Nokia 8 | Ειναι αυτό το νέο Nexus που όλοι περιμέναμε;


Όταν οι Nexus συσκευές κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα του Android, είδαμε σχεδόν όλες τις εταιρίες να δοκιμάζουν να δημιουργήσουν το απόλυτο Google smartphone. Εκείνη την εποχή είχε ακουστεί η ιδέα ότι ο συνδυασμός Google και Nokia θα ήταν η απόλυτη επιτυχία, δυστυχώς όμως το Nexus project τελείωσε πριν προλάβουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Με το Nokia 8 έχουμε πλέον το απόλυτο Nexus smartphone και ας μην είναι επίσημα αναγνωρισμένο από τη Google.

Η δημιουργία των Pixel και παράλληλα η κατάργηση των Nexus, μας άφησε ένα κενό. Δεν υπάρχουν πλέον συσκευές που αναβαθμίζονται άμεσα και κοστίζουν λίγο. Η Nokia είδε αυτό το κενό και σχεδόν με όλη τη σειρά των συσκευών της αποφάσισε να το καλύψει. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που αναβάθμισε τα Nokia 5 και 6 την ίδια μέρα με τα Pixel της Google και τώρα μας παρουσιάζει αυτό που θα ήταν το επόμενο Nexus μετά το 6P.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 835 @ 2.45GHz
  • GPU: Adreno 540
  • Μνήμη: 4 GB RAM - 64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.3" @ 2560 x 1440p (554ppi)
  • Κάμερα: Πίσω διπλή 13MP + 13MP (Carl Zeiss, f/2.0, OIS, Laser autofocus, Dual-LED flash) - Μπροστά 13MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS), NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 3.090mAh
  • Διαστάσεις: 151.5 x 73.7 x 7.9mm - 160g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat



Το Nokia 8 είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του Nexus 6P, καθώς είναι ανώτερης ποιότητας, παρόμοιας τιμής και ίδιας λογικής στις αναβαθμίσεις. Πρόκειται για μια ναυαρχίδα η οποία είναι ισορροπημένη, χωρίς να "φωνάζει" για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το design της. Είναι όμως σε όλους τους τομείς σχεδόν πλήρης και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα.

Φοράει τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς και είναι ίσως το φθηνότερο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με αυτόν, καθώς η αρχική του τιμή ορίστηκε στα 600 ευρώ. Έχει μόνο ένα μοντέλο με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Ούτε λίγα, ούτε πολλά, άλλα ευτυχώς διαθέτει θύρα microSD για την επέκταση της μνήμης, ενώ η εσωτερική μνήμη είναι επίσης η ταχύτερη της αγοράς, αποτελούμενη από την UFS 2.1 της Samsung.


Η κάμερά του ακολουθεί τη μόδα της εποχής, καθώς είναι διπλή, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα του Carl Zeiss φακού, που καμία εταιρία πλην της Nokia δε χρησιμοποιεί ποτέ. Θα είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση με άλλα smartphone, αν και από όσα έχουμε δει στο παρελθόν από τη Nokia, θα είναι σίγουρα άνω του μετρίου. Ενδιαφέρον έχει επίσης και η επιλογή ενός έγχρωμου και ενός ασπρόμαυρου αισθητήρα, κάτι που μας έμαθε πρώτη η Huawei με τα δικά της smartphone και για να συμφωνεί η Nokia, τότε μάλλον είναι καλή αυτή η επιλογή.

Η Nokia επίσης ασχολήθηκε και με ένα ακόμη σημείο της κάμερας που οι υπόλοιποι κατασκευαστές αγνοούν και αυτό είναι ο ήχος που καταγράφει όταν τραβάμε βίντεο. Στο Nokia 8 λοιπόν έχουμε εγγραφή ήχου 360 μοιρών από τρία μικρόφωνα, για να είναι επιτέλους σωστό ήχο στα προσωπικά μας βίντεο.


Πάμε και στην οθόνη η οποία είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Εδώ έχουμε ένα IPS πάνελ, μεγέθους 5.3" που μάλλον είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα μεγάλα τηλέφωνα και τα μικρά που δε σου επιτρέπουν να απολαύσεις τα παιχνίδια και την προβολή βίντεο. Για εμένα προσωπικά είναι μικρό, αλλά τουλάχιστον έχει πολύ υψηλή ανάλυση για το μέγεθός του που ίσως βοηθήσει στη χρήση του.

Δυστυχώς όμως δε θα βοηθήσει στην αυτονομία, καθώς αυτή η ανάλυση οθόνης σε συνδυασμό με το μέτριο μέγεθος της μπαταρίας, ενδέχεται να μη μας δώσουν τις ανάλογες ώρες χρήσης. Και εδώ είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το... Nexus της Nokia θα έχει την τραγική αυτονομία των αντίστοιχων της Google, μιας και φοράει καθαρό Android. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η πλήρης συνδεσιμότητα και το γεγονός ότι είναι ελαφρώς αδιάβροχο, εννοώντας ότι θα τη γλιτώσει αν χύσεις πάνω του ένα ποτήρι νερό και όχι αν σου πέσει σε πισίνα.

Είναι γενικά ένα πολύ ενδιαφέρον τηλέφωνο το οποίο θα κυκλοφορήσει φυσικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Περιμένουμε να δούμε τα πρώτα review για να ανακαλύψουμε αν άξιζε η αναμονή για την επιστροφή της Nokia και ελπίζουμε να σας το δείξουμε και εμείς από κοντά κάποια στιγμή.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter