Samsung Galaxy S9 | Αισθητικά ίδιο με το S8 και με ενδιαφέροντες πειραματισμούς στην κάμερα


Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα smartphone της χρονιάς είναι γεγονός. Το Samsung Galaxy S9 παρουσιάστηκε επίσημα και περιμέναμε από αυτό να δούμε τις νέες, καινοτόμες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο Android το 2018. Αντ' αυτού βλέπουμε μία συντηρητική συσκευή, η οποία δε διαφέρει και πολύ από το Galaxy S8, ενώ έχουμε και ενδιαφέροντες αλλά επικίνδυνους πειραματισμούς στην κάμερα.

Το design είναι ίδιο με τη διαφορά ότι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ήρθε πλέον στη σωστή του θέση. Ίδια και η οθόνη, ίδια η μπαταρία, ίδια και η αδιάβροχη κατασκευή του (IP68). Θα έλεγε κανείς ότι η Samsung πακετάρισε ξανά το ίδιο smartphone, με νέο επεξεργαστή και οπτικά. Από τη μία καλά κάνει και χτίζει στην επιτυχία μίας εξαιρετικής συσκευής, βελτιώνοντας τις ατέλειές της, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι "ο βασιλιάς του Android", όπως ξεκάθαρα ήταν το Galaxy S8 πέρυσι. Θα περιμένουμε όμως τον ανταγωνισμό του για να αποφασίσουμε.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Samsung Exynos 9810 @ 2.8GHz
  • GPU: Mali G72 MP18
  • Μνήμη: 4GB RAM - 64GB/128GB/256GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Super AMOLED 5.8" @ 2960 x 1440p (18.5:9, 570ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12MP (f/1.5 - f/2.4, Dual Pixel, OIS, LED flash) - Μπροστά 8MP (f/1.6)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo), NFC, Iris scanner, Fingerprint, Heart rate, USB-C
  • Μπαταρία: 3.000mAh
  • Διαστάσεις: 147.7 x 68.7 x 8.5mm - 163gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.0 Oreo (Grace UI)


Έχουμε λοιπόν τον νεότερο Exynos επεξεργαστή, ο οποίος σκοράρει 250.000 πόντους στο Antutu και συνοδεύεται από μία δεκαοκταπύρηνη GPU. Ιδιαίτερα σημαντικό για όσους αποκτήσουν και το νέο DeX και θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους σαν υπολογιστή. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Linux on Galaxy, θα λέγαμε ότι είναι η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση smartphone που μπορεί να μετατραπεί σε υπολογιστή ανά πάσα στιγμή. Ένα θεματάκι στην όλη εμπειρία ίσως να είναι η μικρή για αυτά που θέλουμε να κάνουμε RAM των 4GB.

Μία ακόμη βελτίωση σε σχέση με το Galaxy S8 είναι τα στερεοφωνικά του ηχεία, τα οποία θα έπρεπε να έχουν όλες οι ακριβές ναυαρχίδες, αλλά το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στην κάμερα, όπου η Samsung φέτος δοκιμάζει κάτι που δεν έχει ξανακάνει κανείς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κορεάτικη εταιρία έχει εξοπλίσει το Galaxy S9 με έναν αισθητήρα των 12MP, ο οποίος όμως διαθέτει μεταβαλλόμενο διάφραγμα! Ρυθμίζοντάς το στο f/1.5 που είναι και το μεγαλύτερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε smartphone, σου δίνει τη δυνατότητα να βγάλεις πολύ καλές κοντινές φωτογραφίες, ακόμη και σε πολύ χαμηλό φωτισμό. Βάζοντάς το όμως στο f/2.4 κερδίζεις καλύτερη εστίαση όταν φωτογραφίζεις τοπία, κάτι που λείπει επίσης από τις σημερινές ναυαρχίδες. Το πρόβλημα παραμένει στα λίγα Megapixel, τα οποία δε μας προσφέρουν καλή ανάλυση, ιδιαίτερη στη δεύτερη περίπτωση των μακρινών πλάνων.

Το πρόβλημα όμως με αυτή την επιλογή φακού, είναι ότι πλέον αποτελείται από κινητά μέρη, τα οποία είναι λογικό πως φθείρονται περισσότερο όσο τα χρησιμοποιείς. Ακόμη χειρότερα και επειδή τα smartphone μας φεύγουν συχνά πυκνά από τα χέρια, υπάρχει το ενδεχόμενο σε μία πτώση να σπάσει κάτι εσωτερικά ή να μετακινηθεί με τρόπο που δε θα λειτουργεί πλέον σωστά η κάμερα. Είναι μεγάλο ρίσκο και ελπίζουμε να το έχει προβλέψει η Samsung.

Στα υπόλοιπα, η συσκευή ξεκλειδώνει με ταυτόχρονη αναγνώριση προσώπου και ίριδας, για να ανταγωνιστεί το Face ID του iPhone X, ενώ είναι συμβατή με το Project Treble, οπότε μπορείς από αύριο για παράδειγμα να εγκαταστήσεις το stock Android 8.1, μέσω της custom ROM που μπαίνει παντού.

Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει στα 880 ευρώ, ένα ποσό που είναι ιδιαίτερα μεγάλο, άσχετα με αυτά που προσφέρει.


Η περίπτωση του Galaxy S9+

Μαζί με το S9 παρουσιάστηκε όπως είναι φυσιολογικό και το Galaxy S9+. Πρόκειται για ένα ελαφρώς μεγαλύτερο smartphone με οθόνη 6.2 ιντσών, το οποίο διαθέτει επίσης 6GB RAM και 3.500mAh μπαταρία.

Η μεγάλη του διαφορά σε σχέση με το S9, είναι ότι το συγκεκριμένο έχει και έναν δεύτερο τηλεσκοπικό φακό στο πίσω μέρος με διάφραγμα f/2.4, ο οποίος μας επιτρέπει να βγάλουμε και macro φωτογραφίες. Δεν είναι και κάτι τόσο σημαντικό για να δώσεις 100 ευρώ περισσότερα, αλλά όταν φτάνεις τα 900 ευρώ, πιθανότατα δε σε πειράζει να δώσεις λίγα περισσότερα.



Σχόλια

  1. Δε νομίζω ότι η Sammy χρειαζόταν να αλλάξει φέτος ριζικά την ήδη εξαιρετική σχεδίαση του S8. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής είναι το πληρέστερο κινητό evolution όχι η περσινή revolution αλλά κανένα πρόβλημα! Μειονέκτημα τα 4GB στο SO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter