Nokia 6.1 review | Αυτή τη φορά η Nokia τα έκανε όλα σωστά!


Η μεσαία κατηγορία είναι αρκετά περίεργη όσον αφορά τα smartphone, καθώς κυκλοφορούν πολλές ακριβές συσκευές που δε μας προσφέρουν την ανάλογη αξία και άλλες που θα τις χαρακτήριζες κρυμμένα διαμάντια. Κάναμε λοιπόν την έρευνά μας για να δούμε ποιες είναι τελικά οι συσκευές που αξίζουν στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία και καταλήξαμε στο Nokia 6.1 ή Nokia 6 2018, το οποίο βρίσκεται κάπου στη μέση από όλα αυτά.

Είναι κάπου στη μέση γιατί πρόκειται για μία πολύ καλή συνολικά συσκευή, η οποία όμως πωλείται σε μία ελαφρώς τσιμπημένη, αλλά όχι απαγορευτική τιμή. Οι άλλες συσκευές που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και είναι εξίσου συμφέρουσες για τους δικούς τους λόγους, είναι το Huawei P Smart, το Xiaomi Mi A1 και αν ψωνίζετε από Κίνα το Redmi Note 5. Καμία από αυτές δεν αποτελεί κακή επιλογή, αλλά πάμε να δούμε γιατί επιλέξαμε τελικά το Nokia 6.1.

Διαφήμιση


Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 630 @ 2.2GHz
  • GPU: Adreno 508
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (403ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP (f/2.0) - Μπροστά 8MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS), NFC, FM radio, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 3.000mAh
  • Διαστάσεις: 148.8 x 75.8 x 8.2mm - 172gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.1 Oreo (Android One)

Κατ' αρχάς η γενική εικόνα της συσκευής είναι αρκετά καλή και δε φαίνεται να της λείπει τίποτα. Έχουμε τον σχετικά νέο Snapdragon 630 και ίσως θα μιλούσαμε με ακόμη καλύτερα λόγια αν φορούσε τον ακόμη νεότερο SD636 του Redmi Note 5 Pro. Παρ' όλα αυτά οι επιδόσεις του είναι τρομερές για την κατηγορία, με τους 88.000 πόντους του Antutu να τις επιβεβαιώνουν.


Η "μικρή" έκδοση που έχουμε στα χέρια μας είναι με 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία είναι άφθονα για μια μέτρια ή ελαφρώς απαιτητική χρήση. Χρησιμοποιούμε τον όρο "μέτρια" γιατί υπάρχουν πλέον κάποια πράγματα, όπως μερικά VR παιχνίδια, για τα οποία πρέπει να έχεις ναυαρχίδα αν θέλεις να τα απολαύσεις, ενώ και ο αποθηκευτικός χώρος αν και φαίνεται αρκετός δεν είναι όταν τραβάς υψηλής ποιότητας βίντεο. Ευτυχώς όμως υπάρχει η επιλογή της SD κάρτας, στην οποία μπορούμε να αδειάσουμε την εσωτερική μνήμη.

Μιας και ξεκινήσαμε από τις επιδόσεις του, αξίζει να πούμε ότι δοκιμάσαμε να παίξουμε PUBG, τη νέα μόδα στο Android gaming, η οποία μπορεί να μας δώσει μια καλή εικόνα για τις δυνατότητές του. Ο λόγος είναι γιατί εκτός από απαιτητικό παιχνίδι, παίζεται και online, κάτι που χρησιμοποιεί έξτρα πόρους στη συσκευή μας. Όπως θα δείτε λοιπόν στο βίντεο που ακολουθεί, αν και το παιχνίδι μας βάζει μόνο του στα γραφικά χαμηλής ποιότητας, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι μια χαρά, όλη η εμπειρία του παιχνιδιού είναι τρομερή, χωρίς κολλήματα και frame drop.


Τα θετικά

Πάμε στα θετικά της συσκευής και θα αναφέρουμε μία ωραία λεπτομέρεια που μας έκανε εντύπωση και δείχνει ότι η Nokia δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη. Μπορεί να το βρίσκουμε στην αγορά ως Nokia 6 2018, αλλά η επίσημη ονομασία του είναι Nokia 6.1. Χρησιμοποιεί δηλαδή την αριθμομέτρηση που βρίσκουμε συνήθως στο software και μας λέει στην ουσία ότι η συσκευή που κρατάμε στα χέρια μας είναι ένα update του περσινού Nokia 6. Όπως δηλαδή το Android πήγε από την έκδοση 8.0 στην 8.1, έτσι και η συσκευή αυτή αναβαθμίστηκε αλλά στο... hardware. Πρακτικά είναι ανούσιο αλλά πάρα πολύ έξυπνο!

Ξεχωρίζει περισσότερο γιατί είναι μέλος της σειράς Android One, κάτι που σημαίνει ότι τρέχει stock Android με ελάχιστες προσθήκες και αναβαθμίζεται τακτικότατα. Κοινώς αν σας λείπουν τα Nexus της Google και δεν έχετε χρήματα για την αγορά του Pixel 2, η Nokia μας προσφέρει πλέον μία ολόκληρη σειρά συσκευών με καθαρό Android σε όλες τις τιμές.


Κυκλοφορεί με Android 8.0 Oreo και το λειτουργικό του είναι όπως αναμενόταν γρήγορο και ελαφρύ, με όλα τα διαθέσιμα καλούδια της Google, τα οποία βέβαια αν τα συγκρίνουμε με άλλες ROM όπως για παράδειγμα τη MIUI, δεν είναι και τόσα πολλά. Παρ' όλα αυτά υποστηρίζει το Project Treble της Google. Αν λοιπόν θελήσουμε να εγκαταστήσουμε μία άλλη ROM ή η Nokia αρχίσει να αργεί στις ενημερώσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία GSI ROM, με τον τρόπο που δείξαμε τις προάλλες. Πολύ σημαντικό αυτό για το μέλλον της συσκευής, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές stock και custom Android ROM για να επιλέξουμε.

Για τις επιδόσεις του τα είπαμε αλλά δε μιλήσαμε για την μπαταρία, η οποία έχει μέγεθος 3.000mAh και αντέχει σίγουρα μια ολόκληρη μέρα με βαριά χρήση. Το benchmark που χρησιμοποιούμε μας έδωσε 11 και πλέον ώρες συνεχούς λειτουργίας, ένα σκορ που βρίσκεται αρκετά πάνω από το μέσο όρο των 8 ωρών και μας υπόσχεται πως αν το χρησιμοποιούμε κανονικά, τότε θα το φορτίζουμε μόνο μία φορά ανά δύο μέρες.


Πολύ θετικό στοιχείο της συσκευής αποτελεί και η κατασκευή της, η οποία είναι από αλουμίνιο και αν και το design δεν έχει την "all screen" οθόνη που ίσως θα θέλαμε, είναι αρκετά όμορφο. Είναι πολύ ευχάριστο στο χέρι και νομίζω ότι θα το απολαύσουν οι περισσότεροι, αλλά όλα αυτά είναι θέμα γούστου οπότε καλύτερα να χαζέψετε τις φωτογραφίες και να αποφασίσετε μόνοι σας αν ταιριάζει στην αισθητική σας


Κλείνουμε με την κάμερα η οποία δεν είναι και επιπέδου ναυαρχίδας, αλλά μας άφησε πολύ ευχαριστημένους. Ο βασικός αισθητήρας των 16MP είναι αρκετά καλός σε συνθήκες με πλούσιο φωτισμό, είτε αυτός είναι φυσικός είτε τεχνητός. Το πρόβλημα υπάρχει όταν νυχτώνει, καθώς εκεί εμφανίζεται πολύς οπτικός θόρυβος. Όσον αφορά τα χρώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυπώνεται πραγματικά αυτό που βλέπεις ζωντανά με τα μάτια σου, αλλά σε κάποιες άλλες τα χρώματα είναι λίγο... πλουσιότερα.

Η εστίαση γίνεται πολύ γρήγορα, ενώ υπήρξαν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες η τελική φωτογραφία ήταν καλυμμένη από ένα λευκό πέπλο. Ενδεχομένως λοιπόν να χρειαστεί να βγάλουμε και δεύτερη φορά την ίδια φωτογραφία για να την πετύχουμε και αυτό αφορά κυρίως τη selfie κάμερα, για την οποία ισχύουν τα ίδια περίπου πράγματα. Η εφαρμογή τέλος έχει και λειτουργία "Pro" αν θέλεις να βάλεις το χεράκι σου και συμπληρώνει μία γενικά καλή εμπειρία με την κάμερα του Nokia 6.1.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):





Τα αρνητικά

Συνεχίζουμε με τα αρνητικά της συσκευής, αλλά προκαταβολικά πρέπει να πούμε ότι τίποτε από αυτά δε μας ενόχλησε και ότι είναι στην ουσία μία λίστα μικρών λεπτομερειών που απλά αξίζει να αναφερθούν. Για να καταλάβετε τι εννοούμε το πιο μεγάλο αρνητικό της συσκευής είναι η θέση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Βρίσκεται στο πίσω μέρος όπου και τον προτιμάμε και είναι αρκετά γρήγορος και ακριβής. Όταν όμως κρατάμε τη συσκευή στα χέρια μας, το δάχτυλο πέφτει συνήθως στο σημείο που βρίσκεται το φλας της κάμερας και όχι ο αισθητήρας. Είναι λοιπόν πολύ χαμηλά και θα πρέπει συνήθως να λυγίζεις το δάχτυλο για να τον πετύχεις.


Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο το οποίο αξίζει να αναφέρουμε, είναι ότι το λειτουργικό σύστημα καταλαμβάνει τα 12GB από τα 32GB του χώρου αποθήκευσης! Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε έως και 4GB χρήσης από το Android, αλλά υποψιαζόμαστε ότι φταίει η υποστήριξη Treble και ειδικά τα "seamless update" της Google για αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Συγκεκριμένα το δεύτερο είναι μία ρύθμιση η οποία μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τη συσκευή μας χωρίς να κάνουμε άμεση επανεκκίνηση. Για αυτήν όμως χρειάζονται δύο system partition στη συσκευή, οπότε μάλλον εκεί καταλαμβάνεται  ο έξτρα χώρος.

Αν κατεβάσουμε λοιπόν και καμιά δεκαριά gigabyte σε εφαρμογές, τότε μας μένουν άλλα 10GB για τα αρχεία μας, τα οποία είναι ελάχιστα ειδικά αν θελήσετε να τραβήξετε 4K βίντεο με την κάμερά του. Μη σας ξεγελάει λοιπόν η ονομαστική τιμή των 32GB, αν και υπάρχει θύρα για microSD κάρτα.


Το παίρνεις ή το αφήνεις στο ράφι;

Όντας για χρόνια λάτρης του stock Android και έχοντας εδώ και καιρό στα χέρια μου ένα Xiaomi Mi Mix με MIUI και ένα Nexus 5X το οποίο έχει αρχίσει να σέρνεται πλέον, ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα με το Nokia 6.1! Το hardware του μου προσφέρει όσα χρειάζομαι, οπτικά δε με χαλάει και όσον αφορά το λειτουργικό του σύστημα, προσφέρει ότι νεότερο έχει να μας δώσει η Google. Ειδικά για έναν άνθρωπο που πειραματίζεται, η υποστήριξη Treble είναι μεγάλο συν, αλλά πλέον όλες οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν φέτος, θα το έχουν και αυτές.

Το περσινό μοντέλο ήταν κατά την άποψή μου μία πολύ κακή και ακριβή επιλογή, αλλά το φετινό είναι τρομερό, αν δώσεις κάτω από 275 ευρώ που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τo μεγαλύτερο όμως μοντέλο με τα 4GB RAM, το οποίο βρίσκουμε αυτή τη στιγμή στα 365 ευρώ, δεν είναι συμφέρουσα επιλογή, καθώς με αυτά τα χρήματα μπορείς να πάρεις ακόμη και ναυαρχίδες.

Όπως είπαμε στην αρχή υπάρχουν και άλλα smartphone που μπορούν να μας καλύψουν, ακόμη και με λιγότερα χρήματα, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι η χρυσή τομή που τα έχει όλα και πωλείται σε λογική τιμή. Αν λοιπόν είστε της ίδιας άποψης και το βρείτε σε κάποιο ράφι καταστήματος, τουλάχιστον ρίξτε του μια ματιά, ακόμη και αν έχετε αποφασίσει να πάρετε κάτι άλλο.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter