Δε μετράνε μόνο τα Megapixel. Συμβουλευτείτε αυτόν τον πίνακα αν θέλετε να αγοράσετε κινητό με καλή κάμερα


Αν και ζούμε στην εποχή των selfies αυτό δε σημαίνει ότι ξέρουμε να βγάζουμε καλές φωτογραφίες με το κινητό μας. Οι περισσότεροι απλά στρέφουν την κάμερα στη μούρη τους και χαμογελάνε χωρίς να γνωρίζουν ότι μια καλή φωτογραφία χρειάζεται το ανάλογο στήσιμο και τις σωστές ρυθμίσεις κάμερας. Τι είναι λοιπόν το Aperture, το Shutter Speed και το ISO και πώς επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα; Δείτε το όσο πιο απλά γίνεται σε αυτό τον επεξηγηματικό πίνακα.

Δεν είμαστε βέβαια επαγγελματίες αλλά κάτι σκαμπάζουμε από κάμερες, έτσι θα πούμε δυο λόγια για να συνοδεύσουμε την εικόνα. Το Aperture λοιπόν είναι το άνοιγμα του φακού και ορίζει την ποσότητα του φωτός που περνάει μέσα στην κάμερα. Όπως βλέπουμε και στον πίνακα το μικρό άνοιγμα είναι καλύτερο όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε τοπία, ενώ δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τα κοντινά αντικείμενα. Επειδή λοιπόν με το κινητό μας φωτογραφίζουμε συνήθως εμάς και τους φίλους μας, οι εταιρίες προτιμούν μεγάλο άνοιγμα φακού, το οποίο έχει και ένα δεύτερο πλεονέκτημα, τις ευκρινέστερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό.


Το Shutter Speed τώρα είναι η ταχύτητα του κλείστρου και επηρεάζει πολύ τις φωτογραφίες που βγάζουμε εν κινήσει. Ως ταχύτητα κλείστρου ορίζουμε το χρόνο που διαρκεί ανάμεσα στο πάτημα του κουμπιού και τη λήψη της φωτογραφίας και για να το εξηγήσουμε σαφέστερα θα το παρομοιάσουμε με ένα σκάνερ. Ας πούμε ότι έχουμε βάλει στο σκάνερ μας για να σαρώσουμε μία κόλλα χαρτί. Η ταχύτητα που κάνει το σκάνερ για να τη σαρώσει από την αρχή ως το τέλος, είναι το shutter speed. Αν δοκιμάσουμε να μετακινήσουμε τη σελίδα την ώρα που το σκάνερ τη σαρώνει, θα δούμε στο τελικό αποτέλεσμα ότι υπάρχει μία παραμόρφωση, σωστά;

Σκεφτείτε τώρα αν το σκάνερ μπορούσε να σαρώσει μία σελίδα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Δε θα προλαβαίναμε να μετακινήσουμε τη σελίδα σε αυτό το χρόνο και έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν πάντα ποιοτικό. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν λειτουργεί και το shutter speed στην κάμερα, του οποίου όσο πιο μικρή είναι η τιμή, τόσο καλύτερες κινούμενες φωτογραφίες βγάζει η μηχανή μας.


Πάμε τέλος και στο ISO το οποίο είναι με απλά λόγια η ευαισθησία του αισθητήρα της κάμερας στο φως. Όσο καλύτερος (και ακριβότερος) είναι ο αισθητήρας μίας κάμερας, τόσο μικρότερη είναι η τιμή του ISO και είναι μάλλον το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξει κάποιος στην κάμερα της συσκευής που θα αγοράσει. Ειδικά στο Android που βλέπουμε ακόμα και φθηνές κινέζικες συσκευές με 16MP, αν βγάλουμε φωτογραφίες και τις συγκρίνουμε με μία από τις συσκευές της Samsung ή της Apple θα δούμε την παρακάτω διαφορά που οφείλεται στο ISO. Τα Megapixel λοιπόν δεν κάνουν την καλή φωτογραφία.


Συμβουλευτείτε λοιπόν τον πίνακα πριν αγοράσετε κάμερα ή κινητό με κάμερα και αφού το αποκτήσετε μπορείτε να δείτε τον οδηγό μας για εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter