Xiaomi Mi 8 | Μια τρομερή συσκευή με σούπερ τιμή και... ανόητο design


Η παρουσίαση της ετήσιας νέας ναυαρχίδας από τη Xiaomi, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις στο χώρο του Android. Φέτος και μετά το Mi 6 ήρθε η σειρά του... Mi 8 για να γιορτάσουμε επί τη ευκαιρία τα οκτώ χρόνια της εταιρίας. Πρόκειται για ένα τρομερό smartphone από άποψη χαρακτηριστικών, το οποίο συνοδεύεται από μία σούπερ τιμή, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δε μας άρεσαν.

Μαζί με το Mi 8 η Xiaomi μας έδειξε ακόμη δύο συσκευές. Το Mi 8 Explorer είναι μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη έκδοση του Mi 8, ενώ το Mi 8 SE είναι στην ουσία μία "lite" έκδοσή του, η οποία είναι και η πρώτη στον κόσμο με τον Snapdragon 710. Ας ξεκινήσουμε όμως από το βασικό μοντέλο.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά


  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 845 @ 2.8GHz
  • GPU: Adreno 630
  • Μνήμη: 6GB RAM - 64GB/128GB/256GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Super AMOLED 6.2" @  2248 x 1080p (402ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12MP + 12MP (Sony IMX363, f/1.8, OIS, video 2160p@60fps, slo-mo@240fps) - Μπροστά 20MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Galileo, Glonass, BDS, QZSS), NFC, Fingerprint, IR face recognition,  USB-C
  • Μπαταρία: 3.400mAh
  • Διαστάσεις: 154.9 x 74.8 x 7.6mm - 175gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.1 Oreo (MIUI 10)

Από άποψη χαρακτηριστικών είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο. Όπως και άλλες φετινές ναυαρχίδες, φοράει τον Snapdragon 845, με τη διαφορά ότι η Xiaomi έχει καταφέρει να το σετάρει με τέτοιο τρόπο, ώστε να σκοράρει πάνω από 300.000 πόντους στο Antutu! Πέρα από το γεγονός ότι είναι το πρώτο smartphone που το καταφέρνει, μας κάνει εντύπωση πώς η Xiaomi του πρόσθεσε επιπλέον 25.000 πόντους σε σχέση με το Mi Mix 2S και το OnePlus 6.

Ενδεχομένως αυτό να είναι προσόν της νέας MIUI 10, οπότε λογικά θα δούμε βελτιώσεις και σε άλλες συσκευές μόλις αναβαθμιστούν, αλλά μπορεί να έχει "παίξει" με τον επεξεργαστή πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει θυσιάσει μέρος της αυτονομίας της συσκευής. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κανένα smartphone δε χρειάζεται τόση δύναμη τη σήμερον ημέρα, αλλά η εξέλιξη δεν παύει να είναι θετική.


Έχουμε επίσης τρεις εκδόσεις αποθηκευτικού χώρου για όλα τα γούστα, ενώ όσον αφορά τη RAM υπάρχει μόνο μία στα 6GB. Δεν είναι λίγα αλλά αν είσαι "ψείρας" αυτός είναι ένας λόγος για να πάρεις το OnePlus 6 και όχι αυτό.

Ένα από τα μεγάλα του προσόντα είναι σίγουρα η Super AMOLED οθόνη του. Δε μας συνηθίζει η Xiaomi στο να χρησιμοποιεί τον κορυφαίο τύπο πάνελ και αυτό μας δείχνει ότι θέλει πραγματικά να παίξει με τους "μεγάλους" και να τους ανταγωνιστεί στα ίσια. Αυτός είναι και ένας λόγος για να προτιμήσεις αυτό έναντι του Mi Mix 2S.


Διαθέτει λοιπόν μία οθόνη 6.2 ιντσών η οποία δυστυχώς έχει και το γνωστό "notch". Όσοι διαβάζετε τακτικά Dr. Android, θα ξέρετε ότι δε μας αρέσει η εγκοπή στην οθόνη, αλλά δε μας χαλάει όταν είναι minimal, όπως για παράδειγμα στο OnePlus 6. Εδώ η Xiaomi δεν είχε τη δυνατότητα να τη μικρύνει γιατί αντίστοιχα με την Apple στο iPhone X, έχει και αυτή προσθέσει αρκετά πραγματάκια που χρειάζονται χώρο, όπως για παράδειγμα το Face Unlock με υπέρυθρες ακτίνες.

Το κακό όμως είναι ότι σε συνδυασμό με το design της κάμερας στο πίσω μέρος, η συσκευή μοιάζει με καθαρή κόπια του iPhone X. Αν προσθέσετε στην εξίσωση και το "πηγούνι" στο κάτω μέρος, τότε μιλάμε και για μία κακή κόπια σχεδιαστικά, κάτι που μας ξενερώνει λιγάκι γιατί έχουμε δει εμπνευσμένα design από την εταιρία στο παρελθόν. Είναι πραγματικά πολύ ανόητο να αντιγράφει τόσο εξόφθαλμα μία άλλη συσκευή, γιατί στην ουσία κάνει τη σημαντικότερή της "άψυχη". Για να το πούμε αλλιώς:

Αν ήθελα το iPhone X, θα το έπαιρνα...


Εκτός από την οθόνη, το δεύτερο στοιχείο που βάζει ολοκληρωτικά τη συσκευή μεταξύ των κορυφαίων είναι η κάμερα. Έχουμε έναν διπλό αισθητήρα των 12MP με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS) και δυνατότητα λήψης βίντεο 4K στα 60fps. Η κάμερα έχει ήδη περάσει το τεστ του γνωστού πλέον DxOMark και ισοφαρίζει το Samsung Galaxy S9+!

Xiaomi Mi 8 Explorer & Mi 8 SE

Πέρα από το Mi 8 η Xiaomi μας έδειξε και μία ανώτερη έκδοση με ονομασία Mi 8 Explorer.  Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μοντέλο να ξεχωρίζει είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ο οποίος βρίσκεται κάτω από την οθόνη, αλλά και το πίσω κάλυμμά του το οποίο είναι διαφανές!

Το δεύτερο είναι κάτι που θα αρέσει στους geek αλλά στην πραγματικότητα η Xiaomi έκανε κάτι ακόμη πιο έξυπνο. Τα chip και οι πλακέτες που φαίνονται στο πίσω μέρος δεν είναι αυτά που κάνουν τη συσκευή να λειτουργεί, αλλά αποτελούν ένα μωσαϊκό πλαστικών στοιχείων που έχουν κολληθεί στο πίσω μέρος του καλύμματος. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία κατάφερε να φτιάξει κάτι όμορφο, που δε θα γινόταν με το πραγματικό εσωτερικό της συσκευής, καθώς αν ανοίξετε μία οποιαδήποτε και δείτε πώς είναι τα πράγματα μέσα, δε θα σας αρέσει η όψη τους αισθητικά.


Είδαμε επίσης και το Mi 8 SE το οποίο ξεχωρίζει γιατί είναι η πρώτη συσκευή που φοράει τον Snapdragon 710 επεξεργαστή. Όπως λένε πολλοί γνώστες στο ίντερνετ, ο SD710 δεν είναι μία εξέλιξη του SD660, αλλά ένας SD835 "lite" ο οποίος έχει περιοριστεί για να μας φέρει επιδόσεις ναυαρχίδας σε φθηνότερες συσκευές. Ενδεχομένως λοιπόν η μεγάλη ανακοίνωση της Xiaomi για φέτος να είναι στην πραγματικότητα το Mi 8 SE.


Να το πάρω;

To Xiaomi Mi 8 λοιπόν είναι μία ολοκληρωμένη ναυαρχίδα, η οποία θα είναι πιθανότατα και το καλύτερο Android smartphone της χρονιάς. Ειδικά αν σκεφτείς ότι η τιμή του ξεκινάει από τα 510 ευρώ, τότε ο τίτλος θα παιχτεί ανάμεσα σε αυτό και το επίσης εξαιρετικό OnePlus 6.

Προσωπικά και σκεπτόμενος τα δικά μου "θέλω" και την τσέπη μου, αν ήταν να αγοράσω σήμερα μία ναυαρχίδα, θα θυσίαζα την AMOLED οθόνη και θα πήγαινα στο Xiaomi Mi Mix 2S, το οποίο με εκλύει περισσότερο λόγω design. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και είναι σχεδόν 100 ευρώ φθηνότερο, οπότε θα κερδίσω και μερικά χρήματα.

Πάντως και τα τρία είναι εξαιρετικές επιλογές (Mi 8, Mi Mix 2S, OnePlus 6) αν θέλεις να διαθέσεις ένα ποσό έως 500 ευρώ και θα τα βρείτε στις ακόλουθες σελίδες:



Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter