμή φύγω από note 2 πρός αυτό θα κινηθώ αν δεν πάρω κάποιο στις 6 ιντσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια καλή επιλογή ειδικά για εσένα που έχεις συνηθίσει τα μεγάλα κινητά και δε θες να ξοδέψεις πολλά.

      Διαγραφή
  5. Ομορφα..Ωραια δουλεια Χρηστο..Ο διαγωνισμος που ειπες ποτε θα ανεβει( ειναι οτι πρεπει για τον πατερα μου αυτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα βγει και θα διαρκέσει 10 μέρες όπως πάντα.

      Διαγραφή
  6. Χρηστο καλησπερα και συγχαρητηρια για την εκτενη παρουσιαση!Μολις την ειδα την αλλη μερα πηγα και το πηρα.
    Θα μπορουσες σε παρακαλω να μου πεις αν υπαρχουν καποιες εφαρμογες που να ρυθμιζουν την αυτοματη φωτεινοτητα στο πιο δυνατο αφου η υπαρχουσα ειναι εξαιρετικα χαμηλη και αλλη μια που να ενισχυει τον χαμηλο ηχο του κινητου παρα το dts;
    Κατα τ αλλα το κινητο οντως ειναι παρα πολυ καλο για τα χρηματα του και το συνιστω ανεπιφυλακτα!
    Σ ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για τον ήχο εγώ σε όλα τα κινητά μου βάζω αυτό https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.podlanica&hl=el. Αυξάνει την ένταση αλλά πρέπει να κάνεις τις ρυθμίσεις του και το equalizer στο τέρμα όπου ίσως παραμορφώνει λίγο εξαρτάται και από το ηχείο σου. Με δικιά σου ευθύνη βέβαια η δοκιμή γιατί αν είναι από τα φτηνά Κινέζικα το ηχείο δεν ξέρουμε την αντοχή του.

      Διαγραφή
    2. Υποτίθεται ότι η αυτόματη φωτεινότητα δε σε πάει επίτηδες στο πιο δυνατό για να εξοικονομήσει ενέργεια. Δοκίμασε όμως το Lux. Είναι νομίζω αυτό που χρειάζεσαι:

      http://www.doctorandroid.gr/2014/07/lux-auto-brightness.html

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστω παρα πολυ!Η φωτεινοτητα τα σπαει τωρα μ αυτη την εφαρμογη και το αυτοματο ειναι οπως θα επρεπε!Επιτελους δεν μου βγαινουν τα ματια...
    Να εισαι παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter