Επιδρομή στην Κίνα s06e01 | Το Xiaomi Mi A1 είναι το πιο ισορροπημένο smartphone για το 2017


Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, το Xiaomi Mi A1 βρίσκεται στο επίκεντρο των Android φαν, καθώς διαθέτει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά που δε βρίσκεις σε άλλες συσκευές. Το πρώτο είναι το stock Android και οι εγγυημένα γρήγορες αναβαθμίσεις, ενώ το δεύτερο είναι η συμφέρουσα τιμολογιακή πολιτική της Xiaomi. Αν ψάχνετε για το τέλεια ισορροπημένο smartphone, αυτό είναι πιθανότατα η σωστή επιλογή, αλλά επειδή το "τέλειο" δεν υπάρχει πουθενά, ελάτε να δούμε γιατί αξίζει να το αγοράσεις και ποια είναι τα μειονεκτήματά του.

Από το τέλος της σειράς Nexus και μετά, οι φαν του stock Android δεν έχουν και πολλές επιλογές για να απολαύσουν την εμπειρία χρήσης του. Τα Pixel είναι πανάκριβα, η αγορά smartphone με άμεση εγκατάσταση του Lineage OS δεν ενδείκνυται γιατί χάνεις την εγγύηση, ενώ όλα μέχρι σήμερα τα Android One smartphone είναι... χάλια. Η μόνη όαση σε αυτή την έρημο των update είναι η Nokia, η οποία μέχρι στιγμής είναι συνεπέστατη στις αναβαθμίσεις της, αλλά οι τιμές της δε μας άρεσαν και πολύ στην Ευρώπη.

Βλέποντας λοιπόν τη μόνιμα φθηνή και ποιοτική Xiaomi να προσφέρει μία συσκευή με stock Android, η οποία είναι μάλιστα κάτω από την αιγίδα του προγράμματος Android One, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο ενθουσιασμός είναι περισσότερο από δικαιολογημένος.


Χαρακτηριστικά & Επιδόσεις

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 625 @ 2.0GHz 
  • GPU: Adreno 506 
  • Μνήμη: 4GB RAM - 64GB αποθήκευση (microSD) 
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi) 
  • Κάμερα: Διπλή 12MP + 12MP (Omnivision OV12A10, f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 5MP 
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), IR, Fingerprint, FM radio, USB-C 
  • Μπαταρία: 3.080mAh 
  • Διαστάσεις: 155.4 x 75.8 x 7.3mm - 165gr 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat

Το Xiaomi Mi A1 είναι ένα γνώριμο σε χαρακτηριστικά smartphone, κυρίως γιατί η Xiaomi έχει χρησιμοποιήσει τον Snapdragon 625 σε πολλά από τα φετινά της μοντέλα. Τον τεστάραμε στο Redmi 4 Pro, τον τσεκάραμε ξανά στο Redmi Note 4X, οπότε είμαστε σίγουροι για την ποιότητα και την ισορροπία που προσφέρει μεταξύ επιδόσεων και αυτονομίας. Δε χάνουμε βέβαια την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και σε αυτή τη συσκευή, ότι οι 65.000 πόντοι του στο Antutu αποτελούν απόδειξη καλής λειτουργίας, ενώ και σε επίπεδο gaming, το chip γραφικών της Qualcomm τα καταφέρνει καλύτερα από τα αντίστοιχα της Mediatek και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε περισσότερα παιχνίδια.

Σε αυτή την περίπτωση είχαμε όμως και την ευκαιρία να λύσουμε στον εαυτό μας μία μεγάλη απορία. Αν δηλαδή η MIUI κάνει όντως καλύτερη διαχείριση ενέργειας από το stock Android.


MIUI ROM vs stock Android

Από όλα τα smartphone που έχουν περάσει από τα χέρια μας, τα περισσότερα είναι της Google και της Xiaomi. Αλλάζοντας από το ένα στο άλλο, μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η MIUI έχει τον τρόπο να καταναλώνει λιγότερη μπαταρία από τη ROM της Google. Έχοντας λοιπόν δοκιμάσει το Redmi Note 4X, το οποίο διαθέτει την ίδια οθόνη και τον ίδιο επεξεργαστή, μπήκαμε στον πειρασμό να τα συγκρίνουμε πρόχειρα μεταξύ τους, για να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα.

Χρησιμοποιήσαμε το PC Mark, ένα benchmark το οποίο κρατάει τη συσκευή ανοιχτή, δίνοντάς της να κάνει διάφορες καθημερινές εργασίες, μέχρι να τελειώσει η μπαταρία. Το αποτέλεσμα στο Redmi Note 4X είναι 16 ώρες συνεχούς λειτουργίας, ενώ το Mi A1 σταμάτησε στις 11 ώρες περίπου, κάτι που σημαίνει ότι μας βγάζει άνετα μία μέρα βαριάς χρήσης. Αν λάβουμε υπ' όψη λοιπόν και το μέγεθος της μπαταρίας των δύο συσκευών, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο!

Το σίγουρο είναι ότι το stock Android έχει βελτιωθεί αισθητά όσον αφορά την αυτονομία του, αλλά ίσως να συγκρίνουμε και ανόμοια πράγματα, καθώς η MIUI είναι μία ROM με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το stock. Σημασία όμως έχει για τον τελικό χρήστη, το γεγονός ότι όποια από τις δύο ROM διαλέξει, δε χάνει τίποτα σε αυτονομία και το Mi A1 συγκεκριμένα, είναι μία συσκευή που δεν υστερεί σε αυτό τον τομέα.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Stock Android αλλά όχι τελευταία έκδοση

Η συσκευή λοιπόν φοράει stock Android στην έκδοση 7.1 τη στιγμή που μιλάμε και όχι τη MIUI ROM της Xiaomi. Επειδή όμως πρόκειται για ένα Android One smartphone με άμεσες αναβαθμίσεις, ξεκινάμε με ένα φάουλ:

Γιατί δεν έχει ήδη αναβαθμιστεί σε Android 8.0 Oreo;

Θα δικαιολογήσουμε μόνοι μας τη Xiaomi, λέγοντας ότι είναι πολύ πρόσφατη η κυκλοφορία της συσκευής και όπως είναι λογικό δεν πρόλαβε να δουλέψει επάνω στο νέο update. Η εταιρία έχει έτοιμη τη beta έκδοση του Android 8.0 τη στιγμή που μιλάμε, αλλά μάλλον δε θα καταφέρει να αναβαθμίσει τη συσκευή μέχρι το τέλος της χρονιάς, οπότε το μεγάλο πλεονέκτημα των γρήγορων update χάνεται.


Ξεπερνώντας το πρώτο ερώτημα, το λειτουργικό του σύστημα είναι ακριβώς ότι περιμένεις από ένα Pixel, με τον κλασικό launcher της Google να είναι προεγκατεστημένος και τα μενού να μη διαφέρουν σε τίποτα. Αυτά φυσικά μπορείς να τα αλλάξεις εγκαθιστώντας έναν άλλο launcher και για αυτό δεν έχουν πολλή σημασία, αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι ότι όλα "ρέουν σα νεράκι" και η συσκευή πολύ απλά δεν κολλάει πουθενά. Η καθημερινή χρήση είναι άψογη, ακόμη και όταν ανοίγουμε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα, κάτι που είναι από τα προσόντα του καθαρού Android, το οποίο διαφημίζεται ως ιδιαίτερα ελαφρύ.

Τα μοναδικά σημεία στο λογισμικό που διαφέρουν, είναι το μενού των προγραμματισμένων επανεκκινήσεων που έχουν όλες οι κινέζικες συσκευές και το μενού της Xiaomi, στο οποίο μπορούμε αν θέλουμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αποστολής ανώνυμων δεδομένων. Έχουμε τέλος και την εφαρμογή κάμερας της Xiaomi, η οποία μας απογοήτευσε, όχι επειδή βγάζει άσχημες φωτογραφίες, αλλά επειδή η αντίστοιχη της Google κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.


MIUI κάμερα και όχι Google Camera

Το Mi A1 είναι ένα ακόμη smartphone που μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα υποστηρίζει το λογισμικό του. Ένα παράδειγμα είναι η κάμερα η οποία αν και βγάζει καλές φωτογραφίες, μπορεί να βγάλει πολύ καλύτερες!

Ο λόγος είναι το Camera2 API το οποίο από το Android 6.0 και μετά, μας επιτρέπει να έχουμε χειροκίνητες ρυθμίσεις και υποβοήθηση λογισμικού στα πλάνα μας. Χωρίς αυτό το API δε λειτουργεί η Google Camera και δυστυχώς αυτό είναι ένα θέμα από το οποίο "υποφέρουν" όλες οι συσκευές της Xiaomi. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό δε μας αφορά, αλλά όταν επιλέγεις stock Android, θέλεις stock Android σε όλα τα επίπεδα.


Για να είμαστε όμως δίκαιοι η κάμερα του Xiaomi Mi A1 βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες, τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Η διπλή του κάμερα κάνει όλα τα γνωστά κόλπα και διαχειρίζεται πολύ σωστά το φως και τα χρώματα, όταν βρισκόμαστε σε έναν καλοφωτισμένο χώρο. Όταν το φως δεν επαρκεί, αρχίζουμε όπως είναι φυσιολογικό να βλέπουμε σημάδια οπτικού θορύβου, αν επιμείνουμε όμως και παίξουμε λίγο με τις ρυθμίσεις, θα μπορέσουμε ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις να βγάλουμε καλές φωτογραφίες.

Κατά τη γνώμη μου το μοναδικό μειονέκτημα της κάμερας είναι τα λίγα megapixel, που δε σου επιτρέπουν να φωτογραφίσεις τοπία και άλλα μακρινά αντικείμενα, γιατί πολύ απλά η ανάλυση δεν επαρκεί. Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα της βιομηχανίας των smartphone γενικότερα, η οποία έχει επιλέξει τέτοιου είδους κάμερες, με εξαίρεση φυσικά τη Sony.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):





"Παλιακό" design, ωραία οθόνη

Εμφανισιακά το Mi A1 δεν έχει κάτι να προσφέρει, ειδικά σε μια περίοδο που τα smartphone με μικρά περιθώρια βρίσκονται στο επίκεντρο. Προσωπικά δε με ενοχλεί και τόσο, αλλά θα ήθελα περισσότερο "real estate" οθόνης στο μπροστινό μέρος. Θα το λέγαμε λοιπόν κλασικό όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και στην κατασκευή, καθώς είναι φτιαγμένο από το ίδιο κράμα αλουμινίου που βλέπουμε στα περισσότερα σημερινά smartphone.

Δύο λεπτομέρειες που μας έκαναν εντύπωση, είναι ότι είναι αρκετά ελαφρύ για το μέγεθός του, ενώ είναι και αρκετά στρογγυλεμένο στις πλευρές του, κάτι που το κάνει να γλιστράει εύκολα από το χέρι. Μια λεπτή λαστιχένια θήκη λοιπόν είναι επιβεβλημένη, αν δε θες να τρέχεις για επισκευή, σύντομα μετά την απόκτησή του.


Η οθόνη του στα δικά μου μάτια είναι καλύτερη από τα smartphone της κατηγορίας του. Όχι δεν είναι AMOLED αλλά διαθέτει πλούσια χρώματα και αρκετά υψηλή μέγιστη φωτεινότητα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι ότι έχει πολύ καλή ευκρίνεια κάτω από το φως του ήλιου! Δε θα διαβάσεις και κανένα βιβλίο, αλλά μπορείς άνετα να δεις ποιος σε παίρνει τηλέφωνο ή να ανταλλάξεις μηνύματα χωρίς να βγάλεις τα μάτια σου.

Το ηχείο του τέλος είναι ελαφρώς ανώτερο από τα smartphone αντίστοιχου κόστους και διαθέτει λίγο πιο γεμάτο ήχο από αυτά που έχουμε συνηθίσει, πλην των μοντέλων της Sony. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει ένα εξωτερικό ηχείο για τη μουσική μας, αλλά τουλάχιστον ο ήχος είναι πιο ανεκτός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα χάσεις καμία ειδοποίηση, καθώς είναι ιδιαίτερα δυνατό!


Το πόρισμα

Το Xiaomi Mi A1 είναι ένα smartphone χωρίς τρομερά χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει όμως γιατί έχουν επιλεγεί τα σωστά για την κατηγορία του. Σε σύγκριση με άλλες συσκευές του ιδίου βεληνεκούς, οι οποίες δεν έχουν καλό επεξεργαστή ή τους λείπει η καλή κάμερα ή είναι ακριβές, αυτό έχει μία ισορροπία που δε βρίσκεις εύκολα. Σε όλα αυτά προσθέτουμε και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Android One που υπόσχεται σίγουρες αναβαθμίσεις και έχουμε την τέλεια μεσαία συσκευή.

Το μόνο σημείο στο οποίο υστερεί είναι το design του, κάτι που φυσικά είναι υποκειμενικό, οπότε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μειονέκτημα. Ακόμη όμως και αν έχεις ένα άσχημο smartphone, το θέμα είναι αν κάνει τη δουλειά που θέλεις και το Mi A1 την κάνει σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να χαρακτηρίζεται άσχημο.


Η φθηνότερη προσφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να το αποκτήσουμε είναι στα 190€ στο Geekbuying, ενώ και στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, καθώς το βρίσκεις κοντά στα 230 ευρώ.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter