Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019


Το 2018 φτάνει στο τέλος του και ήρθε η στιγμή να κάνουμε την ανασκόπησή μας όσον αφορά το Android. Η αλήθεια είναι ότι το 2018 ήταν μία... βαρετή χρονιά για το Android, χωρίς τρομερές καινοτομίες, παρά μόνο τις αναμενόμενες βελτιώσεις σε software και hardware. Δεν ήταν όμως μια κακή χρονιά για εμάς τους καταναλωτές, αφού φέτος οι εταιρίες μας προσέφεραν άπειρες αξιόλογες συσκευές, σε όλες τις κατηγορίες και για όλες τις τσέπες.

Φέτος λοιπόν επειδή αυτό που μας απασχόλησε ήταν κυρίως οι συσκευές, θα κάνουμε έναν ωραίο οδηγό αγοράς με smartphone του 2018 που αξίζει να αγοράσεις και το 2019. Παράλληλα θα δώσουμε και τα βραβεία μας για τα καλύτερα, μιας και οι προτάσεις μας είναι στην ουσία οι ίδιες συσκευές.

Διαφήμιση

Η χρονιά του Android 9.0 Pie


Πρώτα όμως οφείλουμε να ρίξουμε μια ματιά στην τελευταία έκδοση του Android. Μπορεί να μην την έχει πολύς κόσμος ακόμη στη συσκευή του, αλλά τη δοκιμάσαμε και η γεύση που μας άφησε είναι εξαιρετική! Κάθε χρόνο η Google μας λέει ότι "η νέα έκδοση είναι βελτιωμένη στις επιδόσεις και την αυτονομία", αλλά κάθε χρόνο τα τηλέφωνά μας σέρνονται μετά την αναβάθμιση. Φέτος θα δείτε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, όπως το είδαμε κι εμείς.

Όταν το δοκιμάσαμε με μία Treble ROM στο Xiaomi Mi Mix, εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι όλα έτρεχαν τέλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα! Η δεύτερη επιβεβαίωση ήρθε από το Xiaomi Mi A2 που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή, με τα αποτελέσματα να είναι εκπληκτικά! Πρώτον η νέα έκδοση τρέχει καλύτερα από την προηγούμενη και αισθάνεσαι ότι αυτό το τηλέφωνο βρήκε επιτέλους το λογισμικό που έπρεπε να έχει. Δεύτερον όσον αφορά τις επιδόσεις, κάναμε ένα Antutu test και με τις δύο, με τη συσκευή να κερδίζει 10.000 ολόκληρους πόντους στο Android 9.0!


Το αστείο είναι ότι το πρώτο test το τρέξαμε με τη συσκευή να μην έχει ακόμη σεταριστεί, οπότε  θεωρητικά ήταν πιο ελαφριά, ενώ τη δεύτερη φορά το τρέξαμε με όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Όσον αφορά τώρα την αυτονομία, στο Android 8.1 με μία μέτρια χρήση δυόμισι ωρών ανοιχτής οθόνης, η μπαταρία μας άφηνε στο τέλος της μέρας με 40% - 50% "ζουμί". Στο Android 9.0 πλέον, μετά την ίδια χρήση η μπαταρία είναι μεταξύ 60% και 70%! Είναι η πρώτη έκδοση στην οποία βλέπουμε πραγματική βελτίωση στην μπαταριά.


Το καλύτερο smartphone ανεξαρτήτου τιμής


Πάμε τώρα στις συσκευές και ξεκινάμε με το καλύτερο smartphone ανεξαρτήτου τιμής. Παρά τις τρομερές προσπάθειες των Κινέζων, να κλέψουν τη δόξα της, η Samsung τα κατάφερε και πάλι και για εμάς το Galaxy Note 9 είναι συνολικά ότι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις.


Διαθέτει τρομερά χαρακτηριστικά, έχει την καλύτερη οθόνη στο Android και ένα μέγεθος που σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα. Η κάμερά του με το διπλό διάφραγμα είναι από τις κορυφαίες, το νέο του γραφικό περιβάλλον (One UI) κάνει στο stock Android να... ζηλεύει, ενώ για πολλούς είναι και το καλύτερο gaming smartphone, αν και δεν πλασάρεται με αυτό τον τρόπο στην αγορά.

Σε αυτά προσθέστε τη νέα γραφίδα του (S Pen), η οποία είναι πλέον ακόμη πιο χρήσιμη, βάλτε και το DeX που μετατρέπει το τηλέφωνο σε Linux PC και έχετε το πιο ολοκληρωμένο smartphone που κυκλοφορεί εκεί έξω. Και χωρίς "notch"!

Από κοντά και το Galaxy S9+, το οποίο είναι παρόμοιο αλλά φθηνότερο και χωρίς γραφίδα, αλλά και το Huawei Mate 20 Pro, το οποίο εκτοξεύει τις δυνατότητες της κάμερας σε άλλο πλανήτη.

Το καλύτερο smartphone για εξαιρετικές φωτογραφίες


Συνεχίζουμε με την κατηγορία της φωτογραφίας, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος που ψάχνει συγκεκριμένα για αυτό το χαρακτηριστικό σε ένα Android τηλέφωνο. Εδώ φέτος έχουμε μία τιτανομαχία απίστευτου software, εναντίον εξαιρετικού hardware. Από τη μία το Huawei Mate 20 Pro με τις τρεις κάμερές του, οι οποίες μπορούν να σε εξυπηρετήσουν σε οτιδήποτε θέλεις να φωτογραφίσεις και από την άλλη το Google Pixel 3 με τις απίστευτες νυχτερινές φωτογραφίες του.


Αν και θεωρούμε το Mate καλύτερο smartphone από το Pixel, ο νικητής σε αυτή την κατηγορία είναι το δεύτερο. Ο λόγος είναι γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών θέλει απλώς ένα smartphone που θα βγάζει εξαιρετικές φωτό σε όλες τις συνθήκες. Αν και το Mate διαθέτει τρομερή ποιότητα στις φωτογραφίες του τη μέρα, δεν μπορεί με τίποτα να ανταγωνιστεί το Pixel τη νύχτα. Θυσιάζεις λοιπόν τη μικρή διαφορά που υπάρχει τη μέρα, με τη μεγάλη που θα δεις τη νύχτα.

Φθηνότερες επιλογές σε αυτό τον τομέα είναι το Huawei P20 Pro, αλλά και το Xiaomi Mi Mix 3, για όσους θέλουν να μειώσουν λιγάκι το budget.

Διαφήμιση

Το καλύτερο... φθηνότερο smartphone


Πάμε στην κατηγορία ανθρώπων που ψάχνουν για τη "φθηνή ναυαρχίδα". Πέρα από τις περσινές που κυκλοφορούν πλέον σε τιμές κοντά στα 400 με 500 ευρώ, η καλύτερη πρόταση είναι αυτή που μας έκανε η Xiaomi.

Το Pocophone ή Poco F1 είναι κάτι που δεν περιμέναμε να ξανασυμβεί, μετά την κυκλοφορία του OnePlus One. Πρόκειται για μία συσκευή με τον κορυφαίο επεξεργαστή της χρονιάς (Snapdragon 845), η οποία κυκλοφόρησε στα 350 ευρώ. Αυτό που κάνει το Pocophone ακόμη πιο άξιο αναφοράς, είναι ότι τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του, έφτασε να πωλείται στα 260 ευρώ, διαλύοντας τον ανταγωνισμό στις συσκευές κάτω των 300 ευρώ!


Το Pocophone μας προσφέρει επίσης πολλή RAM και αποθηκευτικό χώρο, έχει μεγάλη μπαταρία, αλλά η κάμερά του δεν είναι αντάξια ναυαρχίδας. Στην ουσία έχει παρόμοιο setup με το Redmi Note 6 Pro, μία συσκευή που πωλείται στα 150 ευρώ. Αυτό τα λέει όλα.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι επίσης το Xiaomi Mi 8 και το Honor 10, ενώ η σταθερή αξία σε αυτή την κατηγορία είναι και φέτος η OnePlus. Το OnePlus 6 και όχι το OnePlus 6T, είναι μία εξαιρετική εναλλακτική, κυρίως γιατί το δεύτερο πωλείται στα 550 ευρώ και έχει ελάχιστες διαφορές με το πρώτο.

Θα βρείτε το Pocophone στο Gearbest με 265 ευρώ.

Το smartphone με την καλύτερη αισθητική


Συνεχίζουμε με όσους θεωρούν ότι το κινητό πρέπει να έχει και μία αισθητική άποψη που θα το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Σε μία εποχή που όλα πλέον είναι ίδια μεταξύ τους, κυρίως χάρη στο "notch", συσκευές σαν το Xiaomi Mi Mix 3 ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Το Mi Mix 3 είναι από τις ελάχιστες συσκευές χωρίς εγκοπή στην οθόνη και διαθέτει το συρταρωτό design που είναι ότι νεότερο έχουν να μας προσφέρουν τα smartphone γενικότερα φέτος. Ξεχωρίζει επίσης για το κεραμικό πίσω μέρος του, το οποίο δε γρατζουνιέται με τίποτα και δίνει μία premium αίσθηση όταν το κρατάς, ενώ μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια είναι ο ασύρματος φορτιστής που περιλαμβάνεται σε κάθε κουτί. Αυτό και αν σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστός!


Εκτός από την όψη όμως, το Mi Mix 3 είναι και ένα εξαιρετικό τηλέφωνο. Είναι τόσο καλό που θα μπορούσαμε να το βάλουμε ως εναλλακτική σε όλες τις κατηγορίες μας σήμερα! Είναι μία "φθηνή ναυαρχίδα" αφού έχει κορυφαία χαρακτηριστικά και πωλείται κάτω από τα 500 ευρώ, είναι "camera-phone" αφού βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των αποτελεσμάτων του DxOMark και διαθέτει πολλά ακόμη προτερήματα.

Θα βρείτε το Mi Mix 3 στο Baggood στα 490 ευρώ.

Το smartphone με την καλύτερη αυτονομία


Σειρά έχει τώρα να δούμε ποιο είναι το smartphone που πρέπει να αγοράσουμε για να έχουμε την καλύτερη αυτονομία. Η λογική λέει να πάμε σε μία συσκευή με πολύ μεγάλη μπαταρία και έχουμε δει πολλές κινέζικες να φέρουν μεγέθη της τάξης των 5.000mAh, 8.000mAh και 10.000mAh! Επειδή όμως αυτές οι συσκευές έχουν αποδειχτεί αναξιόπιστες, καθώς δεν υποστηρίζονται καθόλου από τις εταιρίες κατασκευής τους, θα επιλέξουμε μία μέση λύση.

Θα πάμε λοιπόν με το Xiaomi Redmi Note 6 Pro, το οποίο μπορούμε να βρούμε ευκολότερα στην αγορά, είναι φθηνό και αναβαθμίζεται τακτικά. Έτσι θα το κρατήσουμε για περισσότερο καιρό και δε θα χρειαστεί να το αλλάξουμε στον ένα ή στα δύο χρόνια.


Το επιλέξαμε γιατί παραδοσιακά η σειρά Redmi Note της Xiaomi μας προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην αυτονομία. Στα review που έχουμε κάνει στις συσκευές αυτές, η αυτονομία είναι έως και διπλάσια από άλλες που έχουν ίδια χωρητικότητα μπαταρίας! Αυτό οφείλεται και στην εξαιρετική διαχείριση που κάνει η MIUI ROM, η οποία ίσως γίνει ακόμη καλύτερη, τώρα που θα αναβαθμιστεί σε Android 9.0 Pie.

Για εναλλακτικές προτείνουμε το προηγούμενο μοντέλο, το Redmi Note 5 το οποίο είναι σχεδόν ίδιο σε χαρακτηριστικά, αλλά ακόμη φθηνότερο.

Θα βρείτε το Redmi Note 6 Pro στο Gearbest στα 156 ευρώ.

Το καλύτερο smartphone για όλες τις τσέπες


Κλείνουμε με την πιο ολοκληρωμένη συσκευή, στην πιο χαμηλή τιμή. Είναι το smartphone που μπορεί να τα κάνει όλα, αλλά δε θα μας κοστίσει ένα μισθό για να το αποκτήσουμε. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το Xiaomi Mi A2, το οποίο:

  1. Είναι φθηνό καθώς πωλείται κοντά στα 200 ευρώ.
  2. Έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά, με τον Snapdragon 660 να προσφέρει καλές επιδόσεις αλλά και υψηλή αυτονομία.
  3. Έχει πολλές επιλογές σε RAM και αποθηκευτικό χώρο.
  4. Έχει μία εξαιρετική κάμερα για την κατηγορία του, η οποία ανταγωνίζεται ακριβές ναυαρχίδες.
  5. Αναβαθμίζεται άμεσα καθώς είναι μέλος της σειράς Android One.
  6. Φοράει την καθαρή έκδοση του Android, η οποία για πολλούς είναι η καλύτερη.


Πολύ καλές εναλλακτικές είναι το Moto G6 της Lenovo, το Redmi Note 6 Pro της Xiaomi και το Nokia 7.1, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο ολοκληρωμένο, όσο το Mi A2.

Θα βρείτε το Mi A2 στο Banggood στα 180 ευρώ.

Καλές αγορές


Αυτές είναι λοιπόν οι καλύτερες συσκευές σε όλες τις κατηγορίες για το 2018. Σίγουρα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές και για το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ειδικά όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται καλύτερες, αφού θα μειώνεται η τιμή τους.

Καλές αγορές λοιπόν και καλές γιορτές.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter