Xiaomi Redmi Note 5 review | Ότι καλύτερο κυκλοφορεί μέχρι στιγμής στα 200 ευρώ


Μία λογική τιμή για να αγοράσεις το επόμενό σου smartphone είναι τα 200 ευρώ. Όταν όμως ψάχνεις για συσκευή κοντά σε αυτό το κόστος, συνήθως πρέπει να θυσιάσεις κάτι. Αυτό πολλές φορές είναι η κάμερα, άλλες η κατασκευή ή το design και κάποιες άλλες ο επεξεργαστής και οι επιδόσεις του. Αν δε θέλεις να θυσιάσεις τίποτα απολύτως, τότε το Xiaomi Redmi Note 5 είναι η επιλογή που πρέπει να κάνεις φέτος.

Πριν το πιάσουμε στα χέρια μας είχαμε την εντύπωση ότι και αυτό το μοντέλο θα είναι μία ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση της σειράς "Redmi Note". Ειδικά μετά το εξαιρετικό Redmi Note 3 Pro, πολύς κόσμος έλεγε ότι τα επόμενα μοντέλα δε θα είναι τόσο πλήρη όσο αυτό. Ήρθε όμως το Redmi Note 4X με την τρομερή αυτονομία του και τώρα το Redmi Note 5 επικεντρώνεται κυρίως στην κάμερα, αλλά υστερεί σε άλλους τομείς όπως θα δούμε παρακάτω. Για να δούμε λοιπόν τι παίρνεις φέτος για 150 - 200 ευρώ;

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 636 @ 1.8GHz
  • GPU: Adreno 509
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.99" @ 2160 x 1080p (18:9, 403ppi)
  • Κάμερα: Πίσω διπλή 12MP + 5MP (Samsung S5K2L7, f/1.9, Dual-LED flash) - Μπροστά 13MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), IR, Fingerprint, FM radio, MicroUSB 2.0
  • Μπαταρία: 4.000mAh
  • Διαστάσεις: 158.6 x 75.4 x 8.1mm - 181gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.1 Nougat (MIUI 9.5)


Επιτέλους νέο design!

Κατ' αρχάς έχουμε επιτέλους νέο design! Όχι τόσο στην πίσω όψη η οποία θυμίζει "Redmi", αλλά κυρίως στην μπροστά που πλέον είναι πολύ σύγχρονη και χωρίς "notch". Το λέμε αυτό γιατί το Note 3 με το Note 4 δεν είχαν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, οπότε ψυχολογικά δεν αισθανόσουν ότι άλλαξες τηλέφωνο. Οι κάτοχοι iPhone σίγουρα δεν το καταλαβαίνουν αυτό το επιχείρημα, μιας και κάθε χρόνο το ίδιο παίρνουν οπτικά (χιούμορ).

Η οθόνη του είναι πλέον στις έξι ίντσες, αλλά με την αναλογία 18:9 δε σου φαίνεται τόσο μεγάλο στο χέρι. Ο λόγος είναι γιατί πλέον τα smartphone ψηλώνουν, ενώ στο πλάτος παραμένουν ίδια. Έξυπνος τρόπος για να προσφέρεις μεγαλύτερη οθόνη, αλλά έχει και τα προβληματάκια του. Προσωπικά δε βρίσκω σοβαρούς λόγους για την ύπαρξη αυτού του design. Ένας που μπορώ να σκεφτώ είναι το άνοιγμα δύο εφαρμογών ταυτόχρονα, το οποίο γίνεται πιο άνετα σε αυτή την οθόνη, αλλά δεν έχω συναντήσει ακόμη κάποιον που το χρησιμοποιεί καθημερινά. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό και σίγουρα το συνηθίζεις. Επίσης τα περισσότερα smartphone έτσι είναι πλέον, οπότε δεν έχεις και πολλές επιλογές αν θέλεις να το αποφύγεις.


Η οθόνη του για άλλη μια φορά δε μας απογοήτευσε. Έχει υψηλή φωτεινότητα, καλές γωνίες θέασης και πολύ ζωντανά χρώματα. Αυτό όμως που μας εξέπληξε ευχάριστα είναι το ηχείο! Επιτέλους βλέπουμε μια συσκευή κάτω από τα 200 ευρώ, το ηχείο της οποίας έχει λίγο μπάσο! Δεν είναι εφάμιλλο των ακριβών ναυαρχίδων, ούτε παρόμοιο με τα μεσαία Xperia, τα οποία έχουν τρομερό ήχο τηρουμένων των αναλογιών. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη οθόνη, μπορείς να πεις ότι θα δεις και μια ταινία στις διακοπές σου σαν άνθρωπος, αλλά για μουσική δεν κάνει και τόσο. Ο λόγος είναι γιατί η μουσική θέλει ένταση και όταν τη βάζεις στο τέρμα στο συγκεκριμένο τηλέφωνο, μπουκώνει το σύμπαν και δεν ακούς τίποτα.


Το πίσω μέρος του είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, το οποίο όπως είπαμε θυμίζει "Redmi", αλλά ξεχωρίζει από το setup της κάμερας, που είναι ολόιδιο με αυτό του iPhone X. Εκεί θα βρούμε και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι μια χαρά. Δεν είναι σαν του OnePlus 6, ενώ βρίσκεται και στο σωστό ύψος, σε αντίθεση με αυτό που είδαμε στο Nokia 6.1. Ούτε καν τον αναφέρουμε στο βίντεο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα θετικό ή αρνητικό για αυτόν.

Εκεί που μας τα χάλασε είναι στην θύρα φόρτισης η οποία είναι MicroUSB και όχι USB-C. Ξεχνάμε λοιπόν την ταχεία φόρτιση και την εύκολη εισαγωγή/εξαγωγή του καλωδίου. Ειδικά αν έρχεσαι από συσκευή με USB-C και έχεις αγοράσει καλώδια και αντάπτορες για αυτή, είναι μεγάλο πισωγύρισμα η επιστροφή στο MicroUSB. Για να μην είμαστε υπερβολικοί όμως, μιλάμε για μία μικρή λεπτομέρεια που θα τη βρίσκουμε μπροστά μας μόνο όταν το βάζουμε στην πρίζα.

Αν δεις λοιπόν συνολικά την κατασκευή του, δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο. Δεν έχει δηλαδή καμία ιδιαιτερότητα, ούτε καμία τσαχπινιά, αλλά από την άλλη δεν είναι πλαστικούρα, ούτε έχει μελανά σημεία. Σκεπτόμενος λοιπόν την τιμή που το έχεις αγοράσει, τότε σίγουρα δε θα σε απογοητεύσει όσον αφορά την κατασκευή.


Η κάμερα είναι η μεγάλη βελτίωση φέτος

Τα smartphone των 200 ευρώ θέλουν πολλή σκέψη πριν τα αγοράσεις, γιατί συνήθως σε αναγκάζουν να συμβιβαστείς με τις ελλείψεις τους. Ένας τομέας για παράδειγμα που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά είναι η κάμερα και το είδαμε και στα παλιότερα "Redmi Note" τα οποία ήταν απλά καλούτσικα. Με το Redmi Note 5 όμως έχουμε για πρώτη φορά ένα smartphone χωρίς συμβιβασμούς, καθώς πέρα από την τιμή και τη συνολική του καλή παρουσία, έχει και τρομερή κάμερα για την κατηγορία του. Δε μιλάμε φυσικά για κάμερα ναυαρχίδας, αλλά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, λίγα τηλέφωνα μπορούν να σταθούν δίπλα του.

Έχουμε λοιπόν έναν αισθητήρα της Samsung και το σημείο κλειδί για την ποιότητά του, είναι το μεγάλο μέγεθος του διαφράγματος το οποίο βρίσκεται στο f/1.9. Μεγάλο διάφραγμα σημαίνει περισσότερο φως και κατ' επέκταση σημαίνει καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό σε συνδυασμό με το post processing που κάνει στις φωτογραφίες μας το AI της εφαρμογής της Xiaomi, μας δίνουν το τελικό αποτέλεσμα που βλέπετε στα δείγματά μας.

Οι φωτογραφίες της μέρας είναι πάρα πολύ καλές και ίσως ο μέσος χρήστης να μην έχει απαιτήσεις για κάτι καλύτερο. Τα χρώματα είναι ακριβή, ο φωτισμός σωστός και το εφέ πορτρέτου αρκετά καλό, πλην κάποιων μικρών λαθών που τα κάνουν όλα τα τηλέφωνα σήμερα.




Τη νύχτα τα πράγματα είναι εξίσου καλά και αυτό μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς δεν είχαμε ξαναδεί smartphone σε αυτή την τιμή, να βγάζει τέτοιες φωτογραφίες. Όταν πας λοιπόν να φωτογραφίσεις κάτι με το Redmi Note 5, ο οπτικός θόρυβος φαίνεται καθαρά στην οθόνη του. Εκεί λες ότι αν αυτό το πράγμα που βλέπω αποτυπωθεί και στη φωτογραφία, τότε όλες οι λήψεις μου θα πρέπει να διαγραφούν. Πηγαίνοντας όμως στη Συλλογή για να δεις το τελικό αποτέλεσμα, το AI της κάμερας έχει κάνει τα μαγικά του και μας δίνει ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα!

Οι φωτογραφίες είναι λίγο πιο φωτεινές από όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα αυτές που βγάλαμε με το OnePlus 6 ήταν πιο σκοτεινές, αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή και αποτυπώθηκε τέλεια στη φωτογραφία. Στο Redmi Note 5 είναι ελαφρώς φωτισμένες, αλλά ο οπτικός θόρυβος έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ τα χρώματα κινούνται και αυτά σε πολύ καλό επίπεδο. Θα το ξαναπώ και ας γίνομαι κουραστικός, αλλά αν θέλεις φθηνό smartphone με καλή κάμερα, παίρνεις το Redmi Note 5. Τέλος.



Σημείωση:
Για όσους τσεκάρουν το πλήρες μέγεθος στις φωτογραφίες μας, δυστυχώς δεν τις έχουμε αυτή τη φορά. Μια αναποδιά μας ανάγκασε να τις διαγράψουμε.

Σταθερό λογισμικό και αντοχή στο χρόνο λόγω MIUI

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι το λογισμικό. Όλα τα smartphone τρέχουν Android αλλά πόσο ποιοτικό είναι αυτό; Έχουμε δει κινέζικες συσκευές που δεν αναβαθμίζονται ποτέ, έχουν τρομερή κατανάλωση ενέργειας και πολλές φορές προεγκατεστημένους ιούς. Από την άλλη πολλές από τις γνωστές εταιρίες έχουν πιο προσεγμένο λογισμικό, το οποίο όμως δεν αναβαθμίζουν σε αυτή την κατηγορία. Η Xiaomi μας έχει αποδείξει πολλάκις ότι υποστηρίζει για χρόνια τις συσκευές της, ακόμη και αν δεν μπορεί να τους δώσει τη νέα έκδοση του Android.

To Redmi Note 5 λοιπόν τρέχει την τελευταία έκδοση της MIUI, την τελευταία έκδοση του Android και φέρει τη νεότερη ενημέρωση ασφαλείας του λογισμικού. Δεν μπορείς να ζητήσεις τίποτα παραπάνω. Η MIUI είναι όπως πάντα γρήγορη και μας προσφέρει πληθώρα επιλογών, ενώ από φέτος έχουν και τη ρύθμιση πλήρους οθόνης, η οποία απενεργοποιεί την μπάρα πλοήγησης και μας επιτρέπει να πλοηγούμαστε με χειρονομίες, κερδίζοντας λίγο ακόμη χώρο στην οθόνη.

Αξίζει επίσης να πούμε ότι η συσκευή είναι Treble, κάτι που θα σταματήσουμε σιγά σιγά να αναφέρουμε γιατί από εδώ και πέρα όλα τα κινητά έτσι θα είναι, οπότε αν βαρεθούμε τη MIUI, μπορούμε πανεύκολα να εγκαταστήσουμε μία ROM ή να μετατρέψουμε τη συσκευή σε Android One, όπως είναι το Xiaomi Mi A1.


Τρομερή αυτονομία, καλές επιδόσεις

Κλείνοντας με τις επιδόσεις, η συσκευή τα πηγαίνει εξαιρετικά στα benchmark δίνοντας 115.000 πόντους στο Antutu. Είναι ένα ασφαλές σκορ που σου επιτρέπει να κάνεις ότι θέλεις, χωρίς κολλήματα και άλλα τέτοια δυσάρεστα. Στο gaming είναι αρκετά καλό επίσης, αλλά εκεί που πετάει είναι στην αυτονομία, η οποία φτάνει τις 15 ώρες συνεχούς λειτουργίας στο benchmark της Futuremark!


Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, τα smartphone που δίνουν 8 ώρες συνεχούς λειτουργίας μας δίνουν μία μέρα κανονικής χρήσης. Αυτά που δίνουν 11 - 12 ώρες μας προσφέρουν μιάμιση μέρα και κάτι παραπάνω, ενώ αυτά που ξεπερνούν τις 15 ώρες, μπορούν να αντέξουν σίγουρα δύο μέρες χωρίς φόρτιση. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι τρεις καλύτερες συσκευές από άποψη αυτονομίας στο Dr. Android είναι όλες της Xiaomi και συγκεκριμένα το Redmi Note 4X, το Redmi 4 Pro και το Redmi Note 5.

Το πόρισμα

Γιατί λοιπόν να επιλέξεις τη συγκεκριμένη συσκευή; Γιατί πολύ απλά τα έχει όλα και σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Φρέσκο design, πολύ καλή κάμερα, βελτιωμένο ηχείο, σταθερά καλή οθόνη, ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα με αναβαθμίσεις, καλές επιδόσεις και τρομερή αυτονομία. Τι άλλο να θέλεις μεταξύ 150 και 200 ευρώ;

Είναι σίγουρα το πιο ισορροπημένο smartphone που έχουμε δει μέχρι στιγμής το 2018, για εμάς είναι ο βασιλιάς της κατηγορίας του, κάτι που η Xiaomi καταφέρνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στη θέση του δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο για να αγοράσετε.

Θα το βρείτε στο Gearbest με 166 ευρώ ή 205 ευρώ στο ελληνικό bbshop.gr με δύο χρόνια εγγύηση και χωρίς τελωνεία.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;