Samsung Galaxy Note 9 | Αξίζει να δώσεις 1000 ευρώ και φέτος στη Samsung;


Η σειρά Galaxy Note της Samsung είναι η ακριβότερη όσον αφορά όλα τα Android smartphone που κυκλοφορούν στα μαγαζιά. Αποτελεί επίσης την καλύτερη συσκευή της Samsung κάθε χρονιά, αλλά από πέρυσι ξεπερνάει πλέον το φράγμα των χιλίων ευρώ όσον αφορά την τιμή της. Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι στο καλό έχει η συγκεκριμένη συσκευή που να την κάνει να αξίζει να δώσεις τόσα πολλά χρήματα για να την αποκτήσεις;

Μιλάμε αδιαμφισβήτητα για ένα από τα καλύτερα smartphone του 2018, αλλά επειδή η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή, θέλουμε να δούμε πόσο διαφέρει σε σχέση με άλλα μοντέλα της Samsung, αλλά και σε σχέση με τις προτάσεις των ανταγωνιστών της.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Samsung Exynos 9810 @ 2.7GHz
  • GPU: Mali G72 MP18
  • Μνήμη: 6GB/8GB RAM - 128GB/512GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Super AMOLED 6.4" @ 2960 x 1440p (18.5:9, 516ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12MP + 12MP (f/1.5-2.4, OIS, video 2160@60fps) - Μπροστά 8MP (f/1.7)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo), NFC, Iris & fingerprint scanner, USB-C
  • Μπαταρία: 4.000mAh
  • Διαστάσεις: 161.9 x 76.4 x 8.8mm - 201gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.1 Oreo

Ένας από τους λόγους για να αγοράσεις το Galaxy Note 9 είναι η οθονάρα του. Κανείς δε φτιάχνει σήμερα καλύτερα πάνελ από τα Super AMOLED της Samsung και εδώ έχουμε το καλύτερό της με μέγεθος 6.4 ίντσες και αναλογία 18.5:9. Με απλά λόγια αν θέλεις μεγάλο κινητό για να απολαμβάνεις τα παιχνίδια σου, το VR και να βλέπεις και καμιά ταινία πού και πού, δεν υπάρχει καλύτερη εμπειρία χρήσης από αυτή που προσφέρει το συγκεκριμένο smartphone.

Το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η κάμερα και εδώ η Samsung χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια με αυτή που προτιμήθηκε για το Galaxy S9+. Είναι διπλή στα 12MP, με τη βασική να διαθέτει μεταβαλλόμενο διάφραγμα για καλές φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες. Γράφει επίσης βίντεο 4K στα 60fps και διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS) για τέλεια αποτελέσματα.


Η κατασκευή του είναι πλήρως αδιάβροχη (IP68), διαθέτει πολύ μεγαλύτερη μπαταρία σε σχέση με το περσινό μοντέλο, έχει στερεοφωνικά ηχεία της AKG και συνδέεται πλέον σε οθόνες υπολογιστή με ένα απλό καλώδιο HDMI και όχι μέσω του πανάκριβου DeX. Το S Pen τέλος είναι αυτό που αναβαθμίστηκε περισσότερο, καθώς συνδέεται πλέον μέσω Bluetooth στο κινητό, λειτουργεί σαν χειριστήριο για την κάμερα και τις παρουσιάσεις μας, ενώ η μπαταρία του διαρκεί 30 λεπτά (ή 200 κλικ) και φορτίζει σε 40 μόλις δευτερόλεπτα!

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά για τα 1050 ευρώ που θα χρειαστεί να δώσουμε στην Ελλάδα για να το αποκτήσουμε, θέλουμε να ξέρουμε ότι όντως αγοράζουμε το καλύτερο με διαφορά. Ας δούμε λοιπόν πόσο πολύ διαφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό.


Γιατί να μην το πάρεις;

Ας ξεκινήσουμε από το καλύτερο χαρακτηριστικό του, που είναι η οθόνη. Ναι είναι η καλύτερη της αγοράς, αλλά είναι επίσης και η ίδια σε σχέση με αυτή του Galaxy Note 8 και του Galaxy S9+ που πωλούνται σήμερα στα 640€ και τα 670€ αντίστοιχα. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει κυρίως η εξαιρετική οθόνη, αυτές είναι οι επιλογές σου. Μπορείς όμως να πάρεις εναλλακτικά και το OnePlus 6, το οποίο διαθέτει AMOLED πάνελ επίσης, αλλά είναι ελαφρώς κατώτερης ποιότητας από αυτό του Note 9.

Πάμε στην κάμερα, όπου το πρώτο ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό είναι:

Γιατί να μην πάρω το φθηνότερο Galaxy S9+ που έχει ακριβώς την ίδια;

Δεκτό. Το θέμα όμως είναι ότι η κάμερα και των δύο δεν είναι η καλύτερη της αγοράς για να δικαιολογεί αυτή την τιμή. Το Huawei P20 Pro που διαθέτει μακράν την καλύτερη κάμερα φέτος κοστίζει μόλις 670€. Το Huawei P20 που είναι επίσης καλύτερο σε αυτό τον τομέα το βρίσκεις στα 500€ περίπου, ενώ και το Xiaomi Mi 8 που έρχεται στην Ελλάδα στα 550€ είναι ισάξιο σε αυτό τον τομέα με το Galaxy Note 9.


Βλέπουμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο τηλέφωνο δεν έχει και τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά θα μπορούσε η Samsung να το κάνει να ξεχωρίσει σε άλλους τομείς. Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει "all screen" design σαν το Vivo Nex S, θα μπορούσε επίσης να έχει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη ή αυτονομία δύο και πλέον ημερών. Δεν τα έχει όμως και το μόνο στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το πενάκι που για πολύ κόσμο είναι άχρηστο.

Η σύγκριση βέβαια που κάναμε δεν είναι απόλυτα σωστή γιατί απομονώνουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όταν συνολικά τα προαναφερθέντα τηλέφωνα μπορεί να μην είναι το ίδιο καλά σε σχέση με το Note 9. Ως καταναλωτές όμως δίνουμε περισσότερη σημασία σε κάποια πράγματα και λιγότερη σε άλλα, οπότε μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή με πολύ λιγότερα χρήματα. Όσο πλήρες και να είναι λοιπόν το Galaxy Note 9, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την τιμή του.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter