OnePlus 6 review | Ένα από τα καλύτερα smartphone για το 2018


Τα smartphone που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι χιλιάδες, δεν είναι όμως πολλά αυτά που βρίσκουν τη χρυσή τομή για να μας κάνουν να τα επιλέξουμε. Συνήθως ψάχνουμε για ένα μοντέλο που τα κάνει όλα και συνοδεύεται από τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και στην κατηγορία της ναυαρχίδας ένας είναι ο πρωταγωνιστής τα τελευταία χρόνια. Το OnePlus 6 να είναι το φετινό της δημιούργημα της εταιρίας που εφηύρε τον όρο "flagship killer" και σήμερα θα δούμε κατά πόσον μας προσφέρει περισσότερα από άλλες ναυαρχίδες.

Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η εταιρία έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο "flagship killer" γιατί έχει ανεβάσει σημαντικά τις τιμές των συσκευών της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν χάσει την αξία τους, μιας και κάθε χρόνο μας προσφέρει κάτι που δύσκολα βρίσκεις σε αυτή τη νέα τιμή. Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες να πούμε ότι μιλάμε αδιαμφισβήτητα για ένα από τα κορυφαία smartphone του 2018, αλλά οφείλουμε να πούμε όσα δε μας αρέσουν σε αυτό, γιατί για κάποιους ενδέχεται να είναι σημαντικά.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά


  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 845 @ 2.8GHz
  • GPU: Adreno 630
  • Μνήμη: 8GB RAM - 128GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Optic AMOLED 6.28" @ 2280 x 1080p (19:9, 402ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP + 20MP (Sony IMX519, f/1.7, OIS, EIS, 4K video @ 60fps) - Μπροστά 16MP (Sony IMX371, f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo), NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 3.300mAh
  • Διαστάσεις: 155.7 x 75.4 x 7.75mm - 177gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.1 Oreo (OxygenOS)


Design και κατασκευή

Ξεκινώντας από την εξωτερική του εμφάνιση, ομολογώ ότι είμαι φαν της εταιρίας και δε με έχει απογοητεύσει ποτέ. Οι συσκευές της διαθέτουν πάντα ένα απλό και καθαρό design, κάτι που αποδεικνύεται από την έλλειψη ακόμη και των δικών της λογοτύπων. Δε βλέπεις για παράδειγμα μέσα στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης ένα "Samsung" ή ένα "Huawei", όπως συμβαίνει στις συγκεκριμένες εταιρίες, αλλά υπάρχει μόνο ένα logo ιδίου χρώματος στο πίσω μέρος. Πάντως αυτό είναι και λογικό γιατί την OnePlus την επιλέγουν οι... ψαγμένοι ή τουλάχιστον αυτοί που ξέρουν τι θέλουν, ενώ κάποια άλλα smartphone τα αγοράζουμε χωρίς να ξέρουμε γιατί.


Η κατασκευή του είναι από γυαλί μπρος και πίσω (κάτι που λανθασμένα μου ξέφυγε στο βίντεο) η αίσθηση που σου δίνει όμως είναι ότι πρόκειται για πλαστικό. Το λέμε αυτό γιατί έχουμε δει και καλύτερα smartphone από γυαλί, αλουμίνιο και κεραμικό. Παρ' όλα αυτά είναι πολύ "δεμένο" και ευχάριστο στο χέρι, ενώ αν τελικά ήταν όντως πλαστικό, θα είχε τη δυνατότητα να απορροφά καλύτερα τους κραδασμούς, άρα θα μπορούσε να τη γλιτώσει από μερικές πτώσεις παραπάνω.

Στο πίσω μέρος η πλευρές του είναι ελαφρώς κυρτές, κάτι που είναι ευχάριστο στην αφή, αλλά αναγκαστικά μικραίνει η πλαϊνή επιφάνεια από την οποία το κρατάμε. Αυτό δε βοηθάει στο κράτημα, αλλά ευτυχώς μέσα στη συσκευασία υπάρχει μία TPU θήκη που βοηθάει πολύ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η συσκευή ξεχωρίζει για το ρυθμιστικό πλήκτρο αφύπνισης, ένα διακόπτη με τον οποίο μπορούμε να βάλουμε τη συσκευή στη δόνηση ή το αθόρυβο, χωρίς να ενεργοποιήσουμε την οθόνη. Κάτι όμως που δε μας άρεσε ιδιαίτερα, είναι η μεταφορά των πλήκτρων έντασης ήχου στην αριστερή μεριά της συσκευής. Ομολογώ ότι με ξένισαν, αλλά έναν αριστερόχειρα ίσως τον βολέψουν καλύτερα.

Οθόνη και "notch"

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να το αγοράσεις είναι η AMOLED οθονάρα του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για να επιλέξεις τα μοντέλα της OnePlus έναντι αυτών της Xiaomi, που προσφέρονται στην ίδια τιμή και μέχρι σήμερα έχουν κολλήσει στις υποδεέστερες IPS. Μοναδική εξαίρεση το φετινό Xiaomi Mi 8, το οποίο βαδίζει πλέον στα χνάρια του AMOLED πάνελ.


Η οθόνη λοιπόν είναι ωραία και άνετη καθώς φτάνει τις 6,28 ίντσες, όντας ακόμη ψηλότερη από άλλα smartphone, με την αναλογία της να φτάνει το 19:9! Αυτό εξυπηρετεί μόνο το διαχωρισμό οθόνης, με τον οποίο ανοίγουμε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα, καθώς θα βλέπουμε περισσότερα πράγματα, αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι το χρησιμοποιεί κανείς τακτικά.

Τα χρώματά της είναι πολύ ζωντανά, το κοντράστ ιδιαίτερα υψηλό, ενώ και το μαύρο είναι πραγματικό και όχι... γκρι. Για αυτό το λόγο υπάρχει και το σκοτεινό θέμα στις ρυθμίσεις, το οποίο εξοικονομεί ενέργεια και προστατεύει τα μάτια μας τη νύχτα. Το θέμα εφαρμόζεται κυρίως στις ρυθμίσεις και το συρτάρι των εφαρμογών και θα θέλαμε να δούμε και τρίτες εφαρμογές να περιλαμβάνουν κάτι τέτοιο.


Η οθόνη βέβαια έχει και "notch", το οποίο αναλύσαμε αρκετά στο Technopolitan podcast, αλλά τουλάχιστον είναι minimal. Είναι σίγουρα μία επιλογή που έγινε για να φαίνεται η συσκευή "σύγχρονη", αλλά ευτυχώς η εγκοπή στην οθόνη είναι όσο πιο μικρή γίνεται. Περιλαμβάνει μόνο το ακουστικό, την μπροστινή κάμερα και τους αισθητήρες που ρυθμίζουν την οθόνη, ενώ μπορούμε να την κρύψουμε αν δε μας αρέσει. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί αν κάποιος δε συμφωνεί με το "notch", δε σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να αγοράσει άλλο τηλέφωνο. Δείχνει δηλαδή ότι η εταιρία σκέφτεται και τους διαφωνούντες.


Και λίγα λόγια για το ηχείο το οποίο είναι απλά πολύ μέτριο. Δεν υπάρχει τίποτα να πεις για αυτό, γιατί πολύ απλά δεν του έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Κάμερα και selfie

Πέρα από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την πολύ καλή οθόνη, ο τρίτος λόγος για να το προτιμήσεις είναι σίγουρα η κάμερα. Διαθέτει ένα βασικό φακό στα 16MP και έναν βοηθητικό στα 20MP με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ο οποίος τραβάει 4K βίντεο στα 60fps! Οι φωτογραφίες που βγάζει είναι καταπληκτικές σε όλες τις συνθήκες, με πολύ φυσικά χρώματα και σωστή ισορροπία λευκού. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η καλή κάμερα πρέπει να παράγει φωτογραφίες στις οποίες βλέπουμε αυτό που βλέπουν και τα μάτια μας. Δεν πρέπει να είναι πιο έντονα τα χρώματα ή πιο φωτεινές οι φωτογραφίες. Για αυτό υπάρχουν τα φίλτρα.

Εκεί που καταλαβαίνεις όμως ότι η κάμερα είναι εξαιρετική, είναι στις νυχτερινές φωτογραφίες. Ο οπτικός θόρυβος που συνήθως χαλάει τις φωτογραφίες είναι ελάχιστος, ενώ στο δύσκολο αυτό περιβάλλον δε χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία.

Η μπροστινή είναι επίσης πολύ προσεγμένη, αλλά εδώ μάλλον υπάρχει μία "βοήθεια" στα χρώματα και τη φωτεινότητα, η οποία βγάζει τις φωτογραφίες πιο... φαντασμαγορικές. Δεν είναι καθόλου άσχημο όμως το αποτέλεσμα. Τέλος οι φωτογραφίες πορτρέτου είναι και αυτές σε καλό επίπεδο, αλλά έχουμε δει και καλύτερες.

Μερικά δείγματα (πλήρες μέγεθος):







Ξεκλείδωμα με δάχτυλο αλλά και πρόσωπο

Τρομερός είναι επίσης ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι μάλιστα ο ταχύτερος που έχουμε δει μέχρι σήμερα! Το OnePlus 6 όμως μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να το ξεκλειδώσουμε με το πρόσωπο, μία επιλογή η οποία έχει δεχθεί πολλά πυρά. Ο λόγος είναι γιατί δεν είναι και τόσο ασφαλής, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις με τις οποίες ξεκλείδωσε με μία απλή φωτογραφία.

Αν το ξεπεράσουμε αυτό και μιλήσουμε καθαρά για τη λειτουργία του, είναι καλός και μάλιστα πολύ γρήγορος. Στα δικά μας μάτια βέβαια είναι περιττός γιατί δε λύνει κάποιο πρόβλημα, ούτε βοηθάει να ξεκλειδώσουμε το κινητό μας γρηγορότερα. Όπως βάζεις το δάχτυλό σου στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, έτσι πρέπει να πατήσεις το power για να ενεργοποιήσεις το ξεκλείδωμα με το πρόσωπο. Σιγά τ' αυγά.


Oxygen OS και Android Oreo

Πάμε στο λειτουργικό σύστημα το οποίο ήταν και είναι από τα καλύτερα στον κόσμο του Android. Έχουμε λοιπόν το εξαιρετικό Oxygen OS, το οποίο βασίζεται πλέον στο Android Oreo και είναι στην ουσία ένα πιο προσεγμένο stock Android. Προσωπικά το προτιμώ οπτικά, αλλά από άποψη προεγκατεστημένων ρυθμίσεων προτιμώ τη MIUI της Xiaomi.


Μερικά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της ROM είναι:

  • οι ρυθμίσεις για να επεξεργαστούμε το ρυθμιστικό πλήκτρο αφύπνισης,
  • η λειτουργία παιχνιδιού που βελτιώνει την gaming εμπειρία μας και
  • ο νέος τρόπος πλοήγησης με χειρονομίες a la iPhone X, ο οποίος σίγουρα έχει μέλλον, αλλά χρειάζεται βελτίωση και προσθήκες.


Η συσκευή είναι επίσης Treble και αυτό σημαίνει ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να εγκαταστήσεις όποια GSI ROM θέλεις με ασφάλεια. Έχει επίσης επιλεγεί για την beta έκδοση του Android 9.0, το οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε άμεσα και το μόνο που μένει να δούμε είναι αν το Treble θα βοηθήσει τις αναβαθμίσεις του να έρχονται γρηγορότερα.

Benchmark, μπαταρία και επιδόσεις

Οι επιδόσεις του OnePlus 6 απλά εξαιρετικές και ειδικά στο benchmark των παιχνιδιών, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο Xiaomi Black Shark, το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα gaming smartphone. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο όρος αυτός δε λέει και τίποτα στην πράξη, οπότε οι κατασκευαστές θα έπρεπε καλύτερα να μας προσφέρουν gaming αξεσουάρ και όχι ολόκληρα smartphone.



Δυστυχώς το benchmark της μπαταρίας δεν έτρεξε ποτέ, οπότε δεν έχουμε ένα στάνταρ νούμερο για να το συγκρίνουμε με άλλα smartphone. Από αυτά που είδαμε όμως μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι κρατάει δύο μέρες με απλή χρήση και μία με βαριά. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η φόρτιση "Dash" η οποία είναι η ταχύτερη αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η OnePlus λέει ότι σε μισή ώρα σου δίνει μπαταρία μίας μέρας και από τις δικές μας μετρήσεις, είδαμε ότι σε 15 μόλις λεπτά φόρτισε κατά 28%. Σε 30 λεπτά λοιπόν μπορεί να μας δώσει έως 56%. Χρήσιμο.


Το πόρισμα

Σίγουρα δεν περιμένατε τον Doctor να σας πει ότι το OnePlus 6 είναι κινητάρα, αλλά τουλάχιστον το επιβεβαιώσαμε και παρουσιάσαμε τις ενστάσεις μας. Νομίζω ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο από όλα, στη σωστή τιμή, με αναβαθμίσεις, με σχεδόν stock Android που το ζητάνε πολλοί. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν ήταν να ξοδέψω 500 ευρώ για την αγορά του, τότε ίσως θα προτιμούσα το Xiaomi Mi Mix 2S.

Πρώτα από όλα δεν έχει "notch". Δεύτερον έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Τρίτον έχει και αυτό εξαιρετική κάμερα. Το μόνο που με χαλάει είναι η MIUI την οποία έχω βαρεθεί αισθητικά, αλλά είναι Treble, οπότε από την πρώτη μέρα θα του έβαζα τη GSI ROM του stock Android, όπως δηλαδή έχω κάνει σήμερα στο δικό μου Mi Mix. Τέλος θα γλίτωνα και 100 ευρώ γιατί το Mix είναι φθηνότερο από το OP6.

Αν όμως αυτές οι ανησυχίες δε σας απασχολούν και έχετε τα χρήματα, τότε δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το OnePlus 6. Αγοράστε το άφοβα και θα το ευχαριστηθείτε πάρα πολύ!

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter