Gadget review | Το Xiaomi Mi Box 3S με επίσημο Android TV είναι από τα καλύτερα media center που μπορείς να αποκτήσεις


Ο λόγος που λατρεύουμε το Android τόσο πολύ, είναι γιατί ως λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα μας προσφέρει πολλές διαφορετικές "γεύσεις", όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις desktop Linux διανομές. Μία από αυτές είναι το Android TV, το οποίο δεν είχαμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, πρώτον γιατί δεν υπήρχε κάποια ενδιαφέρουσα συσκευή και δεύτερον γιατί δεν απευθύνονταν στο Έλληνα χρήστη. Τα προβλήματα αυτά όμως λύθηκαν και το Xiaomi Mi Box 3S είναι μία από τις καλύτερες "value for money" προτάσεις που μπορείς να αποκτήσεις για την τηλεόρασή σου.

Αποφεύγαμε να πάρουμε μια συσκευή με Android TV κυρίως γιατί ο βασικός τρόπος για να κάνεις αναζητήσεις είναι η φωνή, κάτι που δεν υπήρχε στην ελληνική γλώσσα μέχρι πρόσφατα. Τώρα όμως που μπορείς να μιλήσεις στο Android σου στη γλώσσα μας, μπορείς να το χειριστείς πάρα πολύ εύκολα. Επίσης οι μοναδικές συσκευές με Android TV πέρα από τις τηλεοράσεις που το έχουν ενσωματωμένο, ήταν το απαράδεκτο Nexus Player αλλά και το πολύ ακριβό Nvidia Shield TV.

Με το Mi Box 3S λοιπόν έχουμε μία σχετικά φθηνή συσκευή, με επίσημο Android TV το οποίο αναβαθμίζεται τακτικά και αποτελεί μία εξαιρετική media player επιλογή. Προσέξτε ότι δε λέμε πως είναι "το καλύτερο Android TV-Box που κυκλοφορεί στο εμπόριο", αλλά ένα από τα καλύτερα "media center" με Android της αγοράς. Τη διαφορά την εξηγούμε παρακάτω.

Χαρακτηριστικά

Έχουμε λοιπόν μία βραβευμένη με το RedDot design award συσκευή, η οποία δείχνει ωραία σε οποιοδήποτε σαλόνι. Σημαντικό για πολύ κόσμο. Φοράει τον τετραπύρηνο S905X της Amlogic, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φθηνός επεξεργαστής της αγοράς για αυτές τις συσκευές, καθώς μπορεί να παίξει περιεχόμενο σε 4K ανάλυση και φοριέται ήδη σε άπειρα "κουτιά". Έχει επίσης 2GB RAM και 8GB αποθηκευτικού χώρου, συνδέεται στο δίκτυο μέσω WiFi ac και Ethernet, διαθέτει Bluetooth 4.1 κυρίως για να σετάρουμε gaming χειριστήρια όπως αυτό του PS4, ενώ οι υπόλοιπες φυσικές θύρες που διαθέτει είναι:

  • μία HDMI 2.0a για σύνδεση με την τηλεόραση, η οποία μεταφέρει εικόνα και ήχο στα 18Gbps για να μην χάνουμε τίποτα σε ποιότητα, 
  • μία USB 2.0 θύρα στην οποία μπορείς να συνδέσεις εξωτερικούς δίσκους και
  • μία θύρα AV για να το συνδέσουμε σε εξωτερικά ηχεία.


Τι είναι όμως αυτό που το κάνει μία ξεχωριστή επιλογή στην οποία αξίζει να επενδύσουμε και ποια είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε αν το αγοράσουμε;

Το γραφικό περιβάλλον

Πρώτα από όλα έχουμε επίσημο Android TV το οποίο αναβαθμίζεται τακτικά και διαθέτει ένα ειδικό γραφικό περιβάλλον για τηλεοράσεις. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο από όλα, καθώς αν στη συσκευή σου δεν έχεις το κατάλληλο "user experience" για το σκοπό που τη χρησιμοποιείς, δεν μπορείς να απολαύσεις τη χρήση. 


Πέρα από τον launcher όμως και οι εφαρμογές που είναι συμβατές με το Android TV, διαθέτουν ένα επίσης ειδικό περιβάλλον, το οποίο δένει καλύτερα με την τηλεόραση και είναι πιο εύκολο στη χρήση με το χειριστήριο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. 


Από την άλλη όλα τα TV-Box που κυκλοφορούν στο εμπόριο φοράνε την κανονική έκδοση του Android και φαίνεται αμέσως μόλις ανοίξεις μερικές εφαρμογές, ότι δεν είναι φυσικός ο χειρισμός χωρίς οθόνη αφής. Επίσης στο Remix OS που χρησιμοποιούμε εμείς, πάλι ο χειρισμός δεν είναι ιδανικός καθώς η συγκεκριμένη έκδοση μιμείται το περιβάλλον του Windows και έχει σχεδιαστεί για ποντίκι και πληκτρολόγιο. Για να είμαστε δίκαιοι όμως υπάρχει τρόπος να κάνουμε κάτι παρόμοιο σε οποιοδήποτε Android TV-Box, κατεβάζοντας τον HAL launcher.

Ο χειρισμός

Σημαντικός είναι επίσης και ο χειρισμός ο οποίος πρέπει να είναι βολικός και εύκολος για τον καθένα μας. Στο Android TV είναι λοιπόν πολύ απλός αλλά και πολύ διαφορετικός με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλα τα μενού είναι φτιαγμένα για χειρισμό με τηλεχειριστήριο που διαθέτει "σταυρό". Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά και ένα πλήκτρο "OK" είναι όλα όσα χρειαζόμαστε και είναι πραγματικά πολύ εύκολο να το χρησιμοποιήσει ένας αμαθής με την τεχνολογία. Είναι επίσης έτσι φτιαγμένο για να θυμίζει το χειρισμό της τηλεόρασης όπως τον έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα κι έτσι δεν ξενίζει καθόλου ακόμη και μεγάλους σε ηλικία.


Το διαφορετικό στην όλη υπόθεση είναι η αναζήτηση / πληκτρολόγηση η οποία γίνεται με τη φωνή. Σίγουρα πολλοί δε θα βολευτούν με κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχουμε μάθει να μιλάμε στην τηλεόρασή μας, αλλά πρόκειται για μία φρέσκια και πολύ βολική ιδέα από τη Google, η οποία συνηθίζεται εύκολα. Το καλό είναι το πρακτικό κομμάτι της ιστορίας, με το μικρόφωνο να βρίσκεται στο χειριστήριο κι έτσι όση φασαρία και αν έχει στο δωμάτιο, μπορεί να μας καταλάβει άνετα αν το φέρουμε κοντά στο στόμα μας.



Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η φωνή δε σε εξυπηρετεί και θέλεις να πληκτρολογήσεις κάτι χειροκίνητα. Εδώ η προεπιλεγμένη λύση είναι να πατάς ένα προς ένα τα γράμματα, κάτι που φυσικά δε βολεύει καθόλου. Ευτυχώς όμως μπορούμε μέσω Bluetooth να συνδέσουμε ένα πληκτρολόγιο και να κάνουμε τη δουλειά μας σαν άνθρωποι και για να τελειώνουμε το θέμα χειρισμός, συνεχίζω να θεωρώ ως καλύτερη λύση κάτι σαν το Rii Mini i25 που προσφέρει τα πάντα στο μικρότερο δυνατό μέγεθος.

Οι εφαρμογές

Οι εφαρμογές είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι του Android TV, καθώς στο δικό του Play Store εμφανίζονται μόνο όσες έχουν σχεδιαστεί για αυτό ή έχουν τέλος πάντων ένα ανεκτό γραφικό περιβάλλον για χρήση σε landscape mode. Ψάχνοντας λοιπόν εκεί μέσα δε θα βρούμε πολλές από τις γνωστές εφαρμογές και μαζί το Cosmote TV GO, που φαντάζομαι πολύς κόσμος θα θέλει να χρησιμοποιήσει, υπάρχει όμως τρόπος να το εγκαταστήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε κανονικότατα.


Η λύση είναι η εγκατάσταση από 'Άγνωστες πηγές', η οποία λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συνηθίσει στο κινητό μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι εφαρμογές που θα εγκατασταθούν χειροκίνητα δεν εμφανίζονται στο launcher του Android TV. Για αυτό λοιπόν το σκοπό δημιουργήθηκε ο Sideload launcher, στον οποίο θα τις βρούμε όλες μαζεμένες και έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουμε.


Αυτή την ιδιαιτερότητα πάντως με τις εφαρμογές την έχει λύσει η Jide με το Remix IO, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε εφαρμογές του Android αλλά και του Android TV εμφανίζοντάς τις όλες στη δική του έκδοση του Play Store. Το περιμένουμε να το δούμε στην πράξη και αυτό μόλις μας έρθει και μην ξεχνάτε ότι θα κληρώσουμε και μία συσκευή.

Τρομερές Media Center δυνατότητες

Όπως είπα και στην αρχή το Xiaomi Mi Box 3S είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα κορυφαία media center που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου και αυτό οφείλεται στις παρακάτω λεπτομέρειες που το κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Πρώτον παίζει 4Κ περιεχόμενο και αν και πολλές συσκευές ισχυρίζονται το ίδιο, καμία σε αυτή την τιμή δεν το κάνει στα 60 fps όπως αυτό! Φυσικά μιλάμε για τοπικά αρχεία 4K και όχι μέσω streaming, όπου και αυτό δεν τα πηγαίνει πολύ καλά. Όσοι χρησιμοποιούν το Kodi παρακολουθώντας περιεχόμενο σε μικρότερες αναλύσεις όμως, θα δουν αμέσως τη διαφορά, καθώς η εικόνα δεν κάνει αυτά τα γνωστά "σπασίματα" στις γρήγορες σκηνές και πραγματικά απολαμβάνεις την προβολή.

Δεύτερον μπορεί να συνδεθεί σε πολυκάναλα συστήματα ήχου και συγκεκριμένα έως και σε 7.1 surround sound. Συνδυάζοντας αυτό με μία 4K τηλεόραση ή ακόμη καλύτερη έναν projector, καταλαβαίνετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πραγματικά κινηματογραφική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο gaming.

Τρίτον το Mi Box είναι και Chromecast, καθώς έχει ενσωματωμένη την τεχνολογία Google Cast που μας επιτρέπει να στείλουμε ασύρματα σε αυτό εικόνα και ήχο από το κινητό μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να απολαύσουμε τις φωτογραφίες, τη μουσική και τα βίντεό μας στη μεγάλη οθόνη, χρησιμοποιώντας το κινητό μας ως τηλεχειριστήριο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε streaming την οθόνη του κινητού μας και να το μετατρέψουμε σε υπολογιστή με τον τρόπο που δείξαμε παλιότερα.

Τέταρτο και τελευταίο είναι η USB θύρα του η οποία είναι μία δυστυχώς, παρ' όλα αυτά όμως δεν έχει όριο στο μέγεθος του σκληρού δίσκου που θα της συνδέσεις. Μπορείς δηλαδή άνετα όχι μόνο να έχεις όλη την ταινιοθήκη και τη μουσική βιβλιοθήκη σου συνδεδεμένη επάνω του, αλλά και να το μετατρέψεις σε server για να έχεις τα αρχεία σου διαθέσιμα παντού!

Δεν είναι όμως τέλειο

Εννοείται φυσικά ότι το Mi Box δεν είναι η τέλεια συσκευή και μάλιστα αν το συγκρίνουμε με άλλες της ίδιας τιμής, είναι κατώτερο σε χαρακτηριστικά. Ένα από τα προβλήματά του λοιπόν είναι η μοναδική USB θύρα που διαθέτει, η οποία όσο να 'ναι μας περιορίζει. Τι να πρωτοβάλεις εκεί; Ποντίκι; Πληκτρολόγιο; Σκληρό δίσκο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς και ένα USB Hub για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.

Δεύτερο είναι ο μικρός χώρος που διαθέτει αφού στα 8GB της μνήμης, από τα οποία περίπου 5GB είναι διαθέσιμα, δε χωράνε και πολλά πράγματα. Επίσης αν και η Xiaomi το διαφημίζει ως ιδανική κονσόλα παιχνιδιών, όσο καλά και να τα παίζει, μόνο ένα ή δύο από τα καλά παιχνίδια μπορείς να εγκαταστήσεις σε τόσο λίγο χώρο.


Το τρίτο είναι κάτι που αφορά όσους το συνδέσουν σε 4Κ τηλεόραση. Σε αυτή την περίπτωση το Mi Box ρυθμίζεται αυτόματα στην υψηλότερη ανάλυση, αλλά λόγω των μειωμένων χαρακτηριστικών του, θα δούμε ότι κολλάει πού και πού ακόμη και στο βασικό μενού! Αν λοιπόν δεν έχετε 4K περιεχόμενο για να παρακολουθήσετε, η καλύτερη λύση είναι να ρυθμίσετε την ανάλυσή του στα 1080p-60Hz. Εκεί όλα ρέουν πάρα πολύ καλύτερα και η εμπειρία είναι πραγματικά πολύ διαφορετική.

Το πόρισμα

Νομίζω τα είπαμε όλα και δώσαμε μια καλή ιδέα για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι το Mi Box 3S της Xiaomi. Ίσως να μην απευθύνεται σε hardcore χρήστες που προσέχουν ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά για εμάς τους υπόλοιπους είναι μία πολύ καλή επιλογή. Κρατάμε κυρίως το Android TV με τις ευκολίες και τις δυσκολίες του, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ο μικρός αποθηκευτικός του χώρος.

Είναι σίγουρα μια αρκετά διαφορετική επιλογή από όλες όσες θα βρούμε στο εμπόριο και μπορείτε να το αποκτήσετε με 68 ευρώ από το Gearbest.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter