Taskbar | Με μία οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ένα smartphone, μπορείς να έχεις Android υπολογιστή χωρίς custom ROM και root!


Τον τελευταίο χρόνο φωνάζουμε ότι οι δυνατότητες του Android αλλά και των smartphone είναι τέτοιες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τον υπολογιστή μας για μία μέση χρήση. Μέχρι σήμερα καμία εταιρεία δεν μας έχει προσφέρει αυτή την εμπειρία, το να συνδέεις δηλαδή το κινητό σου με μία οθόνη και ένα πληκτρολόγιο και να το μετατρέπεις σε desktop computer. Η Google λοιπόν, ίσως άθελά της, έχει προσθέσει στο Android 7.0 όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και για να το καταφέρουμε δεν χρειάζεται ούτε καν να κάνουμε root!

Καλή ιδέα το Remix OS αλλά η μεγάλη μαγκιά είναι να κάνεις το κινητό σου υπολογιστή και όχι το αντίστροφο. Υπάρχει βέβαια και το Maru OS, το οποίο όμως είναι λίγο μπελαλίδικο με τα δύο λειτουργικά συστήματα, ενώ υποστηρίζει μία μόνο συσκευή στην οποία πρέπει να κάνουμε root. Τώρα με μία οποιαδήποτε συσκευή με Android 7.0 μπορείς να το κάνεις χωρίς να αγοράσεις νέο hardware και χωρίς να χάσεις την εγγύηση σε αυτό που έχεις, μιας και η Google έχει ενσωματώσει στο λειτουργικό, τρία απαραίτητα χαρακτηριστικά για τέτοιου είδους χρήση και συγκεκριμένα:

  • τη δυνατότητα εκκίνησης των εφαρμογών σε παράθυρα και όχι σε πλήρη οθόνη, 
  • την επίσημη υποστήριξη για φυσικό πληκτρολόγιο,
  • και η δυνατότητα αλλαγής του μεγέθους προβολής (dpi) για να ταιριάζει σε όποια οθόνη και αν το συνδέσουμε.

Αν έχετε ήδη λοιπόν το Android 7.0 στη συσκευή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.


Στην πράξη 

Για να κάνουμε το κινητό μας ένα κανονικό υπολογιστή, θα πρέπει να έχουμε μία οθόνη με Chromecast για να τη συνδέσουμε ασύρματα με τη συσκευή μας και ένα Bluetooth πληκτρολόγιο / ποντίκι. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ένα USB hub και ένα καλώδιο MHL για να τα συνδέσουμε όλα μεταξύ τους, αλλά όσο να ‘ναι το ασύρματο είναι πιο βολικό.

Όσον αφορά τις απαραίτητες ρυθμίσεις, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάμε στη διαδρομή “Ρυθμίσεις > Επιλογές για προγραμματιστές” και να ενεργοποιήσουμε την “Αναγκαστική δυνατότητα αλλαγής μεγέθους”, η οποία βρίσκεται στο τέλος. Αυτή η επιλογή είναι που επιτρέπει στις εφαρμογές μας να ανοίγουν σε παράθυρα. Αν προσπαθήσουμε τώρα να συνδέσουμε το κινητό μας με μία μεγαλύτερη οθόνη, θα δούμε ότι όλα φαίνονται τεράστια και εννοείται ότι έτσι δεν μπορείς να δουλέψεις. Για αυτό το λόγο στις “Επιλογές για προγραμματιστές” θα αλλάξουμε το “Μικρότερο πλάτος”, σε μία τιμή κοντά στα 700dp.

Τώρα το κινητό μας μοιάζει πάρα πολύ με ένα μικρό tablet και βλέπουμε ότι οι περισσότερες εφαρμογές γυρίζουν σε tablet mode για να μας εξυπηρετήσουν, ο launcher του Android όμως έχει σχεδιαστεί για χρήση με οθόνη αφής και όχι με πληκτρολόγιο / ποντίκι. Για να το λύσουμε θα πάμε στο Play Store και θα κατεβάσουμε τη δωρεάν εφαρμογή Taskbar, η οποία μας προσφέρει ένα γραφικό περιβάλλον που θυμίζει Windows. Διαθέτει ένα και μοναδικό πλήκτρο κάτω αριστερά το οποίο εμφανίζει όλες μας τις εφαρμογές, ενώ στην μπάρα της μπορούμε να καρφιτσώσουμε τις αγαπημένες μας.


Οι ρυθμίσεις του Taskbar είναι αρκετές αλλά αυτές που πρέπει να ενεργοποιήσουμε οπωσδήποτε, είναι το “Replace home screen” που το μετατρέπει σε μόνιμο launcher και το “Freeform window support” που του δίνει τη δυνατότητα να ανοίγει τις εφαρμογές σε παράθυρα. Το φοβερό με το Taskbar είναι ότι διαθέτει και συντομεύσεις πληκτρολογίου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κλειδώσουμε τη συσκευή μας για παράδειγμα.

Αφού κάνουμε λοιπόν όλα τα παραπάνω, το μόνο που μένει είναι να πατήσουμε το εικονίδιο “Μετάδοση” που βρίσκεται στην μπάρα ειδοποιήσεων και να συνδεθούμε ασύρματα στην οθόνη μας.

Εν κατακλείδι 

Αυτό είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου το μεγάλο πλεονέκτημα του Android σε σχέση με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον όπου οι εφαρμογές του σε καλύπτουν, μπορείς απλά να έχεις μία οθόνη στη δουλειά και μία στο σπίτι και να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου σαν υπολογιστή.

Και σας πληροφορώ ότι τρέχει πάρα πάρα πολύ καλά στο Nexus 5X των 250 ευρώ που το δοκιμάσαμε. Φανταστείτε τι παπάδες θα κάνει στις ναυαρχίδες των 700 ευρώ!

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter