Nokia | Δημιουργώντας τη νέα σειρά Nexus θα γίνει η αγαπημένη των hardcore Android fan!


Πριν από μερικά χρόνια η Google δημιούργησε τη σειρά Nexus, την οποία αγκάλιασαν αμέσως όλοι οι hardcore χρήστες του Android. Σκοπός της ήταν να προάγει και να αναδείξει την καθαρή έκδοση του Android, προσφέροντάς μας παράλληλα ποιοτικές συσκευές στη σωστή τιμή. Αυτό τελείωσε με τη δημιουργία του πρώτου Google Pixel, με τη Nokia να εκμεταλλεύεται το γεγονός, ανακοινώνοντας ότι όλες οι συσκευές της από το 2018 και μετά θα είναι μέλη της σειράς Android One και Android Go.

Αν το καλοσκεφτούμε, όσοι αγαπούν το stock Android σήμερα, δεν έχουν και πολλές επιλογές για να το αποκτήσουν. Θα πρέπει λοιπόν είτε να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να πάρουν ένα από τα Pixel smartphone της Google ή να αρκεστούν σε κάποιο από τα μέχρι τώρα μέτρια Android One smartphone. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Xiaomi Mi A1, το οποίο είναι ίσως η μόνη αξιόλογη συσκευή της συγκεκριμένης σειράς, αλλά όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός, "ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη". Βλέποντας αυτό το κενό στην αγορά, η Nokia αποφάσισε να μας φέρει όχι μία, αλλά πολλές επιλογές με stock Android και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έξυπνη κίνηση με πληθώρα συσκευών

Πρόκειται για μία πανέξυπνη κίνηση με την οποία η Nokia θα κερδίσει αφενός αυτό το target group χρηστών και θα μειώσει αφετέρου τα έξοδά της, αφού δε χρειάζεται να διαθέτει μεγάλη ομάδα προγραμματιστών για τη ROM της. Βάζοντας επίσης όλες τις συσκευές της στο πρόγραμμα Android One, είναι υποχρεωμένη να μας προσφέρει αναβαθμίσεις διετίας, κάτι που δεν ήταν και τόσο σίγουρο με τις φετινές της συσκευές. Είναι σημαντικό αυτό γιατί και άλλοι κατασκευαστές έχουν συσκευές με σχεδόν stock Android, αλλά δεν τις αναβαθμίζουν ποτέ.

Το καλύτερο όμως από όλα είναι ότι η Nokia κάνει αυτό που δεν έκανε ποτέ η Google. Μας προσφέρει δηλαδή συσκευές με stock Android σε όλες τις κατηγορίες. Έχουμε για παράδειγμα το Nokia 8 Sirocco, το οποίο με τον Snapdragon 835 είναι η ναυαρχίδα της στα 750 ευρώ. Το Nokia 7 Plus είναι επίσης μία πολύ ισορροπημένη συσκευή με τον Snapdragon 660 στα 400 περίπου ευρώ, ενώ και το Nokia 6 2018 είναι μία από τις καλύτερες μέχρι στιγμής συσκευές, κάτω από τα 300 ευρώ.

Αν λάβουμε υπ' όψιν την περσινή γκάμα της Nokia, έχουμε ακόμη να δούμε ένα Nokia 5 και ένα Nokia 3, άρα οι επιλογές θα αυξηθούν για όσους έχουν ακόμη μικρότερο budget. Καταλήγουμε τέλος στα Nokia 1 και Nokia 2, τα οποία δε θα είναι μέλη της σειράς Android One, πιθανότατα γιατί η εταιρία δεν μπορεί να υποσχεθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα αναβαθμίσεων. Αυτές οι συσκευές όμως θα τρέχουν τον ελαφρύ κώδικα του Android Go. Κάτι είναι και αυτό!


Το μέλλον της Nokia στο Android

Χρησιμοποιώντας το καλό της όνομα και βρίσκοντας ένα πάτημα για να μας προσφέρει κάτι που κανείς άλλος δε θέλει (stock Android και αναβαθμίσεις), το μέλλον της Nokia διαγράφεται εξαιρετικά ευοίωνο. Φυσικά δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει γνώμη την επόμενη χρονιά, ενώ είδαμε πέρυσι ότι οι συσκευές με stock Android δεν έκαναν και πολύ καλές πωλήσεις. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησαν άλλες stock συσκευές εκτός από το Google Pixel 2.

Προσωπικά βλέπω ότι η Nokia κινείται πιο κοντά σε αυτό που ζητούν οι καταναλωτές και αναλαμβάνει καθαρά το ρόλο του κατασκευαστή, δίνοντας τα "κλειδιά" του software στη Google. Οι τιμές μέχρι στιγμής είναι καλούτσικες για όλες σχεδόν τις συσκευές της και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο ανταγωνισμός. Οφείλω πάντως να πω ότι παρόμοια και πολλές φορές καλύτερη τιμολογιακή λογική έχει η Xiaomi, η οποία όμως μας προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό από άποψη software.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter