Xiaomi Mijia Smart Shoes review | Ένα μέτριο fitness tracker σε ένα πολύ ποιοτικό παπούτσι


Η Xiaomi έχει ήδη ένα σωρό αθλητικά παρελκόμενα στη φαρέτρα της, με το Mi Band 2 να είναι το γνωστότερο, λόγω της σχέσης τιμής και ποιότητας κατασκευής. Μας έχει συνηθίσει όμως στις πολλές εναλλακτικές του ίδιου προϊόντος, δίνοντας στους φαν της περισσότερες επιλογές από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Με αυτό το γνώμονα δημιουργήθηκαν και τα έξυπνα παπούτσια της, τα οποία δοκιμάσαμε για μερικές εβδομάδες και είναι στην ουσία ένας fitness tracker σε μορφή παπουτσιού.

Η μόδα σήμερα προστάζει fintess band στο χέρι και τρέξιμο στους δρόμους για να γίνεις fit! Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι κόψεις τα πιτόγυρα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Γιατί λοιπόν να μην τα συνδυάσεις αγοράζοντας ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, το οποίο θα μετράει και τις επιδόσεις σου! Όλες οι μεγάλες αθλητικές εταιρίες έχουν τέτοιου είδους μοντέλα, αλλά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό για την τσέπη του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

Προσανατολιστήκαμε λοιπόν σε μια τεχνολογική εταιρία, η οποία γνωρίζουμε ότι συνδυάζει την καλή ποιότητα με το χαμηλό κόστος, το θέμα όμως είναι αν μια τέτοιου είδους εταιρία μπορεί να φτιάξει καλά παπούτσια. Η Xiaomi δεν είναι η τυπική τεχνολογική εταιρία, αφού το εύρος των προϊόντων της δε σταματάει στα smartphone, αλλά επεκτείνεται σε καθημερινά προϊόντα όπως οδοντόβουρτσες, σεντόνια και ομπρέλες για τη βροχή. Όλα όμως έχουν έναν κεντρικό γνώμονα, την αισθητική και την καλή κατασκευή, κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά και στα παπούτσια της.

Τα Mijia Smart Shoes ως αθλητικά παπούτσια

Το συγκεκριμένο προϊόν πρέπει να το εξετάσουμε από δύο εντελώς διαφορετικές σκοπιές. Η μία είναι να το δούμε ως αθλητικό παπούτσι και η άλλη ως τεχνολογικό προϊόν. Ως παπούτσι λοιπόν πρέπει να είναι βολικό, να μη φθείρεται εύκολα και να μην τραυματίζει τα πόδια μας και τα παπούτσια της Xiaomi είναι εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα!

Κατ' αρχάς έχουν πολύ σύγχρονο design με την πλεκτή κατασκευή, το ψαροκόκαλο και τη μεγάλη λευκή σόλα από κάτω να ξεχωρίζει. Αρκεί να σας πω ότι για όσο καιρό τα φοράω, τα έχουν προσέξει όλοι στον κύκλο μου και με ρωτάνε για αυτά. Δεν είναι βέβαια αυτός ο σκοπός τους, αλλά κάτι τέτοιο δείχνει ότι τα παπούτσια αυτά αρέσουν, οπότε μπράβο στη Xiaomi για το design.

Θα τα χαρακτήριζα ως "κάλτσα με σόλα" και αυτό γιατί όλο το επάνω μέρος είναι πλεκτό και θυμίζει τις χοντρές χειμωνιάτικες κάλτσες που μας έδιναν στο στρατό. Η πλέξη του είναι μικρότερη από δύο χιλιοστά κι έτσι αφήνει το πόδι να "αναπνέει". Εφαρμόζει δηλαδή πολύ καλά στο πόδι, το ζεσταίνει αλλά δεν το ιδρώνει ιδιαίτερα. Η κατασκευή του είναι επίσης μονοκόμματη, με τη "γλώσσα" να είναι ενσωματωμένη προσφέροντας καλύτερη εφαρμογή, αλλά είναι λιγάκι δύσκολο να το φορέσεις. Είναι πραγματικά σα να φοράς μια κοντή κάλτσα με σόλα και κορδόνια.


Στα πλαϊνά του έχει τις βάσεις για τα κορδόνια, οι οποίες είναι σε μορφή ψαροκόκαλου και εκτείνονται σε όλο σχεδόν το μήκος του παπουτσιού, για να σφίγγει επάνω στο πόδι όταν τα δένουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα κορδόνια δε χρειάζονται, αφού η εφαρμογή στο πόδι είναι απλά τέλεια, χάρη στη μονοκόμματη ραφή που είπαμε προηγουμένως, αλλά αν τα σφίξεις, το παπούτσι πραγματικά "κλειδώνει" επάνω σου, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια από τραυματισμούς! Σε αυτό προσθέστε επίσης και το πίσω μέρος το οποίο είναι φτιαγμένο από ενισχυμένο TPU και αγκαλιάζει τη φτέρνα. Αυτό πραγματικά σου δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορείς εύκολα να γυρίσεις το πόδι σου για να στραμπουλήξεις τον αστράγαλο. Μιλάμε λοιπόν για ένα ασφαλές παπούτσι, το οποίο μειώνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος.

Η σόλα είναι αρκετά μαλακή, δηλαδή νιώθεις τι πατάς, οπότε βελτιώνεται πολύ η ισορροπία σου όταν τα φοράς. Καταλαβαίνεις για παράδειγμα τα πετραδάκια όταν τρέχεις στο χώμα, αλλά δε σε ενοχλεί τραυματίζοντας το πέλμα. Έχει επίσης κάποια αντιολισθητικά σημεία για να μη γλιστράς, ενώ είναι αρκετά ελαστική, κάτι που βοηθάει όταν τρέχουμε στις μύτες ή όταν κάνουμε πεζοπορίες σε ανώμαλα εδάφη με κλίση.

Είναι τέλος ένα ελαφρύ ζευγάρι παπουτσιών (210gr το γυναικείο και 270gr το ανδρικό), αλλά δεν είναι και το ελαφρύτερο που έχω φορέσει στη ζωή μου. Έχει επίσης και πρόβλεψη για όσους τρέχουν τη νύχτα, καθώς διαθέτει μία μικρή γραμμή στο πίσω μέρος που αντανακλά το φως, ενώ το ίδιο υλικό είναι ραμμένο και επάνω στα κορδόνια. Πάντως αυτός που θα σε δει από μακριά το βράδυ είναι άξιος συγχαρητηρίων, αφού δεν κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα Mijia Smart Shoes ως fitness tracker

Πάμε και στην αντίπερα όχθη για να δούμε πόσο έξυπνα είναι αυτά τα παπούτσια. Διαθέτουν το λεγόμενο Amazfit chip, το οποίο μπορεί να αντιληφθεί τις κινήσεις μας και να μετρήσει τα βήματα, την απόσταση που διανύουμε, τις θερμίδες που καίμε και τη διάρκεια της εκγύμανσης. Αναγνωρίζει επίσης το είδος της κίνησης, μετρώντας την ταχύτητα μας και έτσι σημειώνει αν βαδίζουμε ή αν τρέχουμε. Ο αισθητήρας μπορεί να μπει σε όποιο από τα δύο παπούτσια θέλουμε, καθώς υπάρχει μια υποδοχή κάτω από κάθε σόλα και συλλέγει δεδομένα σε έξι άξονες, για καλύτερα αποτελέσματα. Θα έρθουμε σε αυτό σε λίγο.


Τα δεδομένα μας αποθηκεύονται στο chip και συγχρονίζονται με το κινητό μας κάθε φορά που ανοίγουμε την εφαρμογή Mi Fit. Δεν μπορούμε δηλαδή να δούμε ζωντανά τα βήματά μας και αυτό συμβαίνει για εξοικονόμηση ενέργειας. Η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται μέσω Bluetooth και δε διαφέρει σε σχέση με τον τρόπο που συνδέουμε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, απλά θα πρέπει να κουνήσουμε τον αισθητήρα για να τον "ξυπνήσουμε".

Δε συνδέεται τέλος με κάποιον φορτιστή, αλλά θα πρέπει μια φορά το δίμηνο να του αλλάξουμε την μπαταρία, η οποία είναι ίδια με αυτές που χρησιμοποιούμε στα ρολόγια χειρός και συγκεκριμένα η CR2032. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να την εξαντλήσουμε, οπότε δεν έχουμε εικόνα για το αν ανταποκρίνεται ή όχι στις δηλώσεις της Xiaomi.



Στη θεωρία όλα αυτά είναι πάρα πολύ καλά, αλλά δυστυχώς τα συγκεκριμένα παπούτσια δε μετράνε σωστά τα βήματά μας. Αυτό είναι φυσιολογικό για ένα fitness band που φοριέται στο χέρι, καθώς το χέρι μας μπορεί να κουνιέται χωρίς να βηματίζουμε, αλλά περιμέναμε μεγαλύτερη ακρίβεια στα παπούτσια. Για παράδειγμα κάναμε ένα τεστ με βόλτα χαμηλής ταχύτητας με μηχανή και μας έδειξε ότι κάναμε ένα γρήγορο περπάτημα για 6,5 χιλιόμετρα! Το πόδι που είχε τον αισθητήρα δεν κουνήθηκε ιδιαίτερα από το πεντάλ οπότε δε δικαιολογείται η μέτρηση.

Δοκιμάσαμε επίσης βόλτες πεντακοσίων βημάτων, τα οποία μετρούσαμε και τα αποτελέσματα είχαν πάντα μία απόκλιση προς τα κάτω. Δεν τα μετρούσε όλα δηλαδή, οπότε ο "ακριβέστατος αισθητήρας έξι αξόνων" της Xiaomi δεν είναι και πολύ σόι. Για αυτόν λοιπόν που είναι πωρωμένος με το τρέξιμο και θέλει να καταγράφει, να βγάζει στατιστικά και να βελτιώνει με αυτό τον τρόπο τις επιδόσεις του, τα Mijia Smart Shoes δε θα τον βολέψουν.


Το πόρισμα

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα για τα "έξυπνα" παπούτσια της Xiaomi; Ότι αποτελούν ένα πάρα πολύ καλό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, που απλά σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς πόσα περίπου βήματα κάνεις κάθε μέρα. Μπορεί να είναι άνετα και πολύ καλής ποιότητας, αλλά θα πρέπει να δούμε τη φθορά τους στην πάροδο τουλάχιστον έξι μηνών για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την κατασκευή τους.

Απευθύνονται σε όλους λόγω της τιμής τους και νομίζω ότι ο ερασιτέχνης runner θα τα βρει πολύ χρήσιμα, αφού το μόνο που θέλει είναι να έχει μια ιδέα για το πόσα χιλιόμετρα τρέχει κάθε μέρα, αλλά για τον επαγγελματία δε φτάνει αυτό. Τέλος ακόμη και αν δεν έχεις στις συνήθειές σου το τρέξιμο, είναι ένα πολύ όμορφο ζευγάρι για να φοράς καθημερινά και να έχεις ξεκούραστα πόδια στο τέλος της μέρας.

Το αντρικό μοντέλο και βγαίνει σε μαύρο, γκρι και μπλε με νούμερα από 39 έως 46. Το γυναικείο το οποίο κατά την άποψή μου δεν είναι τόσο ωραίο, βγαίνει σε λευκό, μαύρο και πράσινο (πιο πολύ γαλάζιο θα το έλεγα), με τα νούμερά του να κυμαίνονται από 36 έως 39. Η αγορά βέβαια είναι δύσκολη για ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν μπορείς να δοκιμάσεις το νούμερό τους, οπότε θα σας πω ότι επέλεξα το ίδιο νούμερο με τα σταράκια που φοράω καθημερινά. Είναι λίγο πιο σφιχτό από αυτά, γιατί είναι αθλητικό παπούτσι, αλλά το μέγεθος είναι το ίδιο.

Αυτά λοιπόν! Αν θέλετε να πάρετε παρόμοια παπούτσια με τα ακριβά Nike και Adidas που βλέπετε στις βιτρίνες, έχετε πλέον μια επιλογή η οποία κοστίζει μόλις 48,79 ευρώ στο Geekbuying. Προσωπικά όχι απλά δε μετάνιωσα την αγορά τους, αλλά τα φοράω καθημερινά γιατί μου αρέσει η φόρμα και η αισθητική τους και σε καμία περίπτωση δεν τα πήρα για να τρέχω σαν τρελός τις νύχτες στα πεζοδρόμια της πόλης.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter