Android | Χρήσιμα tip για να βγάζουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό μας


Διανύουμε ακόμη μια χρονιά όπου το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει τα smartphone να ξεχωρίζουν μεταξύ τους είναι η ποιότητα της κάμερας. Φτάσαμε να δούμε αισθητήρες των 108MP, συσκευές με πέντε διαφορετικές κάμερες στο πλαίσιό τους, αλλά τι να τα κάνεις όλα αυτά αν δεν ξέρεις πώς να βγάζεις καλές φωτογραφίες; Σήμερα λοιπόν θα δούμε μερικούς βασικότατους κανόνες, οι οποίοι θα μας μετατρέψουν ερασιτέχνες φωτογράφους!

Λέμε "ναι" στο οπτικό ζουμ και "όχι" στο ψηφιακό


Ο πρώτος από αυτούς τους κανόνες αφορά το ζουμ που μας προσφέρουν οι συσκευές μας, το οποίο στις μέρες μας έχει βελτιωθεί τρομερά και χωρίζεται πλέον:

  • στο οπτικό ζουμ
  • στο ψηφιακό ζουμ και
  • στο υβριδικό ζουμ


Με το οπτικό ζουμ η συσκευή μας χρησιμοποιεί τους φακούς της κάμερας για να εστιάσει καλύτερα σε ένα αντικείμενο και να μας το φέρει πιο κοντά. Αυτό είναι ένα "φυσιολογικό" ζουμ που δεν αλλοιώνει την ποιότητα της φωτογραφίας, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άφοβα.

Το ψηφιακό ζουμ από την άλλη γίνεται αποκλειστικά μέσω λογισμικού και στην ουσία είναι σα να κάνουμε περικοπή στη φωτογραφία μας στο σημείο που θέλουμε να εστιάσουμε. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα, κάτι που φαίνεται ζωντανά στην οθόνη του κινητού μας όταν κάνουμε ζουμ. Προτιμότερο λοιπόν είναι να βγάλουμε μια φωτογραφία από μακριά και να την κόψουμε αργότερα με μία εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας ή ακόμα καλύτερα να πάμε εμείς κοντά για να φωτογραφίσουμε σωστά το αντικείμενο που θέλουμε.


Έχουμε τέλος και το υβριδικό ζουμ, το οποίο είναι στην ουσία ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων. Για παράδειγμα μία συσκευή που διαθέτει 5x οπτικό ζουμ και 10x ψηφιακό, μπορεί να μας δώσει έως 50x υβριδικό. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο σε καταστάσεις όπου ο φωτισμός του περιβάλλοντος είναι πολύ καλός (π.χ. στο φως της μέρας σε εξωτερικό χώρο), θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια έως και το μισό του υβριδικού ζουμ. Στην περίπτωσή μας δηλαδή μπορούμε να φτάσουμε έως το 25x χωρίς να έχουμε μεγάλη αλλοίωση στην ποιότητα της φωτογραφίας.

Άσε το φλας και πιάσε τη νυχτερινή λήψη


Ένα σημείο στο οποίο οι φωτογραφικές μηχανές μας δείχνουν την πραγματική τους αξία είναι στις νυχτερινές λήψεις. Η έλλειψη φωτισμού δημιουργεί "θόρυβο" στις φωτογραφίες, ο οποίος μοιάζει με "κόκκους" και εμφανίζεται στα πολύ σκοτεινά σημεία της φωτογραφίας. 


Θα μπορούσαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το φλας, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε πολύ φωτεινά κοντινά αντικείμενα και σκοτεινότερο φόντο, δημιουργώντας μία ανισορροπία στο γενικό φωτισμό της φωτογραφίας. Γενικά μία φωτογραφία η οποία δε φαίνεται "φυσική" είναι για τα σκουπίδια, οπότε με αυτό το γνώμονα δε χρησιμοποιούμε ποτέ το φλας της συσκευής.


Ευτυχώς για εμάς η τεχνολογία έχει κάνει άλματα σε αυτό τον τομέα κυρίως χάρη στη Google και έτσι πολλές συσκευές διαθέτουν τη λεγόμενη "νυχτερινή λήψη" (ή "night mode"). Με αυτή τη λειτουργία το κινητό μας βγάζει πολλαπλές λήψεις με διαφορετικούς φωτισμούς, τις οποίες συνδυάζει σε μία τέλεια φωτογραφία. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε όταν χρησιμοποιούμε τη νυχτερινή λήψη, είναι ότι πρέπει να κρατάμε τη συσκευή μας πάρα μα πάρα πολύ σταθερά.


Χρησιμοποίησε το grid (ο κανόνας των τρίτων)


Οι περισσότερες εφαρμογές κάμερας διαθέτουν ένα grid το οποίο είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο αν γνωρίζεις πώς να το χρησιμοποιήσεις. Στη χρήση του grid λοιπόν ισχύει ο κανόνας των τρίτων, ο οποίος μας λέει πως όταν σε μία φωτογραφία τα αντικείμενα βρίσκονται στα δύο τρίτα του κάθετου είτε του οριζόντιου άξονα, φαίνονται πολύ ομορφότερα.


Έτσι λοιπόν αν θέλουμε για παράδειγμα να φωτογραφίσουμε ένα αντικείμενο, δε θα πρέπει να το κεντράρουμε ακριβώς στη μέση αλλά να το τοποθετήσουμε επάνω στην κάθετη δεξιά ή αριστερή γραμμή του grid. Επίσης αν η φωτογραφία μας διαθέτει κάποιο είδος ορίζοντα όπως τη γραμμή με την οποία ενώνεται το πάτωμα με τον τοίχο ή η θάλασσα με τον ουρανό, αυτός ο ορίζοντας θα πρέπει να βρίσκεται στην επάνω ή στην κάτω γραμμή του grid.

Εννοείται τέλος ότι τον κανόνα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και χωρίς να ενεργοποιήσουμε το grid, καθώς δεν είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο.


Πρόσεξε την εστίαση, την ισορροπία και το βάθος


Η χρήση του grid δημιουργεί όμως ένα πρόβλημα στην εστίαση (focus) της φωτογραφίας. Τα κινητά μας κάνουν αυτόματα focus στο κέντρο της εικόνας, όταν όμως έχουμε μετακινήσει το θέμα μας προς τα αριστερά ή τα δεξιά, είναι λογικό να μη γίνεται η εστίαση στο σωστό σημείο. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το δάχτυλό μας στην οθόνη για να ορίσουμε εμείς σε ποιο σημείο θα εστιάσουμε, ιδανικά πάνω στο θέμα που φωτογραφίζουμε.


Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργεί το grid είναι η ισορροπία της φωτογραφίας μας. Μεταφέροντας το θέμα μας στη μία μεριά της εικόνας, η άλλη μεριά λογικά θα αδειάσει. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα αντικείμενο στο τοπίο για να γεμίσουμε εκείνη την πλευρά. Αυτό το αντικείμενο μπορεί να είναι από ένα βουνό στο βάθος του τοπίου έως ένα κάδρο στον τοίχο του σπιτιού μας, γενικά όμως θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο ξεχωρίζει από το υπόλοιπο φόντο.


Αν λοιπόν ρυθμίσουμε σωστά το focus και η φωτογραφία μας είναι ισορροπημένη με το ανάλογο φόντο, πετυχαίνουμε αυτόματα και το βάθος το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτυπώνουμε αντικείμενα τριών διαστάσεων σε δύο διαστάσεις, οπότε όσο πιο πειστική είναι η αποτύπωση, τόσο περισσότερα συναισθήματα δημιουργούνται κοιτώντας την.

Διάλεξε τη χειροκίνητη λειτουργία σε ειδικές περιπτώσεις


Η τέλεια φωτογραφία είναι ένας συνδυασμός σωστής ρύθμισης διαφόρων παραγόντων όπως το ISO, η ταχύτητα κλείστρου (shutter speed) και η εστίαση. Ευτυχώς όλα αυτά λειτουργούν αυτόματα σε όλα τα smartphone, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο η αυτόματη λειτουργία να μην μπορεί να μας παρέχει τη φωτογραφία που θέλουμε. Για αυτόν λοιπόν το σκοπό υπάρχει η χειροκίνητη λειτουργία, με την οποία μπορούμε να βγάλουμε πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες.


Στο παράδειγμα της φωτογραφίας βγάλαμε μία νυχτερινή λήψη με τις αυτόματες και μία με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις και η διαφορά είναι εμφανής. Για να μειώσουμε τον οπτικό θόρυβο έπρεπε να κρατήσουμε το ISO σε χαμηλό επίπεδο και για να δώσουμε τον κατάλληλο χρόνο στο φακό να λάβει το απαιτούμενο φως, χρειάστηκε ταχύτητα κλείστρου 32 δευτερολέπτων. Επειδή λοιπόν η φωτογραφία ελήφθη σε διάρκεια 32 δευτερολέπτων, έπρεπε να στήσουμε το κινητό μας σε ένα σταθερό σημείο, ειδάλλως θα εμφανιζόταν κουνημένη. Αυτό είναι και το μοναδικό μειονέκτημα της χειροκίνητης λειτουργίας. Περισσότερα για αυτή τη μέθοδο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Βελτίωσε τις φωτογραφίες σου με επιπλέον επεξεργασία


Ακόμη και αν βγάλεις την τέλεια φωτογραφία, πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις. Μπορείς λοιπόν με μία εφαρμογή όπως το Snapseed να ρυθμίσεις το φωτισμό, τα χρώματα ή την αντίθεση. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το αυτόματο φίλτρο του Google Photos, το οποίο βρίσκει χωρίς κόπο τις ατέλειες και σου προτείνει μία καλύτερη εικόνα για να αποθηκεύσεις.

Η έξτρα επεξεργασία των φωτογραφιών λοιπόν είναι σημαντική αν θέλουμε να φτάσουμε τις φωτογραφίες μας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώ μας βοηθάει επίσης να σώσουμε κακές φωτογραφίες, φτάνοντάς τις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.


Βάλε φαντασία


Ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην καλή φωτογραφία είναι φυσικά η φαντασία μας. Όταν βλέπεις ένα ωραίο αντικείμενο και δεν μπαίνεις στον κόπο να βρεις την κατάλληλη γωνία, το φόντο ή το φωτισμό του, το αποτέλεσμα δε θα ξεχωρίζει. Ρίξε λοιπόν μια ματιά στο περιβάλλον, ψάξε στο φόντο, έλα κοντά του, φύγε μακριά, άλλαξε γωνία ή ξάπλωσε στο πάτωμα και βγάλε όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορείς.


Σχόλια

  1. Μπράβο Χρήστο , έλειπε ένα τέτοιο άρθρο γιατί πολλοί αναλωνόμαστε στην κούρσα των megapixels και ξενχάμε τα αυτονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμο για εμένα που είμαι άσχετος με τη Φωτογραφία. Έχεις και κάτι για τη περίπτωση που το "υποκειμενο" κινείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτά που ξέρω σαν αρχάριος σχεδόν..Με εξοπλισμό το κινητό δεν νομίζω..Γιατί έχει να κάνει με την ταχύτητα του κλείστρου..Και αυτό στο κινητό είναι αυτόματο τουλάχιστον στην official εφαρμογή. Αν έχεις την δυνατότητα όμως θα αυξήσεις την ταχύτητα κλείστρου..(θα πρέπει να υπάρχει φώς όμως)διαφορετικά θα βγει σκοτεινή) φλας θα βοηθήσει)

      Διαγραφή
    2. Όταν τραβάμε φωτογραφίες έξω στην ύπαιθρο τα σύννεφα είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος...προσδίδουν ένα αίσθημα drama.προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε στο στιγμιότυπο σας.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter