Project Treble | Έρχεται η custom ROM που θα εγκαθίσταται σε όλες τις συσκευές!


Το πρόβλημα των αναβαθμίσεων είναι γνωστό στο Android και πολλοί χρήστες απευθύνονται στις custom ROM για να έχουν μια συσκευή με την τελευταία έκδοση. Για κάθε συσκευή όμως υπάρχει και διαφορετικό πακέτο εγκατάστασης, ενώ για πολλές από αυτές δε φτιάχνεται ποτέ αυτό το πακέτο. Με τη βοήθεια του Project Treble από τη Google, σε λίγο καιρό θα υπάρχει ένα και μόνο αρχείο που θα εγκαθίσταται σε όλες τις συσκευές, κάτι που ανακάλυψαν πρόσφατα στο XDA!

Μέχρι σήμερα για να φτιάξεις μία custom ROM, έπρεπε να δημιουργήσεις ένα generic πακέτο από τον κώδικα του Android, στο οποίο θα προσέθετες τους driver της συσκευής σου για να λειτουργούν όλα τα υποσυστήματά της, όπως ο επεξεργαστής, η κάμερα και τα δίκτυα. Αυτό το πακέτο έπρεπε στη συνέχεια να το "υπογράψεις" για να αναγνωρίζεται από τη recovery της συσκευής, με σκοπό να εγκατασταθεί σε αυτή.

Το δύσκολο σε αυτό το εγχείρημα είναι να βρεις τον πηγαίο κώδικα που περιλαμβάνει τους driver των υποσυστημάτων κάθε συσκευής, το οποίο αν δεν έχεις, απλά δεν μπορείς να τις αναβαθμίσεις. Οι custom ROM όμως δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά κοινότητες που κάνουν όλη αυτή τη δουλειά δωρεάν και έτσι δεν υπάρχουν αρκετά χέρια για να καλύψουν όλες τις συσκευές. Το τελικό αποτέλεσμα λοιπόν είναι κάποιες συσκευές να μένουν απ' έξω, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αναβαθμίσεις των υπολοίπων.

Η λύση του Treble

Με το Treble λοιπόν, το οποίο αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στην αρχιτεκτονική του Android, η Google διαχωρίζει πλέον το framework του Android από τους driver των κατασκευαστών. Για να φτιάξεις δηλαδή ή να αναβαθμίσεις μία ROM, δε χρειάζεται πλέον να ασχοληθείς με τους driver της συσκευής, αλλά μόνο με τα στοιχεία που θέλεις να έχει μέσα η ROM σου.

Αυτό έγινε για να μπορεί κάθε εταιρία να ασχολείται μόνο με το λογισμικό του Android και το δικό της UI που θα προσθέσει σε αυτό, χωρίς να την απασχολεί η δύσκολη και χρονοβόρα και διαδικασία της συμβατότητας με όλες τις συσκευές. Το ίδιο όμως μπορεί να γίνει και στην περίπτωση των custom ROM, οι οποίες ακόμη και μία μέρα μετά την επίσημη κυκλοφορία του Android, θα έχουν έτοιμη τη ROM τους για πολλές ή όλες τις συσκευές.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το παράδειγμα του Huawei Mate 9

Το Mate 9 της Huawei είναι ένα smartphone με πολύ παραμετροποιημένη ROM σε σχέση με αυτή της Google. Στην αναβάθμιση της Huawei σε Android 8.0, στην οποία υποστηρίζεται πλέον το Treble, ένας χρήστης του XDA αποφάσισε να τεστάρει αν είναι αλήθεια όλα όσα λέγονται για τη νέα αρχιτεκτονική του Android. Δημιούργησε λοιπόν από τον κώδικα του Android μόνο το αρχείο συστήματος "system.img" (θυμίζουμε ότι για μία ROM χρειάζονται και τα αρχεία bootloader, recovery, userdata και άλλα που εγκαθίστανται στα ανάλογα partition) και το φλάσαρε απ' ευθείας μέσω fastboot στη συσκευή του. Το αποτέλεσμα είναι να έχει πλέον μία "καθαρή" ROM όπως αυτή των Pixel smartphone!

Φυσικά το εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό, καθώς η κρυπτογράφηση της μνήμης της συσκευής προκάλεσε το απότομο κλείσιμο μερικών εφαρμογών και χρειάστηκαν μερικά επιπλέον βήματα για να... στρώσει, αλλά αποδεικνύεται ότι είμαστε πολύ κοντά στις άμεσες αναβαθμίσεις και την υποστήριξη περισσότερων συσκευών στο Android, με πολύ λιγότερη δουλειά.


Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;

Στην πράξη η Nokia για παράδειγμα, η οποία χρησιμοποιεί stock Android στις συσκευές της, θα μπορούσε μέσα σε μία εβδομάδα από την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του Android, να έχει έτοιμο το δικό της update για όλα τα smartphone της! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να το σετάρει σε μία από τις συσκευές της και στη συνέχεια να δει απλά αν τρέχει και στις υπόλοιπες!

Με τον ίδιο τρόπο αν η Samsung για παράδειγμα αναβαθμίσει στο μέλλον μόνο το Galaxy S8 και όχι το S7, θα μπορούμε να πάρουμε το system image του πρώτου και να το εγκαταστήσουμε στο δεύτερο, έχοντας στην ουσία την επίσημα αναβαθμισμένη ROM της Samsung!

Ειδικά για τις custom ROM το Treble μπορεί να φέρει μία επανάσταση άνευ προηγουμένου, στην οποία οι δημιουργοί τους θα μπορούν να αναβαθμίζουν περισσότερες συσκευές, γρηγορότερα και με πολύ λιγότερη δουλειά. Θα μπορούν επίσης να δημιουργούν ένα μόνο πακέτο της ROM, στο οποίο θα περιλαμβάνονται σε script οι οδηγίες εγκατάστασης της recovery για κάθε συσκευή ξεχωριστά.

Από αυτή την υπόθεση τέλος θα επωφεληθούν και τα κινέζικα smartphone που δεν αναβαθμίζονται ποτέ, καθώς θα μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε το update μιας άλλης συσκευής, αν έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.


Οι συσκευές που υποστηρίζουν το Treble σήμερα

Όλες οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν με Android 8.0, όπως το Google Pixel 2 / XL θα υποστηρίζουν το Treble. Η αναβάθμιση των παλιότερων όμως στην τελευταία έκδοση, δε σημαίνει ότι θα φέρει και το Treble μαζί της. Για παράδειγμα αυτές που μέχρι σήμερα είναι Treble-enabled είναι οι εξής:

  • Google Pixel / XL
  • Essential PH1
  • Huawei Mate 9
  • Huawei Honor 8 Pro

Αυτές που έχουν αναβαθμιστεί έστω και σε beta έκδοση, αλλά δεν το υποστηρίζουν είναι τα:

  • Google Nexus 6P
  • Google Nexus 5X
  • Nokia 8
  • OnePlus 5
  • OnePlus 3T
  • OnePlus 3
  • Samsung Galaxy S8 / S8+
  • Sony Xperia XZ
  • Sony Xperia XZs

Όταν η δική μας συσκευή αναβαθμιστεί σε Android 8.0, μπορούμε πολύ εύκολα να τσεκάρουμε αν υποστηρίζει τη νέα αρχιτεκτονική. Κατεβάζουμε το Termux από το Play Store και δίνουμε την εντολή:

getprop ro.treble.enabled

Αν την υποστηρίζει, θα μας απαντήσει με τη λέξη "true".


Android 8.0: Η καλύτερη αναβάθμιση μέχρι σήμερα

Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι το Android 8.0 αποδεικνύεται η πιο ουσιαστική αναβάθμιση όλων των εποχών για το Android. Η διαχείριση της RAM και της μπαταρίας είναι πολύ πιο έξυπνη, τα μενού όπως είδαμε και στο review του Dr. Android, είναι περισσότερο απλοποιημένα, ενώ και με το Treble οι αναβαθμίσεις απλουστεύονται δραματικά.

Μένει μόνο να δούμε αν και το Android Go, μας θα φέρει την αναβίωση συσκευών της υπέρ-φθηνής κατηγορίας με smartphone με λιγότερο από 1GB RAM. Το πιστεύουμε πολύ και το εκφράσαμε στην παρουσίαση του Nokia 2, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη συσκευή στην οποία θα δούμε στην πράξη το Android Go.

Περισσότερα για το Project Treble θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες