Gadget review: Το Rii mini i25 είναι το απόλυτο τηλεχειριστήριο για όλες τις συσκευές στο σαλόνι μας


Οι συσκευές που αγοράζουμε κατά καιρούς για να εμπλουτίσουμε το σαλόνι μας, δημιουργούν πολλές φορές νέα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ένα από αυτά είναι τα πολλά τηλεχειριστήρια που μαζεύονται στο τραπεζάκι. Ψάχνοντας για την καλύτερη δυνατή λύση δοκιμάσαμε το Rii mini i25 και όχι απλά λύσαμε το πρόβλημα χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, αλλά αποδείχτηκε ότι κάνει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε!

Αυτό που ψάχναμε ήταν ένα τηλεχειριστήριο για το Android TV, που θα διαθέτει πληκτρολόγιο καθώς και τη λειτουργία "Air mouse" με την οποία μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ποντίκι χωρίς να το ακουμπάμε σε κάποια επιφάνεια, κάτι σαν τα χειριστήρια του Wii. Έπρεπε να είναι επίσης όσο μικρότερο γίνεται και να μοιάζει με απλό χειριστήριο τηλεόρασης (γούστα είναι αυτά) και έτσι φέραμε από την Κίνα το Rii mini i25 που εκπλήρωνε αυτές τις προϋποθέσεις. Το συγκεκριμένο τηλεχειριστήριο, όχι μόνο έκανε ακριβώς τη δουλειά που θέλαμε με το Android TV, αλλά αντικατέστησε και πολλά τηλεχειριστήρια άλλων συσκευών!

Το Rii mini i25 λοιπόν διαθέτει:

  • μία θύρα υπερύθρων με την οποία μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει τον αντίστοιχο δέκτη όπως τηλεόραση, ηχοσύστημα και air condition και
  • σύνδεση Bluetooth μέσω USB dongle, με την οποία μετατρέπεται σε ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο για τον υπολογιστή, τη Smart TV και το Android TV, ενώ το PS4 το αναγνωρίζει ως πληκτρολόγιο.


Στη μπροστινή του όψη διαθέτει δύο σετ πλήκτρων, ένα με κόκκινο χρώμα και ένα με λευκό. Τα κόκκινα πλήκτρα λειτουργούν με υπέρυθρες και μπορούμε να τα προγραμματίσουμε για να κάνουν ότι θέλουμε, πατώντας το πλήκτρο "Set" και δίνοντας την εντολή από το παλιό μας τηλεχειριστήριο. Μπορούμε μάλιστα να κάνουμε συνδυασμούς από πολλά τηλεχειριστήρια, όπως για παράδειγμα να αλλάξουμε κανάλι στην τηλεόραση και να ανοιγοκλείσουμε το Air condition. Το μόνο που μπορεί να μας περιορίσει είναι ο μικρός αριθμός διαθέσιμων πλήκτρων.

Τα λευκά πλήκτρα τώρα λειτουργούν με Bluetooth και μαζί τους μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει USB θύρα, αρκεί να της συνδέσουμε το ενσωματωμένο ανταπτοράκι. Αυτά δεν προγραμματίζονται αλλά διαθέτουν τις κυριότερες λειτουργίες που μπορεί να χρειαστεί μία συσκευή με λειτουργικό σύστημα. Η σημαντικότερη από όλες είναι όπως είπαμε η λειτουργία Air mouse, με την οποία στοχεύουμε στην οθόνη και κουνάμε το χέρι μας, μετακινώντας στην ουσία το ποντίκι. Με αυτή μπορούμε να χειριστούμε άνετα από τον καναπέ το Android TV, τον υπολογιστή μας αλλά και το μενού της Smart TV.

Στην πίσω όψη διαθέτει ένα πλήρες πληκτρολόγιο, το οποίο δεν το λες άνετο, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από τη χρήση του virtual πληκτρολογίου που εμφανίζεται στην οθόνη. Η μαγκιά του είναι επίσης ότι λειτουργούν και οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, έτσι τα copy & paste είναι παιχνιδάκι μαζί του. Το φυσικό πληκτρολόγιο συνοδεύεται επίσης και με φωνητική πληκτρολόγηση την οποία δεν καταφέραμε δυστυχώς να δοκιμάσουμε.



Πρόκειται λοιπόν για μία λύση που δε φανταζόμαστε σε καμιά περίπτωση ότι θα μας βολέψει τόσο πολύ και θα ήταν τόσο πλήρης. Θα θέλαμε να έχει ακόμη περισσότερα προγραμματιζόμενα πλήκτρα για να κάνουμε πιο πολλά πράγματα μαζί του, ενώ ένα μικρό προβληματάκι είναι ότι αν θέλεις να χειριστείς μία άλλη συσκευή με το Air mouse, θα πρέπει να σηκωθείς και να μεταφέρεις το USB dongle από τη μία συσκευή στην άλλη.

Αν λοιπόν έχετε Smart TV ή Android TV ή συνδέετε το laptop με την τηλεόραση για να βλέπετε ταινίες ή χρησιμοποιείτε μόνιμα το Kodi / XBMC σε αυτή, το Rii mini i25 είναι μία τρομερή λύση. Το αγοράσαμε με 20 περίπου ευρώ από το Aliexpress και είναι από τις καλύτερες αγορές που έχουμε κάνει, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι το επίσημο Magic Remote της LG για την τηλεόρασή μας κοστίζει 50€.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter